Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 20 lip 2007 21:21:38 Posty: 47 Lokalizacja: bydgoszczanin
|
Vista - droga zabawka?
Nie było mnie przez wiele tygodni na forum ale chcąc spełnić swoje marzenie intensywnie pracowałem i na raty kupiłem laptopa ( między innymi do ebooków) i tu mały zgryz ...Vista . Ładne toto ale programy do niej to na obecną chwilę są nie dostosowane ( w wielu pojawia się informacja nieodpowiedni system) dobrze że mogę otwierać wszystkie ebooki . Niestety z wielu funkcji nie mogę korzystać jak w XP a szkoda.Może ktoś wie coś na temat spolszczenia Roxio? Nie wiem czy po wgraniu Nero wszystko będzie działało (podchodzę ostrożnie do tego - ciągle myślę o kasie) . Wszelkie informacje dotyczące nowego systemu mile widziane
|
22 wrz 2007 21:24:48 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Leniu, jedynym rozsądnym krokiem teraz to jest skombinowanie sobie XP-ka... Vista jest zupełnie nietrafionym produktem...
22 wrz 2007 23:08:48 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Pamiętam, że o XP mówiono na początku to samo ale nie będe oceniał póki sam nie popracuję na tym systemie z miesiąc.
Oczywiście zrobię to dopiero jak podrasuję sprzęt i wszyscy powazni producenci oprogramowania dopracują swe programy do tego systemu
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
22 wrz 2007 23:48:22 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01 Posty: 887 Lokalizacja: www.eksiazki.org
|
Też myślę podobnie. Teraz zastanawiam się nad nabyciem laptopa (przyda się na studiach) i nie wiem, cze warto brać z Vistą. Chyba jednak na razie się nie skuszę i pozostanę przy starym XP. Przynajmniej spełnia moje wymagania i programy na nim chodzą
|
23 wrz 2007 11:52:48 |
|
|
Admin
|
Ale zauważ, Kell, że nikt wtedy nie podjął decyzji o wycofaniu się z XP, jak miało to miejsce z Vistą (już nie pomnę kto, bodajże Dell się z Visty w lapkach wycofał). Do tego programy działające pod 2k/ME/9x działały pod XP, a przynajmniej ich spooora część - inaczej jest z Vistą.
23 wrz 2007 12:06:56 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17 Posty: 318 Lokalizacja: GdaĂąsk
|
A ja tam róniez sobie mysle o zakupie laptoka i wiecie co wam powiem ? jak by dawali mi Viste na plytce za symboliczną złotówke biore od reki fakt ze zaraz wykasuje i wgram XP ale orginalny wondows przyda sie za 2 latka gdzies kiedy wyjdzie SP 7.5 i programy zostana dopasowane do wymagan tegoz systemu. jezeli jednak beda chcieli 300-400 zł za wgranie mi visty to podziekuje
Ze slyszanych opini i wlasnych obserwacji: Vista jest systemem potrzebującym poteznego sprzetu - 2 gb RAM-u i 2rdzeniowy procesor to podstawa, ponoic wszystkie nie dzialajace programy pod vista maja jakies zamienniki ale ja jako iż z natury jestem leniwy to nie miał bym ochoty poszukiwać ich i zmieniac wlasnych przyzwyczajeń. Z obserwacji to musze przyznać ze Vista ze swym slynnym pakietem aero wcale nei jest az tak świetna. owszem fajnie wygladaja przezroczyste okienka czy te przemieszczajace sie w trojwymiarze... ale no nie przesadzajmy podstawą systemu operacyjnego jest działanie, stabilność i kompatybilność - jak dla mnie mozna pod to jeszcze podpiąć prostote działania i intuicyjną obsługe... Vista na dzien dzisiejszy nie jest kompatybilna z wieloma aplikacjami jakich uzywam standardowo, nie wiem jak ze stabilnością, ale bezpieczenstwo tegoz systemu rowniez mnie nie zadawala... a wrecz wkurza mnie ze jest to jeden wielki SPY ...
Ktoś powiedział że podobne zamieszanie było w momencie wejscia XP, zgadzam sie, jednak nie był on tak radykalnie zmieniony i nie wzrosly tak bardzo wymagania sprzetowe (w porownaniu do win 2000 ). Osobiscie sam przestawilem sie na XP własnie z 2000 ok 2 lata temu gdyz poprzednie proby konczyly sie fiaskiem, zawsze czegos brakowało mi w XP co mialem w 2000 i co sprawiało ze wracałęm do starego systemu w koncu jednak dopasowałem wszystko jak nalezy i nie ma problemow. A dlaczego przeszedlem z 2000 na XP ? ogolnie tylko dlatego ze XP jest szybszym systemem od 2000 ktory jest nazywany jednozadaniowym co prawda da sie normalnie pracować na starszym systemie jest znacznie stabilniejszy od XPeka ale czas potrzebny na uruchomienie czy zamkniecie go jak i niektorych aplikacji powalal na kolana Pozatym zawsze byl problem z konfiguracją sieci z komputerami XP niby polaczenie bylo internet byl ale komputerow w otoczeniu nie bylo widać co mnie wkurzało a nie chciało mi sie kombinować i bawić Mam dziwne obway ze rowniez z Vista mogły by być rozne komplikacje przy laczeniu w sieci z komputerami XP
23 wrz 2007 12:08:30 |
|
|
Użytkownik
|
Mądry Polak po szkodzie. Nie zapytałem mądrzejszych więc obudziłem się z ręką w ...Viście. Już zastanawiałem się nad XPkiem ale problem - do laptopa wgrywają obecnie wszystko na twardy dysk więc do urządzeń brak sterowników a to jak mnie informują tydzień szukania w internecie więc na razie zostanę przy Viście chociaż tu mam IE7 amoja ulubiona Opera daje komunikat że nieodpowiedni system
|
23 wrz 2007 14:16:05 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Ta ale kto przesiadał się z Win 2000 na XP? Większość przechodziła z win98 oraz nieszczęsnego ME, a wtedy to już był dość poważny skok.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
23 wrz 2007 14:16:15 |
|
|
Admin
|
Bzdura, że poważny, Kell, przynajmniej dla zwykłego użytkownika. Ten nie dostrzegał zmian, niektórzy dalej radośnie mają XPka na partycji FAT32. XP jest nawet jeszcze bardziej kolorowy (bleee) niż 9x z MS Plusem. Chyba, że poważnym skokiem jest to, że ikonki mają przezroczyste tło na pulpicie... Nowy wygląd menu? Da się stary ustawić... Kompatybilność programów była całkiem niezła, aczkolwiek stabilność pozostawiała trochę do życzenia.
@leń: mimo wszystko powinni mieć wersję XPka dla Twoich lapków, tyle, że to pewnie będzie trochę kosztować :/ Kumpel, o ile pamiętam, zapłacił 100zł za ściągnięcie mu płyt (!!!) do XPka, bo sformatował lapka, na którym ów system posiadał, a instalacyjnego CD nie miał :/
Win 2k forever
23 wrz 2007 14:34:15 |
|
|
Użytkownik
|
Kupiłem HP-Paviliona dv6000 i przyznaję że żal mieszać dopóki działa poprawnie a te programy których nie mogę zainstalować aż tak mi nie sa potrzebne zresztą pozostaje stary stacjonarny
|
23 wrz 2007 15:09:26 |
|
|
Użytkownik
|
Ja się przesiadałem praktycznie z 98 na XP (2000 tylko w szkole używałem i u Maka widziałem ) i żadnego szoku nie było A Vista wcale takiej rewolucji nie wprowadza. Mi się o wiele bardziej podoba Aston w moim XPku niż wspaniałe Aero. I żre mniej pamięci
|
23 wrz 2007 17:10:27 |
|
|
Użytkownik
|
heh w szkole i u mnie to zobaczyc roznicy by sie nie dało bo na tyle funckji c osei uzytkowało to byl praktycznie taki jak 98 nie liczac kilku ikonek innych Aston na XP ciekawa propozycja dla ludzi ktorzy lubia udziwniac swoj pulpit (sam go mialem kiedys i Obiemu sie spodobał ) ale niestety kiedy sie sypnie potrafi stworzyc sporo zametu a i trzeba miec anielskiej cierpliwosci by go dopasować do indywidualnych potrzeb - jak juz raz sie zrobi co zajmuje troche czasu to naprawde praca z komputerem jest wygodniejsza ale kiedy trzeba zrobic to jeszcze raz to juz nie jest tak kolorowo ale faktycznie wizualnie moze prezentować sie znacznie lepiej od Visty ( przy 512 ramu spokojnie pracuje bez najmniejszej zamułki a Vista sama z siebie zajmuje 989 mb plus aplikacje to trzeba minimum 1024+512 a zalecane 2048 a co do sterownikow to hmm nie taka trudna sprawa chyba ;> wchodzi sie na oficjalna strone producenta grafiki i sie sciaga, tak samo mozna zrobic ze sterami do kazdego innego podzespolu ... najwieksze problemy sa ze starymi urzadzeniami dawno nie produkowanymi Aczkolwiek dziwne ze nie daja sterownikow na plytce / plytkach
23 wrz 2007 20:34:19 |
|
|
Użytkownik
|
Lekkie nieporozumienie HP nagrywa sterowniki na twardy dysk a po uruchomieniu tworzy partycje z kopią zapasową do tego można wykonać (zalecają) JEDNĄ kopie na płytach przez program Recovery
|
24 wrz 2007 17:51:20 |
|
|
Użytkownik
|
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego laptopa i poza kilkoma bajerami ma 2 minusy - nie można wyłączyć touchpada (przynajmniej ja nie znalazłem tej opcji) oraz ma Vistę :/ System po prostu dobijający. Poza pamięciożernością ma jeszcze tyle minusów, że by mi się chyba nie zmieściły w poście Ogólnie planuję jak najszybciej pozbyć się Visty, bo chyba nie wytrzymam...
|
29 wrz 2007 18:33:06 |
|
|
Użytkownik
|
No to ja podobnie jak Obi, jestem szczesliwym posiadaczem funkiel nowki wypasienie przefikuśnego łaptoka no i hmm równiez mam viste (plus za to ze dostalem orginalke na plycie z laptopikiem a nie jak to czesto bywa system jedynie wgrany bez mozliwosci reinstalki) Co prawda jest to okrojona wersja, nazwan : MS Vista Home Professional 32 bit, w sumie nie wiem czym sie rozni od innych, pakiet aero rowniez posiada pamieciozernosc ? no coz ... moj system zjada tylko ~600 mb Ram-u ale i tak jest dobitnie wkurzajacy. Dlaczego ? Bo wszystko trzeba tysiące razy potwierdzać ;/ chcesz usunac skrot ? nie ma problemu tylko najpierw wyskakuje Ci komunikat ze do usuniecia musisz miec uprawnienia administratora klikasz ok i potem kolejne pytanie czy chcesz usunac ten plik bla bla bla ... tak samo sie dzieje w momencie kiedy chcesz cos nie cos kopiowac. Napewno mozna to gdzies wylaczyc ale ja jeszcze nie wiem gdzie Jezeli rozgryze jak wylaczyc te upierdliwe przypomnienia / upomnienia to byc moze zostane przy viscie nawet. Dlaczego ? Sprawia dosc mile wrazenie i calkiem fajnie smiga - aczkolwiek bedzie trza dolozyc jeszcze z 1gb ramu zeby nie bylo problemow w przyszlosci No chyba ze znajde jeszcze jakies inne negatywne strony ktorych jeszcze nie widze. Sysytem mimo pomieszania na pierwszy rzut oka szybko mozna dostosowac do wlasnych wymagan i potrzeb, jak dla mnie obsluga jest intuicyjna, aczkolwiek co niektorzy moga miec problemy z wyszukaniem niektorych opcji sam jeszcze nie wiem czy wszystkie wiem gdzie sa ale jak czegos potrzebowalem do tej pory to szybko odnajdywałem to. Wkurzajacym mankamentem moze byc tylko fakt braku kompatybilnosci z niektorymi programami. Jak narazie sobie radze przez pobranie nowszej wersji softu ale nie wiem jak bedzie z innymi sofcikami
@Obi Toucha mozna wylaczyc w kazdym laptopie... poszperaj w BIOS'ie
07 paź 2007 1:16:36 |
|
|