Teraz jest 22 lis 2024 14:42:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
Czytnik BOOX z serii X61S 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 4 Touch, Kindle Paperwhite 4
Post Re: Czytnik BOOX z serii X61S
Pliki próbowałem usuwać z katalogu "Biblioteka", bo szczerze mówiąc do tego "Ostatnio otwarte" dopiero teraz zajrzałem, więc nadal nie wiem, jak to zrobić.
Co do drugiej rady odnośnie baterii i nowego softu, zrobię dokładnie tak , jak sugerujesz.
Dzięki za odpowiedź.

10 lis 2011 18:53:16
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox x61s
witam po dłuższej nieobecności,

Moje podsumowanie zakupionego 14 sierpnia x61s. Do tej pory byłam całkiem zadowolona i nie ruszałam skoro działało :) Parę dni temu (więc po prawie 3 miesiącach, bez doładowywania, bez upgrade'ów, ale i z mało intensywnym czytaniem ostatnio), gdy na czytniku były dwie kreski, postanowiłam przetestować w końcu Ivonę. Tuż po odłączeniu słuchawek zaliczyłam informację o konieczności naładowania baterii i kompletne wyczyszczenie Biblioteki (karty SD nie używałam).

Przeszłam właśnie pomyślnie wg instrukcji upgrade do wersji z 20.10, przez kartę SD przeniosłam pliki do pamięci wewnętrznej. Pliki otwiera, przenosi i kasuje z SD. Nadal jednak nie działa mi połączenie z komputerem - czy to sprawa systemu (windows 2000?). Nie jest wspierany? Pojawia się na chwilę ikona łączenia, a zaraz potem komunikat w systemie, że nieprawidłowo rozłączyło się urządzenie. Na XP z tym samym kablem przed wyczyszczeniem działało.

Aha, nie działa też Ivona. Chciałam przegrać do pamięci wewnętrznej katalog .tts, ale zapisanego na karcie w czytniku nie widzi. Można to jakoś zrobić bez komputera? czy tylko na XP?

Czy nowa wersja 1.6 też będzie wymagała ponownego formatu pamięci wewnętrznej? To nie wrzucam za dużo, przenoszenie kartą jest trochę uciążliwe..

11 lis 2011 1:28:52
Użytkownik

A do tego po paru godzinach użytkowania (upgrade i przegrywanie kilkunastu pozycji przez kartę) spadła już pierwsza kreska baterii. Na czerwcowej wersji pierwsza kreska zniknęła po znacznie dłuższym czasie :( To SD tak je?

11 lis 2011 2:02:24
Użytkownik

Witam po bardzo długiej przerwie. Posiadam X61S od dwóch dni. Dzisiaj się zawiesił i nie reaguje na reset - tzn resetuje się i zatrzymuje na ekranie głównym. Próbowałem w zasadzie wszystkiego co zdążyłem dzisiaj tutaj przeczytać. Niestety po resecie i naciśnięciu przycisku zasilania zatrzymuje się na stronie tytułowej. Próbowałem czy reaguje na jakieś przyciski i tylko naciśnięcie "OK" plus zasilanie powoduje, że chce zainstalować oprogramowanie z karty. Spróbowałem i w ten sposób. Informuje o instalacji, następnie informacja o restarcie urządzenia i... zatrzymuje się na ekranie głównym ("kafelki" na dole w tym czasie dochodzą do końca prawej strony). Dioda w złączu USB się świeci cały czas. Gaśnie jedynie w momencie resetu, dopóki nie nacisnę przycisku zasilania. Podłączenie pod ładowarkę , komputer nie skutkuje ładowaniem (komputer nie widzi urządzenia). Urządzenie zawisło, gdy stan naładowania pokazywał 3 kreski. Doczytałem gdzieś na forum, że ładowanie powinno się rozpocząć gdy bateria będzie całkowicie rozładowana (czytałem o sposobach szybkiego rozładowania z wifi, niestety nie wiem jak rozładować do zera bez wifi). Onyx kupiony w sklepie internetowym. Nie wiem, czy zwrócić urządzenie, czy szukać pomocy w serwisie. Pomijam oczywiście fakt, że spodziewałem się sprawnego urządzenia.

11 lis 2011 19:01:44
Użytkownik

eCzytnik: Onyx BOOX X61S
joan napisał(a):
witam po dłuższej nieobecności,

Moje podsumowanie zakupionego 14 sierpnia x61s. Do tej pory byłam całkiem zadowolona i nie ruszałam skoro działało :) Parę dni temu (więc po prawie 3 miesiącach, bez doładowywania, bez upgrade'ów, ale i z mało intensywnym czytaniem ostatnio), gdy na czytniku były dwie kreski, postanowiłam przetestować w końcu Ivonę. Tuż po odłączeniu słuchawek zaliczyłam informację o konieczności naładowania baterii i kompletne wyczyszczenie Biblioteki (karty SD nie używałam).

Przeszłam właśnie pomyślnie wg instrukcji upgrade do wersji z 20.10, przez kartę SD przeniosłam pliki do pamięci wewnętrznej. Pliki otwiera, przenosi i kasuje z SD. Nadal jednak nie działa mi połączenie z komputerem - czy to sprawa systemu (windows 2000?). Nie jest wspierany? Pojawia się na chwilę ikona łączenia, a zaraz potem komunikat w systemie, że nieprawidłowo rozłączyło się urządzenie. Na XP z tym samym kablem przed wyczyszczeniem działało.

Aha, nie działa też Ivona. Chciałam przegrać do pamięci wewnętrznej katalog .tts, ale zapisanego na karcie w czytniku nie widzi. Można to jakoś zrobić bez komputera? czy tylko na XP?

Czy nowa wersja 1.6 też będzie wymagała ponownego formatu pamięci wewnętrznej? To nie wrzucam za dużo, przenoszenie kartą jest trochę uciążliwe..

Rozumiem Twój ból. Miałem to samo. Najlepiej będzie jak prześledzisz ten wątek oraz wątek poświęcony najnowszej poprawce. Kilka razy instalowałem aż w końcu się udało. Najważniejsze jest czyszczenie pamięci zaraz po instalacji (chociaż dałbym głowę, że to robiłem a i tak się nie udało).
No i nie trać wiary w sukces.

11 lis 2011 21:18:48
Użytkownik

całą noc przeleżał podłączony do ładowarki i nic....

12 lis 2011 10:23:01
emindflow napisał(a):
jeden mankament zauważyłem (a może zwyczajnie coś źle robię) - z poziomu czytnika nie mogę usunąć zbędnych książek, wciskanie OK na ocji USUŃ nad danym plikiem nic nie daje. Muszę to robić przez kompa. Oczywiście nic nie mogę powiedzieć o baterii, za krótko.
Na razie jest super, jestem bardzo zadowolony :)
Ten problem jest jednym z efektów błędu w zarządzaniu pamięcią, który został poprawiony w najnowszej wersji oprogramowania (20111020).
Po zainstalowaniu najnowszej wersji można zawsze usuwać pliki czy katalogi.

joan napisał(a):

Te problemy wskazują na brak sformatowania pamięci wewnętrznej, zaraz po aktualizacji oprogramowania. Trzeba to zrobić z Ustawień w menu czytnika opcją: "Formatuj pamięć".
Po tej operacji czytnik łączy się bezproblemowo z komputerem. Po podłączeniu należy ponownie wgrać pliki syntezatora mowy z paczki TTS3 do katalogu ".tts" i opcjonalnie pliki dodatkowe z paczki Niezbędnik (dla modelu X61S katalogi "handwriting" i "notes_template" są zbędne).

Co do Windows 2000, to ten system nie jest już wspierany, ale połączenie powinno działać bez problemu.
W poniedziałek będę miał dostęp do tego systemu, więc sprawdzę dokładnie.

joan napisał(a):
Nie. To była wyjątkowa, jednorazowa konieczność.
Poza tym jednym przypadkiem, aktualizacja zachowuje wszystkie pliki użytkownika na karcie czy pamięci wewnętrznej.

alvent napisał(a):
Posiadam X61S od dwóch dni. Dzisiaj się zawiesił i nie reaguje na reset - tzn resetuje się i zatrzymuje na ekranie głównym. Próbowałem w zasadzie wszystkiego co zdążyłem dzisiaj tutaj przeczytać. Niestety po resecie i naciśnięciu przycisku zasilania zatrzymuje się na stronie tytułowej. Próbowałem czy reaguje na jakieś przyciski i tylko naciśnięcie "OK" plus zasilanie powoduje, że chce zainstalować oprogramowanie z karty. Spróbowałem i w ten sposób. Informuje o instalacji, następnie informacja o restarcie urządzenia i... zatrzymuje się na ekranie głównym ("kafelki" na dole w tym czasie dochodzą do końca prawej strony). Dioda w złączu USB się świeci cały czas. Gaśnie jedynie w momencie resetu, dopóki nie nacisnę przycisku zasilania.
(...)
Onyx kupiony w sklepie internetowym. Nie wiem, czy zwrócić urządzenie, czy szukać pomocy w serwisie. Pomijam oczywiście fakt, że spodziewałem się sprawnego urządzenia.
Jeśli ponowna instalacja nowego oprogramowania nie pomaga to raczej awaria serwisowa.
Przykro mi, ale wygląda na to, że uszkodził się któryś z modułów startowych systemu.
W takim przypadku proszę o kontakt telefoniczny z serwisem, wgramy nowe oprogramowanie na czysto od początku.

Jeśli czytnik został kupiony w sklepie internetowym, istnieje prawo zwrotu do 10 dni, lub można żądać nowego egzemplarza.
Można wybrać tą wersję reklamacji, która dla użytkownika jest wygodniejsza.

12 lis 2011 12:01:50
Użytkownik

Robert ArtaTech napisał(a):
Przykro mi, ale wygląda na to, że uszkodził się któryś z modułów startowych systemu.
W takim przypadku proszę o kontakt telefoniczny z serwisem, wgramy nowe oprogramowanie na czysto od początku.

Jeśli czytnik został kupiony w sklepie internetowym, istnieje prawo zwrotu do 10 dni, lub można żądać nowego egzemplarza.
Można wybrać tą wersję reklamacji, która dla użytkownika jest wygodniejsza.
Czytnik został kupiony na firmę.... z tego co dzisiaj doczytałem w tym przypadku 10 dni nie obowiązuje.
Rozumiem Panie Robercie, ze czytnik trzeba dostarczyć do Was do serwisu.

12 lis 2011 13:31:05
joan napisał(a):
Nadal jednak nie działa mi połączenie z komputerem - czy to sprawa systemu (windows 2000?). Nie jest wspierany? Pojawia się na chwilę ikona łączenia, a zaraz potem komunikat w systemie, że nieprawidłowo rozłączyło się urządzenie.
Sprawdziłem w Windows 2000, który już nie jest wspierany - niestety w tym systemie jest nieprawidłowy sterownik do obsługi tego typu urządzenia magazynującego ("Storage Gadget"). Początkowo wykrywa BOOX-a ale zanim podłączy jako dysk, wyrzuca z systemu.

15 lis 2011 11:08:09
Użytkownik

Wizyta w serwisie przywróciła czytnik do stanu używalności :D

15 lis 2011 19:20:18
Użytkownik

Robert ArtaTech napisał(a):
Sprawdziłem w Windows 2000, który już nie jest wspierany - niestety w tym systemie jest nieprawidłowy sterownik do obsługi tego typu urządzenia magazynującego ("Storage Gadget"). Początkowo wykrywa BOOX-a ale zanim podłączy jako dysk, wyrzuca z systemu.

Takie właśnie miałam objawy, dziękuję za potwierdzenie, choć szkoda, bo muszę kombinować na innych komputerach. Ale przynajmniej potwierdza, że aktualizację zrobiłam poprawnie (sformatowałam oczywiście pamięć wewnętrzną z poziomu czytnika zaraz po wgraniu aktualizacji). Zaraz spróbuję wgrać .tts kablem w win7, bo kartą się jednak nie dało i mam nadzieję, że będzie poprawnie.

Jednak szybki spadek o jedną kreskę baterii mnie zaniepokoił. I czy w nowej wersji również jest zagrożenie, że przy poziomie baterii 2 kreski może mi znów całość wyczyścić?

17 lis 2011 18:56:32
Użytkownik

Niestety, pod win 7 też jest coś nie tak :( Wykrywa połączenie z komputerem, daje okienko pytające czy połączyć, tylko że w żaden sposób nie można kliknąć TAK, bo przy naciśnięciu OK wyskakuje wyszukiwarka (klawiatura z cyframi). W czym tym razem problem? :(

17 lis 2011 19:21:40
Użytkownik

joan napisał(a):
Niestety, pod win 7 też jest coś nie tak :( Wykrywa połączenie z komputerem, daje okienko pytające czy połączyć, tylko że w żaden sposób nie można kliknąć TAK, bo przy naciśnięciu OK wyskakuje wyszukiwarka (klawiatura z cyframi). W czym tym razem problem? :(

Udało się w końcu połączyć w win7, kliknęłam któryś z przycisków typu back albo home by móc wyjść z klawiaturki, wtedy dopiero podświetliło się TAK do kliknięcia. Ale wygląda to na jakiś błąd, przedtem takie coś się nie pojawiało, teraz mimo kilku prób podłączenia za każdym razem nie była podświetlona opcja wyboru, więc pewnie dlatego klikanie OK powodowało włączenie wyszukiwarki.
Pliki .tts przegrałam, ale ze słuchawkami sprawdzę dopiero w domu czy Ivona działa poprawnie.

17 lis 2011 20:11:26
Użytkownik

Niestety, Ivona nie działa.
Przypominam, przeszłam pomyślnie aktualizację wg wskazówek, zaraz potem sformatowałam z czytnika pamięć wewnętrzną, potem przez kartę SD przeniosłam pliki, wczoraj przez kabel USB w win 7 przeniosłam też do głównego katalogu pamięci wewn. katalog .tts z całą zawartością - po formacie innego nie było. Przy próbie czytania na głos zgłasza się znany komunikat. To co mam robić? ponownie całość przejść?

18 lis 2011 11:01:37
Użytkownik

alvent napisał(a):
Wizyta w serwisie przywróciła czytnik do stanu używalności :D

Całe 4 dni nacieszyłem się sprawnym czytnikiem. :( . Sytuacja dokładnie taka sama jak poprzednio.

20 lis 2011 10:38:24
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona