|
|
Teraz jest 25 lis 2024 1:45:57
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Re: Jaki czytnik polecacie
http://allegro.pl/nowy-amazon-kindle-3g ... 73358.htmlo ten model chodzi? Cena przystepna. Ma dotykowy ekran?
|
07 gru 2010 12:39:15 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Jeśli Tobie się nie spieszy to zamów bezpośrednio z Amazonu, z wysyłką wyjdzie poniżej 500 zł. Zobacz u nas dział o kundlu, poczytaj ich wrażenia z użytkowania i kupuj. Tylko pamiętaj, ze może przyjść nawet pod koniec styczina - tyle mają zamówień. Kasę ściągną Ci dopiero przy wysyłce. Z Allegro nie kupuj bo się nie opłaca - ceny tam są mocno wywindowane, lepiej odczekać trochę i mieć kilka stów w kieszeni. Ekranu dotykowego nie ma i jest to zaleta. Wszystkie czytniki z dotykiem mają gorszy kontrast, poza tym dotyk nie działa tak dobrze jak np. na smartfonach z powodu wolnego odświeżania. Porównanie cen eczytników masz tutaj: http://eczytniki.eksiazki.org/
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
07 gru 2010 12:46:03 |
|
|
Użytkownik
|
Ile to ma pamieci bo wszedzie widze tylko info ile ksiazek sie miesci. Czy ma slot na karty? I czy jakiegos cła mi nie dowala na granicy.
|
07 gru 2010 12:58:23 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Nie wszystkie, zbytnia generalizacja, Kell. Przede wszystkim Wacom jest ok, no i ta podczerwień w nowych PRSach. @Shen: Poczytaj, to wszystko już opisane było
07 gru 2010 12:59:00 |
|
|
Użytkownik
|
Dobra kindle i tak odpada, nie mam karty kredytowej a paypala nie obsluguja.
|
07 gru 2010 13:27:32 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Nie trzeba kredytowej. Wystarczy nawet visa electron z możliwością kupowania w internecie. Przykładowo "delfin" z mbanku, tylko trzeba ustawić osobny limit na transakcje internetowe.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
07 gru 2010 14:34:59 |
|
|
Użytkownik
|
Taka to mam, dzieki.
|
07 gru 2010 16:07:36 |
|
|
Użytkownik
|
Witam, jestem tutaj nowy, a poszukuję dobrego czytnika, który: -będzie miał 6 cali -obsługiwał wszystkie jak nie większość formatów (nie chce się bawić w konwertowanie każdej książki) -kosztował do 700-800 zł -miał ten tak zwany e-ink (przepraszam nie znam się, nie wiem czy wszystkie to mają) -no jak wiadomo, nie był sztucznie podświetlany -może mieć wi-fi ale nie musi (i żeby działało) -miał dobrą baterię dzięki z góry za pomoc
|
12 gru 2010 18:38:05 |
|
|
Mod
|
O. witam kolegę z Gotham Cafe! No, góra z górą się nie zejdzie... heh! Oczywiście, ja od ostatnich kilku tygodni, jak mantrę powtarzam wszystkim dobrym znajomym, że jeśli już to tylko Amazon Kindle 3. Odnosząc się do Twoich pytań, kolejno: - Ma sześć cali. - Nie obsługuje wszystkich formatów, ale konwersja to nie jest jakaś czarna magia zabierająca pół życia użytkownikowi. Kilka kliknięć, szast-prast i wgrywasz na urządzenie. - Kosztuje około 600 nowych polskich złotych. - Ma ekran eInk najlepszy (moim skromnym zdaniem) w swojej kategorii. - O podświetlenie musisz zadbać sam. Im większe tym lepsze, ale zdarzało mi się czytać w półmroku i się dało - Wszystkie Kindle 3 mają WiFi, a nieco droższe wersje również 3G, z możliwością przeglądania internetu niemal wszędzie i do tego kompletnie za darmo. - Bateria? Odkąd naładowałem po zakupie (ok. 3 tygodni temu) i przeczytałem 4 solidne książki, zapomniałem o czymś takim, jak ładowanie. Wczoraj wgrywałem nowe i okazało się, że pokazuje dokładnie pół stanu naładowania, więc czuję, że spokojnie miesiąc bez ladowania wytrzyma, a może nawet dłużej. Ponadto cieszę się, że ktoś z drugiego z moich ulubionych forów wreszcie zainteresował się tematem. A i tam próbowałem "nawracać", ale odzew był mały...
12 gru 2010 19:25:50 |
|
|
Użytkownik
|
O jaki ten świat mały No ja właśnie najbardziej myślę o tym właśnie Kundlu, tylko tak: -ile by kosztowało to razem z tym 3G? - Co z gwarancją? - jestem laikiem komputerowym - patrz nie interesuje się tym mocno - więc czy dam radę sobie z konwertowaniem? - co z książkami naszymi: typu ą,ę - i piratami? znaczy czasami chciałbym przeczytać jakąś książkę na uczelnię, a takich w e-bookach akurat nie ma. -Kindle jakie obsługuje formaty? Ja tam już od dłuższego czasu myślę o e-booku, i trafiłem tutaj przez lubimyczytać.pl
|
12 gru 2010 19:35:24 |
|
|
Mod
|
Widzę, że uwagę przyciągnąłem, więc postaram się udzielić w miarę klarownych odpowiedzi na dalszy ciąg pytań (które to odpowiedzi można znaleźć na tym forum, no, ale po znajomości, jak to mówią... ): - "ile by kosztowało to razem z tym 3G"- Z doświadczenia użytkowników (które zostały opisane, m.in. TUTAJ i TUTAJ) reklamowanie sprzętu sprawia z reguły mniej problemu, niż reklamacja niejednego sprzętu zakupionego w Polsce. - Z konwertowanie sobie dasz radę - a jeśli sobie nie dasz, to z tego miejsca oferuję moją pomoc. Oczywiście, nie jestem sam, bo każdy tutaj z przyjemnością Ci pomoże. Jednak jest to tak łatwe, iż sądzę, że nie będę musiał ani ja, ani koledzy... - Polskie znaki Kindle obsługuje bezbłędnie. - Pytania o piraty udam, żem nie widział. Możesz wgrać własne dokumenty, jeśli o to chciałeś zapytać. - Kindle obsługuje TXT, PDF i niezabezpieczone MOBI. Do tego ostatniego formatu z łatwością skonwertujesz RTF, PDF (coby lepiej się czytało), DOC... i inne. Jednak wymienione są najbardziej popularne, tak więc jeśli trafisz na jakieś kuriozum, pisz - pomożemy.
12 gru 2010 19:51:01 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a jeszcze chciałem się spytać o formaty tych książek: pdf lepszy od epuba czy jak? bo się nie znam zupełnie.
I jak dobrze zrozumiałem: 3g ma darmowy internet. W Polsce też? Na jakiej zasadzie to działa?
|
12 gru 2010 19:56:03 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, @lorddemon1991 - format pdf nie bardzo nadaje się na czytniki 6 cali. A jeżeli są to "surowe" pdf (czytaj skan zapisany w formacie pdf - czyli de facto "obrazki"), to już w ogóle się one nie nadają na ekran o tej wielkości. Jeżeli zatem będziesz chciał czytać skany podręczników, to niestety o sukces będzie na Kindle 3 trudno. Do takie użytku konieczny jest ekran 9+ cali - ale tu z kolei do ceny Kindle 3 musisz dodać extra 1k PLN. Formaty takie jak rtf, doc, html, ePUB, prc czy mobi są "formatowalne" - inaczej mówiąc dostosowują się do wielkości ekranu. 3G w Kindle jest darmowy również w Polsce.
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
12 gru 2010 20:08:57 |
|
|
Użytkownik
|
Czyli uważasz, że Kindle jest taki sobie? Jeżeli chce czytać w Pdf - patrz kupowane książki na necie (patrz jakaś strona gdzie mogę taką książkę zakupić, np. empik.com) to jakość będzie słaba czy właśnie dobra. i czy taki nie skanowany pdf też układa się do wielkości ekranu?
|
12 gru 2010 20:12:38 |
|
|
Mod
|
Mniej więcej tak jak internet 3G w komórkach / smartfonach z tą różnicą, że jest za darmo.
12 gru 2010 20:14:01 |
|
|