Teraz jest 22 lis 2024 19:42:10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona
Czytnik BOOX z serii X61S 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox
Post Re: Czytnik BOOX z serii X61S
Czy zdarza wam się w Onyx'ie X61s tzw zamułki (kilku, kilkunastu sekundowe)czyli nie przerzucenie natychmiast następnej strony chwilowe zwieszanie się w meni itp.
Czy mam się do tego przyzwyczaić ? (nie zdarza się to ciągle ale przy większej ilości czytanych książek można to odczuć)
Czy najnowsze oprogramowanie (20111020) to poprawia bo nie znalazłem co dokładnie poprawia?

21 lis 2011 18:15:46
BSgrom napisał(a):
Czy zdarza wam się w Onyx'ie X61s tzw zamułki (kilku, kilkunastu sekundowe)czyli nie przerzucenie natychmiast następnej strony chwilowe zwieszanie się w meni itp.

To był problem, który jest już wyeliminowany. W najnowszym oprogramowaniu z 20110920 zostały naprawione m.in. również te objawy.
W tej wersji oprogramowania zostało poprawione zarządzanie pamięcią w czytnikach z procesorem Marvell.

Zaraz po instalacji tej wersji proszę nie zapomnieć o sformatowaniu pamięci wewnętrznej czytnika z Menu ustawień.
Przed instalacją można zrobić kopię wgranych plików.

22 lis 2011 10:17:45
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox X61s
Witam,

tak czytam i czytam ten długi wątek i się zastanawiam czy aby napewno kupić x61s, oglądałem go już w kilku sklepach, testowałem przez chwilę ze swoimi ebookami z karty pamięci. Szczerze mówiąc nie przekonuje mnie do końca trwałość przycisków w 61s może były już mocno wyrobione te wystawowe egzemplarze. Od tygodnia testuje Booxa A60 (pożyczyłem od koleżanki) jestem całkiem zadowolony z kółka chociaż nie do końca jest ergonomiczna obsługa za jego pomocą. Fakt x61s ma o nie bo lepszy wyświetlacz i jest szybszy ale czy warto... Pytanie kupić czy nie kupić ?

Robercie czy jeszcze przed świętami będzie nowa wersja firmware'u ?

01 gru 2011 21:50:06
Mamy taki szczery zamiar, żeby wprowadzić jeszcze w tym roku nowe oprogramowanie 1.6 do BOOX-ów. Czy nam się uda ze wszystkimi modelami, to nie wiem, ale jeśli nie wyskoczy jakiś głupi błąd, to powinno być.

Co do wyboru między A60 a X61S to wszystko zależy od preferencji użytkowania. Jeśli tylko do czytania e-książek czy słuchania (audiobooki i TTS), to wystarczy X61S. Ma dłuższy czas pracy na jednym ładowaniu. Jeśli jest zamiar również przeglądania stron internetowych, czy kupowania e-booków on-line w księgarniach, to odpowiedni jest A60, jest na nim też możliwość robienia odręcznych szkiców czy notatek.
Mi osobiście (jestem leworęczny) bardziej odpowiada ergonomia "kółka" w A60/A60S, a może już się zbyt przyzwyczaiłem?

Od siebie mogę dodać, że zauważyłem taką prawidłowość, iż bateria w czytniku pokazuje swoją pełną wydajność dopiero po jakimś trzecim - czwartym ładowaniu do pełna. Nie wiem czy sama bateria robi się sprawniejsza, czy też system (Linux) "uczy" się w jakiś sposób jej pojemności, ale tak jest w rzeczywistości. Czytałem, że w przypadku telefonów z Androidem (też Linux) jest podobnie.

Całkiem prywatnie mogę dodać, jeśli to dla kogoś ważny czynnik, ze w niektórych wysyłkach promocyjnych (z tą naklejką-kotylionem promocyjnym) będą wersje A60 z ekranem Pearl. Powtórzę jednak, to o czym już informowaliśmy, że Vizplex, który jest w dotychczasowych BOOX-ach jest z lepszej, unowocześnionej serii z kontrastem 8:1. Pearl ma mieć nominalnie kontrast 10:1, ale zdarzają się różne serie, z różnym poziomem szarości tła.

02 gru 2011 15:08:33
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox i62; Kobo Aura H2O
p. Robercie, zdarzyło mi się kilka razy, że pokazał mi się na ekranie komunikat o niskim poziomie baterii. Wskaźnik poziomu naładowania pokazywał wtedy zużyte 2 kreski. Dzisiaj czytnik mi się wyłączył, gdy wskaźnik pokazał zużyte 3 kreski. Widać, że chyba jest jakiś błąd - wskaźnik nie pokazuje rzeczywistego poziomu naładowania. Czy mógłby się Pan do tego odnieść?

02 gru 2011 16:55:08
Niestety, rzeczywiście oprogramowanie zbyt wcześnie wyłącza czytnik w niektórych modelach X61S z nowym oprogramowaniem, lub jest to źle skalibrowany wskaźnik poziomu baterii, obserwujemy to też czasem w innym modelu (nie zawsze występuje) - problem zgłaszamy do programistów producenta, - będzie poprawiony!

03 gru 2011 18:26:09
Użytkownik

Witam.

Przymierzam się do zakupu e-czytnika, a nowy model Onyxa przyciągnął mnie swoim designem. Chciałbym jednak mieć lepsze rozeznanie przed podjęciem ostatecznej decyzji i w związku z tym mam pytania do użytkowników X61S:

1. Czy ekran typu Pearl faktycznie "umila" czytanie e-książek? Czy widać różnicę w porównaniu ze starym typem wyświetlaczy?
2. Jak się sprawdza układ przycisków? Czy kółko byłoby wygodniejsze?
3. Czy brak możliwości obracania ekranu czyli czytanie tylko w pionie jest wadą urządzenia?

04 gru 2011 14:45:06
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 4 SO, Onyx Boox X61S
Ad 3. Można obracać ekran do pozycji poziomej - czyli możesz czytać zarówno w pionie i w poziomie :)

04 gru 2011 14:56:42
esembe napisał(a):
1. Czy ekran typu Pearl faktycznie "umila" czytanie e-książek? Czy widać różnicę w porównaniu ze starym typem wyświetlaczy?
Jest różnica, ale nie drastyczna - widoczna dopiero po spojrzeniu na oba ekrany obok siebie.
"Mierzony" kontrast nowych Vizplexów to 8:1 a Pearl to 10:1, z tym że są różne serie w obu typach.
Tu na forum, jest trochę zdjęć porównawczych w wątku:
http://forum.eksiazki.org/ogolnie-o-eczytnikach-f155/ekrany-epapierowe-porownania-t9373.html

esembe napisał(a):
2. Jak się sprawdza układ przycisków? Czy kółko byłoby wygodniejsze?

Oba układy mają swoje plusy i minusy.
Wersja X jest bardziej przejrzysta.
Wersja A po oswojeniu się i przyzwyczajeniu jest chyba bardziej ergonomiczna.

esembe napisał(a):
3. Czy brak możliwości obracania ekranu czyli czytanie tylko w pionie jest wadą urządzenia?

Jak napisał poprzednik - w każdym modelu Onyx BOOX ekran można obracać!

06 gru 2011 10:59:44
Kolejne 3 posty o dźwiękach wydawanych przez czytniki wydzieliłem do nowego wątku:
http://forum.eksiazki.org/onyx-boox-f162/efekt-piszczenia-przy-pracy-czytnika-t10643.html

13 gru 2011 13:46:22
Użytkownik

eCzytnik: x61s
Witam. Mam taką sprawę. Kupiłem niedawno boox x61s i zaaktualizowalem bo ta aktualizacja na stronie byla nowsza. Tylko, że nie zauwazylem, iz trzeba wczesnie przegrac pliki bedace tam od poczatku. Prosiłbym o te pliki i katalogi, ktore byly na poczatku w moim e-czytniku.
Pozdrawiam.

19 gru 2011 23:21:06
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
Te pliki są wystawione na stonie: http://onyx-ereader.pl/pl/niezbednik
Tylko, że niektore z nich (katalogi: handwriting, notes_template) są zbędne w czytniku bez dotykowego ekranu.

19 gru 2011 23:27:07
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Onyx BOOX X61S
jestem tu nowa... witam wszystkich użytkowników Onyxa BOOX X61S... od Wigilii jestem (nie)szczęśliwą posiadaczką tego właśnie e-booka. na razie jestem nim trochę rozczarowana i zdegustowana... chcąc się zapoznać bliżej z czytnikiem niechcący przełączyłam się jęz. chiński, więc moja frustracja osiągnęła po prostu apogeum... przytomnie postanowiłam poszukać instrukcji w necie; i choć nie było łatwo - udało mi się wrócić do polskiego, choć ikony były mikroskopijne :(

Sprzedający reklamował swój produkt, twierdząc, że zawiera on pakiet wszystkich lektur do szkoły podstawowej, gimnazjum i liceum ( trochę kupiony był z tego powodu ) jednak okazało się, że nie ma tam wielu lektur :cry:
Chciałam się zorientować, w jaki sposób można wgrać na ten czytnik książki, ale jakoś w instrukcji nie mogę się tego doczytać... jestem zła, bo koleżanka ma kindle'a i jest zachwycona... może kiedyś i ja będę... choć na dziś czarno to widzę; liczę, że admin i forumowicze pomogą mi w tym, bym podobnie jak koleżanka zachwyciła się moim nowym cackiem... jeśli są gdzieś na forum posty, pokazujące, jak sobie radzić z moimi problemami - będę wdzięczna za podpowiedzi...

pozdrawiam i mam nadzieję, że będę tu częstym gościem...

27 gru 2011 23:26:46
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox X60
Do urządzenia powinnaś dostać kabel usb. Podłączasz nim booxa do komputera i w systemie pokazuje się jako zewnętrzna pamięć (jak pendrive lub karta sd). Jeżeli w urządzeniu nie ma włożonej karty sd, to będzie tylko jeden dodatkowy dysk oznaczający pamięć wewnętrzną booxa. Kopiujesz do niej (katalog Biblioteka) pliki i po odłączeniu z poziomu urządzenia są one dostępne po kliknięciu w ikonkę Biblioteka.
Jeżeli w urządzeniu jest karta sd (a standardowo jest dodawana do zestawu), to możesz również tam przekopiować swoje książki i nawigować po katalogach wchodząc w ikonę 'Karta SD'.

27 gru 2011 23:56:05
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Onyx BOOX X61S
dzięki za wyjaśnienia... w międzyczasie podłączyłam czytnik do kompa sama, chcąc go naładować... faktycznie, pojawił się jako pamięć zewnętrzna :) utworzyłam nowy folder w katalogu Biblioteka i skopiowałam do niego wcześniej ściągnięte książki; i udało się - dziecię przeszczęśliwe, bo wgrałam mu lekturę; twierdzi, że teraz łatwiej mu będzie czytać - ano zobaczymy...

ale dzięki raz jeszcze za pomoc - Twoje wyjaśnienia rozjaśniły mój umysł blondynki :zakrecony:
karty niestety w zestawie nie było :( muszę dokupić sama

pozdrawiam i życzę miłego dnia; do zobaczenia tutaj jeszcze nie raz

ps: czy też masz problem z klawiszami nawigacji ????? ten "w lewo", który jest zarazem przyciskiem OK u mnie działa tak sobie. jak chcę coś potwierdzić, to mi wraca w lewo; jak chcę w lewo, to mi się potwierdza :( czy jest jakaś metoda, żeby temu zaradzić ?????

28 gru 2011 9:11:25
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona