Teraz jest 23 lis 2024 14:29:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Studenty;d 
Autor Wiadomość
Użytkownik

A, bo to zależy jaka historia. Nienawidzę Gospodarczej, nie znosze społecznej (chociaz zycie codzienne np w Angli elzbietańskiej było...fascynujące), uwielbiam historię polityczną, zakochana jestem w wojnach i historii wojskowości. A daty nie są najważniejsze, wystarczy znać podstawowe (typu wybuch II wojny światowej czy wprowadzenie stanu wojennego w Polsce). Poza tym, mogę uczyć się wszystkiego, pod warunkiem, że dotyczy to historii powszechnej XX wieku. Polska jakaś rzeczywiście nudna wtedy była...

A co do ojca dyrektora: wiem, gdzie ma siedzibę, mogę poszpiegować, o co chodzi z tymi piernikami;)

Tronowa sala i wystrzał
Błyskawica...
Czterech jeden wezwał
Błyskawica...

Serce...
Starą krwią wieczór spurpurowiał
Serce...
Wiek bogów nikczemnie mały się stał
Serce...
Czworgu jeden oddał
Serce...

10 kwi 2008 14:24:54
Użytkownik

A ja sobie studiuje filologię polską na UKW w Bydgszczy. Już (albo dopiero) drugi rok.
Studia nie są najgorsze, ale do lekkich też nie należą. Dużo się czyta, jak to na polonistyce. Rekord to ponad sto lektur z literatury powszechnej.
Szybko przejrzałam temat, ale chyba nikogo nie ma z mojego kierunku...

08 maja 2008 14:31:33
Użytkownik

Ja jestem studentką Filologii polskiej na Uniwersytecie w Białymstoku:) (II rok - dziennie)... studia jak to studia, mi się podobają:) choc fakt duuuuużo trzeba czytać:/ szczególnie do egzaminów, ale za to cały rok można przechodzic bez większego przygotowania:)... na początku żałowałam, że wybrałam polonistykę, ale teraz wiem, że wcale nie są to studia bez przyszłości i naprawdę podziwiam tych, którzy tak jak ja wybrali tak niepopularny dziś kierunek:))

Śmierć była jeszcze piękniejsza(...)"

13 maja 2008 15:08:59
Użytkownik

Widzę, że żadnych Weterynarzy, biotechnologów, Leśników, a ja właśnie składam papiery na te 3. Szkoda, że wyniki z matury dopiero 31, ale jakoś to przetrzymam :). Pozdro

21 maja 2008 14:11:44
Majere, ja też na wetę składam :) A gdzie dokładniej startujesz - Wrocław, Wa-wa, Olsztyn czy Lublin? Dużego wyboru nie mamy, ale w sumie to dobrze, bo przynajmniej nie ma potem problemów z pracą :) Słyszałam gdzieś, że weterynaria to jeden z nielicznych kierunków po którym bezrobocie wynosi 0%. W ogóle wydaje mi się, że to przyszłościowy zawód, bo ludzie coraz bardziej dbają o zwierzęta i coraz częściej trzymają je w domach :) Ja składam tylko do Wrocławia, jeśli się nie dostanę, to na rok idę na farmację albo analitykę medyczną, poprawiam w przyszłym roku maturkę i próbuję się dostać jeszcze raz :) Z marzeń się nie rezygnuje ;)
A co do biotechnologii, to też myślałam o tym kierunku, ale pracy za bardzo po tym nie ma, chyba, że za granicą, a ja z Polski wyjeżdżać nie zamierzam ;) Dlatego raczej myślę o farmacji, a w ostateczności o analityce medycznej... No ale nie tracę nadziei, że jednak uda mi się dostać na wetę :)
Najgorsze jest to czekanie na wyniki, tym bardziej, że z bioli się za bardzo nie da oszacować nawet w przybliżeniu ile będziemy mieli % :/

22 maja 2008 15:33:40
Użytkownik

Mam podobne zdanie, odnośnie każdego z kierunków, poza tymi dwoma składam jeszcze na leśnictwo, chociaż nie wiem czy jest po tym praca. Szczerze mówiąc nie patrzę na to, tylko na jakość studiów :D.

Pozdro

22 maja 2008 16:35:28
Ja skonczylem Psychologie UMCS w lublinie. Fajne toto nie bylo. Masa zupelnie niepotrzebnych wiadomosci. Jak zaczalem prace w zawodzie, to starsi koledzy i kolezanki zaczeli mnie powoli uczyc tego co potrzebne.

04 cze 2008 16:32:27
technologia drewna na sggw w warszawie.... dzienne... drugi rok....

01 lip 2008 0:20:57
Użytkownik

Hmmm ... no tyle, że po biotechnologii jest więcej pracy niz po farmacji, ponieważ studia biotechnologiczne umożliwiają pracę w zawodzie farmaceuty :P trzabyło się lepiej doiformować. Myślę, że teraz w Polsce coraz częściej stawia się na te kierunki ścisłe, na naukę. Mój znajomy pracuje w zakładzie biotechnologicznym i na samym wstępie zarabiał 3200zł. Może teraz jeszcze nie ma zbyt dużo pracy w tym zawodzie, ale to się za kilka lat zmieni. Trzeba patrzeć przyszłościowo. To, że teraz jest zapotrzebowanie na informatyków nie oznacza, że za 5 lat nadal będzie. Ja idę na biotechnologie i mam zamiar wyjechać za granicę ;) bo tam zawsze będą wyższe zarobki.

08 lip 2008 12:57:47
Użytkownik

Ja idę na biotechnologie i mam zamiar wyjechać za granicę ;) bo tam zawsze będą wyższe zarobki.

No to tutaj utwierdzę Cię w Twoim przekonaniu :) Rzeczywiście pieniędzy na biotechnologię, biologię i kierunki bio- pokrewne jest nieproporcjonalnie więcej niż na inne nauki ścisłe. Oczywiście za granicą, bo w Polsce na nowe technologie się nie stawia. Również mam nadzieję, że za kilka lat to się zmieni...

08 lip 2008 15:56:45
Ja z Uniw. Szczecinskiego --> socjologia i stosunki międzynarodowe

12 lip 2008 0:51:23
Użytkownik

Kurde, mnie niestety czeka kampania wrześniowa... Przeraża mnie fizyka, prowadząca przedmiot jest strasznie bezwzględna, zero zrozumienia dla studenta i tego, jak wygląda jego życie :P Poza tym to po pierwszym semestrze mam już jeden warunek :/ Ale tylko i wyłącznie na własne życzenie....Odkładałem prace zaliczeniowe i obudziłem się tydzień przed terminem. Nie pomógł fakt, że przez ten tydzień spałem łącznie może 20 h i rysowałem średnio po 16 h na dobę. Ale muszę przyznać, że zabrakło mi niewiele.... Ale nauczkę mam. Poza tym to samodzielnie opracowałem już projekt koncepcyjny mojego pierwszego domku jednorodzinnego :) Aż żałuje, że nie zrobiłem kopii moich rysunków, ponieważ chętnie pochwaliłbym się znajomym...No i zajęć na drugim semestrze miałem już dwa razy więcej... Ale przynajmniej ciekawsze były. Żałuje tylko, że już nie będę miał więcej matmy... To był mój konik, przedmiot z którego praktycznie nigdy nie miałem większych problemów i który nawet mnie ciekawił. Ponoć u mnie na roku najgorsze są pierwsze 3-4 lata... Na drugim roku jest już łatwiej ;]

12 lip 2008 13:32:05
Ja z Uniw. Szczecinskiego --> socjologia i stosunki międzynarodowe

heh, ja też z uniwerku - ekonomia na Cukrowej - uzupełniające :D

13 lip 2008 14:40:18

03 sie 2008 12:32:25
Użytkownik

Prawie sami ścisłowcy ;) Ja się wyłamałam ;) W liceum męczyłam się w klasie matematyczno-informatycznej (Pasca- ble... pamiętam, jak w jakimś programiku mieliśmy robić kalkulatory... to dopiero była zmora) a teraz bedę na bibliotekoznastwie:) I w związku z tym mam pytanie: są na tym forum jacyś inni studenci bibliotekoznastwa? Chętnie dowiem się, co poza czytaniem książek robi się na tym kierunku ;)

08 sie 2008 17:32:50
Zobacz profil YIM
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona