|
|
Teraz jest 24 lis 2024 23:37:47
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Klikajac po necie znalazlem takie ciekawe urzadzenie jak ramka cyfrowa
http://www.hama.pl/portal/articleId*125666/action*2563
Mam pytanie do ekspertow czy nie dalo by sie na tym czytac,zaznaczam ze nie mialem tego w rece i jestem dyletantem w tych sprawach ale moze istnieje mozliwosc przystosowania tego urzadzenia do naszych celow,cena jest przystepna a wielkosc ekranu zachecajaca.Wpialem sie w ten temat zeby nie zakladac niepotrzebnie nowego,dzieki z gory za opinie.
|
03 maja 2008 20:19:07 |
|
|
Konto usuniete
|
ja używam palma konkretnie jest to palm IIIxe ma 8 mega pamieci co przy średniej wielkości ebooka około 500kB pozwala na posiadanie przy sobie kilkunastu książek urzadzonko niedrogie i świetnie się sprawdza polecam wszystkim którzy męczą sie czytając na komórkach, cena takiego sprzętu na allegro to nie wiecej niz 50 zł no i jest na ten sprzęcik mnóstwo darmowego oprogramowania
|
06 maja 2008 23:01:30 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja tam ebooki wole czytac na telefonie moze rozdzielczosc ekranu jest mniejsza niz na palmtopie ale mozna wszystkiego sie rozczytac:D
edit by muaddib2: +1OST za spam. Dlaczego? Wyjaśnialiśmy już nie raz w tym wątku i Regulaminach, więc zapraszam do lektury.
|
07 maja 2008 9:11:28 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja ebooki czytam na swoim Sony Ericssonie:) mam model w200i. Fajny fonik
Edit by Mori: Było coś o prostym wymienianiu sprzętu.
|
08 maja 2008 20:12:07 |
|
|
Użytkownik
|
Ja do tej pory ebooki czytałem na laptopie. Robiłem to rzadko, bo oprócz zmęczonych oczu, sporą niedogodnością jest wymuszona pozycja raczej siedząca.
Tymczasem ja dużo czytam (nadrabiam życowe zalogłości) i uwielbam podczas czytania przybierać najróżniejsze pozycje.
Dlatego przy czytaniu preferuję wydania papierowe, wtedy mogę spokojnie leżeć czytając to na jednym to na drugim boku.
Jak jestem w kilkugodzinnej podróży to z kolei zabieram ze sobą kilka audiobooków zapisanych na karcie w SE K800I, czytanie w komórce raczej odpada choć nie próbowałem.
Wszystko zmieniło się jak kilka ładnych miesięcy temu przeczytałem wiadomość, iż ma się pojawić komórka zawierająca w sobie e-papier, za pomocą której można czytać ebooki. Premierę ciągle przekładano, aż... ukazały się pierwsze filmiki...
http://www.testgsm.pl/index.php?option= ... Itemid=120
Readius ze zwijanym wyświetlaczem to może być to czego taki mol książkowy jak ja potrzebuje
Z jednej strony pełnowartościowa komórka, z drugiej strony pod ręką ebook! Na filmie prezentuje się okazale nieprawdaż?
Telefonik ten "...wyposażony będzie w składany 5" ekran e-ink 320x240 punktów o 16 odcieniach szarości, 400MHz CPU zgodny z ARM, 128MB RAMu, 256MB pamięci ROM, moduł telefonii obsługujący nawet HSDPA, Bluetooth oraz slot na karty microSD. Całość mierzyć ma 115 x 57 x 21mm, przy 115 gramach wagi i co ciekawe pracować będzie pod kontrolą Windows CE ze specjalną nakładką graficzną. Komunikację i ładowanie zapewni port USB 2.0, natomiast dzięki BT będzie można podłączyć nie tylko zestaw słuchawkowy ale i klawiaturę..."
Jednak po przeczytaniu wątku o Sony PRS-505 zaczynam się zastanawiać czy czekać, czy jednak kupić czytnik Sony, przecież dobrą komórkę już mam, a inne czytniki oczywiście ze względu na cenę odpadają pomimo, iż niosą ze sobą wiele więcej możliwości.
Readius czy czytnik Sony oto jest pytanie!
|
08 maja 2008 21:21:30 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Tyle czekałeś, podczas gdy w sprzedaży nawet w naszym błyskawicznie rozwiajającym się kraju jest Motorola Motofone F3 - ona ma wyświetlacz EPD. Nie jest to kombajn multimedialny czy urządzenie do czytania eBooków - ale ma w sobie e-Papier. Co do wyboru Sony - jest jeszcze w podobnej cenie Hanlin, weź to pod uwagę.
Come on, to obsługuje tylko JPG. Nie wątpię też, że do ciągłej pracy potrzebuje być zasilane z gniazdka (bo ramki wiszą na ścianie i nie ma z tym generalnie problemów), a rozdzielczość wyświetlacza pozostawia sporo do życzenia. Do pokazania obrazka pewnie jest zabawna, do oglądania z bliska czy prób czytania - jestem przekonany, że nie. Idąc tym tokiem rozumowania możesz sobie kupić tanią cyfrówkę i na wyświetlaczu LCD oglądać zapisane w JPG strony tekstu...
09 maja 2008 6:57:58 |
|
|
Użytkownik
|
Cyfrowa ramka faktycznie nie jest za wygodna do czytania ebooków choć jak sie mocno zastanowić to ma dwie istotne zalety, jest mimo wszystko bardziej mobilna niż laptop, stosunkowo niedroga i ma co najważniejsze stosunkowo duży i kolorowy ekran. Mogła by być niegłupia dla miłośnika komiksów które w ubogiej palecie szarości e-inku nie wyglądają zbyt ciekawie oczywiście nie licząc tych z zasady czarno białych.
A tymczasem przyszedł mi do głowy jeszcze inny dość już tani sprzęt - przenośne odtwarzacze DVD z wbudowanym 7" ekranem - pewnie znalazły by sie modele z obsługą samych plików .txt skoro obsługują filmy divx z napisami w oddzielnym pliku. Nawet jakby chciało się nagrać ebook w postaci prezentacji slajdów to i standard DVD przewiduje taki format i jest darmowe oprogramowanie pozwalające robić taka prezentację nawet z podkładem muzycznym np w stylu relaxation czy ambient. DVD można by trzymać bokiem jak książkę z ekranem po lewej stronie a prawa ręką operować klawiszami >>| i |<< w celu "przewracania" stron. Na płycie nawet w formie slajdów zmieściło by sie kilka książek.
|
10 maja 2008 0:57:51 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja
Ja czytam e-booki na swoim telefonie komórkowym sagem my411x. Ma on 65tysięcy kolorów i kartę pamięci 1 GB co mi w zupełności wystarcza. Jedyny problemem jest to że telefon nie obsługuje Java 2,0 ale da się żyć
edit by muaddib2: Osobiście mam już dość napominania wszystkich nowym użytkowników forum, którym nie chciało się zaznajomić z tematem, że takie powtarzanie po raz kolejny "Ja czytam eBooki na komórce (tu marka telefonu)..." jest niemile widziane w tym wątku. Jeśli nie masz do wniesienia nic ponadto, co już zostało wymienione, jako sprzęt, który można wykorzystać do czytanie ksiażek elektronicznych, to daj sobie spokój z pisaniem w tym threadzie. +1OST za spam!
|
11 maja 2008 14:00:38 |
|
|
Konto usuniete
|
ja tam preferuje wydruk czytanie z monitora jest znacznie meczace wiadomo ksiazka w oryginale najlepsza ale niezawsze mzona dostac w szczegolnosci starsze egzeplaze
btw nieiwecie czy sa jakies programiki do telefonus se ?? coby mzoan sobie eboka zapodac wgydna sprawa i napewno wygodniejsze do czytania w trasie
edit by muaddib2: O czym ja wyżej pisałem?!? +1OST za spam. Kwestię czytelności tego, coś napisał przemilczę...
|
12 maja 2008 16:52:59 |
|
|
Konto usuniete
|
Osobiscie Czytanie Ebookow to u mnie sporadyczna sprawa jednak kiedy zaczne to nie odrywam sie praktycznie od komputera, tak własnie od komputera, Czytuje to przy pomocy mojej maszynki na monitorze LCD - naprawde wzrok sie nie meczy, szczegolnie że non stop prawie siedze przy PC i jak nie ebooki to gg czy inne artykuły ale ciągle czytam
edit by muaddib2: Prosiliśmy już nie raz, że jeśli ktoś ma zamiar po raz kolejny wymienić jedno z urządzeń/platform, na którym czyta eBooki, które to urządzenie było już wspomniane w tym wątku, to lepiej niech wypowiadanie się w tym temacie sobie daruje. +1OST
|
17 maja 2008 20:19:21 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 18 maja 2008 14:46:49 Posty: 18 Lokalizacja: Gdynia
|
Zaryzykuję pierwszego posta w tym wątku.
Na początek w czym czytam: obecnie jest to Jinkie Hanlin V3. Sprowadzony z wielkim kosztem bezpośrednio z Chin.
Wcześniej co prawda miałem mnóstwo książek w postaci elektronicznej i nawet dużo czytałem -chociaż nie z własnej woli.
Studiowałem na Polskim Uniwersytecie Wirtualnym - materiały do studiów są dostarczane w postaci elektronicznej (głównie PDF) i wszystko to - cała nauka była na notebooku.
Po tych doświadczeniach wiem, że na dłuższą metę nie da się zastąpić komputerem książki - garba można dostać.
Próbowałem używać do czytania komórki (Nokia E50) i niestety to też niewypał - pewnie dlatego, że oczy już nie te...
Teraz e-ink - tutaj rewelacja. Zdarli ze mnie skórę przy zakupie, ale uważam, że było warto. Jedyna wada to że nie bardzo można iść do wanny z ebookiem (znaczy można i kilka razy to zrobiłem, ale z duszą na ramieniu, że zamoczę). Jak dla mnie wada niezbyt wielka, bo preferuję prysznic.
Mnóstwo ludzi tutaj pisało, że preferują książki papierowe, bądź wydruki - fajnie, ale papierowa postać książki ma tą wadę, że nie chce zniknąć po przeczytaniu. Jak ktoś ma mieszkanie 47 metrów i 10 000 książek, to kupowanie kolejnych jest traktowane przez rodzinę mniej więcej tak gorąco jak plaga szczurów.
Pozostają biblioteki, ale bibliotekarze mają głupi zwyczaj upominania się po dwóch tygodniach o swoje książki - a jak ja akurat w międzyczasie postanowię sobie coś innego poczytać i chcę wrócić do tej książki później?
|
18 maja 2008 15:51:01 |
|
|
Użytkownik
|
Przez lata czytałem ebooki na Palm Zire - 2 Mb pamięci, monochromatyczny wyświetlacz, rozdzielczość 160x160, brak podświetlenia, bateria przy ciągłym używaniu trzymała ponad miesiąc. Przeczytałem na tym wspaniałym urządzonku kilkaset książek i nie mogę powiedzieć że było to niekomfortowe. Dlatego śmieszą mnie dyskusje w którym porównujecie szybkość procesora w najnowszych wypasionych palmtopach za grubą kasę. Palm Zire w tej chwili na Allegro to koszt ok 10-30 zł i da się na nim czytać ebooki. Ze swojej strony polecam system PalmOS - użądzenia są tanie, łatwe w obsłudze i niezawdodne
|
20 maja 2008 22:54:37 |
|
|
Konto usuniete
|
Niezbyt drogim i naprawdę dobrym rozwiązaniem są PDA - można już za kilkaset zł kupić. Sama korzystam z takiego urządzenia z wbudowanym telefonem i błogosławię chwilę, w kt. zdecydowałam się na zakup. A do czytania używam programu HaaliReader. Inne MobiReadery mi nie pasowały. Tylko jeszcze trzeba użyć programu do konwersji plików na fb2. Ale w sieci, jak wiemy, znaleźć można wszystko.
|
25 maja 2008 9:24:52 |
|
|
Użytkownik
|
Ja osobiście do czytania eksiążek używam odtwarzacza MP4 Mpower E65. Na allegro.pl kupiłem je za około 350zł. Jest to rozwiązanie dobre ponieważ urządzonko łączy wiele funkcji: odtwarzacz muzyki, filmów, radio, zdjęcia, ebooki i ma 2GB pamięci do tego jest małe. Co niestety w moim przypadku jest jego wadą bo z małymi rozmairami idze i mały ekran (2") i maleńka czcionka, ostatnim mankamentem jest to że palce po godzinie czytania drętwieją bo klawisze są ustawione po bokach urządzenia, są wykonane z twardego plastiku i każdą strone (8 linijek tekstu w formacie .txt) czeba zmienić samemu albo co 30s. Niestety z regóły mi nie wystarcza 30s na przeczytanie. Może nie jest to najwygodzniejszy sposób na przenośne czytanie, ale jedyn dostępny dla mnie poza komputerem.
|
25 maja 2008 15:50:28 |
|
|
Mod
|
poitrek: Musisz jednak przyznać, że uwzględniając współczynnik cena/wygoda czytania, w tym przypadku Twój odtwarzacz Mp4 przegrywa z pierwszym lepszym palmtopem. Przyzwoite - pod względem czytania eBooków - urządzenie tego typu plasuje się w obszarze cenowym 100-200 PLN... Oczywiście, jeśli Mp4 przegrywa z tanim (starszym) palmtopem tylko w materii czytania książek - pod względem mediów, raczej Mp4 górą
To, co piszesz o swoim Mp4 do czytania eBooków nadto nie zachęca. A powiedz mi, jak w tym wypadku rozwiązujesz problem polskich znaków? Czy za pomocą jakiegoś specjalnego programu na odtwarzacz?...
25 maja 2008 16:10:26 |
|
|