|
Vortal •
Zarejestruj •
FAQ
• Zaloguj
|
|
|
Teraz jest 22 sty 2025 9:40:56
|
Ekranizacje ksiażek Stephena Kinga
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Dla mnie jedną z najlepszych ekranizacji książek Kinga była oczywiście Misery. Zarówno książka jak i film trzymają w napięciu i w pełni oddają dwuznaczność sytuacji głównego bohatera w szponach swojej wielbicieli jak i psychopatki. Podobał mi się również Smentarz dla zwierzaków II - szczególnie fajna muzyka jest w tym filmie. Natomiast jest tez parę filmów których ekranizację moim zdaniem możnaby było sobie darować. Przykładem może być na przykład Miasteczko Salem.
|
01 sty 2009 23:18:18 |
|
|
Użytkownik
|
Nie miał chyba rzeczywiście King szczęścia do ekranizacji. "Miasteczko Salem" podobało mi się średnio, a przecież książka jest wspaniała. Ale to nic z wcześniejszą jej chyba lużną adaptacją pt. Powrót do miasteczka Salem". Spodziewałem się horroru a obejrzałem marną komedię. "Christine" i "Lśnienie" takie sobie, można obejrzeć, bardzo podobali mi się "Skazani na Shawshank"- niestety nie czytałem książki. "Zielona Mila" natomiast jest świetna i dobrze moim zdaniem oddaje klimat książki, którą "pochłonąłem" jednym tchem. Dlaczego uważasz, że "1408" to nuda- nie wiem. Wcale tak nie uważam. Nie czytałem i nie mam porównania z pierwowzorem, ale myślę, że oddaje to, co u Kinga najważniejsze. On nie musi zapełniać swych książek potworami i strachami. W swym mistrzostwie samym budowaniem napięcia i klimatem- często bardzo mrocznym- potrafi w czytelniku wzbudzić dreszcz niepokoju. Szkoda wielka, że nie dane było Mu się zetknąć z kimś pokroju Hitchkocka- to dopiero byłby duet marzeń.
_________________ ...ja cóż- włóczęga, niespokojny duch...
|
17 sty 2009 13:59:32 |
|
|
Użytkownik
|
to tylko opowiadanie i chyba tylko dlatego, nie można filmowi zarzucić skrótów - znam ludzi, którzy nawet twierdzą, że film jest lepszy niż to opowiadanie
|
17 sty 2009 14:58:41 |
|
|
suwka
|
Re: Ekranizacje ksiażek Stephena Kinga
Z reguły jest tak, iż ekranizacja nie dorównuje książce. Podobnie jest także z książkami Stephena Konga, niemniej jednak muszę przyznać, iż są 3 filmy, które dorównują książkom i są to moim zdaniem "Misery","Skazani na Shawshank" i "Zielona mila". Reszta niestety nie umywa się do do powieści mistrza horroru.
|
08 lip 2009 15:22:40 |
|
|
Użytkownik
|
Re:
Zainteresował mnie rozdźwięk w ocenie tej ekranizacji i zaczynam podejrzewać, że poszczególne osoby oglądały inne ekranizacje. Otóż tą książkę zekranizowano dwukrotnie w 1979 r oraz w 2004 r. O ile nie pamiętam już tej pierwszej ekranizacji, to ta druga do której zaangażowano Roba Lowe, Donalda Sutherlanda i Rutgera Hauera jest moim zdaniem bardzo dobrze zrealizowana.
|
24 lip 2009 9:55:25 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Re:
Książka została zekranizowana dwukrotnie. W 1979 powstał film wyreżyserowany przez Tobe'a Hoopera i początkowo był serialem, który później przerobiono na film pełnometrażowy. Serial (chyba nie emitowany w Polsce) i film pełnometrażowy różnią się zakończeniem. Druga ekranizacja została w 2004 roku wyreżyserowana przez Mikaela Solomona. Jedną z głównych ról zagrał Rob Lowe.
|
27 wrz 2009 22:31:28 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Ekranizacje ksiażek Stephena Kinga
Skazani na Shawshank zecydowanie najlepsza ekranizacja. na filmwebie w rankingu film stoi dość wysoko od ładnych kilku lat
|
11 lis 2009 12:56:57 |
|
|