Teraz jest 25 lis 2024 0:31:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona
Na czym czytacie eBooki? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

U mnie nie ma problemu z czytaniem książek w wersji elektronicznej byleby były w formie *.txt :wink:
Na moim SE K800i mogę bez problemu je przeglądać bez żadnego konwertowania, czy dodatkowego oprogramowania - nic z tych rzeczy, natomiast jako że jakiś czas temu zaopatrzyłem się w mp4 (Pentagram Eon Cineo dla zainteresowanych), z przekątną ekranu 3 cale - nie jakiś super bajer, ale większą frajdę sprawia mi czytanie tekstów właśnie na niej. Wkładam słuchawki, puszczam muzę i w tym samym czasie czytam. Odjazd! :P
Bardzo wygodne, polecam. Oto screeny, przepraszam za jakość, ale robiłem je telefonem.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście bardzo chętnie spróbuję pomysłu z javą, bo jak widać tekst nie zawsze jest przerzucany tak jak powinien. Ale może to wina samego tekstu? Niektóre pliki miałem w formacie *.doc i wcale ich nie konwertowałem specjalnie na *.txt Zrobiłem to po prostu po chamsku :P - skopiowałem tekst z worda i wkleiłem do notatnika, zapisałem w formacie UNICODE, bo w ANSI było jeszcze gorzej i tyle.

W notatniku tekst wyświetla mi się normalnie i jeśli ktoś wie co zrobić żeby i na mp4-ce też wyświetlał mi się normalnie, z poprawnym przerzuceniem słowa np. jeśli jest za długie i nie mieści się w linijce, to byłbym wdzięczny.

11 sie 2008 19:50:53
Mod

No, sposób formatowanie tekstu na tej MP4 pozostawia wiele do życzenia, jeśli mam być szczery. Oczywiście, można się do tego przyzwyczaić i przy odrobinie dobrej woli dałoby się czytać, ale... Co do "wyświetlania tekstu normalnie" to żadna konwersja i ustawienia w samym pliku niewiele Ci raczej pomogą - wygląda na to, że "aplikacja", za pomocą której wyświetla się tekst na ekranie tej MP4 po prostu tak po dziadowsku dzieli wiersze i jeśli nie ma jakiejś opcji w urządzeniu to jesteś raczej skazany na taki efekt, jaki widać.

Mnie osobiście przeszkadzałaby taka tapetka z tymi "bąblelkami" w rogu, ale sądzę, że to można zmienić?...

Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"

Cytuj:
"Out in the oceans of sand
I saw the future
Of a golden land
Below the plains
I've been meeting my fate
I stood the test
The universe
In the palm of my hand
Oh, am I blessed
Or cursed "

Savage Circus "Legend of Leto II"

11 sie 2008 20:37:48
Użytkownik

Można, na jeszcze gorszą...niestety nie mogę dodać swoich tapet, mogę jedynie używać tych wgranych fabrycznie, co jest sporym minusem.
Do sposobu wyświetlania tekstu można się przyzwyczaić, choć nie ukrywam, że nie jest to szczyt moich marzeń.
Jednakże tekst wprowadzający, również wgrany w urządzenie, jest odtwarzany poprawnie. Będę musiał sprawdzić dlaczego tak się dzieje. Na szczęście w telefonie jest ciut lepiej, więc zawsze mogę przeskoczyć z urządzenia na urządzenie :P.

Edit: Instrukcja wgrana w mp4 jest zapisana w ANSI (*.txt) i jest wyświetlana poprawnie. Sądzę zatem, że problem leży po stronie pliku z tekstem, a nie w urządzeniu. Będę zatem musiał spróbować jakoś tak przekonwertować plik/tekst, żeby wreszcie zaczęło działać poprawnie. Mam nadzieję, że mi się uda. :roll:

12 sie 2008 8:53:00
Użytkownik

Jeśli chodzi głównie o same e-booki to czytam je na moim wysłużonym komputerze który nie raz mnie zawiódł ... Są to często PDF'y ale również czytam pliki z rozszerzeniem .txt ... Jeśli chodzi o m-booki to czytałem je po raz pierwszy na Siemensie CT65 (C65) , później na SE k510i a teraz na SE k550i i główną zaletą była funkcjonalność i mobilność tego typu rozwiązania , wadą chyba jak w każdym przypadku jeśli chodzi o Palmtopy i MP4 konieczność ładowania baterii jeśli dana pozycja książkowa dosłownie nas wciągnie ...

30 sie 2008 23:17:57
Użytkownik

Ja czytam na PSP :) najpierw je przerabiam kasuje marginesy I Czyta sie pierwsza klasa goraco polecam czytanie ebookow na PSP :D

03 wrz 2008 15:09:16
Użytkownik

Od kilku lat czytam na pocket pc - HP IPAQ hx2110 3,5 cala wyświetlacz i czyta się rewelacyjnie. Najwygodniej jak dla mnie to czytanie plików "txt" po obróbce w PDF text formater. Obecnie zamówiłem chińską odpowiedż na iphona - CECT P168 czy jakoś tak. Zobaczymy jak będzie chodziło na tym.

Swoją drogą to jak można czytać ebooki na PSP ? Jaki program / gdzie można ściągnąć itp ?

04 wrz 2008 14:30:38
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Coz.. wiec to jest dosc prosta sprawa :) Jest taki program Book Reader.. albo eBook reader ;) wystarczy go wrzucic na psp i on czyta pliki PDF tylko zeby latwiej sie czytalo to czasamit rzeba przekonwertowac z pda na jakiegos rtfa ;pp potem zwiekszyc czcionke i przekonwertowac an pdfa ;D i usunac marginesy bo one przeszkadzaja ~~ latwiej sie czyta beznich no i.. tyle dla mnie wprost rewelacja ;) kazdemu polecam :P

04 wrz 2008 15:06:52
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO

Dyskusję o PSP proszę prowadzić we właściwym temacie!

http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php?t=5160

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

04 wrz 2008 18:10:17
Użytkownik

Czytałem e booki na Palmie, PDA HP, Fujitsu siemens, PC , laptopie, Navroad i wreszcie na SONY PRS 505. Powiem tak:
czytaniu ebooków na soniaku towarzyszy nareszcie przyjemność znana z czytania książek papierowych i poczucie komfortu użytkowania ebooków. Nareszcie nie muszę godzić się na kompromisy coś(ból głowy i zmęczenie oczu) za coś(wygoda).

08 wrz 2008 13:43:12
Użytkownik

Ja czytam na palmtopie HP , głównie w programie ubook, i jak na razie całkowicie mi to wystarcza,irytują mnie tylko pdf , więc jak tylko się da od razu do przeróbki

Edit by marcinchicago39: Dziwi mnie ta twoja nagła wena, od marca nic nie napisałeś a teraz nagle 10 postów w jeden dzień, bardziej przypomina to spamowanie. +1 ostrzeżenie

Przepraszam bardzo że śmialem coś napisać na forum , siedzę sobie na zwolnieniu to nadrabiam wszelkie braki . nie piszesz żle , piszesz jeszcze gorzej bo spamujesz........

Ostatnio edytowano 14 wrz 2008 18:46:39 przez tomekkbial, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2008 10:37:34
Użytkownik

Komputer wg mnie to najgorsza możliwość czytania ebooków. Chyba że laptop to już większa możliwość przenoszenia "naszej książki" ;)
Ja od kilku lat na komórce, dobra jasność, jakość i mam zawsze przy sobie.
CHociaż posiadacze palmtopów czy przenośnych tabletów do ebooków na pewno mają lepiej.

14 wrz 2008 14:34:19
Użytkownik

spodziewalem sie w tym dziale wiecej konkretnych informacji na temat doświadczen z e-papierem, ale fakt ze wiekszosc osob czyta na palmtopach komorkach i kompach tez jest jakims konkretem:)
W bardzo duzym skrocie moge przyblizyc i polecić Iliada book edition mialem tez w rekach S. prs 505 ktory moim zdaniem jest znacznie lepiej wykonczony ale do rzeczy. Iliad ma 8.1 calowy ekran i znacznie wiekszy zakres rozmiarow czcionek w porownaniu do soniaka. Co mnie najabrdziej zaskoczylo negatywnie w urzadzeniu to fakt ze zużywa baterie!! Niby normalka ale kto zna temat to wie ze e Ink pradu do podtrzymania obrazu nie potrzebuje. Iliad wytrzymuje ok 13-14h ciaglej pracy, ale za to oferuje mozliwosc notatek:) Głównie funkcja przydatna w pdf-ach bo na ebookach w prc juz nie ponotujemy. Ogolna obsluga jest super, spory ekran, dobra nawigacja, komputer widzi go jako dysk zewnetrzny wiec nie ma problemu zeby z dowolnego kompa wrzucac i przerzucac ebooki jak nam sie podoba. Iliad jest automatycznie wykrywany przez mobipocket readera co oznacza ze mozemy na iliadzie czytac dowolna ilosc RSS z dowolnych str. Dopiero niedawno to odkrylem ale funkcja jest fantastyczna moim zdaniem moze spokojnie zastapic czytanie gazet. niestety RSS nie ma obrazkow w tym przypadku. Probowalem tez czytac gazety w PDF-ie tylko ze jest ich mala dostepnosc a duze pliki sie nie laduja zbyt szybko. Przyznam ze odkad go mam to nawet str www staram sie przerzucac na pdfy i do iliada bo od LCD bola mnie oczy. Ogolnie dla osob ktore naprawde duza siedza przed kompem iliad jest moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem glownie dlatego ze ma spory ekran wiec lepiej wyswietla wszsytkie dokumenty.
Poza tym mam pytanie jesli ktos inny mial kontakt z iliadem czy probowaliscie instalowac dodatkowe oprogramowanie do funkcji audio lub innych???
Pozdrawiam

18 wrz 2008 14:18:51

18 wrz 2008 15:19:58

http://www.e-czytnik.pl/

19 wrz 2008 17:15:23
Użytkownik

Ja dotychczas czytalem na laptopie. Naleze do tak zwanych czytelnikow "lozkowych" - lubie sobie czytac w lozku, szczegolnie przed snem. Siedzenie przed kompem na krzesle jest srednio emocjonujace, wiec jakis czas temu kupilem do tego celu laptopa. Targanie lapsa do wyrka jednak jest meczace, poza tym nie moge go przewracac, czy czytac na boku lezac glowa na poduszce. Swiatelko tez nie jest za zdrowe. Dlatego zdecydowalem sie na readera Soniaka PRS-505 i poki co, nie zaluje tego.

20 wrz 2008 7:33:58
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona