Teraz jest 23 wrz 2020 7:55:00




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Vista - droga zabawka? 
Autor Wiadomość
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
mako poszukaj gdzieś w panelu sterowania. Nie wiem czy nie masz kontroli rodzicielskiej włączonej przypadkiem ale to chyba nie to... Jakoś mi się to gówno udało wyłączyć ale nie pamiętam jak i teraz mogę usuwać, przenosić, nadpisywać bez potrójnego dopytywania się i upewaniania.

p.s. Też dostalem laptopa - służbowego - z Vistą i nie taki zły ten system. Fakt, że wszyscy poinstalowane mam sterowniki itp ale przecież też grać tam nie będę na nim w coś wymagającego super sprzętu. Ogólnie jestem zadowolony i nawet Aero nie muli tak kompa jak myślałem.

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


07 paź 2007 8:52:14
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
@Mako - miałem nawet zamiar poszperać, ale zabrakło czasu :) Dzisiaj wieczorkiem będę miał czas to nad tym posiedzę. A co do tych ostrzeżeń, to w ustawieniach wyłącz kontrolę konta użytkownika. Powinno pomóc. Mi już nic nie wyskakuje :D

PS. Czyżbyś kupił Fujitsu Siemensa? Ta firma chyba jako ostatnia dodaje płytkę z systemem, a mi jeszcze się dostał Norton Internet Security i Nero 7 :)


07 paź 2007 11:42:53
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
Ja mam Fujitsu-Siemensa i płyty z Vistą bynajmniej nie otrzymałem :/

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


07 paź 2007 12:55:07
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2007 10:41:31
Posty: 84
Post 
Windows to ogólnie nietrafiony system... od tego trzeba zacząć :D Miałem okazje pracować na Viście w języku Hiszpańskim :D To dopiero koszmar :D Laptopa nie mam i w najbliższym czasie mieć nie będę... A większego "przyjaciela" wymienię chyba dopiero za parę lat... Może wyjdzie nowy system? :D


07 paź 2007 13:22:00
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 20 lip 2007 21:21:38
Posty: 47
Lokalizacja: bydgoszczanin
Post 
Mako dla informacji w Vobisie gdzie kupiłem laptopa oferują 1 gb pamięci za 169 zł. Na razie zostalem przy dwóch po 512 mb. Może z czasem stanieją jeszcze.


07 paź 2007 18:52:20
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
@Leniu - także swojego laptopa kupiłem w Vobisie ;)

@Kell - po prostu miałeś pecha albo wybrałeś jakąś tanią i zubożoną wersję :P

@Mako - w Panelu Sterowania wybierz opcję Konta użytkowników i na dole listy powinno być Wyłącz funkcję Kontrola konta użytkownika - powinno pomóc. I ciekawi mnie jaki masz sprzęt :)


07 paź 2007 19:49:22
Zobacz profil WWW
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
Dziżas, przecież Vobis to najdroższy sklep jaki można chyba znaleźć?

Ja swojego laptopa nie wybierałem. Przyszedłem do pracy pierwszego dnia i powiedzieli: "proszę, oto pański laptop". Co ciekawe komórki już niedostałem.

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


07 paź 2007 20:15:08
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2007 19:46:01
Posty: 887
Lokalizacja: www.eksiazki.org
Post 
Ale mają dobry sprzęt i dobre warunki ratalne :P (ojciec sknera nie chciał za gotówkę kupić :/ ) No i dostałem płyty z programami :P


07 paź 2007 20:27:08
Zobacz profil WWW
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
no to tak ... z upierdliwością visty sobie poradzilem juz jakis czas temu ... sam znalazlem ale dzieki za fatyge ;)

co do ram'u: to w SLC mozna kupic
SODDR2 1024MB (PC667) KINGMAX za 99zł
SODDR2 1024MB (PC667) KINGSTON za 105 zł;
chyba ze mamy starszego lapka to sa drozsze kosci ...:
SODDR 1024MB (PC400) KINGSTON 279 zł
SODIMM 512MB (PC133) KINGSTON 309 zł

co do softu: to poza vista dostalem tez Nortona Internet Security na 3 miesiecznej licencji - Juz mnie wkurza :P jakas okrojona wersja i niedlugo zainstaluje sobie 2003 - przyzwyczajenie, roczna subskrypcja i blokowanie reklam swietne ma :D

co do lapka: przykro mi obi Fujitsu Siemens'a to nawet nie rozpatrywalem :P moj wybor oscylował w modelach :

ASUS F5V-AP026C - INTEL CORE DUO T2130 1,86GHz/RAM1GB/HDD120GB/DVD-REC/TFT15,4"/MODEM/LAN/WIFI/BT/X2300/WIN VIS HO PREM/torba/mysz/kamera 2lata gw 3 289 zł

TOSHIBA A200-1M4 - INTEL CORE DUO T2130 1,86GHz/RAMDDRII1GB/HDDSATA120GB/DVD-REC/TFT15,4"/MODEM/LAN/WIFI/BT/GMA900/VI HO PREM. 2lata 3 189 zł

Wnioski:
Asus ma lepsza grafike, kamerke internetowa, w wyposazeniu dodatkowym myszke i torbe
Toshiba Nowsze szybsze kosci pamieci, duzo lepsza jakosc wykonania i po dokupieniu torby cenowo wypada tak jak Asus z tym ze nie ma myszki (kolejny wydatek :P) i prawde mowiac jakos przemowila za wyborem toshiby :P


Zawsze mozna bylo kupic Acer'a
ACER AS5710G-101G16 (AHA0X.068) - INTEL CORE2 DUO T5500 1,66MHz/RAMDDRII1GB/HDDSATA160GB/DVD-REC/TFT15,4"/MODEM/LAN/WIFI/ATI HD2300/WIN VI HO PR/kamera 2 899 zł

Lepszy procek - prawdziwie 2 rdzeniowy a nie 1 w technologi 2 :P wiekszy dysk i grafika plasujaca sie miedzy Toshiba a Asusem
Ale niestety jakosc wykonania spowodowala automatyczne odrzucenie :P Owszem mozna mowic ze z tego sie nie strzela itd ale ja wyznaje zasade ze jak cos kupowac to porzadnego a na wybajerowanych sprzetach juz nie raz sie naciąłem. Cena mówi o jakości, ta zasada zawsze sie sprawdza. Jeżeli cos mamy taniej to napewno gdzies music byc jakis haczyk ;)

Poczatkowo planowalem zakup Asus A8HE-4P077A jezeli chodzi o wyposazenie to jest to samo co w asusie opisanym wyzej z tym ze ma 14' matryce i tanszy przez to - 2 999 zł, jednak nie mieli wtedy na stanie...

A tak ogolnie to przy wyborze to podstawowym ogranicznikiem byla cena - dysponowałem od rodziców kwotą 2500 reszte sam od siebie dorzucałem stwierdzajac ze jak cos kupowac to porzadnego ... zrobie zwiad srodowiskowy i stwierdzilem ze lapka kupic to z prockiem 2 rdzeniowym ... Intel czy AMD ? na dzien dzisiejszy AMDki sie za bardzo przegrzewaja wiec stwierdzilem ze biore intela. Znowu dylemat Celeron czy Core ? Celeronki sa tansze i mniej wydajne wiec wybrałem Intel Core'a w miedzy czasie dowiedziałem sie o chwycie i roznicy miedzy Intel Core Duo a Intel Core 2 Duo mianowicie Intel Core Duo jest jak to okreslil sprzedawca 1 rdzeniowym prockiem wykonanym w technologii 2 rdzeniowego, cokolwiek to znaczyc mialo... przejzalem testy i w sumie Duo od 2 Duo wybadał o ok 10% slabiej a porownanie cena / jakość przemawia za Core Duo i taki tez wybrałem ... Dodatkowym wymaganiem było WiFi ale teraz chyba wszystkie lapki spełniaja to wymaganie :P no i conajmniej 1 gb ramu ...

_________________
Obrazek


09 paź 2007 21:27:23
Zobacz profil
Pocketbook Killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55
Posty: 1513
Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
Post 
Tego Nortona to lepiej od razu wywal... w życiu nie widziałem gorszego antywira, czy może raczej programu blokującego wszystko co się da i do tego spierdzielającego oraz maksymalnie spowalniającego system.

_________________
"A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."

//Cormac McCarthy - Droga


09 paź 2007 22:27:53
Zobacz profil
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17
Posty: 318
Lokalizacja: GdaĂąsk
Post 
Norton 2007 jako program zabezpieczajacy komputer przed wlamaniami zostal uznany za najlepszy produkt tego typu ... jednak nie ma w sobie zabezpieczen antywirusowych (chyba) i za jakis czas go usune tylko sprowadze sobie swojego 2003 (Norton Internet Security + Norton Antywirus 2003 = bariera wystarczajaca dla zwyklego usera, dodatkowo posiadam w domu Firewalla sprzetowego wbudowanego w router wiec problemow z wtargnieciami nie mam ;) )

Narazie obawiam sie usuwania Nortona bo nie wiem jak ten ale poprzedni zawsze jakies smieci pozostawia i nie raz proba deinstalacji powoduje problemy z systemem, a nie mam czasu na reinstalki :P Jednak fakt - Norton strasznie zamula kompa i neta. Jezeli ktos chce sie cieszyc mozliwosciami komputera i łącza powininen od razu pozbyc sie nortonka :P Swoja droga moze ktos zna jakis alternatywny bardzo dobry program do ochrony ? Vista jest na tyle nowym i dziurawym systemem ze niezbedny wrecz jest dobry program :P

------------------ Dodano: Pią Paź 12, 2007 5:56 am ------------------
A Ty obi ? ;P Pochwal sie swoim sprzeciwem ... bo tez mnie zaczelo to ciekawic :)

_________________
Obrazek


12 paź 2007 6:56:29
Zobacz profil
Post 
Tez przy kupnie laptopa dostalem zainstalowana Viste. Masakra, po tygodniu uzytkowania wrocilem do starego dobrego xp. Swoja droga ciekawe czy zamierzaja cos z tym zrobic? Bo chyba niewiele osob bedize pracowalo na tym systemie. Jak zwykle, czas pokaze :)


29 lut 2008 20:07:30
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2008 1:14:28
Posty: 23
Post 
W te wakacje kupiłem w usa nowiutką ładniutką toshibę. Pierwsze co zrobiłem to wywalenie visty, niestety nie dołączono sterów pod xp :cry: ,aleod czego jest Google :lol: ,jakoś sobie poradziłem, na razie nie działa mi tylko czytnik kart sd.


08 mar 2008 12:15:38
Zobacz profil
Użytkownik

Dołączył(a): 03 mar 2008 21:06:14
Posty: 21
Lokalizacja: Warszawa
Post 
To ile pamięci zżera system zależy też od wersji Visty. najbardziej pamięciochłonne są podobno wersje buisness, a Windows Vista wersja buisness+ pakiet Nortona (dodawany czasem w zestawie) to chyba idealne zestawienie do blokowania ramu...
Pod Vistą w dodatku jest coś takiego jak driver enforcement (chyba tak się to pisze), które nie pozwala na instalowanie sterowników niepodpisanych przez Microsoft... problem można rozwiązać dłubiąc w bootloaderze i wtedy można instalować stery nawet pisane w Chinach :wink:
Vista ma jednak zalety... wprawdzie niedużo, ale jednak...
Dla mnie, podstawową jej zaletą jest obsługa DirectXa 10. Bez tego nie sposób w pełni wykorzystać nowszych kart graficznych.
Na dniach powinien ukazać się Service Pack 1dla Visty. Zobaczymy co programiści z Redmond poprawili, więc narazie bym nie przekreślał Visty.


10 mar 2008 2:58:08
Zobacz profil WWW
Post 
wuwek napisał(a):
Zobaczymy co programiści z Redmond poprawili, więc narazie bym nie przekreślał Visty.


Nie ma wyjścia. Słyszałem, ze za niedługo Microsoft ma w ogóle usunąć z ogólnej sprzedaży Windowsa XP i nie wydawać do niego żadnych uaktualnień. Powodem tego jest słaba sprzedaż Visty. Ja na daną chwilę posiadam XP i nie czuje potrzeby zmieniania systemu. Jednak prędzej czy później będę musiał....


10 mar 2008 3:03:32
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do: