Teraz jest 17 paź 2019 3:20:22




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Vista - droga zabawka? 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lip 2007 21:21:38
Posty: 47
Lokalizacja: bydgoszczanin
Post Vista - droga zabawka?
Nie było mnie przez wiele tygodni na forum ale chcąc spełnić swoje marzenie intensywnie pracowałem i na raty kupiłem laptopa ( między innymi do ebooków) i tu mały zgryz ...Vista . Ładne toto ale programy do niej to na obecną chwilę są nie dostosowane ( w wielu pojawia się informacja nieodpowiedni system) dobrze że mogę otwierać wszystkie ebooki . Niestety z wielu funkcji nie mogę korzystać jak w XP a szkoda.Może ktoś wie coś na temat spolszczenia Roxio? Nie wiem czy po wgraniu Nero wszystko będzie działało (podchodzę ostrożnie do tego - ciągle myślę o kasie) . Wszelkie informacje dotyczące nowego systemu mile widziane


22 wrz 2007 21:24:48
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54
Posty: 3266
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post 
Leniu, jedynym rozsądnym krokiem teraz to jest skombinowanie sobie XP-ka... Vista jest zupełnie nietrafionym produktem...

_________________
Cytuj:
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.


22 wrz 2007 23:08:48
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
Pamiętam, że o XP mówiono na początku to samo ale nie będe oceniał póki sam nie popracuję na tym systemie z miesiąc.

Oczywiście zrobię to dopiero jak podrasuję sprzęt i wszyscy powazni producenci oprogramowania dopracują swe programy do tego systemu ;)

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


22 wrz 2007 23:48:22
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
Też myślę podobnie. Teraz zastanawiam się nad nabyciem laptopa (przyda się na studiach) i nie wiem, cze warto brać z Vistą. Chyba jednak na razie się nie skuszę i pozostanę przy starym XP. Przynajmniej spełnia moje wymagania i programy na nim chodzą :D


23 wrz 2007 11:52:48
Zobacz profil WWW
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54
Posty: 3266
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post 
Ale zauważ, Kell, że nikt wtedy nie podjął decyzji o wycofaniu się z XP, jak miało to miejsce z Vistą (już nie pomnę kto, bodajże Dell się z Visty w lapkach wycofał). Do tego programy działające pod 2k/ME/9x działały pod XP, a przynajmniej ich spooora część - inaczej jest z Vistą.

_________________
Cytuj:
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.


23 wrz 2007 12:06:56
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
A ja tam róniez sobie mysle o zakupie laptoka i wiecie co wam powiem ? jak by dawali mi Viste na plytce za symboliczną złotówke biore od reki ;) fakt ze zaraz wykasuje i wgram XP ale orginalny wondows przyda sie za 2 latka gdzies kiedy wyjdzie SP 7.5 :D i programy zostana dopasowane do wymagan tegoz systemu. jezeli jednak beda chcieli 300-400 zł za wgranie mi visty to podziekuje :P

Ze slyszanych opini i wlasnych obserwacji: Vista jest systemem potrzebującym poteznego sprzetu - 2 gb RAM-u i 2rdzeniowy procesor to podstawa, ponoic wszystkie nie dzialajace programy pod vista maja jakies zamienniki ale ja jako iż z natury jestem leniwy to nie miał bym ochoty poszukiwać ich i zmieniac wlasnych przyzwyczajeń. Z obserwacji to musze przyznać ze Vista ze swym slynnym pakietem aero wcale nei jest az tak świetna. owszem fajnie wygladaja przezroczyste okienka czy te przemieszczajace sie w trojwymiarze... ale no nie przesadzajmy podstawą systemu operacyjnego jest działanie, stabilność i kompatybilność - jak dla mnie :P mozna pod to jeszcze podpiąć prostote działania i intuicyjną obsługe... Vista na dzien dzisiejszy nie jest kompatybilna z wieloma aplikacjami jakich uzywam standardowo, nie wiem jak ze stabilnością, ale bezpieczenstwo tegoz systemu rowniez mnie nie zadawala... a wrecz wkurza mnie ze jest to jeden wielki SPY ...

Ktoś powiedział że podobne zamieszanie było w momencie wejscia XP, zgadzam sie, jednak nie był on tak radykalnie zmieniony i nie wzrosly tak bardzo wymagania sprzetowe (w porownaniu do win 2000 ). Osobiscie sam przestawilem sie na XP własnie z 2000 ok 2 lata temu gdyz poprzednie proby konczyly sie fiaskiem, zawsze czegos brakowało mi w XP co mialem w 2000 i co sprawiało ze wracałęm do starego systemu ;)w koncu jednak dopasowałem wszystko jak nalezy i nie ma problemow. A dlaczego przeszedlem z 2000 na XP ? ogolnie tylko dlatego ze XP jest szybszym systemem od 2000 ktory jest nazywany jednozadaniowym ;) co prawda da sie normalnie pracować na starszym systemie jest znacznie stabilniejszy od XPeka ale czas potrzebny na uruchomienie czy zamkniecie go jak i niektorych aplikacji powalal na kolana ;) Pozatym zawsze byl problem z konfiguracją sieci z komputerami XP niby polaczenie bylo internet byl ale komputerow w otoczeniu nie bylo widać :P co mnie wkurzało a nie chciało mi sie kombinować i bawić ;) Mam dziwne obway ze rowniez z Vista mogły by być rozne komplikacje przy laczeniu w sieci z komputerami XP :P

_________________
Obrazek


23 wrz 2007 12:08:30
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lip 2007 21:21:38
Posty: 47
Lokalizacja: bydgoszczanin
Post 
Mądry Polak po szkodzie. Nie zapytałem mądrzejszych więc obudziłem się z ręką w ...Viście. Już zastanawiałem się nad XPkiem ale problem - do laptopa wgrywają obecnie wszystko na twardy dysk więc do urządzeń brak sterowników a to jak mnie informują tydzień szukania w internecie więc na razie zostanę przy Viście chociaż tu mam IE7 amoja ulubiona Opera daje komunikat że nieodpowiedni system


23 wrz 2007 14:16:05
Zobacz profil
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
Ta ale kto przesiadał się z Win 2000 na XP? Większość przechodziła z win98 oraz nieszczęsnego ME, a wtedy to już był dość poważny skok.

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


23 wrz 2007 14:16:15
Zobacz profil
Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54
Posty: 3266
Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post 
Bzdura, że poważny, Kell, przynajmniej dla zwykłego użytkownika. Ten nie dostrzegał zmian, niektórzy dalej radośnie mają XPka na partycji FAT32. XP jest nawet jeszcze bardziej kolorowy (bleee) niż 9x z MS Plusem. Chyba, że poważnym skokiem jest to, że ikonki mają przezroczyste tło na pulpicie... Nowy wygląd menu? Da się stary ustawić... Kompatybilność programów była całkiem niezła, aczkolwiek stabilność pozostawiała trochę do życzenia.

@leń: mimo wszystko powinni mieć wersję XPka dla Twoich lapków, tyle, że to pewnie będzie trochę kosztować :/ Kumpel, o ile pamiętam, zapłacił 100zł za ściągnięcie mu płyt (!!!) do XPka, bo sformatował lapka, na którym ów system posiadał, a instalacyjnego CD nie miał :/

Win 2k forever :D

_________________
Cytuj:
Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.


23 wrz 2007 14:34:15
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lip 2007 21:21:38
Posty: 47
Lokalizacja: bydgoszczanin
Post 
Kupiłem HP-Paviliona dv6000 i przyznaję że żal mieszać dopóki działa poprawnie a te programy których nie mogę zainstalować aż tak mi nie sa potrzebne zresztą pozostaje stary stacjonarny


23 wrz 2007 15:09:26
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
Ja się przesiadałem praktycznie z 98 na XP (2000 tylko w szkole używałem i u Maka widziałem :)) i żadnego szoku nie było :P A Vista wcale takiej rewolucji nie wprowadza. Mi się o wiele bardziej podoba Aston w moim XPku niż wspaniałe Aero. I żre mniej pamięci ;)


23 wrz 2007 17:10:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
heh w szkole i u mnie to zobaczyc roznicy by sie nie dało bo na tyle funckji c osei uzytkowało to byl praktycznie taki jak 98 nie liczac kilku ikonek innych :D Aston na XP ciekawa propozycja dla ludzi ktorzy lubia udziwniac swoj pulpit (sam go mialem kiedys i Obiemu sie spodobał :D ) ale niestety kiedy sie sypnie potrafi stworzyc sporo zametu :P a i trzeba miec anielskiej cierpliwosci by go dopasować do indywidualnych potrzeb - jak juz raz sie zrobi co zajmuje troche czasu to naprawde praca z komputerem jest wygodniejsza ale kiedy trzeba zrobic to jeszcze raz to juz nie jest tak kolorowo :P ale faktycznie wizualnie moze prezentować sie znacznie lepiej od Visty :P ( przy 512 ramu spokojnie pracuje bez najmniejszej zamułki a Vista sama z siebie zajmuje 989 mb plus aplikacje to trzeba minimum 1024+512 a zalecane 2048 :P a co do sterownikow to hmm nie taka trudna sprawa chyba ;> wchodzi sie na oficjalna strone producenta grafiki i sie sciaga, tak samo mozna zrobic ze sterami do kazdego innego podzespolu ... najwieksze problemy sa ze starymi urzadzeniami dawno nie produkowanymi :P Aczkolwiek dziwne ze nie daja sterownikow na plytce / plytkach

_________________
Obrazek


23 wrz 2007 20:34:19
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lip 2007 21:21:38
Posty: 47
Lokalizacja: bydgoszczanin
Post 
Lekkie nieporozumienie HP nagrywa sterowniki na twardy dysk a po uruchomieniu tworzy partycje z kopią zapasową do tego można wykonać (zalecają) JEDNĄ kopie na płytach przez program Recovery


24 wrz 2007 17:51:20
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego laptopa i poza kilkoma bajerami ma 2 minusy - nie można wyłączyć touchpada (przynajmniej ja nie znalazłem tej opcji) oraz ma Vistę :/ System po prostu dobijający. Poza pamięciożernością ma jeszcze tyle minusów, że by mi się chyba nie zmieściły w poście ;) Ogólnie planuję jak najszybciej pozbyć się Visty, bo chyba nie wytrzymam...


29 wrz 2007 18:33:06
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
No to ja podobnie jak Obi, jestem szczesliwym posiadaczem funkiel nowki wypasienie przefikuśnego łaptoka no i hmm równiez mam viste (plus za to ze dostalem orginalke na plycie z laptopikiem a nie jak to czesto bywa system jedynie wgrany bez mozliwosci reinstalki) Co prawda jest to okrojona wersja, nazwan : MS Vista Home Professional 32 bit, w sumie nie wiem czym sie rozni od innych, pakiet aero rowniez posiada :P pamieciozernosc ? no coz ... moj system zjada tylko ~600 mb Ram-u :P ale i tak jest dobitnie wkurzajacy. Dlaczego ? Bo wszystko trzeba tysiące razy potwierdzać ;/ chcesz usunac skrot ? nie ma problemu tylko najpierw wyskakuje Ci komunikat ze do usuniecia musisz miec uprawnienia administratora klikasz ok i potem kolejne pytanie czy chcesz usunac ten plik bla bla bla ... tak samo sie dzieje w momencie kiedy chcesz cos nie cos kopiowac. Napewno mozna to gdzies wylaczyc ale ja jeszcze nie wiem gdzie :P Jezeli rozgryze jak wylaczyc te upierdliwe przypomnienia / upomnienia to byc moze zostane przy viscie nawet. Dlaczego ? Sprawia dosc mile wrazenie i calkiem fajnie smiga - aczkolwiek bedzie trza dolozyc jeszcze z 1gb ramu zeby nie bylo problemow w przyszlosci ;) No chyba ze znajde jeszcze jakies inne negatywne strony ktorych jeszcze nie widze. Sysytem mimo pomieszania na pierwszy rzut oka szybko mozna dostosowac do wlasnych wymagan i potrzeb, jak dla mnie obsluga jest intuicyjna, aczkolwiek co niektorzy moga miec problemy z wyszukaniem niektorych opcji :P sam jeszcze nie wiem czy wszystkie wiem gdzie sa ale jak czegos potrzebowalem do tej pory to szybko odnajdywałem to. Wkurzajacym mankamentem moze byc tylko fakt braku kompatybilnosci z niektorymi programami. Jak narazie sobie radze przez pobranie nowszej wersji softu :P ale nie wiem jak bedzie z innymi sofcikami

@Obi Toucha mozna wylaczyc w kazdym laptopie... poszperaj w BIOS'ie ;)

_________________
Obrazek


07 paź 2007 1:16:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
cron