Teraz jest 22 lis 2024 7:02:31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona
Onyx Boox M90 - pierwsze testy 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox M90
Post Re: Onyx Boox M90 - pierwsze testy
Dragon1311 napisał(a):
Myślę że 128MB powinno w zupełności wystarczyć do buforowania strony. Nawet jeśli założymy, że jeden piksel zapamiętywany jest za pomocą jednego bajta, do zapamiętania całej strony wystarczy 1200x824 = 988 800 bajtów, czyli mniej niż 1MB. Tak więc jest całkiem sporo pamięci aby móc zrobić buforowanie strony.

1200 x 824 x 2(16 odcieni szarości na 2 bajtach) = 1,687,552 bajtów czyli ok 1,6 MB na stronę. Sam linux i programy powłoki też ileś zajmują (przypiszczam że około 50 MB), do tego bieżąca aplikacja.
Tutaj użytkownik AiRs podał, że komenda Top w Boox 60 pokazuje 50 MB wolnych.
Zważywszy, że buforuje się nie jedną ale wiele stron, pozostała ilość pamięci wystarczy na ok. (50/1.6) = 31 stron.
Może nie byłoby źle ale nie wiadomo czy system albo aplikacje nie potrzebują od czasu do czasu dużo wolnej pamięci.

03 lip 2011 16:34:13
Użytkownik

czytelnik44 napisał(a):
Z tym filmem są jednak pewne problemy. Po pierwsze oprogramowanie w tym M90 było jednym z pierwszych dostępnych na rynku (od tego czasu to chyba pojawiły się dwie lub trzy aktualizacje).

Facet pisze (napisy w trakcie filu na górze), że to "ostatnie oprogramowanie". Ja domniemuję że ostatnie w dniu 20 VI br.
czytelnik44 napisał(a):
A po drugie jeśli przyjrzysz się uważnie, to zobaczysz, że ten M90 ciągle wykonuje jakąś pracę (dioda po prawej stronie jest prawie cały czas włączona) - może to jest właśnie powód jego wolnego działania?

W komentarzach można znaleźć jego wypowiedź, że świecąca dioda oznacza ciągłe ładowanie M90 bo bateria siada momentalnie.

03 lip 2011 16:37:42
Użytkownik

discharge napisał(a):
Dragon1311 napisał(a):
Myślę że 128MB powinno w zupełności wystarczyć do buforowania strony. Nawet jeśli założymy, że jeden piksel zapamiętywany jest za pomocą jednego bajta, do zapamiętania całej strony wystarczy 1200x824 = 988 800 bajtów, czyli mniej niż 1MB. Tak więc jest całkiem sporo pamięci aby móc zrobić buforowanie strony.

1200 x 824 x 2(16 odcieni szarości na 2 bajtach) = 1,687,552 bajtów czyli ok 1,6 MB na stronę.

Sory, źle policzyłem a Dragon dobrze

Dragon1311 napisał(a):
do zapamiętania całej strony wystarczy 1200x824 = 988 800 bajtów, czyli mniej niż 1MB.

Dziwne, że biroąc bajt/piksel (standard) wychodzi mniej (mimo marnowania bajta bo na nim mieści się 256 odcieni szarości) niż biorąc bit na piksel. Gdzieś robię błąd.

1024 * 824 = 843,776 Bajtów (bajt na piksel)
lub w drugim przypdku
1024 * 824 * 16 (odcieni) = 13,500,416 bitów
13500416 bitów / 8 bitów (w bajcie) = 1,687,552 Bajtów
Czyli wychodzi mi więcejj. Chyba mam jakieś zaćmienie :)

Ok, już wiem.
W 1 bajcie można zmieścić informację o 16 odcieniach dla 2 pikseli bo trzeba 4 bitów by zapisać liczby 0-15
1024 * 824 * 1/2 B = 421,888 B (pół bajta na piksel)
Z tym, że nikt się raczej w to nie będzie bawił żeby dzielić bajt miedzy 2 piksele.
Np. w większości języków zmienna bitową (1 bit) zapisuje się na 1 Bajcie marnując 7/8 związanej z nią pamięci.

03 lip 2011 17:12:26
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox 60S
Dragon1311 napisał(a):
Po lewej stronie nie mamy zwykłych przycisków tylko jakieś inne, które działają po przesunięciu nad nimi palca lub jakiejś innej części ciała (wierzch dłoni), nie działają na dotyk rysikiem i innymi obiektami niemetalowymi (może wykrywają ładunek elektrostatyczny, nie wiem).

A propos tych przycisków z lewej strony, to można je podobno zupełnie wyłączyć (tak jest przynajmniej w M91S), tak że podczas czytania nie będzie już problemów z przypadkowym ich naciśnięciem. W tym celu należy przycisnąć czujnik IR i wolno przesunąć po nim palcem w górę. Pojawi się wtedy okienko z wyborem opcji do zaznaczenia.

Opis znajduje się tutaj:
http://www.onyx-boox.com/blog/reviews/h ... -function/

03 lip 2011 17:43:12
Użytkownik

Jeden bajt to 8 bitów, za pomocą ośmiu bitów można zakodować liczbę całkowitą od 0 do 255 (256 stanów). Do zakodowania 16 odcieni szarości wystarczą 4 bity (16 stanów, liczba całkowita od 0 do 15).

Jeżeli jedynym kryterium byłoby użycie najmniejszej ilości pamięci, do zapamiętania jednej strony wystarczyłaby pamięć trochę mniej niż 0,5MB (2 piksele na jeden bajt). Ponieważ jednak procesor o wiele sprawniej operuje na pełnych bajtach niż na połówkach bajtów (szybsze przetwarzanie danych), założyłem że wykorzystano by zapis 1piskej na jeden bajt.

Dużo zależy też od wewnętrznej budowy sterownika (kontrolera) obrazu. Jaka jest jego wewnętrzna reprezentacja bitowa jednego piksela. Należy również rozważyć szerokość szyny danych samego procesora i natywną długość słów procesora (czy jest to procesor 16 czy 32 bitowy).

Ponieważ sterownik ekranu może być projektowany również pod przyszłe możliwości ekranów e-ink, zakładam, że przewiduje się co najmniej 1 bajt na opis jednego piksela (256 odcieni szarości).

Tak czy inaczej zapamiętanie poprzedniej strony i miejsce na wygenerowanie następnej nie zajęłoby tak dużo miejsca w pamięci a znacząco usprawniłoby obsługę czytnika. Rozwiązanie takie nie zwiększyłoby również ilości wykonywanych przez procesor operacji przy normalnym czytaniu, gdyż zapamiętanie poprzedniej i aktualnej strony wymaga tylko przechowywania wyników w pamięci a wygenerowanie nowej strony byłoby realizowane z wyprzedzeniem (po naciśnięciu przycisku następnej strony i tak trzeba by wygenerować tę stronę, tylko nieco później). Zwiększone zużycie energii mielibyśmy wtedy, gdybyśmy skakali po dokumencie i predykcja generowania stron nie sprawdzałaby się (niepotrzebnie generowane strony).

Z jednej strony mniejsza ilość pamięci RAM jest przeszkodą ale nie zapominajcie, że jest to pamięć o dostępie swobodnym wymagająca ciągłego podtrzymywania zasilania. Pamięć taka pobiera prąd nawet gdy nie jest używana. Dlatego też, jeżeli najważniejszym kryterium ma być długi czas pracy urządzenia na jednym ładowaniu baterii, urządzenie takie powinno mieć najmniejszą możliwa ilość pamięci RAM jaka jest potrzebna do jego prawidłowej pracy. Z punktu widzenia kosztów nie jest problemem wyposażyć czytnik w 500MB lub 1GB pamięci ram. Czytnik byłby po prostu droższy o parę złotych. niestety również znacząco skróciłby się czas pracy urządzenia. Procesor lub jego części funkcjonalne można odłączać w momencie gdy nie są używane. Pamięć RAM musi być cały czas zasilana. Dlatego tez nawet w trybie uśpienia czytnik będzie pobierał prąd (chyba że przerzuci zawartość pamięci RAM do tymczasowej pamięci FLASH.

03 lip 2011 18:49:45
Użytkownik

Dragon1311 napisał(a):
Jeden bajt to 8 bitów, za pomocą ośmiu bitów można zakodować liczbę całkowitą od 0 do 255 (256 stanów). Do zakodowania 16 odcieni szarości wystarczą 4 bity (16 stanów, liczba całkowita od 0 do 15).

Ot, to (zresztą to napisałem).
Dragon1311 napisał(a):
Jeżeli jedynym kryterium byłoby użycie najmniejszej ilości pamięci, do zapamiętania jednej strony wystarczyłaby pamięć trochę mniej niż 0,5MB (2 piksele na jeden bajt).

O, to, to (to też już napisałem) :)
Dragon1311 napisał(a):
Ponieważ jednak procesor o wiele sprawniej operuje na pełnych bajtach niż na połówkach bajtów (szybsze przetwarzanie danych), założyłem że wykorzystano by zapis 1piskej na jeden bajt.

Tak, to standard (jak pisałem) :)
Dragon1311 napisał(a):
Dużo zależy też od wewnętrznej budowy sterownika (kontrolera) obrazu. Jaka jest jego wewnętrzna reprezentacja bitowa jednego piksela. Należy również rozważyć szerokość szyny danych samego procesora i natywną długość słów procesora (czy jest to procesor 16 czy 32 bitowy).

Pewnie XFree86?
Dragon1311 napisał(a):
Ponieważ sterownik ekranu może być projektowany również pod przyszłe możliwości ekranów e-ink, zakładam, że przewiduje się co najmniej 1 bajt na opis jednego piksela (256 odcieni szarości).

No i jeszcze przyszłe RGB (3 bajty) lub ARGB (4 bajty) pod kolorowe matryce.
Dragon1311 napisał(a):
Tak czy inaczej zapamiętanie poprzedniej strony i miejsce na wygenerowanie następnej nie zajęłoby tak dużo miejsca w pamięci a znacząco usprawniłoby obsługę czytnika.

Jak już chyba pisałeś na początku tej kwestii. :)
Dragon1311 napisał(a):
Rozwiązanie takie nie zwiększyłoby również ilości wykonywanych przez procesor operacji przy normalnym czytaniu, gdyż zapamiętanie poprzedniej i aktualnej strony wymaga tylko przechowywania wyników w pamięci a wygenerowanie nowej strony byłoby realizowane z wyprzedzeniem (po naciśnięciu przycisku następnej strony i tak trzeba by wygenerować tę stronę, tylko nieco później).

Wygląda sensownie. Tylko zapamiętanie gdzieś (na stosie?) adresu do bitmapy w pamięci.
Dragon1311 napisał(a):
Zwiększone zużycie energii mielibyśmy wtedy, gdybyśmy skakali po dokumencie i predykcja generowania stron nie sprawdzałaby się (niepotrzebnie generowane strony).

Można by wykryć serię szybkich naciśnięć i wyłączyć ten mechanizm, liczyć naciśnięcia (do czasu zatrzymania skakania) po czym załadować N-tą stronę z włączonym mechanizmem.
Dragon1311 napisał(a):
Z jednej strony mniejsza ilość pamięci RAM jest przeszkodą ale nie zapominajcie, że jest to pamięć o dostępie swobodnym wymagająca ciągłego podtrzymywania zasilania. Pamięć taka pobiera prąd nawet gdy nie jest używana.

Czyli SDRAM 10 razy tańsza od SRAM (nie wymagającej odświerzania). Ale wątpię czy aby to odświerzanie ma znaczący pobór mocy?
Dragon1311 napisał(a):
Z punktu widzenia kosztów nie jest problemem wyposażyć czytnik w 500MB lub 1GB pamięci ram. Czytnik byłby po prostu droższy o parę złotych

A co to za kości? Od laptopów?
Dragon1311 napisał(a):
Procesor lub jego części funkcjonalne można odłączać w momencie gdy nie są używane. Pamięć RAM musi być cały czas zasilana.

:) Chyba procesor nie. Ale resztę owszem.
Dragon1311 napisał(a):
Dlatego tez nawet w trybie uśpienia czytnik będzie pobierał prąd (chyba że przerzuci zawartość pamięci RAM do tymczasowej pamięci FLASH.

Hibernacja?

Ostatnio edytowano 03 lip 2011 20:20:34 przez discharge, łącznie edytowano 2 razy

03 lip 2011 19:43:03
Użytkownik

eCzytnik: M90
Mam pytanie dotyczące szkicownika. Chodzi mi o ewentualne obejście tej sławnej centymetrowej plamki nieaktywności rysika. Czy w czasie rysowania jest możliwe przesunięcie obszaru rysowania o odległość np 2 cm (średnica nieaktywności + margines) aby nadal kontynuować rysowanie na obszarze który przedtem był nieaktywny ??? Jak dla mnie w wyborze pocket / M90 szkicownik i jakość ekranu jest dla mnie najważniejszym kryterium i do tej pory ten drugi na razie pokonywał pierwszego (pocket w ogóle nie szkicuje), jednak ta plamka trochę irytuje.

03 lip 2011 19:45:08
Użytkownik

janstar napisał(a):
Czy w czasie rysowania jest możliwe przesunięcie obszaru rysowania o odległość np 2 cm (średnica nieaktywności + margines) aby nadal kontynuować rysowanie na obszarze który przedtem był nieaktywny ??? Jak dla mnie w wyborze pocket / M90 szkicownik i jakość ekranu jest dla mnie najważniejszym kryterium i do tej pory ten drugi na razie pokonywał pierwszego (pocket w ogóle nie szkicuje), jednak ta plamka trochę irytuje.

Chodzi o przesunięcie wyświtlanego obszaru? Nie mam Booxa więc opierając się na tym co wczesniej wyczytałem (o ile dobrze pamiętam) Boox 60 rysuje na ekranie 1:1 czyli wygląda na to, że nie ma możliwości przesunięcia (zakładam, że M90 ma to samo). Ale niech mnie poprawią ci co mają jeśli się mylę.
Poza tym porównanie jakości szkicowania między M90 a PocketBookiem 903 (podaję jeszcze raz adres) filmik porównujący PocketBook 903 i M90 (chyba z 20 czerwca 2011). Widać, że M90 ma problemy z oddaniem linii (rysunku a tym bardziej pisma odręcznego) gdy PocketBook nie ma problemów z rysowaniem i właściwie dobrze oddaje pismo odręczne.

03 lip 2011 20:29:04
Użytkownik

eCzytnik: szukam czytnika
witam,
dziś zajechałem do Vobis pomacać M90 ^^
pierwsze wrażenie ---okładka do śmietnika tylko albo do pieca ...
sam czytnik wygląda gładko i sympatycznie...
rysik - totalna porażka - plastikowy...nie mogli dać z metalu..?? chyba ktoś z Tel Awiw-u składał aby tylko było i tyle ...taka oszczędność..dla wygody klientów i producentów lol :nie:
ekran - niezły - ale te powidoki MENU ...trochę denerwujące ciekawe czy wszystkie to mają czy tylko niektóre ...i czy to przechodzi z czasem w czasie czytania??

nie sprawdzałem tego martwego punktu podejde za jakiś 1 miesiąc i przetestuje jescze raz na to schorzenie ekran

bateria -brak danych...tak jak ktoś napisał 5 kresek tylko zobaczyłem...
internet przeglądarka działa i flesh również o dziwo...
klikanie rysikiem w MENU - troche lipne ale kwestia przyzwyczajenia i za szybko się nie da bo się mi powiesił i koleś z VOBIS zrobił buraka hehe reset zrobił i nadal nie pomogło to go wyłączył i włączył... :^
żyroskop - koleś mówił że jest wyłączony ale po przeczytaniu waszych info widzę że ściemnia, a kłamców i oszustów najlepiej ukatrupić, ale żyjemy w chorym kraju więc tylko pomarzyć... 8)
waga - dość lekki jak na elektronikę ...
proponuje za niewielką opłatę jeszcze gwarancję na 2-ugi rok gwarancje.. chyba nie czytają prawa obowiązującego w EU... :nono - że każdy produkt ma 2 lata gwarancji i egzekwuje się ją u sprzedawcy.. w ostateczności jak producent umywa ręce ...

no nic na mój gust niedoróbka więc poczekam z 2 miechy może się coś poprawi...

03 lip 2011 22:32:28
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Za dwa miesiące dołożą metalowy rysik i lepszą okładkę? :-)

Powidoki to ghosting, obecne w każdym czytniku z epapierem i niezbyt szkodliwe.
Flash jest dla mnie zaskoczeniem. :)

03 lip 2011 23:02:09
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: M90
Przemyślałem temat obejścia martwej plamy i sam sobie odpowiem. Przecież w maszynce można rysować z podkładem w postaci stronki z pedeefa a tą można przecież nieco powiększyć, przesunąć np. o te 2 cm i dalej rysować w miejscu gdzie było sucho dla rysika.
Ad. tych filmików z youtube porównujących 903 z m90 (oglądałem spokojnie 2 cz) to specjalnie aż nie widzę różnicy w jakości rysowania.
Zresztą jak widzę do tej pory w necie te prezentacje ereaderów nie kładą nacisku na dokładne SPOKOJNE pokazanie efektu rysowania jednej linii od konkretnego punktu do innego konkretnego punktu. Już trochę śledzę te „prezentacje” i widzę, że ci ludzie pod względem rysowania są jakieś niedorozwoje (chyba w życiu nie narysowali małego domku, co robią dzieci w przedszkolu). Czy tak ciężko wziąć wczytać ordynarnie ze skanowaną kartkę w kratkę i narysować zwykły kwadracik, kreskę od 1 pkt do 2 pkt. Ale nie debile będą mazać po całym ekranie jak niemowlęta bez opanowania szybkości ani w miarę jakiejkolwiek staranności. Ludzie !! to nie służy dla bachora dla nauki rysowania to wg mnie nie są tanie zabawki które po znudzeniu dziecko może pieprz_ąć w ścianę. Czy ktokolwiek spotkał się z jakimkolwiek testem, co spokojny ludek narysował zwykły prostokąt ? NIE - DEBILNE BOHOMAZY
Qwa chyba przejadę się te 40 kilosów do tego vobisa i sam sobie zrobię ten test z chamsko zeskanowaną kartką w kratkę i dopiero dowiem się wreszcie, co jest dokładnie grane w tych m90 (zero szkicowników a ci, co próbują to po tych bohomazach wysłałbym ich najpierw do przedszkola uczyć się painta a nie pokazywać porządny sprzęt).

04 lip 2011 1:02:48
Użytkownik

marinsxx napisał(a):
proponuje za niewielką opłatę jeszcze gwarancję na 2-ugi rok gwarancje.. chyba nie czytają prawa obowiązującego w EU... :nono - że każdy produkt ma 2 lata gwarancji i egzekwuje się ją u sprzedawcy.. w ostateczności jak producent umywa ręce ...

No wlasnie czytaja ;) Kilku naciagna i maja sponsora na naprawe ;)

04 lip 2011 9:32:51
Użytkownik

eCzytnik: tablet
janstar napisał(a):
Ad. tych filmików z youtube porównujących 903 z m90 (oglądałem spokojnie 2 cz) to specjalnie aż nie widzę różnicy w jakości rysowania.

Może inne filmy oglądaliśmy - bo ja widziałem.

Po pierwsze - spóźniona reakcja na rysik. Zaczynasz pisać już 5-tą literę a tu druga jeszcze nie widoczna w całości. To jest bardzo irytujące. Po drugie - powidoki po rysowaniu (zmieniasz stronę i prześwitują notatki z poprzedniej - to na pewno nie jest standard, na swoim nic takiego nigdy nie miałem. Teraz się jeszcze okazuje, że jakaś martwa strefa jest. W sumie - porażka na całej linii. Wiem, że M90 wyróżnia się negatywnie na wielu polach, ale tu jest już prawdziwym przodownikiem tandety.

04 lip 2011 10:39:04
Użytkownik

Jeśli chodzi o pisanie w notatniku (ręczne pisanie, bo oba czytniki umożliwiają również pisanie za pomocą klawiatury ekranowej) oba czytniki (PocketBook 903 i M90) mają podobne opóźnienie między ruchem pisaka a pojawieniem się linii na ekranie.
Wydaje mi się że PocketBook dużo lepiej odtwarza ruch pisaka. W zasadzie można w nim całkiem sprawnie pisać, pomijając trochę irytujące opóźnienie. Oznacza to, że raczej trzeba bazować na pamięci mięśniowej niż bezpośredniej korekcji pisak-oko-ręka..
W przypadku onyx-a pisanie tekstu jest możliwe ale czasem gubi mi fragment liter gdy piszę zbyt szybko, dlatego też tekst pisany nie wychodzi tak dobrze jak w PocketBook-u. Generalnie jednak ta się pisać ale nie za szybko. W czytniku PocketBook można pisać całkiem sprawnie i pismo wychodzi całkiem dobre.

Uwzględniając jednak, że M90 umożliwia robienie notatek w książce oraz w rysowniku a PocketBook tylko w rysowniku i to bez możliwości dodania tła (tylko czysta kartka), nie będzie za wiele okazji aby wykorzystać lepszą jakość pisania w PocketBook-u.

Na obu czytnikach próbowałem robić rysunki, wyszły nawet nie najgorzej ale rysownik z tego urządzenia na pewno nie jest i chyba raczej nie będzie. Jak na razie w Onyx-ie można pisać i rysować używając tylko dwóch kolorów (czarny i biały) dla różnych grubości linii.

04 lip 2011 12:33:36
Użytkownik

janstar napisał(a):
Przemyślałem temat obejścia martwej plamy i sam sobie odpowiem. Przecież w maszynce można rysować z podkładem w postaci stronki z pedeefa a tą można przecież nieco powiększyć, przesunąć np. o te 2 cm i dalej rysować w miejscu gdzie było sucho dla rysika.

Jeśli chcesz tak mozolnie "kompinować", twoja sprawa. :)
janstar napisał(a):
Czy tak ciężko wziąć wczytać ordynarnie ze skanowaną kartkę w kratkę i narysować zwykły kwadracik, kreskę od 1 pkt do 2 pkt. Ale nie debile będą mazać po całym ekranie jak niemowlęta bez opanowania szybkości ani w miarę jakiejkolwiek staranności. Ludzie !! to nie służy dla bachora dla nauki rysowania to wg mnie nie są tanie zabawki które po znudzeniu dziecko może pieprz_ąć w ścianę. Czy ktokolwiek spotkał się z jakimkolwiek testem, co spokojny ludek narysował zwykły prostokąt ? NIE - DEBILNE BOHOMAZY

Do rysowania wektorowego mam Corela i ew. Inscape. Ten drugi możnaby pokusić się o przekompilowanie na mobilnego Linucha.
A bazgroły są mi potrzebne do robienia notatek w tekście. Czyli pismo odręczne. A jak widać na video 2 wychodzi prezentującemu jakby pisał długopisem z wypisanym wkładem. A PocketBook nia ma takiego efektu.
janstar napisał(a):
Qwa chyba przejadę się te 40 kilosów do tego vobisa i sam sobie zrobię ten test z chamsko zeskanowaną kartką w kratkę i dopiero dowiem się wreszcie, co jest dokładnie grane w tych m90 (zero szkicowników a ci, co próbują to po tych bohomazach wysłałbym ich najpierw do przedszkola uczyć się painta a nie pokazywać porządny sprzęt).

Najlepiej zrobisz jak się pofatygujesz. By oszczędzić ci kilometrów proponuję wejść na strone Vobisu, w wyszukiwarce napisać Onyx Boox M90 i sprawdzić ilość w danym salonie. Jeśli chcesz porównać z PocketBook, powtórz czynności dla PocketBook 903 i możesz znaleźć salon mający oba jednocześnie.
Tylko uważaj bo ta wyszukiwarka nigdy nie pokazuje zera :) Jeśli jest choć mała ilość (większej nigdy nie ma) :) to pokaże czerwony pasek (u mnie ok 5 mm na 17'' laptopie). Gdy jest 2 mm tzn że nie ma :)

04 lip 2011 20:54:46
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona