Teraz jest 20 paź 2019 14:11:55




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Vista - droga zabawka? 
Autor Wiadomość
Post 
Znalazłem i cytuję za www.windows7.pl:

(...) Rzecznik firmy Microsoft potwierdził, że koncern planuje wprowadzenie nowego systemu 3 lata po premierze poprzedniej wersji OS-a. Wynika z tego, że (...) kolejnej wersji Windowsa można spodziewać się w 2010 roku. (...)


19 mar 2008 21:27:42
Użytkownik

Dołączył(a): 28 lut 2008 0:42:16
Posty: 105
eCzytnik: Kindle Paperwhite
Post 
Windows 7 to ma byc juz zupelnie cos innego - sam szkielet systemowy i dokupowane moduly.
Na slabym sprzetowo lapku to nie ma co myslec o Viscie, szczegolnie z intelowska grafika - pewnie jeszcze wspoldzielony ram? - Co prawda da sie uzywac na 1gb ramu po wykastrowaniu z aero i innych dodatkow - ale po co wtedy ladowac viste :)
Z dobrym zmian typu smb2 i tak sie nie skorzysta poki vista i w2008 nie stana sie standardem.
Natomiast jesli chce sie pograc w nowosci, to w krotce bez dx10 sie nie ruszy.


19 mar 2008 21:59:55
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
@Ra - czyli nie ma co się przed EURO spodziewać ;)

@Gangur - w nowości od dawna nie gram, Vistę znacząco wykastrowałem i płaczę z powodu grafiki, ale pod XP powinno spokojnie śmigać razem z ulubionymi grami.


19 mar 2008 22:04:42
Zobacz profil WWW
Post 
Ostatnio miałem okazje zapoznać się z Vistą na nowym Laptopie qmla i szczerze mówiąć nie dostrzegam zbyt wielkiej różnicy pomiędzy Vistą, a XP. Jak dla mnie różnią się tylko tym, że Vista jest trochę bardziej dopieszczona pod względem grafiki i zostało w niej zmienione kilka detali w stosunku do XP - brak ikonki mojego komutera, dosyć dziwne podświetlanie ikon...
Oczywiście różnią się też ceną i wymaganiami sprzętowymi, ale to chyba każdy wie:D
Jednak biorąc pod uwagę jakość nowej Visty pozostanę przy moim XP ponieważ nie mam ochoty wydawać kilkaset złoty za coś co już mam.


31 mar 2008 22:40:21
Post 
Posiadam viste od jakichś 6 miesięcy i na początku też nie mogłam się przyzwyczaić.Miałam problemy z programami jak choćby nero.Ale tak samo było na początku z XP.Ludzie trochę cierpliwości a zaisntalujecie każdy program już są dołączane sterowniki.Ja osobiście jestem zadowolona i po co mam kasować nowy program aby zainstalować starszy? Moim zdaniem tak samo jak XP był udoskonalany z czasem tak samo będzie z Vistą.Jednak wybór należy do was kto nie sprobuje ten sie nie dowie.


01 kwi 2008 19:09:43
Post 
Cytuj:
Posiadam viste od jakichś 6 miesięcy i na początku też nie mogłam się przyzwyczaić.Miałam problemy z programami jak choćby nero.Ale tak samo było na początku z XP.Ludzie trochę cierpliwości a zaisntalujecie każdy program już są dołączane sterowniki.Ja osobiście jestem zadowolona i po co mam kasować nowy program aby zainstalować starszy? Moim zdaniem tak samo jak XP był udoskonalany z czasem tak samo będzie z Vistą.Jednak wybór należy do was kto nie sprobuje ten sie nie dowie.

Ja w domu mam 2 lapki jeden z Vista dugi z poczciwym xpekiem i wole tego z xpekiem :) przynajmniej mi lapka nie spowalnia ..... no ina razie jest tak że pod xpekiem mi wszystko chodzi co pod vistą ... w drugą stone juz nie szczególnie :)
....no i te problemy z połączeniem lapków gdy na obu sa rożne systemy :>.....

PS jak sobie poradziłaś z nero :) ?


04 kwi 2008 17:07:04
Użytkownik

Dołączył(a): 28 lut 2008 0:42:16
Posty: 105
eCzytnik: Kindle Paperwhite
Post 
No bez przesady ;) Spokojnie sie da polaczyc w sieci viste z xp, i do przegrywania plikow, i do otwierania na jedynm plikow z drugiego. Chociaz fakt, zajelo mi to z kwadrans.


04 kwi 2008 22:40:16
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 21 lip 2007 8:25:02
Posty: 77
Lokalizacja: wzi¹Ì pieni¹dze
Post 
teraz mam laptopa hp vista basic i śmiga, nie mam żadnych problemów z nią, jedyne to czasem mi sie foobar wyłączył. Odpalilem juz pare gierek i śmiga normalnie wszystko, jedynce co jest nieco denerwujące to fakt , że jakbym sie chcial na XP przesiąść to musze pobrać z neta pack sterów do SATA i wkomponowac w cd z windowsem .

_________________
Ludzie są ucieleśnieniem swoich umysłów


05 kwi 2008 9:52:28
Zobacz profil
Post 
A ja na Viste przesiadłem się z innego powodu. Otóż mój komputer zaczął się pod XP wywalać. Nie był to jakiś błąd, czy też Blue Screen Of Death, tylko czarny ekran i koniec. Zmiana systemu na Vistę kosztowała mnie niestety 200 zł (ceny Visty nie licze, bo mam gratis od Polibudy). 125 zł poszło na dodatkowe 2GB RAMu (łącznie mam 3GB, chociaż i 2 GB powinny wystarczyć) i 75 zł na... kartę dźwiękową. Niestety moja zintegrowana C-Media z dźwiękiem 7.1 (mam takie głośniki, więc...) nie jest kompatybilna i nie da się tego zmienić.

A co do samego systemu, po przyzwyczajeniu jest wygodniejszy od XP. Niektóre rutynowe czynności, takie jak wyszukiwanie czy tagowanie MP3 robi się tutaj dużo szybciej.


08 kwi 2008 21:45:40
Post 
migol napisał(a):
A ja na Viste przesiadłem się z innego powodu. Otóż mój komputer zaczął się pod XP wywalać. Nie był to jakiś błąd, czy też Blue Screen Of Death, tylko czarny ekran i koniec. Zmiana systemu na Vistę kosztowała mnie niestety 200 zł (ceny Visty nie licze, bo mam gratis od Polibudy). 125 zł poszło na dodatkowe 2GB RAMu (łącznie mam 3GB, chociaż i 2 GB powinny wystarczyć) i 75 zł na... kartę dźwiękową. Niestety moja zintegrowana C-Media z dźwiękiem 7.1 (mam takie głośniki, więc...) nie jest kompatybilna i nie da się tego zmienić.

Najprawdopodobniej system wywalał Ci nie XP tylko któryś z zainstalowanych na nim programów, albo miałeś rąbniętą na przykład pamięć RAM. Trzeba było to sprawdzić i wymienić to co padnięte, albo po prostu przeinstalować windozę od nowa na czysto.


09 kwi 2008 10:34:02
Użytkownik

Dołączył(a): 21 lip 2007 8:25:02
Posty: 77
Lokalizacja: wzi¹Ì pieni¹dze
Post 
Tak zupełnie z innej beczki, kto instalował SP1 do visty ? Czy odczuwacie jakąś znaczną poprawe w działaniu systemu ? Na moim lapku nie odczuwam wogole przyspieszenia jakoś poza tym ze udalo mi sie na sp1 zainstalować w końcu poprawnie stery do myszki (Logitech mx510). Waga tego dodatku to około 500 mega, ale jeśli go się nie zainstaluje to istnieje możliwość, że nowsze aktualki będą się "gryzły" z vistą bez sp1.

_________________
Ludzie są ucieleśnieniem swoich umysłów


24 kwi 2008 19:33:11
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
Ja nawet nie próbowałem instalować :D Ciągle walczę z XP. Ciągle się cholerstwo zainstalować nie chce i ma problemy z dyskiem. Ale muszę sobie z tym poradzić, bo mi Vista zbytnio procka obciąża w laptopie i się często przegrzewa :/ A poza tym nie wierzę zbytnio by było warto ściągać to cudo, bo raczej wiele się po nim nie spodziewam. Chyba że ktoś ma jak najlepsze doświadczenia z SP. To również proszę o opinię.


24 kwi 2008 19:56:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dołączył(a): 21 lip 2007 8:25:02
Posty: 77
Lokalizacja: wzi¹Ì pieni¹dze
Post 
Obi-one jakiego masz procka w laptopie, i jaki problem z xp, moze moge pomoc moj lapek leci czesto i śmiga dobrze wszystko na viscie, sp1 cos napewno poprawia bo ma te 500mb w koncu :D

_________________
Ludzie są ucieleśnieniem swoich umysłów


24 kwi 2008 20:00:51
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
Taaaa przypomina mi się żart, bodajże z basha: Co robi SP1 do Visty? Instaluje się 3 godziny...

Procek Intel Core 2 Duo 1,73 GHz. Ostatnio go rozkręciłem (bałem się że może wiatraczek poszedł) i okazało się, że niemal natychmiast po włączeniu lapka rurka odprowadzająca ciepło od procka jest gorąca, tak samo jak procesor. Może problem z przewodzeniem ciepła nagle wystąpił czy coś... Sam nie wiem. A XP nie mogę zainstalować, bo mi instalator dysku twardego nie wykrywa. I jakoś żadne sterowniki nie pomagają.

Edit:
@down
Nie mogłem jakoś znaleźć... Ale teraz to bez znaczenia, bo zalałem myszkę i do tej pory jej nie naprawiłem (nawet jej rozebrać nie mogę :/), więc z musu używam touchpada.[/b]


Ostatnio edytowano 25 kwi 2008 14:34:16 przez Obi-One, łącznie edytowano 1 raz



24 kwi 2008 23:42:18
Zobacz profil WWW
Post 
@Obi Toucha powinno się dać wyłączyć normalnie w opcjach myszy :P

A teraz moje doświadczenia z Vistą :)
Dostałem wraz z Laptopem, zakupionym prawie rok temu, Vistę Home Basic. Działała nie najgorzej, na 1GB ramu. Do czasu... Pewnego pięknego dnia, akurat byłem na lan-party, Vista zgrabnie się wyłożyła.... Poprostu sie zawiesiła, i nie wstała już... Od tego czasu, przesiedziałem pół roku na XP. W między czasie dołożyłem drugi GB ramu. Jakis miesiącczasu temu, wróciłem do Visty. Ot, bo mi się XP znudził. Zainstalowałem SP1, i trzeba przyznać... chodzi wcale nie najgorzej :) Szkoda tylko że wersja Basic... a nie Premium :/


25 kwi 2008 9:21:45
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: