Teraz jest 22 lis 2024 19:41:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona
Jak zamawiać Kindle? - VAT, cło, karty płatnicze 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3G
Post Re: Problem z zamówieniami z Amazon.com
Pozostaje telefon :).
Współczuję takiej przygody.

Pozdrawiam

22 lut 2011 23:53:46
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3
Post Re: Jak zamawiać Kindle 3? - VAT? CŁO? - dla początkujących!
Moja przygoda z zamawianiem czytnika była bardzo dziwna. A dokładnie mówię o dostawie. Chyba jeszcze nigdy takich problemów z tym nie miałem. W skrócie:

Kurier poinformował mnie dopiero przy drugiej wizycie zostawiając awizo informujące mnie, że to już druga i przedostatnia próba doręczenia. To był czwartek, a jako że od poniedziałku szedłem na urlop to w piątek z samego rana (od godz. 7:00) wydzwaniałem do niego by umówić się na ten dzień. Udało mi się dodzwonić przed 8:00 i zostałem poinformowany, że on już do mnie jedzie, jest to trzecia i ostatnia próba doręczenia i paczka automatycznie ląduje w punkcie UPS i mam ją sobie sam odebrać. Następnie zadzwoniłem do centrali w Warszawie. Tam przyjęli zgłoszenie i przekazali do Bydgoszczy, że mają mi dostarczyć przesyłkę po godz. 15:30. Chwilę później oddzwonili z Bydgoszczy z informacją, że oni w takich godzinach nie jeżdżą i mam odebrać osobiście. W sobotę z rana, nie bez problemów, dotarłem na same obrzeża Bydgoszczy, czytnik odebrałem i myślałem, że to koniec problemów. Niestety, mijają 3 tygodnie, a sprawa cały czas się ciągnie. Już w poniedziałek zadzwonili do mnie z UPS informując, że wydali mi za dużo papierów i że zapomnieli pobrać ode mnie cła w wysokości 139 zł. Poszperałem w necie, poczytałem, dowiedziałem się, że Amazon pokrywa tę opłatę. Powiedziałem im o tym kilkakrotnie, ale oni swoje: „w komputerze mamy, że trzeba zapłacić”. No to stwierdziłem, że mają mnie cmoknąć :D Nawet gdyby kwota była do zapłaty to już jest po fakcie. Ktoś popełnił błąd i niech teraz za to płaci. Okazało się, że z UPS jednak potrafią zadzwonić gdy im na tym zależy, potrafią nawet umówić się na godziny popołudniowe, a nawet wieczorne. Byli u mnie dwa razy, ale i tak mnie nie zastali. Do wczoraj mnie to nawet bawiło, ale wtedy zaczęły się smsy z UPS z groźbami zgłoszenia sprawy na policji. Dziś natomiast zadzwoniła do mnie matka, która mieszka jakieś 80km dalej, że pan z UPS przyjechał do niej do domu i groził jej policją. Twierdził, że mają nagranie monitoringu jak odbiera przesyłkę ze Stanów nie płacąc za nią i jeśli nie zapłaci to zgłaszają sprawę na policję. W tym momencie kurier przekroczył już akceptowalne granice. Przesyłka była na moje nazwisko, ja ją odbierałem i ja podpisywałem pokwitowanie, a oni najwyraźniej założyli, że jak odwiedzą „starszą panią” i trochę ją postraszą to kobitka zmięknie. Takiego wała kur#$%. Ostatni raz korzystam z usług UPS!

23 lut 2011 19:17:10
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
Post Jak zamawiać Kindle 3? - VAT? CŁO? - dla początkujących!
1. Opisz te historie Amazonowi a na pewno zrekompensuja ci nerwy.

2. Zglos sprawe do UOKiKu

3. Sam zglos sie na policje i zglos probe wymuszenia przez kuriera i UPS.

Sent from my iPhone using Tapatalk

23 lut 2011 20:12:20
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Witam.

Mam zamiar stać się szczęśliwym posiadaczem Kindle, ale mam problem z weryfikacją karty mBank (delfin).
Czy problemem mogą być polskie znaki w adresie? W banku mam 'Ł' w nazwie miejscowości, a na amazon napisałem 'L'?

Nie mam pomysłu co może być nie tak:/

24 lut 2011 9:34:24
Admin

eCzytnik: kindle
vyrm napisał(a):
Witam.

Mam zamiar stać się szczęśliwym posiadaczem Kindle, ale mam problem z weryfikacją karty mBank (delfin).
Czy problemem mogą być polskie znaki w adresie? W banku mam 'Ł' w nazwie miejscowości, a na amazon napisałem 'L'?

Nie mam pomysłu co może być nie tak:/

A ustawiłeś ten drugi limit na transakcje internetowe?

24 lut 2011 9:59:57
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Zbytnio pośpieszyłem się z pisaniem na forum - faktycznie limit wynosił 0 a teraz powinno być OK.

24 lut 2011 10:02:42
Użytkownik

Post Do usunięcia
x

Ostatnio edytowano 15 maja 2018 12:40:54 przez zgubilembulke, łącznie edytowano 1 raz

26 lut 2011 14:19:23
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
zgubilembulke napisał(a):
Jak to jest z tym cłem przy sprowadzaniu sprzętu zza granicy? Od jakiej granicy płaci się cło? Przeczytałem, że podobno do 150 euro(~210USD) można ściągać bez naliczania cła, czy to prawda czy bzdura totalna?

Tak, 150€ to granica zwolnienia z cła. Przy czym cło to kilka procent, a VAT, który też przecież płacić trzeba, to 23% -- ale i tak wszyscy się cła boją...

Czy istnieje różnica przy sprowadzaniu sprzętu z USA i z Chin tj. czy zmienia się jakoś granica "bez cła", dochodzą może jakieś dodatkowe opłaty?

AFAIR wszystko spoza UE działa tak samo.

No i ostatnie pytanie, czy koszt wysyłki doliczany jest do ogólnego kosztu przedmiotu?

W kwestii podatku VAT/cła czy Amazona? Bo my tu generalnie się Kindlem zajmujemy, a nie importowaniem towarów z Chin :P W przypadku Amazona kwota, która jest podana na podsumowaniu zamówienia to ostateczna suma, która uwzględnia zarówno koszty wysyłki, jak i ewentualne opłaty celne. Przesyłki z Amazona idą jako F/D, czyli oznacza to, iż to oni zapłacili już za nas cło i VAT, a my nie musimy przy odbiorze nic dopłacać.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

01 mar 2011 20:10:34
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Post Do usunięcia
x

Ostatnio edytowano 15 maja 2018 12:42:16 przez zgubilembulke, łącznie edytowano 1 raz

01 mar 2011 20:18:37
Użytkownik

eCzytnik: K3W
zgubilembulke, Limitem jest wartość towaru shiping nie jest w to wliczany, ktoś gdzieś o tym na forum wspominał.

01 mar 2011 20:22:54
Admin

Chodzi mi o to czy jeśli zamawiam np. na ebayu z poza Polski sprzęt za dajmy na to 146euro(poniżej granicy) i z wysyłką wychodzi, powiedzmy 170euro, to czy granica jest przekroczona czy koszt wysyłki się nie liczy w tym przypadku?

Poza Polską są i kraje, które wstąpiły do UE - i tu nie będzie cła. Poza UE - jest naliczany według zasad. Tyle, że martwisz się o ~10€, a nie o ~39€ (znaczy VAT)? Ponownie przypominam, że to dział dotyczący Amazona i jego Kindle, a nie eBaya.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

01 mar 2011 20:24:36
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Kell napisał(a):
Pyt. 2: Jak to jest z tym Vatem i cłem? Ile tak naprawdę się płaci?
Odp.: Płacicie tylko tyle, ile macie w podsumowaniu na stronie zamówienia Kindle. Nie więcej! Skrypt sklepu Amazon automatycznie dolicza ewentualne cło i Vat, dla Was informacja tam umieszczona jest wiążąca i nie powinniście płacić nic ponadto.

Tylko że u mnie Amazon doliczył VAT równy 0. Zapłaciłem za całość 139$ + 20.98$ przesyłka.

Na druku z urzędu celnego mam policzone cło i vat, a obok pieczątka mówiąca o tym, że zwolniono z cła.

Czyli w końcu mam płacić ten vat czy nie? Co wy zrobiliście?

04 mar 2011 13:11:28
Admin

OMG, ileż jeszcze razy mamy odpowiadać na to pytanie... To, czy Amazon doliczy nam do zamówienia opłaty celne czy nie zależy od tego, czy przekroczą one "magiczną granicę" (gdzieś koło 50$). Niezależnie od tego paczka jest nadawana jako F/D - czyli wszystkie opłaty celne (a także VAT) ponosi NADAWCA, więc Amazon.

04 mar 2011 13:19:00
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: kindle3
Witam wszystkich użytkowników Kindla. Kilka tygodni temu kupiłem żonie kindelka, a ponieważ oboje lubimy czytać, więc także i sobie sprawiłem drugiego (co by sobie nie wydzierać z rąk :klotnia:), Bardzo mi się spodobała taka forma czytelnictwa :D . Pierwszego zamówiłem przez Allegro, drugiego dla siebie bezpośrednio z Amazon. W obu przypadkach nie musiałem płacić ani za cła ani VAT. Ważne tylko, aby kwota towaru (bez transportu) nie przekroczyła 200$. Przy zamawianiu bezpośrednio z amazon.com już widać, czy będzie płatne cło i podatek (program sam podlicza). Ja kupiłem Kindle3G + ładowarkę europejską. Co dawało łącznie 208,99$ + $26.97 transport. Przy podliczeniu otrzymałem od Amazona rabat 10$, więc ostateczna wartość zakupu z transportem wyniosła 225,96$ (co bez transportu daje 198,99$). Po otrzymaniu przesyłki otrzymałem pismo z DHL, że cło i podatek zostały już opłacone przez nadawcę.
I jeszcze kilka słów o dostawie.
Pierwszego zamawiałem w poniedziałek po południu (wtedy też został wysłany przez amazon); towar odebrałem w piątek rano - czyli moim zdaniem szybko.
Jednak w drugim przypadku to był moim zdaniem ekspres: zamówienie we wtorek po południu, w czwartek po południu kurier miał go u siebie. Rewelacja!!! Na przesyłkę wysłaną Pocztą Polską w ubiegły czwartek jeszcze czekam :roll:
Zapewne na to miało wpływ miejsce zamieszkania - jestem z Trójmiasta, więc blisko lotnisko i agencja celna.
Reasumując - Opłaca się zamawiać bezpośrednio, choć jak przez Allegro wiele nie przepłaciłem. A sam czytnik - mioooodziooooo! :D
pozdrawiam wszystkich kindelmaniaków!

15 mar 2011 14:13:52
Użytkownik

eCzytnik: psp
Dzień dobry!
Chciałbym się dowiedzieć czy kupując Kindle na Amazonie i podając adres do wysyłki miejscowość w UK, mogę liczyć na darmową wysyłkę (Delivered FREE in the UK with Super Saver Delivery)?
Znajomy, który wraca z UK, mógłby mi przywieść (nie posiada on konta na Amazonie). Nie wiem tylko czy muszę go poprosić również o rejestrację(na Amazonie), wolałbym nie. Przeczytałem tutaj, że Kindle było u nich w Tesco ale chyba już jest za późno, żeby kupić bezpośrednio w sklepie?
Jeżeli ktoś się orientuje czy jest taka możliwość to dziękuję za ew. odpowiedź ;)

21 mar 2011 13:43:39
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 369 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona