Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete
|
Ogólnie jeśli chodzi o lektury to zazwyczaj czytałem nie te które akurat były zadawane przez co doprowadzałem swoją polonistkę o apopleksję. kiedy przerabialiśmy "Lalkę" ja pod ławką czytałem Trylogię Sienkiewicza. Polonistka nie wiedziała co ze mną zrobić, bo podobało jej się, że dużo czytam z drugiej strony czytałem nie to co trzeba. Stanęło w końcu na tym, że sama mi pożyczała książki Jakoś nie przepadałem za lekturami epoki Pozytywizmu ani Młodej Polski, za to uwielbiałem Romantyzm. Teraz nadrabiam zaległości i odkrywam od nowa to co sam ominąłem mimo wszystko polecam Dziady cz. III, Trylogię oraz Zbrodnię i Karę a na deser proponuję zaspiewać sobie Bogurodzicę
|
11 paź 2007 18:27:27 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 15 lip 2007 20:25:39 Posty: 215 Lokalizacja: KrakĂłw/ZamoœÌ
|
a ja myślałem ze "Chłopów" bardzo lubisz. Ja bym jeszcze dorzucił "Jądro ciemności" Conrada. A czy lubi ktoś "Ferdydurke"??
_________________ http://toolsweb.pl/
|
13 paź 2007 17:41:48 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 24 lip 2007 17:58:35 Posty: 551 Lokalizacja: from the city
|
Coś słyszałam o tym 'Jądrze Ciemności'. Co to w ogóle jest? Obiło mi się o uszy, że podobne jest do 'Władcy Much' Golding'a, faktycznie jest?
_________________ Lepiej zabić dziecko w kołysce niż hodować niespełnione żądze.
|
13 paź 2007 19:13:49 |
|
|
Konto usuniete
|
ostatnio przerabialiśmy Konrada Wallenroda a teraz bierzemy się za "Cierpienia młodego Wertera"....
|
13 paź 2007 22:31:23 |
|
|
Konto usuniete
|
Polecam Lalke i Kamienie na szaniec, z młodszych lat z lektur to Chłopcy z placu broni.
W liceum jest tak żę lektury są jedna za drugą i nieraz nie zdąży ich się przeczytać. Teraz muszą to nadrobić ze względu na tegoroczną mature.
|
04 gru 2007 0:06:13 |
|
|
Użytkownik
|
Kamienie Na Szaniec to tak nie bardzo było z tego co czytałam i co pamiętam. Takie długie sprawozdanie, wiem, że tak miało być, ale nie lubię takich. Chociaż rozumiem treść jaka miała być przekazana w tym. I powiem, że dobrą lekturą i z resztą nie tylko lekturą jest Pan Tadeusz. Doskonałe dzieło .
_________________ Lepiej zabić dziecko w kołysce niż hodować niespełnione żądze.
|
04 gru 2007 8:48:12 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 17 lip 2007 22:08:44 Posty: 67 Lokalizacja: KÂłomnice - ÂŚlÂąsk
|
Hobbit- no co ?miałem jako lekturę w 3 gimnazjum
_________________ Kazimierz Przerwa-Tetmajer
[...]Błogosławiona śmierć, gdy się posiada,
czego się pragnie nad wszystko goręcej,
nim twarz przesytu pojawi się blada,
nim się zażąda i znowu, i więcej...[...]
|
04 gru 2007 11:38:51 |
|
|
Użytkownik
|
Moja siostra na początku gimnazjum albo pod koniec podstawówki za lekturę miała Harry'eg Potter'a I część. Bo uczniowie chcieli. Jak ktoś powiedział to mojemu poloniście to wyśmiał wszystkie nauczycielki dające uczniom wybierać takie lektury. Zresztą się mu nie dziwię.
|
04 gru 2007 18:40:22 |
|
|
Użytkownik
|
Pottera może i owszem, dawać się nie powinno, ale Hobbit to klasyka przecież Mistrza Tolkiena
|
04 gru 2007 21:22:48 |
|
|
Użytkownik
|
Z tego słyszałam to Tolkien w swoich książkach ma rozbudowane opisy przyrody i innych tak stworków tam występujących. Także w sumie tu nie ma się czego czepić. Może facetka chciała was zmobilizować to czytania prywatnie książek, a nie tylko lektury i tylko nieliczni.
|
05 gru 2007 8:54:18 |
|
|
Użytkownik
|
w 3 gim to ja już po Silmarillionie i Niedokończonych opowieściach byłem, a tak po prawdzie to raczej z mojej starej mało kto choć jedną lekturę przeczytał, jakiś awers do książek mieli czy co?
|
05 gru 2007 11:22:50 |
|
|
Użytkownik
|
Nam dziś polonistka powiedziała, że ma maturzystę teraz takiego co ostatnią książką jaką przeczytał był "Pie, który jeździł koleją". I podobno koleś wcale się z tym nie kryje. Po za tym większość lektur odpycha ludzi od czytania z powodu nalepki lektura szkolna.
|
05 gru 2007 15:57:19 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja nigdy nie czytałem lektur, zawsze brałem inną książkę niż była zadana Jak kazali nam czytać Dziady, to ja przerabiałem Potop i tak w kółko macieja Najbardziej jednak irytowała mnie rozmowa na temat "co autor chciał powiedzieć przez ten utwór" gdzie trzeba było odpowiedzieć tak jak nauczycielka tego chce
|
05 gru 2007 16:10:43 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja raczej czytam lektury, a ze sprawdzianów no i tak mam 3. Ale co tu się dziwić. Jak na ostatnim sprawdzianie z Romea i Julii dostałam pytania typu "Ile zębów miała Piastunka Julii?"
|
05 gru 2007 16:15:43 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Skoro było takie pytanie to widać musiała być szczerbata
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
05 gru 2007 17:38:48 |
|
|