Dziękuję za szybką i wyczerpująca odpowiedź. szczególnie 'żytkownikowi44'.
Przypadek, który u mnie występuje jest dokładnie taki sam jak na zdjęciach z forum do którego prowadzi dołączony link.
Mam w domu parę magnesów i zrobiłem trochę testów.
Po przyłożeniu magnesu z tyłu obudowy czytnika pojawia się obszar martwy dla rysika dokładnie nad magnesem. Tak wiec potwierdzam, że na 99% winny jest magnes, który jest częścią głośnika.
Jeśli chodzi o porównanie czytników Onyx m90 i PocketBook 903 to mogę coś na ten temat powiedzieć. Sam mam Onyxa a brat ma PocekBooka. Oba czytniki mamy od około tygodnia (pocketBooka prawie dwa tygodnie) ale już dość dokładnie się z nimi zapoznaliśmy i przetestowaliśmy tak więc mogę je spokojnie ze sobą porównać.
PocketBook:
Zalety:
Bardzo dobre wykonanie, obudowa solidna, ekran czysty (mało wadliwych kulek - sprawdzone pod mikroskopem x200
, w moim starym SONY PRS 505 jest dużo więcej niedziałających kulek, przez co białe tło jest bardziej szare). Ramki są szerokie, co przed zakupem traktowaliśmy z bratem jako wadę i wizualnie ten czytnik nam się tak bardzo nie podobał ale po zakupie czytnika uważamy że jest to jego niesamowita zaleta. Dzięki temu czytnik trzyma się pewnie i przyjemnie w każdej pozycji. Czytnik jest płaski i w bezpośrednim kontakcie sprawia naprawdę dobre wrażenie. Przyciski zaprojektowane są rewelacyjnie, szczególnie dobrze jest przemyślane położenie niewielkiego joistika. Dzięki szerokim ramkom i przemyślanemu położeniu przycisków obsługa czytnika jest naprawdę przyjemna, szczególnie w położeniu poziomym w jakim czyta się większość dokumentów wszystko można obsłużyć za pomocą joistika, który w tej pozycji jest dokładnie pod palcem - rewelacja!!!. W zasadzie spokojnie można obsługiwać czytnik bez rysika. Następną zaletą czytnika jest możliwość schowania rysika w obudowie czytnika.
W najnowszym oprogramowaniu (z opisów na forach wiem że kiedyś było z tym różnie i raczej nie najlepiej, dlatego wcześniej nie zdecydowaliśmy się na zakup tego czytnika) obsługa różnych formatów jest szybka, szybkie jest ładowanie nawet dużych pdf-ów oraz zmiana stron. Bardzo ważne jest buforowanie stron (kiedy czytasz daną stronę, ładowana jest do pamięci następna strona) i zapamiętanie kilku poprzednio otwartych. Takie rozwiązanie znacząco poprawia komfort czytania. Buforowanie działa również podczas przeglądania pdf-ów (komiksy). Szybkie wertowanie (przerzucanie) zdjęć pokazuje spore opóźnienia pomiędzy kolejnymi zdjęciami. W momencie gdy damy czytnikowi trochę czasu (czytamy daną stronę), kolejna strona przełącza się prawie natychmiast.
Bardzo dobrze rozwiązane jest odwracanie orientacji strony czytnika, wygodne i przejrzyste menu. Dość bogata liczba dodatkowych opcji: sudoku, kalendarz, kalkulator, zegar (wszystko raczej prymitywne ale jest, tak samo prymitywne jak w M90).
W ostatniej aktualizacji znacząco został rozbudowany kalkulator.
Jeśli chodzi o baterię czytnik trzyma około tydzień, wbrew pozorom jest to dobry wynik, mój stary SONY trzyma również około tygodnia. Czytanie minimum 2h dziennie plus zabawa czytnikiem.
Wady:
Ekran jest bardzo dobry ale w stosunku do M90 trzeba jednak dodać że jednak nie Pearl (Pearl jest super
).
W pdf-ie sa problemy z działaniem słownika (zawiesza się przy zmianie strony) w epub-ie działa.
Nie ma możliwości robienia odręcznych notatek w pdf-ach. !!!
Brak wygaszania ale nie jest to problem, czytnik ładuje się zadziwiająco szybko.
Cena: dużo droższy od Onyx-a.
Generalnie bardzo dobry czytnik, polecam dla wszystkich którzy cenią sobie ergonomię i wygodę i dla których ekran Viziplex jest wystarczający.
Od paru lat używam czytnika SONY PRS 505 i nie narzekałem na ekran.
Onyx m90:
Zalety:
Przede wszystkim ekran i piękny wygląd, przypominający iPada. Jak już wcześniej napisałem, okazuje się że jednak można potraktować to jako wadę co powtórzę później. Potwierdzam, że ekran Pearl jest czytelniejszy od Viziplex-a. Tło jest prawie takie same, ale czerń jest dużo głębsza.
Czasem niektóre komiksy przez to wydają się zbyt ciemne ale generalnie tekst jest czytelniejszy.
Rewelacyjnie działa robienie notatek ręcznych (poza zgłoszonym polem martwym).
Słownik jest, nie zawiesza się przy zmianie strony jak w PocketBooku ale ten co mam jest strasznie prymitywny. Tak bardzo że aż bezużyteczny. Jak ktoś ma dobry słownik An-Pl do Onyxa to byłbym wdzięczny, te z polskiej strony onyxa są do d...y.
Fajna jest opcja dorabiania własnego tła do ręcznych notatek.
Tak jak PocketBook, Onyx ma Sudoku (tylko sudoku, PocketBook ma jeszcze inne gry ale tak prymitywne że niewarte wspominania), kalkulator (prymitywny), kalendarz (tak jak w PocketBook tylko wyświetla roczny kalendarz bez możliwości robienia na nim notatek) (w obu czytnikach aż prosi się o jakiś sensowny organizer).
Generalnie dopracowane oprogramowanie.
Wady:
Obudowa jak w iPadzie (wypukła z tyłu i z śliskim plastikiem) powoduje że ma się wrażenie że czytnik ma tendencję do wypadania z ręki. Po lewej stronie nie mamy zwykłych przycisków tylko jakieś inne, które działają po przesunięciu nad nimi palca lub jakiejś innej części ciała (wierzch dłoni), nie działają na dotyk rysikiem i innymi obiektami niemetalowymi (może wykrywają ładunek elektrostatyczny, nie wiem). Po prawej mamy słynny już przycisk IR
.
Rozmieszczenie przycisków jest raczej nieergonomiczne, było już to opisywane wcześniej i nie będę tego powtarzał, tak czy inaczej czytanie czegokolwiek w układzie poziomym nie jest takie wygodne bo cały czas trzeba sięgać do przycisków.
Pomimo swych wad generalnie jest to również dobry czytnik i również o bardzo dobrym wykonaniu mechanicznym (nie mylić z błędami projektowymi).
Jeśli miałbym wybrać między jednym i drugim czytnikiem, obawiam się że wybrałbym raczej PocketBooka ze względu na ergonomię obsługi (przyciski) choć na pewno żal byłoby mi ekranu Pearl. Krótko mówiąc, oba czytniki są dobre, oba mają swoje wady i zalety ale generalnie są czytnikami tej samej klasy (obsługują bez większych problemów wiele formatów plików, mają otwarte i ciągle poprawiane oprogramowanie, mają w zasadzie ten sam zestaw dodatków: sudoku, kalkulator, kalendarz, notatnik, rysownik). Reasumując, Pocket Book +ergonomia obsługi, -Viziplex, -cena. M90 +Pearl, +notowanie na dokumencie, +cena, -niezbyt szczęśliwie zaprojektowane sterowanie (przyciski). Każdy sam musi wybrać co jest dla niego najważniejsze.