|
|
Teraz jest 22 lis 2024 20:02:59
|
Jak zamawiać Kindle? - VAT, cło, karty płatnicze
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G
|
Re: Problem z zamówieniami z Amazon.com
Pozostaje telefon . Współczuję takiej przygody. Pozdrawiam
_________________ Zamówienie: 7 styczeń / Wysyłka: 14 styczeń / Planowany odbiór: 20 styczeń / Aktualnie znajduje się: U mnie (odebrany: 19 styczeń)
|
22 lut 2011 23:53:46 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Re: Jak zamawiać Kindle 3? - VAT? CŁO? - dla początkujących!
Moja przygoda z zamawianiem czytnika była bardzo dziwna. A dokładnie mówię o dostawie. Chyba jeszcze nigdy takich problemów z tym nie miałem. W skrócie: Kurier poinformował mnie dopiero przy drugiej wizycie zostawiając awizo informujące mnie, że to już druga i przedostatnia próba doręczenia. To był czwartek, a jako że od poniedziałku szedłem na urlop to w piątek z samego rana (od godz. 7:00) wydzwaniałem do niego by umówić się na ten dzień. Udało mi się dodzwonić przed 8:00 i zostałem poinformowany, że on już do mnie jedzie, jest to trzecia i ostatnia próba doręczenia i paczka automatycznie ląduje w punkcie UPS i mam ją sobie sam odebrać. Następnie zadzwoniłem do centrali w Warszawie. Tam przyjęli zgłoszenie i przekazali do Bydgoszczy, że mają mi dostarczyć przesyłkę po godz. 15:30. Chwilę później oddzwonili z Bydgoszczy z informacją, że oni w takich godzinach nie jeżdżą i mam odebrać osobiście. W sobotę z rana, nie bez problemów, dotarłem na same obrzeża Bydgoszczy, czytnik odebrałem i myślałem, że to koniec problemów. Niestety, mijają 3 tygodnie, a sprawa cały czas się ciągnie. Już w poniedziałek zadzwonili do mnie z UPS informując, że wydali mi za dużo papierów i że zapomnieli pobrać ode mnie cła w wysokości 139 zł. Poszperałem w necie, poczytałem, dowiedziałem się, że Amazon pokrywa tę opłatę. Powiedziałem im o tym kilkakrotnie, ale oni swoje: „w komputerze mamy, że trzeba zapłacić”. No to stwierdziłem, że mają mnie cmoknąć Nawet gdyby kwota była do zapłaty to już jest po fakcie. Ktoś popełnił błąd i niech teraz za to płaci. Okazało się, że z UPS jednak potrafią zadzwonić gdy im na tym zależy, potrafią nawet umówić się na godziny popołudniowe, a nawet wieczorne. Byli u mnie dwa razy, ale i tak mnie nie zastali. Do wczoraj mnie to nawet bawiło, ale wtedy zaczęły się smsy z UPS z groźbami zgłoszenia sprawy na policji. Dziś natomiast zadzwoniła do mnie matka, która mieszka jakieś 80km dalej, że pan z UPS przyjechał do niej do domu i groził jej policją. Twierdził, że mają nagranie monitoringu jak odbiera przesyłkę ze Stanów nie płacąc za nią i jeśli nie zapłaci to zgłaszają sprawę na policję. W tym momencie kurier przekroczył już akceptowalne granice. Przesyłka była na moje nazwisko, ja ją odbierałem i ja podpisywałem pokwitowanie, a oni najwyraźniej założyli, że jak odwiedzą „starszą panią” i trochę ją postraszą to kobitka zmięknie. Takiego wała kur#$%. Ostatni raz korzystam z usług UPS!
_________________ http://www.StephenKing.pl
|
23 lut 2011 19:17:10 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
|
Jak zamawiać Kindle 3? - VAT? CŁO? - dla początkujących!
1. Opisz te historie Amazonowi a na pewno zrekompensuja ci nerwy.
2. Zglos sprawe do UOKiKu
3. Sam zglos sie na policje i zglos probe wymuszenia przez kuriera i UPS.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
23 lut 2011 20:12:20 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Witam.
Mam zamiar stać się szczęśliwym posiadaczem Kindle, ale mam problem z weryfikacją karty mBank (delfin). Czy problemem mogą być polskie znaki w adresie? W banku mam 'Ł' w nazwie miejscowości, a na amazon napisałem 'L'?
Nie mam pomysłu co może być nie tak:/
|
24 lut 2011 9:34:24 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
A ustawiłeś ten drugi limit na transakcje internetowe?
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
24 lut 2011 9:59:57 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Zbytnio pośpieszyłem się z pisaniem na forum - faktycznie limit wynosił 0 a teraz powinno być OK.
|
24 lut 2011 10:02:42 |
|
|
Użytkownik
|
Do usunięcia
x
Ostatnio edytowano 15 maja 2018 12:40:54 przez zgubilembulke, łącznie edytowano 1 raz
|
26 lut 2011 14:19:23 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Tak, 150€ to granica zwolnienia z cła. Przy czym cło to kilka procent, a VAT, który też przecież płacić trzeba, to 23% -- ale i tak wszyscy się cła boją... AFAIR wszystko spoza UE działa tak samo. W kwestii podatku VAT/cła czy Amazona? Bo my tu generalnie się Kindlem zajmujemy, a nie importowaniem towarów z Chin W przypadku Amazona kwota, która jest podana na podsumowaniu zamówienia to ostateczna suma, która uwzględnia zarówno koszty wysyłki, jak i ewentualne opłaty celne. Przesyłki z Amazona idą jako F/D, czyli oznacza to, iż to oni zapłacili już za nas cło i VAT, a my nie musimy przy odbiorze nic dopłacać.
01 mar 2011 20:10:34 |
|
|
Użytkownik
|
Do usunięcia
x
Ostatnio edytowano 15 maja 2018 12:42:16 przez zgubilembulke, łącznie edytowano 1 raz
|
01 mar 2011 20:18:37 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 sty 2011 2:08:50 Posty: 346 Lokalizacja: Katowice
eCzytnik: K3W
|
zgubilembulke, Limitem jest wartość towaru shiping nie jest w to wliczany, ktoś gdzieś o tym na forum wspominał.
|
01 mar 2011 20:22:54 |
|
|
Admin
|
Poza Polską są i kraje, które wstąpiły do UE - i tu nie będzie cła. Poza UE - jest naliczany według zasad. Tyle, że martwisz się o ~10€, a nie o ~39€ (znaczy VAT)? Ponownie przypominam, że to dział dotyczący Amazona i jego Kindle, a nie eBaya.
01 mar 2011 20:24:36 |
|
|
Użytkownik
|
Tylko że u mnie Amazon doliczył VAT równy 0. Zapłaciłem za całość 139$ + 20.98$ przesyłka. Na druku z urzędu celnego mam policzone cło i vat, a obok pieczątka mówiąca o tym, że zwolniono z cła. Czyli w końcu mam płacić ten vat czy nie? Co wy zrobiliście?
|
04 mar 2011 13:11:28 |
|
|
Admin
|
OMG, ileż jeszcze razy mamy odpowiadać na to pytanie... To, czy Amazon doliczy nam do zamówienia opłaty celne czy nie zależy od tego, czy przekroczą one "magiczną granicę" (gdzieś koło 50$). Niezależnie od tego paczka jest nadawana jako F/D - czyli wszystkie opłaty celne (a także VAT) ponosi NADAWCA, więc Amazon.
04 mar 2011 13:19:00 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: kindle3
|
Witam wszystkich użytkowników Kindla. Kilka tygodni temu kupiłem żonie kindelka, a ponieważ oboje lubimy czytać, więc także i sobie sprawiłem drugiego (co by sobie nie wydzierać z rąk ), Bardzo mi się spodobała taka forma czytelnictwa . Pierwszego zamówiłem przez Allegro, drugiego dla siebie bezpośrednio z Amazon. W obu przypadkach nie musiałem płacić ani za cła ani VAT. Ważne tylko, aby kwota towaru (bez transportu) nie przekroczyła 200$. Przy zamawianiu bezpośrednio z amazon.com już widać, czy będzie płatne cło i podatek (program sam podlicza). Ja kupiłem Kindle3G + ładowarkę europejską. Co dawało łącznie 208,99$ + $26.97 transport. Przy podliczeniu otrzymałem od Amazona rabat 10$, więc ostateczna wartość zakupu z transportem wyniosła 225,96$ (co bez transportu daje 198,99$). Po otrzymaniu przesyłki otrzymałem pismo z DHL, że cło i podatek zostały już opłacone przez nadawcę. I jeszcze kilka słów o dostawie. Pierwszego zamawiałem w poniedziałek po południu (wtedy też został wysłany przez amazon); towar odebrałem w piątek rano - czyli moim zdaniem szybko. Jednak w drugim przypadku to był moim zdaniem ekspres: zamówienie we wtorek po południu, w czwartek po południu kurier miał go u siebie. Rewelacja!!! Na przesyłkę wysłaną Pocztą Polską w ubiegły czwartek jeszcze czekam Zapewne na to miało wpływ miejsce zamieszkania - jestem z Trójmiasta, więc blisko lotnisko i agencja celna. Reasumując - Opłaca się zamawiać bezpośrednio, choć jak przez Allegro wiele nie przepłaciłem. A sam czytnik - mioooodziooooo! pozdrawiam wszystkich kindelmaniaków!
|
15 mar 2011 14:13:52 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: psp
|
Dzień dobry! Chciałbym się dowiedzieć czy kupując Kindle na Amazonie i podając adres do wysyłki miejscowość w UK, mogę liczyć na darmową wysyłkę (Delivered FREE in the UK with Super Saver Delivery)? Znajomy, który wraca z UK, mógłby mi przywieść (nie posiada on konta na Amazonie). Nie wiem tylko czy muszę go poprosić również o rejestrację(na Amazonie), wolałbym nie. Przeczytałem tutaj, że Kindle było u nich w Tesco ale chyba już jest za późno, żeby kupić bezpośrednio w sklepie? Jeżeli ktoś się orientuje czy jest taka możliwość to dziękuję za ew. odpowiedź
|
21 mar 2011 13:43:39 |
|
|