No, tak
Padre, ale to jest takie urządzenie, które EWENTUALNIE można używać jako czytnika
eBooków, które kosztuje w chwili obecnej więcej niż
Hanlin i chyba niewiele mniej (albo i więcej
) niż
Sony PRS-505, które czytnikami są
Twoje polecenie
Archosa to - bez urazy - strzał kulą w płot, bowiem gdyby
testtest3 chciał wydać taką niemałą sumkę to by się pewnie nie zastanawiał i jeden z
eCzytników sobie sprawił a o kupowaniu jakiegoś mega-multimedialnego kombajnu by nie myślał.
Po Twoich typach,
testtest zakładam, że planujesz zakup czegoś w granicach 500 - 999 PLN'ów. Od razu radzę zapomnieć o kupowaniu jakichś gadżecików w stylu
PSP czy
Creative ZEN'ów. Ja tam nie wiem, podobno można na tym coś przeczytać, ale jeśli nie poszukujesz urządzenia multimedialnego, a raczej czegoś, co używałbyś najczęściej do czytania
eBooków to zdecydowanie rozważ zakup palmtopa (może być Tungsten, czemu nie
). Kwestią najbardziej istotną jest oprogramowanie, które pozwoli Ci czytać
eBooki na sprzęcie. Nie będę ukrywał, że cały czas stronniczo - i nie bez powodów - obstaję przy
Mobipocket Readerze i jeśli jakieś urządzenie obsługuje ten format to już jako takie jest warte uwagi. Nawiasem mówiąc,
Tungsteny są
supportowane przez twórców
Mobipocketa.
Nokia N73 takoż...
Podsumowując - PSP, ZEN - urządzenia dla
eBookowych maschoistów (przynajmniej w materii przerabiania
eBooków tak, by można na tym czymś czytać), moim zdaniem. Palmtop, jak najbardziej.
Nokia - ekranik mniejszy, ale do czytania się nadaje i książki szybko i bez problemu "skonwertujesz".
Masz więcej mamony? Wtedy bez zastanowienia bierz czytnik - ale o tym możesz poczytać w stosownych wątkach...
EDIT: Przy okazji strzeliłem 2 fotki swojej
Cassiopei E-125 z
Mobipocket Readerem "na pokładzie". Jakość zdjęć taka sobie, ale myślę, że to, co najważniejsze widać dobrze.
Cassiopeia E-125, sprzęt rocznik 2000, ale po niemal roku używania definitywnie stwierdzam, że nie zamieniłbym go na żaden z nowych, smukłych palmtopów
Do czytania
eBooków nadaje się idealnie, tworząc z
Mobipocketem idealną parę - marzenie każdego miłośnika książek
EDIT 2: Gwoli wyjaśnienia - ekran wyżej pokazanej "Kasiuni"
to 240Ă320. Przeważnie stosuję mniejszą czcionkę, o lepszym współczynniku - że tak to nazwę - ilość wierszy/czytelność, ale na potrzeby "sesji" zmuszony byłem powiększyć literki (niestety, mam słabą cyfrówkę). Mówcie, co chcecie dla mnie ideał
EDIT 3: A poniżej zdjęcie ekranu (mniej-więcej) w proporcjach naturalnych. Oczywiście w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej: