Teraz jest 25 lis 2024 0:47:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona
Na czym czytacie eBooki? 
Autor Wiadomość
Ja jeśli mi się nudzi to na komputerze stacjonarnym, a jeśli nie mam możliwości skorzystania z PCta to na komórce. Średnio wygodne, ale mam rozrywkę na długie godziny; ) Czyta mi się prawie tak jak papierową książkę, biorę herbatkę przed komputer i spędzam tak czas.

05 lip 2008 23:46:12
Użytkownik

Post Na czym nie czytam ebooków :)
Posiadłem w ostatnich dniach PMP (personal media player) Archos 504 z dyskiem 80GB z 4,3" ekranem. Oprócz odtwarzania filmów, słuchania muzyki i wręcz rewelacyjne szybkiego przeglądania zdjęć nawet wielomegapikselowych playerek ten czyta również format PDF z odnośnikami. Ekran ma rozdzielczość 480x272 1 16 milionów kolorów więc wszystko było by pięknie gdyby nie fakt że rendering jednej strony pdf trwa kilka sekund a stronę trzeba przesuwać płynnie a powiększenie jej wymaga wejścia w menu.

Prawdopodobnie dość komfortowo czytało by się książki przekonwertowane na obrazki JPG ale dotychczas nie znalazłem jeszcze programu który robił by to dobrze. Jeden z nich konwertuje bez możliwości wyboru czcionki i jej rozmiaru oraz zerowym marginesem wyłącznie czarne litery na białym tle. Drugi ma wszystkie zalety, wybór czcionek, marginesów, kolorów, możliwość podłożenia tła ale ponieważ napisany jest przez Japończyka - dzieli wyrazy w dowolnym miejscu :)

Reasumując - PMP Archos nie nadaje się do czytania ebooków, choć niewiele mu brakuje.

07 lip 2008 22:42:28
Do czytania eBooków musi mi wystarczyć mój laptop, ale to i tak postęp bo kiedyś próbowałem na stacjonarnym ( i to z monitorem lampowym , stare dzieje ... trzeba dużo uporu - odradzam) Poza wadami (waga , rozmiary) ma zalety. Po pierwsze już go mam :-) ponadto przydają się zainstalowane słowniki dla tekstów w językach obcych. Nie sądzę żeby eReadery to miały (ale może się mylę) . I jeszcze jedna cecha grzeje w kolana może w zimie uznam to za jakąś zaletę...
Czekam na tani ePapier - kto wie może dożyję. Kiedyś tak czekałem na laptopa i się doczekałem. Znajomy ma elektroniczną ramkę do zdjęć - spróbuję wgrać kilka skanów i zobaczę czy taki 'reader' ma sens.

09 lip 2008 17:24:47
Użytkownik

Ja też czytam na laptopie, ale to jeszcze nic - mój kolega czyta książki na komórce, ale nie jakiejś palmtopowej - tylko na zwykłym modelu, Nokii bodajże, ekran 2 cale jak nie mniej... prawdziwy twardziel ;-)

Czekam aż do użytku wejdzie ten papier elektroniczny, który może wyświetlać coś bez potrzeby dopływu prądu (tylko podczas zmiany wyświetlanego tesktu), będzie wygodniejszy i mniej po oczach będzie jeździł ;-)

11 lip 2008 11:20:05
Użytkownik

Czekam aż do użytku wejdzie ten papier elektroniczny, który może wyświetlać coś bez potrzeby dopływu prądu (tylko podczas zmiany wyświetlanego tesktu), będzie wygodniejszy i mniej po oczach będzie jeździł ;-)

He, he.
No jak dla mnie to takie coś już weszło do użytku parę lat temu.
Teraz to chyba na kolorowy będziesz czekał - już podobno są takie urządzenia, ale pewnie drogie.

Poczytaj sobie o Sony PRS-505 albo Jinkie Hanlin V3

13 lip 2008 10:29:13
Użytkownik

używam PRS 505 i muszę powiedzieć ze całkowicie zastąpił mi wydania papierowe. czytałem kiedyś na moim PDA ale to była porażka, pomimo doskonałego softu - ekran 320x240 po prostu się do tego nie nadaje (imo)

15 lip 2008 15:15:29
Zobacz profil YIM
Użytkownik

fajny! ale jest tu jeden problem, urządzenie nie ma wyświetlacza e-ink tylko lcd - i do komiksów nadaje się świetnie natomiast czytanie tekstu - tak jak na laptopie czyli niekomfortowo (w stosunku do e-ink) Napisz jak sprawuje się klawiatura ondisplayowa i jak często musisz ładować.

18 lip 2008 16:15:05
Zobacz profil YIM
Ja czytam na komórce a dokładnie sony Ericsson k510i dlaczego bo mam komurkę zawsze przy sobie i jak nie mam co robić to czytam, do konwersji używam bookmaker jest świetny konwertuje na każdy rozmiar ekranu i dzieli ebooka na księgi. Ale czytanie książki normalnie jest o wiele wygodniejsze.

24 lip 2008 14:49:03
Witam. Ja właśnie zaczynam swoją przygodę z ebookami. Pierwsze kroki stawiam na świeżo nabytej MP4 w formacie txt., ale wolał bym coś z chociaż trochę większym wyświetlaczem. Nie zawsze też chce mi się wyciągać laptopa do czytania podczas jakiejś podróży, więc myślę, że PDA było by najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Może ktoś mógłby jakieś polecić za rozsądną cenę...?

27 lip 2008 16:26:28
Użytkownik

Przejrzyj inne tematy... I co to jest wg Ciebie rozsądna cena? Dla niektórych jest to 200 zł, a dla innych 3000...

28 lip 2008 19:42:42
Zobacz profil WWW
Chcę kupić urządzenie do przede wszystkich do czytania ebooków przerabianych z plików TXT, może także PDF, HTML, różnych publikacji, artykułów ze stron WWW, także. Np. chce kompletną stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP obejrzeć na jakimś wyświetlaczu po skonwertowaniu do jakiegoś formatu.
Dotychczas czytałem, a właściwie próbowałem czytać na K510i, ale to już chyba ponad moje siły. Nie mogę ogarnąć wzrokiem większych partii tekstu ze względu na zbyt mały ekran i zbyt niską rozdzielczość ekranu dzięki czemu czytanie jest bardzo męczące. Od kiedy wziąłem do testów aparat Nokia 6300 z ekranem 2" i rozdzielczością 240x320 na poważnie zacząłem myśleć o zakupie czegoś sensownego.

Chcę móc czytać komfortowo i nie męczyć/nie niszczyć sobie wzroku.

Co możecie polecić? Wiem o polecanym palmtopie Tungsten z serii T, ale może warto waszym zdaniem rozważyć także inne urządzenia, które wczoraj znalazłem. Mam na myśli np.

1. telefon Nokia N73 - dużu ekran 2,4" (rozdzielczość 240x320)
2. Playstation Portable - ekran powyżej 4" - jak się na tym czyta ???
3. Creative ZEN (ten http://www.agito.pl/creative_labs/creat ... 27105.html ) - ekran 2,5" (rozdzielczość chyba 320x240) - książki ładowałbym w formacie JPEG (mam do tego odpowiedni program eBook to Images) - czy wygodnie się to czyta ???

4. ... lub wreszcie któryś z palmtopów np. Tungten T3 lub Zire 72 (na marginesie: może ktoś ma do sprzedania pożądnie wyglądający i działający, zadbany jednym słowem za bardzo rozsądne pieniądze - rozważę ofertę Smile)

Interesują mnie sprzęty tylko z wysoką rozdzielczością, a więc polecany Blackberry musiałby odpaść.

UWAGA: Jako, że nie przetestuję tych wszystkich sprzętów proszę, jeśli to możliwe, o nadsyłanie screenów z waszych urządzeń (najchętniej z tych o których pisałem w poście) w czasie działania jakieś dobrej aplikacji na której czytacie teksty. Mogą być także zdjęcia z internetu (chociaż tutaj naszukałem się i nic nie znalazłem).

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.

03 sie 2008 17:35:15
Użytkownik

Jeszcze można wziąć pod uwagę Archosa 705 - ekran 7" i od 40 do 160GB HDD natywnie odtwarza PDF ale dość wolno renderuje, błyskawicznie przegląda JPG ma przeglądarkę internetową i WiFi więc inne formaty plików używane w tym celu pewnie też odtwarza bez problemu. Ja mam poprzedni model 504 bez WiFi i browsera więc html czy txt nie czyta ale modele serii 5 pewnie czytają.

03 sie 2008 18:13:32
Mod

No, tak Padre, ale to jest takie urządzenie, które EWENTUALNIE można używać jako czytnika eBooków, które kosztuje w chwili obecnej więcej niż Hanlin i chyba niewiele mniej (albo i więcej :) ) niż Sony PRS-505, które czytnikami są :) Twoje polecenie Archosa to - bez urazy - strzał kulą w płot, bowiem gdyby testtest3 chciał wydać taką niemałą sumkę to by się pewnie nie zastanawiał i jeden z eCzytników sobie sprawił a o kupowaniu jakiegoś mega-multimedialnego kombajnu by nie myślał.

Po Twoich typach, testtest zakładam, że planujesz zakup czegoś w granicach 500 - 999 PLN'ów. Od razu radzę zapomnieć o kupowaniu jakichś gadżecików w stylu PSP czy Creative ZEN'ów. Ja tam nie wiem, podobno można na tym coś przeczytać, ale jeśli nie poszukujesz urządzenia multimedialnego, a raczej czegoś, co używałbyś najczęściej do czytania eBooków to zdecydowanie rozważ zakup palmtopa (może być Tungsten, czemu nie :) ). Kwestią najbardziej istotną jest oprogramowanie, które pozwoli Ci czytać eBooki na sprzęcie. Nie będę ukrywał, że cały czas stronniczo - i nie bez powodów - obstaję przy Mobipocket Readerze i jeśli jakieś urządzenie obsługuje ten format to już jako takie jest warte uwagi. Nawiasem mówiąc, Tungstenysupportowane przez twórców Mobipocketa. Nokia N73 takoż...

Podsumowując - PSP, ZEN - urządzenia dla eBookowych maschoistów (przynajmniej w materii przerabiania eBooków tak, by można na tym czymś czytać), moim zdaniem. Palmtop, jak najbardziej. Nokia - ekranik mniejszy, ale do czytania się nadaje i książki szybko i bez problemu "skonwertujesz".

Masz więcej mamony? Wtedy bez zastanowienia bierz czytnik - ale o tym możesz poczytać w stosownych wątkach... :)

EDIT: Przy okazji strzeliłem 2 fotki swojej Cassiopei E-125 z Mobipocket Readerem "na pokładzie". Jakość zdjęć taka sobie, ale myślę, że to, co najważniejsze widać dobrze. Cassiopeia E-125, sprzęt rocznik 2000, ale po niemal roku używania definitywnie stwierdzam, że nie zamieniłbym go na żaden z nowych, smukłych palmtopów :) Do czytania eBooków nadaje się idealnie, tworząc z Mobipocketem idealną parę - marzenie każdego miłośnika książek ;)

Obrazek Obrazek

EDIT 2: Gwoli wyjaśnienia - ekran wyżej pokazanej "Kasiuni" :) to 240×320. Przeważnie stosuję mniejszą czcionkę, o lepszym współczynniku - że tak to nazwę - ilość wierszy/czytelność, ale na potrzeby "sesji" zmuszony byłem powiększyć literki (niestety, mam słabą cyfrówkę). Mówcie, co chcecie dla mnie ideał :)

EDIT 3: A poniżej zdjęcie ekranu (mniej-więcej) w proporcjach naturalnych. Oczywiście w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej:

Obrazek

Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"

Cytuj:
"Out in the oceans of sand
I saw the future
Of a golden land
Below the plains
I've been meeting my fate
I stood the test
The universe
In the palm of my hand
Oh, am I blessed
Or cursed "

Savage Circus "Legend of Leto II"

Ostatnio edytowano 03 sie 2008 21:41:37 przez muaddib2, łącznie edytowano 10 razy

03 sie 2008 19:21:30
Dajcie jakieś screeny z włączonej książki na palmtopie z większą rozdzielczością (min. 320x320 px) :) Jestem wzrokowcem i tak będę mógł się lepiej zorientować :) Porównam sobie z komórką 2" 240x320 :P

03 sie 2008 20:32:01
Użytkownik

Ja czytam na N6630. Bardzo wygodnie się czyta. Korzystając z klasycznej książki i z lampki oczy meczą się dużo szybciej z powodu kontrastu jakie nadaje otoczenie. W telefonie zaś otoczenia sie nie widzi. Przy słabej jasności wyświetlacza potrafie czytac całą noc. Od godziny 22 do np 5 rano bez zmeczenia oczy czy uciążliwego szczypania. Klasyczną książkę dużo ciężej tak czytac. Grunt to dobry program, zeby sama czcionka nie męczyła.

Dla zainteresowanych umieszczam link do programu.

http://rapidshare.com/files/134967202/r ... in_one.rar

Edit by Obi: Fajnie, że każdy chce sobie nabić punkty na RS, ale błagam - myślcie o innych. Większość nie ma możliwości dopchania się na Rapidshare! Dla tych osób zrobiłem mirror na RapidSpread - po kliknięciu w link dostaniecie do wyboru 10 serwerów.

05 sie 2008 10:59:36
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona