Teraz jest 25 lis 2024 0:48:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Następna strona
Jaki czytnik polecacie 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Jaki czytnik polecacie
Przepraszam z tego co wyczytałem tutaj: http://swiatczytnikow.pl/pytania-i-odpowie ... ator-mowy/ można bez problemu konwertować z epub na mobi? tak? jak wtedy będzie z układem stron?

12 gru 2010 20:30:13
Mod

lorddemon1991 napisał(a):
Czyli uważasz, że Kindle jest taki sobie?

To nie Kindle jest "taki sobie", ale PDF. Po prostu na eCzytnikach sześciocalowych nie ma mowy o komfortowym (czytaj: normalnym) czytaniu książek w tym formacie. Jak wspomniał chesuli, do czytania PDF nadają się urządzenia o przekątnej ekranu 9 cali i wyższych. I fakt, że Kindle 3 nie nadaje się do czytania plików PDF nie jest jego cechą indywidualną, ale wspólnym mianownikiem wszystkich eCzytników tego formatu. Oprogramowanie niektórych próbuje sobie jakoś z tym poradzić, ale efekty nadal są... cóż... "takie sobie".

Przepraszam z tego co wyczytałem tutaj: http://swiatczytnikow.pl/pytania-i-odpowie ... ator-mowy/ można bez problemu konwertować z epub na mobi? tak? jak wtedy będzie z układem stron?

Do tej pory konwertowałem z formatów PDF, RTF, DOC i HTML do MOBI. Nie było najmniejszego problemu z zachowaniem układu stron. Ba, nawet lepiej wyglądały po konwersji na ekranie czytnika. Program do konwertowania (i wgrywania na urządzenie) zwany Calibre ma właśnie tyle opcji, że możliwe jest nawet lekkie poprawienie czytelności dokumentu (jak choćby wstawienie dodatkowej linii przerwy między akapitami, co zdecydowanie poprawia klarowność tekstu... w każdym bądź razie mi się podoba... :) ). Zakładam więc, że po konwersji z EPUB też większego problemu nie będzie z układem. No, ale to zależy jeszcze jaki układ masz na myśli, bo jeśli w grę wchodzą książki z jakimiś tabelami, wykresam i ilustracjami... może być różnie. Zwykła beletrystyka wygląda idealnie po konwersji, w każdym bądź razie.

Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"

Cytuj:
"Out in the oceans of sand
I saw the future
Of a golden land
Below the plains
I've been meeting my fate
I stood the test
The universe
In the palm of my hand
Oh, am I blessed
Or cursed "

Savage Circus "Legend of Leto II"

12 gru 2010 20:42:42
Użytkownik

Chodzi mi o zwykłą beleterystykę, albo po prostu zwykłe rzeczy. Książki zazwyczaj nie posiadające tabel itp., a txt to to czyta? Czy to już zupełnie inna magia?
i jeszcze jedno. Co do cła i Vatu - jest na wcześniej podanej przeze mnie stronie że może dodać, a może nie podliczyć cła i vatu. Czym to jest spowodowane i czy może podliczyć jak bym kupił Kindle 3g?

12 gru 2010 20:58:47
Admin

eCzytnik: kindle
Co do cła i Vatu - jest na wcześniej podanej przeze mnie stronie że może dodać, a może nie podliczyć cła i vatu. Czym to jest spowodowane i czy może podliczyć jak bym kupił Kindle 3g?

Przy wystawianiu faktury na urzędzie celnym urzędnik sprawdza ile idotycznych pytań na które były już odpowiedzi na naszym forum się zadało i w zależności od rezultatu musisz płacić albo nie.

12 gru 2010 21:01:28
Zobacz profil WWW
Użytkownik

t3d napisał(a):
Co do cła i Vatu - jest na wcześniej podanej przeze mnie stronie że może dodać, a może nie podliczyć cła i vatu. Czym to jest spowodowane i czy może podliczyć jak bym kupił Kindle 3g?

Przy wystawianiu faktury na urzędzie celnym urzędnik sprawdza ile idotycznych pytań na które były już odpowiedzi na naszym forum się zadało i w zależności od rezultatu musisz płacić albo nie.

Przepraszam, bardzo ale chce dowiedzieć się jak najwięcej. Nie wiem ile jest teraźniejszych odpowiedzi, a ile nie. Czy coś się zmienia czy nie i tylko dlatego pytam. Kto pyta nie błądzi nie? Chce kupić czytnik i nie żałować. Nie szastam kasą jak niektórzy.

12 gru 2010 21:03:06
Mod

Chodzi mi o zwykłą beleterystykę, albo po prostu zwykłe rzeczy. Książki zazwyczaj nie posiadające tabel itp., a txt to to czyta? Czy to już zupełnie inna magia?

TXT czyta bez konwersji. Bez problemu wyświetla polskie znaki w takich plikach. Jednak z doświadczenia wiem, że obecnie rzadko spotyka się eBooki w tym formacie.

i jeszcze jedno. Co do cła i Vatu - jest na wcześniej podanej przeze mnie stronie że może dodać, a może nie podliczyć cła i vatu. Czym to jest spowodowane i czy może podliczyć jak bym kupił Kindle 3g?

Po raz kolejny Świat Kindle --> KLIK!

Gregory Benford - "Zagrożenie Fundacji"

Cytuj:
"Out in the oceans of sand
I saw the future
Of a golden land
Below the plains
I've been meeting my fate
I stood the test
The universe
In the palm of my hand
Oh, am I blessed
Or cursed "

Savage Circus "Legend of Leto II"

12 gru 2010 21:16:30
Użytkownik

Dzięki ci bardzo kolego z Gotham Cafe :) 8) 8)

Prawdopodobnie jeszcze bardziej nastroiłeś mnie na Kindle i to tego 3g - ale boje się o to cło i ten Vat - bo pisze tam, że może być i że nie może :/ :::? :::? No ale w każdym bądź razie zamawiał będę dopiero w styczniu.

12 gru 2010 21:22:29
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
Panowie - Amazon wysyła do Polski Kindle 3 (wi-fi, oraz 3G) w systemie, w którym SAM płaci VAT!!! Wszelkie problemy związane z naliczeniem VAT były wynikiem:
1. nieznajomości faktów przez kurierów (ew. próbą "kompinowania");
2. przekroczeniem limitu wartości zamówienia, do której Amazon pokrywa VAT.

Co do cła, to przesyłki do wartości 150 Euro są w UE ZWOLNIONE z cła!.

Reasumując:
- zamówienie Kindle 3 wi-fi i okładki Amazon (Kindle Leather Cover za ca 35 USD) w jednej przesyłce - brak VAT-u;
- zamówienie Kindle 3 3G razem z ww okładką - może być różnie, a zatem lepiej kupować w odrębnych zamówieniach, bo różnica w cenie przesyłki to ca 11 USD więcej niż w przypadku zakupu w jednym zamówieniu, a przy rozbiciu na dwa zamówienia VAT i cła NIE będzie..
- zamówienie Kindle DX - VAT jest i cło jest, bez względu na układy zamówień.

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

12 gru 2010 21:26:40
Użytkownik

I z tym prawdopodobnie kończę. Dzięki wszystkim którzy mi pomogli. 8) 8) 8) :)

Jeżeli będę potrzebował czegoś jeszcze to na pewno zgłoszę się od razu tutaj.

12 gru 2010 21:38:43
Użytkownik

Post Najlepszy czytnik do pdf
Witam wszystkich
Na początku napisze że jestem początkujący jeśli chodzi o e-readery.
Chcę sobie kupić dobry czytnik, ale jak każdy kto ma małe doświadczenie mam wątpliwości który wybrać. Posiadam sporą biblioteczkę książek w formacie pdf, ale czytając to forum dowiedziałem się że czytniki mają problemy z tym formatem. Próbowałem konwertowania w Calibre ale nie wychodzi to najlepiej.
Proszę o radę.
:depresja:

18 gru 2010 19:49:54
Pocketbook Killer

eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Jeśli chcesz koniecznie te PDFy - które są beznadziejnym formatem jeśli chodzi o eczytanie - to kup czytnik 10 calowy - np. Kindle DX albo iRex 800.

Jeśli jednak konwertowanie Ci nie straszne albo dałbyś radę czytać poziomo, to polecamy Kindle 3 albo inny czytnik 6-calowy. Onyx Boox posiada chyba nawet specjalną funkcję do "układania" tekstu w PDF-ach, ale sądząc z komentarzy raz się to sprawdza, innym razem nie.

//Cormac McCarthy - Droga

18 gru 2010 21:06:49
Użytkownik

Właśnie myślałem o Onyx Boxie 60 ale po głębszej lekturze na forum uznałem że muszę zasięgnąć rady.Jakie macie zdanie o konwertowaniu pdf-ów? A jeśli nie pdf-y to co?? Skąd brać e-booki?? Czy pozostaje tylko kupno???

18 gru 2010 21:20:33
Użytkownik

eCzytnik: KDXG
Nie mają czytniki problemu z PDF. A co do wielkości ekranu to naturalne, że na 6-calowym czytniku dokumenty przygotowane na format A4 lub letter stają się mało czytelne. Natomiast dokument PDF przygotowany z myślą o 6-calowym ekranie wygląda dobrze.

Rozwiązań jest wiele:

- istnieją czytniki o wiekszęj przekątnej (ale są droższe i oczywiście nie tak duże jak A4).
- niemal każdy czytnik potrafi obrócić obraz o 90 stopni (Naraz widzimy połowę bądź 1/3 strony).
- istnieją czytniki potrafiące dzielić dokument na kolumny (czyli na 4 lub 6 części).
- istnieją czytniki przycinające puste marginesy (lub można to zrobić specjalnymi programami)
- istnieją czytniki zamieniające PDF na dokument o luźnej strukturze: tryb "reflow".
- i ostatecznie istnieją programy do cięcia dokumentów PDF na część (przed załadowaniem do czytnika).

18 gru 2010 21:23:57
Admin

eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
@raf8028 - co do ebooków masz następujące możliwości:
1. czytać ebooki za free - ale dotyczy to tylko książek, do których wygasły prawa autorskie
2. kupować ebooki;
3. digitalizować książki, które masz, albo które wpadną Ci w łapki;
4. szukać "pirackich" ebooków sieci, bo jest ich do cholery i ciut ciut- ale na tym forum od ponad roku już o tym nie rozmawiamy, a tym bardziej miejsc takich nie linkujemy.

Cytuj:
Kobiety nie można zmienić.
Można zmienić kobietę, ale to nic... nie zmieni.

18 gru 2010 21:27:13
Użytkownik

No dobrze. A co do czytnika to który Waszym zdaniem jest najlepszy??

18 gru 2010 21:35:37
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Następna strona