|
|
Teraz jest 03 gru 2024 20:00:52
|
Jak zamawiać Kindle? - VAT, cło, karty płatnicze
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Re: Zakup kindla - pytanie o bank.
Czyli szykuje sie jakieś +16zł do ceny kindla, ale to i tak dużo taniej niż na allegro Dzięki za odpowiedź.
|
04 sty 2011 20:34:13 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Jak zamawiać Kindle? - VAT, cło, karty płatnicze
http://kindle.eksiazki.org/Proces-zamowieniaTen temat powstał by nowi użytkownicy przestali pytać wciąż o to samo. Proszę ich tu przekierować gdy zadadzą po raz setny pytanie o to, kiedy Amazon ściąga pieniądze z konta, albo jak to jest z tym Vatem i cłem. Pyt. 1: Kiedy Amazon ściągnie pieniądze z karty przy zamówieniu Kindle 3?Odp.: Pieniądze pobierane są dopiero przy wysyłaniu Kundelka do Polski, nie wcześniej! Na początku Amazon "testuje" sobie Waszą kartę pobierając z niej kwotę 1 zł, aby sprawdzić, czy transakcja przejdzie, gdy będą mieli towar na stanie. Pyt. 2: Jak to jest z tym Vatem i cłem? Ile tak naprawdę się płaci?Odp.: Płacicie tylko tyle, ile macie w podsumowaniu na stronie zamówienia Kindle. Nie więcej! Skrypt sklepu Amazon automatycznie dolicza ewentualne cło i Vat, dla Was informacja tam umieszczona jest wiążąca i nie powinniście płacić nic ponadto. Zapytanie o to po raz kolejny nie zmieni odpowiedzi, niezależnie od tego, co ktoś gdzieś kiedyś napisał w necie. AKTUALIZACJA: Niestety, obecnie Amazon dolicza nam już opłaty celne w każdym przypadku. Ciągle jednak płacimy tylko to, co widzimy w podsumowaniu, nic więcej.[/size] Pyt. 3: Kurier, który dostarczył mi paczkę, twierdzi, że muszę coś dopłacić. Co robić?Odp.: Kazać kurierowi sprawdzić dokumenty. Będzie tam adnotacja, że kwotę długu odpisano z zabezpieczenia, co oznacza, że nic dopłacać nie trzeba. Jeśli jednak przez przypadek zapłaciliśmy kurierowi, trzeba się z nim skontaktować (lub bezpośrednio z firmą kurierską) i zażądać zwrotu pieniędzy. Pyt. 4: Ale może w moim przypadku będzie inaczej? Bo niektórzy mówili, że musieli coś zapłacić!Odp.: Nie rozumiemy, skąd przekonanie wśród ludzi, iż oni będą szczególnym, pechowym przypadkiem. Powtarzamy: Amazon wysyła przesyłki jako F/D ( DDP), co oznacza, że to właśnie oni, jako sprzedający, ponoszą wszelkie koszty opłat celnych (także VAT). Dawniej zdarzały się przypadki, gdy Amazon (lub też przewoźnik) źle wypełniali papiery - ale wtedy, po kontakcie z Amazonem, cała kwota, którą musiał zapłacić klient, była mu zwracana na konto. Pyt. 5: No dobrze, ale jak to będzie w moim przypadku?Odp.: Tak, jak to wytłumaczyliśmy wyżej. Jeśli nie wierzysz - to jest nam przykro. Jednak pytanie o to samo kolejny raz na forum nic nie da - żaden z użytkowników nie powie Ci więcej, bo też nie dysponuje żadną tajemną wiedzą. A jeśli coś zmieni się w sposobie wysyłania towarów przez Amazon - damy Wam znać! Pyt. 6: Nie podawałem kodu CVV2 przy danych karty. Czy Amazon pobierze pieniądze?Odp.: Tak, Amazon nie potrzebuje kodu CVV2, by pobrać pieniądze z karty. Pyt. 7: Czy mogę zamówić Kindle z Wielkiej Brytanii albo Niemiec?Nie możesz. Są to oddzielne Amazony i wysyłają Kindle tylko na terenie WB albo Niemiec. Pyt. 8: Kolega przywiózł mi Kindle z Niemiec, czy gwarancja mnie obowiązuje?Nie. Niemiecki (angielski, hiszpański, francuski i każdy inny Amazon poza Amazon US) realizuje gwarancję tylko na swoim terenie. Pyt. 9: Nie mam karty płatniczej/konta w banku, czy mogę zamówić Kindle?Możesz. Bank BZWBK udostępnia usługę karty internetowej, która działa na zasadzie pre-paid.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
07 sty 2011 10:50:47 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3
|
Jestem zupełnie zielony w płatnościach bankowych. Czy do zakupu Kindla jest potrzebna karta MasterCard z usługą PayPass, czy może być bez?
|
10 sty 2011 11:48:46 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 27 sie 2010 15:50:11 Posty: 523 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
|
Pay pass sluzy do mikrotransakcji na niewielka odlegolosc bez pinu. Machasz kartą przed specjalnym czytnikiem i tak placisz za usluge do 50 zl o ile sie nie myle. Było to stosowane np. na Openerze. Nie ma to nic wspolnego z transkacjami karta kredytową przez internet
|
10 sty 2011 12:00:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 3G+WIFI
|
To niedokładnie tak. Wszelkie opłaty trzeba zweryfikować dla konkretnej karty z konkretnego banku, bo zasady przeliczania kart bardzo się różnią.
|
10 sty 2011 14:59:22 |
|
|
Użytkownik
|
Chciałem się przywitać ze wszystkimi gdyż to mój pierwszy post tutaj, i od razu szybkie pytanie. Czy jeśli amazon nie pożarł mi testowej złotówki z konta to bardzo źle ? Wiem że transakcje internetowe mam ustawione poprawnie. Termin wysyłki się zbliża więc nie chciałbym przedłużać jej jeszcze bardziej z powodu problemów z bankiem...
|
11 sty 2011 1:19:36 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Nie, to nie problem. Ja osobiście też nie widzę u siebie w historii żadnej innej blokady poza właściwą. Jeśli Amazon będzie miał problemy z Twoją kartą - da Ci znać. Jeśli zaś sam chcesz być pewien, po prostu zapytaj w swoim banku, czy masz jakieś limity na operacje kartą i w jakiej kwocie (jeśli jest zbyt niska, poproś o jej podniesienie).
11 sty 2011 1:26:57 |
|
|
Użytkownik
|
Okej, dzięki, limity mam w porządku, wysyłka w planach od dziś więc pozostaje czekać.
|
11 sty 2011 1:32:53 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: kindle ...
|
Podczas realizacji jednego z moich zamówień zabrakło środków na rachunku, w związku z tym natychmiast otrzymałem email od Amazon: Chwilę później uzupełniłem rachunek i skorzystałem z opcji ponownej zapłaty w szczegółach zamówienia - w ciągu godziny rachunek został obciążony i nie miało to żadnego wpływu na termin wysyłki
_________________ czytnikomania.pl
|
11 sty 2011 3:19:37 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Coraz bliżej Kindle 3
|
Zastanawiałem się gdzie umieścić moje pytanie i chyba tu będzie najlepiej. Jeszcze chwile temu byłem prawie zdecydowany na Boox'a x60. No i kolega z pracy kupił żonie Kindle 3, i przez chwilę miałem się okazję nim pobawić, no i już nie jestem taki pewny czy chcę tego Onyx'a !!! Wracam do pytania chcę wyrobić w PKO SA (bo tam mam konto) kartę VISA Przedpłacona. Czy taką kartą można zapłacić w Amazonie? Macie może jakieś doświadczenia z tą kartą?
|
20 sty 2011 14:21:37 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
|
Myślę, że będzie działać bez zarzutu. Miałem kiedyś VISĘ przedpłaconą z ING, teraz korzystam z eKARTY mBanku. Jedyne co jest ważne, to to, żeby odblokowane były transakcje internetowe.
|
20 sty 2011 15:05:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: K3
|
Upewnij się w banku, czy karta obsługuje płatności internetowe. Rozróżnianie kart na embosowane/płaskie debetowe/kredytowe/charge nie ma większego sensu w kontekście płatności internetowych, bo w tej chwili każda karta może, albo i nie obsługiwać płatności internetowych. Aby oddać sprawiedliwość, praktycznie każda karta embosowana (wypukła) obsługuje transakcje internetowe. Przez przypadek dowiedziałem się np. że karta płatnicza z mBank'u "bankomatowa" działa w internecie. Zanim się zdecydujesz na kartę sprawdź tabelę opłat i prowizji - można się zdziwić. Jeżeli potrzebujesz karty tylko do internetu, to sprawdź WBK i mBank - mają karty wirtualne - bez plastiku - właściwie sam numer. Jeżeli szukasz karty kredytowej, to polecam zerknąć na openonline.pl - baaardzo fajna tabela opłat i prowizji. Niestety procedura załatwiania pozostawia wiele do życzenia (w przypadku mojej karty zajęła łącznie 1,5 miesiąca).
|
20 sty 2011 15:05:59 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: K3
|
Re: Jak zamawiać Kindle 3? - VAT? CŁO? - dla początkujących!
Kell, Jeśli chodzi o pytanie 2 - masz jakąś gotową odpowiedz, co zrobić, jeżeli kurier mimo wszystko zażyczy sobie kasy za odprawę? Bo z tego co czytałem na forum regulaminy swoją drogą, a życie bywa, że swoją.
Edit by Mori: Uzupełniłem. Jasne, prawo swoją drogą, życie swoją - dlatego na ulicy zazwyczaj lepiej oddać komórkę niż dostać nożem. Kurierzy jednak zazwyczaj są do pokonania, więc płacić nie należy.
|
24 sty 2011 23:55:31 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G
|
Jako uzupełnienie pkt 2 dla osób, od których kurier domaga się cła - ( CZERWONA nalepka na pudełku straszy CŁO - ja użyłem takiej formułki: to jest znany problem, firma która wysyła towar pobiera i opłaca cło przed wysyłką - jeśli ma Pan wątpliwości proszę skontaktować się z centralą - po czym kurier odrzekł mi - a to ja zaraz sprawdzę i odpakował worek foliowy z dokumentami gdzie agencja celna w Ożarowicach ( obsługują UPS) napisała po polsku pismo: cło i podatek Vat do ninejszej przesyłki nr... zostało opłacone. tak wygladał mój odbiór K3G 18.01.2011
|
26 sty 2011 12:26:28 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 23 lut 2009 22:11:44 Posty: 34 Lokalizacja: ChorzĂłw
|
Czy zamówiony na amazonie kindle przechodzi przez urząd celny? Konkretnie podpadam pod urząd celny w Bytomiu, który jest najbardziej upierdliwym urzędem w całej Polsce... Miesięczne leżakowanie towarów w tym urzędzie to norma, a dodzwonienie się tam i dowiedzenie czegokolwiek graniczy z cudem. Dlatego zastanawiam się, czy warto się w to pakować. No chyba, że firmy kurierskie jakoś omijają ten konkretny feralny urząd...
|
27 sty 2011 2:00:28 |
|
|