|
|
Teraz jest 22 gru 2024 21:46:45
|
Autor |
Wiadomość |
k74-ebook
|
Re: ECTACO JetBook
Wlasnie jestem posiadaczem HX4700 od kilku lat i na nim czytam ebooki - glownie korzystam z niego wlasnie do ebookow , ogladania zdjec i filmow na wyjazdach. , mam matowa folie brando ale wkurza mnie komfort czytania w dzień w sloncu wszystko sie odbija w tym ekranie. Taki JetBook ma ekran pochlaniajacy refleksy swiatla i pewnie mniej meczy wzrok. Waham sie jeadnak nad jego kupnem - ale w jakiejsc atrakcyjnej cenie do 500. Warto ? Czy zostac z HXem?
|
20 cze 2009 18:25:00 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, Nie bardzo rozumiem o jakich refleksach mówisz.? W słoneczny dzień mój hx4700 całkowicie (albo prawie całkowicie - to zależy od kąta padania światła) przestaje podświetlać matrycę. Litery (gdy ekran jest oświetlony słońcem, a podświetlenie wygaszone) są dobrze widoczne - IMO komfort czytania w pełni wystarczający (byleby za bardzo w głowę nie grzało ). Jeżeli słońce nie oświetla ekranu, to czujnik "odpala" podświetlenie. Jedyna sytuacja, która tak naprawdę mocno utrudnia czytanie, to jazda samochodem po drodze z drzewami na poboczu i światłem słonecznym padającym z boku. Powstaje wtedy efekt "stroboskopu" - no ale w takich warunkach źle się czyta również e-ink czy normalne, papierowe książki Ja refleksów nie mam - a też na ekranie zainstalowałem matową folię Brando (Protector Plus). Być może jestem mniej wymagający, ale to dość dziwne, bo tak sobie myślę, że pewnie mam starsze i gorsze oczy od Twoich. Z drugiej strony na Omni mam Brando Ultra Clear - bo Protector Plus nie robią - i pod względem "wrażliwości" na zewnętrzne światło, refleksy itp. jest faktycznie dużo gorzej. oczywiście pewien wpływ ma tu sam ekran, który w SGH-900i jest dużo bardziej wrażliwy na wpływ zewnętrznego oświetlenia. Hmm... chociaż może jest wyjaśnienie. Pytanie, czy czasami nie miałeś wymienianego LCD w tym PDA? To dość istotne, bo 90 % oferowanych w Polsce ekranów to dość słabe podróbki - niższa jasność, niższa "wyrazistość", przesunięte kolory (ekran jest niby cieplejszy, bardziej przesunięty do czerwieni), to wszystko istotnie obniża jakość wyświetlania.. Zobaczyć to można dopiero porównując z egzemplarzem wyposażonym w oryginalny ekran. JetBooka testowałem w pomieszczeniu (MM) i nie powiem Ci jak radzi sobie na słońcu. Mam za to dość długie doświadczenia z PRS-505 (a to już regular e-ink). To nie jest tak, że usiądziesz w pełnym słońcu (np. na plaży) i nie będzie to miało żadnego wpływu na komfort czytania. Zresztą mnie w takich warunkach źle się czyta nawet papierowe książki - bo jest zbyt duży kontrast i oczy są "zbyt naświetlane" światłem odbitym od białej części karki. Jak widać, jedynym dla Ciebie wyjściem jest kupić tego JetBooka, sprawdzić czy Ci pasuje - jak nie, to pozostaje allegro, pewnie strasznie dużo nie stracisz.
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
20 cze 2009 20:37:46 |
|
|
k74-ebook
|
Dzięki chesuli za wyjasnienia, na razie chyba zostane z moim HXem boi tak nie sprzedam go teraz za bezcen, poczekam az einki stanieją! pzdr
|
26 cze 2009 20:33:45 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 08 lip 2008 21:40:07 Posty: 40 Lokalizacja: Katowice
|
Witam. Nabyłem JetBooka w Merlinie. Cena ciągle ta sama, 735 zł. Przed kupnem sprawdziłem inne, Kindle i chińskie produkty, ale cena moim zdaniem za duża, powyżej 1000 zł, to lekka przesada, urządzenia tę będą tanieć. Sony odpada, bo trzeba wszystkie ebooki, które mam, a mam pliki prc, ok 1000, przerabiać, a z kolei Kindle przy każdej zmiania strony miga bardzo wkurzająco (polecam sprawdzić na YouTube), co męczy wzrok. JetBook mam wprawdzie ekran 5calowy, ale w porównaniu z Omnią, na której do tej pory czytałem to wielka zmiana. JetBook jest na linuxie, więc transfer dużej ilości plików go zawiesza, polecam więc wgrywać bezpośrednio na kartę SD, co jest o niebo szybsze. Pamięć wewnętrzna JetBooka to ledwie 70 wolnym MB, więc dużo się na niej nie zapisze, ale czyta karty do 2 GB, więc wrzuciłem moje 1000 ebooków i mam jeszcze wolne 1,5 GB, czyli może przyjąć ok 4000 ebooków w formacie prc. Wgrałem nowy soft opisywany wcześniej, więc czyta pdfy i prc. Innych formatów nie używam. Fatalnie wyświetla pliki txt dołączone do JetBooka, ale przerobiłem jej na prc i jest OK. Wszędzie czcionka polska i bez problemów. Oglądanie na JetBooku fotografi jest nieporozumieniem, to nie jest ten typ urządzenia, jakość kiepska. Nadaje się tylko do czytania. I o to chodzi. Ekran bardzo dobry, obawiałem się, że w pełnym słońcu nie poczytam, a tu niespodzianka. Bardzo dobra jakość. Oczywiście ekran nie jest podświetlany, więc bez zewnętrznego źródła światła można zapomnieć o czytaniu. To moim zdaniem jeden minus. Książki chwilę wczytuje, ale przewracanie stron idzie błyskawicznie. Za tą cenę mogę z czystym sumieniem polecić.
_________________ Mam mało czasu
|
09 sie 2009 12:38:40 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Słowo "więc" sugerowałoby jakiś związek przyczynowo skutkowy, a jako użytkownik linuksa nie mam problemów z transferami plików (nierzadko po kilka tysięcy plików na raz), więc proszę o nie szastanie takimi wnioskami na wyrost. Zresztą obecnie chyba wszystkie czytniki są na linuksie (poza FLEPią - ona jest na Win CE z tego co pamiętam) i jakoś nie pamiętam żeby ktoś miał z tym problemy.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
09 sie 2009 22:40:00 |
|
|
Użytkownik
|
Nie szastam wnioskami na wyrost, ale przy kilku plikach mi nie zawiesza, a przy 200 zawiesza, natomiast gdy wyjmę kartę i kopiuję to na nią bezpośrednio to wszystko OK, oczywiści po włożeniu karty do JetBooka. To prosty i logiczny wniosek. Może ten model tak ma. t3D czy kopiowałeś z winxp na Jetbooka? Bo jeśli tak, to może mój ma jakiś problem, jeśli nie i tylko uraża Cię jako użytkownika linuxa fakt, że u mnie się zawiesza, to jest to raczej mało merytoryczny argument. Nic innego mi się nie wiesza, a podłączam telefony, kamery, aparaty itp. Wiesza się JetBook, to jest informacja z mojego doświadczenia. Trzeba go resetować, bo inaczej nie reaguje.
|
10 sie 2009 8:01:25 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
| | | | Kafka napisał(a): Nie szastam wnioskami na wyrost, ale przy kilku plikach mi nie zawiesza, a przy 200 zawiesza, natomiast gdy wyjmę kartę i kopiuję to na nią bezpośrednio to wszystko OK, oczywiści po włożeniu karty do JetBooka. To prosty i logiczny wniosek. Może ten model tak ma. t3D czy kopiowałeś z winxp na Jetbooka? Bo jeśli tak, to może mój ma jakiś problem, jeśli nie i tylko uraża Cię jako użytkownika linuxa fakt, że u mnie się zawiesza, to jest to raczej mało merytoryczny argument. Nic innego mi się nie wiesza, a podłączam telefony, kamery, aparaty itp. Wiesza się JetBook, to jest informacja z mojego doświadczenia. Trzeba go resetować, bo inaczej nie reaguje. | | | | |
Ja nie twierdzę że jetbook się nie wiesza przy kopiowaniu plików. Ja tylko mówię że to nie jest spowodowane tym że jest oparty na linuksie. Stwierdzenie "prostym i logicznym wnioskiem" nie jest. Nie mam jetbooka i nie mam windowsa, ale używam rozmaitych linuksów na różnych urządzeniach od wielu lat i kopiowanie wielu plików nie jest problemem. Mam to jeszcze jakoś udowadniać? Nakręcić film jak kopiuję pliki? Z takich wypowiedzi później powstają mity w stylu tych że linux to czarne okienko do wpisywania komend, albo że na linuksie nie ma gier i że używają go tylko programiści na serwerach Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości to zapraszam na PW, bo szkoda tu robić offtopic.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
10 sie 2009 11:20:56 |
|
|
Użytkownik
|
| | | | t3d napisał(a): | | | | Kafka napisał(a): Nie szastam wnioskami na wyrost, ale przy kilku plikach mi nie zawiesza, a przy 200 zawiesza, natomiast gdy wyjmę kartę i kopiuję to na nią bezpośrednio to wszystko OK, oczywiści po włożeniu karty do JetBooka. To prosty i logiczny wniosek. Może ten model tak ma. t3D czy kopiowałeś z winxp na Jetbooka? Bo jeśli tak, to może mój ma jakiś problem, jeśli nie i tylko uraża Cię jako użytkownika linuxa fakt, że u mnie się zawiesza, to jest to raczej mało merytoryczny argument. Nic innego mi się nie wiesza, a podłączam telefony, kamery, aparaty itp. Wiesza się JetBook, to jest informacja z mojego doświadczenia. Trzeba go resetować, bo inaczej nie reaguje. | | | | |
Ja nie twierdzę że jetbook się nie wiesza przy kopiowaniu plików. Ja tylko mówię że to nie jest spowodowane tym że jest oparty na linuksie. Stwierdzenie "prostym i logicznym wnioskiem" nie jest. Nie mam jetbooka i nie mam windowsa, ale używam rozmaitych linuksów na różnych urządzeniach od wielu lat i kopiowanie wielu plików nie jest problemem. Mam to jeszcze jakoś udowadniać? Nakręcić film jak kopiuję pliki? Z takich wypowiedzi później powstają mity w stylu tych że linux to czarne okienko do wpisywania komend, albo że na linuksie nie ma gier i że używają go tylko programiści na serwerach Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości to zapraszam na PW, bo szkoda tu robić offtopic. | | | | |
Ciekawie. Nie masz urządzenia, o którym mowa, ale wiesz, że nie linux jest tu winny. To właśnie jest nieuprawnione wnioskowanie. Co do wnioskowania polecam podstawy logiki: jeśli wszystkie inne urządzenia nie z linuksem się nie wieszają, a to z linuksem się wiesza, to uprawnione jest takie wnioskowanie. Kolejnym nieupranionym wnioskowaniem jest fakt, że z mojej wypowiedzi o wieszaniu konkretnego urządzenia, ktoś może wyciągnąć wniosek, że linux jest złym systemem. Ja mówię o konkretnym transferze, na konkretne urządzenie, z systemu windows do linuxa a nie wypowiadam się o linuksie jako takim. Proszę mi nie imputować zdań, którcy nie powiedziałem. Moje podejrzenie do wieszania w tym wypadku jest takie, co oczywiście nie przesądza o innych przyczynach. Proponują zakończyć tę wymianę poglądów. PS i dla jasności: Jestem jak najgorszego zdania o systemie windows. O linuxie zdania nie mam, bo bo nie używam.
|
10 sie 2009 15:41:07 |
|
|
Użytkownik
|
Rozumiem chesuli że chwalisz swojego hx4700, ale w jetbooku chodzi głównie o matrycę - że nie świeci.
Jetbook jest do czytania książek - i w porównaniu do czytania książki "prawdziwej" nie jest to idealnie to samo, ale bardzo zbliżone. Tzn. wzrok się tak nie męczy, jak przy czytaniu z palmtopa itp. - co po 4-5 godzinach użytkowania ma znaczenie.
_________________ Być dobrym jest szlachetnie. Lecz uczyć innych jak oni mają być dobrzy, jest jeszcze szlachetniejsze i nie wymaga tyle wysiłku. (Mark Twain)
|
14 sie 2009 12:04:41 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3, JetBook, Palm TX,
|
Witam, ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, przedstawię się w dwóch zdaniach: 1. Od kilku dni jestem (szczęśliwym?) posiadaczem Jetbooka 2. Od dobrych kilkunastu lat interesuję się ebookami, byłem (lub jestem) właścicielem m.in.: Apple Newton, Handspring Visor Edge, Handspring Neo, Palm TX, NEC MP 790, NEC MP 900, HP Ipaq hx2415, Siemens Simpad... Jetbooka kupiłem z pełną świadomością tego, czym jest i czym nie jest - i pomimo tego, że mam i używam na bieżąco zarówno Palma TX, jak i Ipaqa hx2415, Jetbook ma nad nimi wyraźną przewagę jako czytnik: + wyraźny, duży, nieświecący i niemęczący oczu ekran. Najbardziej przypomina mi on mojego dawnego Visora Edge (podobny bladozielonkawy odcień tła), ale jakość czcionek i czytelność jest nieporównanie wyższa, nie mówiąc o wielkości. + czas pracy na bateriach. Faktycznie jest to w granicach 10-20 godzin + wygodny do trzymania w ręku i noszenia przy sobie + lepsza (ale nie idealna) obsługa PDFów niż jakikolwiek inny czytnik Minusy wg. mnie są takie: - ograniczona architektura, czyli tylko te formaty ebooków, które łaskawie udostępnia producent. Mi najbardziej brakuje zabezpieczonych Mobibooków, ponieważ mam kilkanaście książek kupionych w tym formacie. Może po kolejnym upgrade firmware'u pojawi się taka możliwość? - trochę duże opóźnienie przy otwieraniu / przeglądaniu książek. Może jestem rozpieszczony przez TX-a i HX2415, ale przyzwyczaiłem się, że zajmuje to około 1 sekundy, tymczasem Jetbook potrafi się zastanawiać dobre kilka sekund, zanim otworzy ebooka - brak obsługi TIFFów; może niewielu użytkowników posługuje się tym formatem, jednak czarno-białe TIFFy (wielostronicowe!) są bardzo wygodnym i oszczędnym co do objętości sposobem przechowywania ebooków. Ale i tak jedynym urządzeniem, na którym mogłem takie Tiffy spokojnie czytać (poprzez program PQV) był Simpad; na ekranie mniejszym niż 5 cali nie da się zmieścić nawet pół zeskanowanej strony (w czytelnej rozdzielczości) A w najnowszym firmware Jetbooka (0.33g) obsługa HTML, fw i mobi jest już zupełnie przyzwoita, na dodatek pojawiły się nowe słowniki (niemiecki i hiszpański). Tyle na wstępie
|
27 sie 2009 13:57:35 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Widzisz, problem z Mobi jest jeden, za to poważny. Właścicielem formatu jest obecnie Amazon i umowa wygląda tak, że jeżeli jest obecny DRM od Amazona (którym to DRMem są zabezpieczone pliki mobi) to nie można używać żadnego innego systemu DRM (nawet jeśli chodzi o inne pliki). Krótko mówiąc - aby iść z duchem czasu i oferować wiele różnych DRMów trzeba niestety zrezygnować z DRMu od Amazona. Dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba wymienienie książek zabezpieczonych Amazonowym DRMem na książki albo niezabezpieczone, albo w innym formacie, zabezpieczone innym DRMem (*khem* Adobe *khem*). Mobi jest niestety formatem zamkniętym, zatem wszystkim dużo bardziej opłaca się inwestować w otwarty format, jakim jest ePUB.
27 sie 2009 22:29:18 |
|
|
Użytkownik
|
Akurat Mobipocket jest formatem, z którego łatwo nie zrezygnuję, bo kilka bardzo dobrych słowników (np. Longman's Dictionary of Contemporary English) jest dostępnych tylko w tym formacie, a przy tym działają bardzo sprawnie, tzn. wyszukiwanie hasła w Mobibookowych słownikach trwa ułamek sekundy. Dodatkowo - Mobipocket działa na każdym urządzeniu, które miałem do tej pory (z wyjątkiem Jetbooka). Mogę więc mieć przy sobie słownik Longmana na palmtopie kiedy czytam ebooka, a w innych okolicznościach - wyświetlać go uczniom w klasie (PC + Mobi + rzutnik), kiedy tłumaczę im jakieś kwestie związane ze słownictwem. Jeśli te same słowniki zostaną wydane w innym formacie i będą równie żwawe, a nuż się przekonam.
Jeśli to, co piszesz o DRMach (wyłączność formatu Amazon/Mobi na danym urządzeniu) jest prawdą, to ze strony Amazona jest to strzał we własną stopę. Ebooki nigdy się nie spopularyzują, jeśli wydawcy/sprzedawcy nie uzgodnią standardów i każdy będzie forsować swój własny.
Co do DRM-u firmy Adobe, mam o tej firmie jak najgorsze zdanie, choćby dlatego, że czytniki PDFów na PocketPC i PalmOS to jedna wielka pomyłka. Zresztą PC-towe oprogramowanie Adobe to też jeden z najgorszych bloatware.
BTW, skąd pochodzi informacja o wyłączności Amazonowego DRMa na danym urządzeniu?
|
28 sie 2009 22:16:55 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Ok, inaczej. Z Mobi z DRMem albo zrezygnujesz (spróbuj mobidedrm), albo będziesz jechać na starym sofcie (chyba, że niektórym będzie się chciało przez pewien czas ciągnąć dwie linie - ale to jest na dłuższą metę nieopłacalne i uciążliwe). Woah... Ale Ty wiesz, że MOBI to nie jest technologia jutra, prawda? Wiesz, że to ma z 4 czy 5 lat i jest obecnie jednym z najpopularniejszych formatów plików z tekstem na urządzenia przenośne? Polityka Amazona jest prosta - kupujesz NASZE urządzenie i kupujesz książki od NAS, z NASZYM DRMem. Chcesz używać gdzie indziej? Spoko, ale tylko wtedy, gdy jedyny DRM jest NASZ. DRM != oprogramowanie. Oni przynajmniej nie wymyślili sobie, że jak ktoś używa ich DRMu, to nie może używać innych DRMów. Do tego wspierają otwarty format, a nie zamknięty, który należałby tylko do nich. Możesz poczytać choćby na MobileRead (a także na ich forum - tutaj chociażby), możesz poczytać wyjaśnienie developerów firmware'u dla eCzytników (np. na forum BeBooka), dlaczego ostatnio zostało usunięte wsparcie dla DRMowych plików MOBI... Możesz wreszcie, jeśli masz czas i ochotę, poszukać wyjaśnienia dokładnego u samego Amazona.
28 sie 2009 22:56:29 |
|
|
Użytkownik
|
Nie bardzo rozumiem, może nie o tym formacie mowa, ale ja używam Jetbooka tylko z plikami prc zrobionymi w Mobipocket. U mnie wszystko chodzi, ale fakt, że nie używam żadnych drm-ów.
|
29 sie 2009 10:38:23 |
|
|
Użytkownik
|
Chodzi o Mobipockety z DRMem. Wiem. Ale ogólnie nie mam zaufania do Adobe'a. Rozdęte rozmiary ich oprogramowania to jeden powód, a polityka wykupywania całej konkurencji to drugi. Znalazłoby się jeszcze kilka. Dzięki za linki do Mobileread - chyba jestem kilka miesięcy zapóźniony z lekturą Co do kwestii tego, co jest technologią jutra, to obawiam się, że i tak jesteśmy zakładnikami wielkich korporacji, więc na któregokolwiek konia postawię w tym wyścigu, i tak przegram więcej niż wygram
|
30 sie 2009 2:37:25 |
|
|