no to tak ... z upierdliwością visty sobie poradzilem juz jakis czas temu ... sam znalazlem ale dzieki za fatyge
co do ram'u: to w SLC mozna kupic
SODDR2 1024MB (PC667) KINGMAX za 99zł
SODDR2 1024MB (PC667) KINGSTON za 105 zł;
chyba ze mamy starszego lapka to sa drozsze kosci ...:
SODDR 1024MB (PC400) KINGSTON 279 zł
SODIMM 512MB (PC133) KINGSTON 309 zł
co do softu: to poza vista dostalem tez Nortona Internet Security na 3 miesiecznej licencji - Juz mnie wkurza
jakas okrojona wersja i niedlugo zainstaluje sobie 2003 - przyzwyczajenie, roczna subskrypcja i blokowanie reklam swietne ma
co do lapka: przykro mi obi Fujitsu Siemens'a to nawet nie rozpatrywalem
moj wybor oscylował w modelach :
ASUS F5V-AP026C - INTEL CORE DUO T2130 1,86GHz/RAM1GB/HDD120GB/DVD-REC/TFT15,4"/MODEM/LAN/WIFI/BT/X2300/WIN VIS HO PREM/torba/mysz/kamera 2lata gw 3 289 zł
TOSHIBA A200-1M4 - INTEL CORE DUO T2130 1,86GHz/RAMDDRII1GB/HDDSATA120GB/DVD-REC/TFT15,4"/MODEM/LAN/WIFI/BT/GMA900/VI HO PREM. 2lata 3 189 zł
Wnioski:
Asus ma lepsza grafike, kamerke internetowa, w wyposazeniu dodatkowym myszke i torbe
Toshiba Nowsze szybsze kosci pamieci, duzo lepsza jakosc wykonania i po dokupieniu torby cenowo wypada tak jak Asus z tym ze nie ma myszki (kolejny wydatek
) i prawde mowiac jakos przemowila za wyborem toshiby
Zawsze mozna bylo kupic Acer'a
ACER AS5710G-101G16 (AHA0X.068) - INTEL CORE2 DUO T5500 1,66MHz/RAMDDRII1GB/HDDSATA160GB/DVD-REC/TFT15,4"/MODEM/LAN/WIFI/ATI HD2300/WIN VI HO PR/kamera 2 899 zł
Lepszy procek - prawdziwie 2 rdzeniowy a nie 1 w technologi 2
wiekszy dysk i grafika plasujaca sie miedzy Toshiba a Asusem
Ale niestety jakosc wykonania spowodowala automatyczne odrzucenie
Owszem mozna mowic ze z tego sie nie strzela itd ale ja wyznaje zasade ze jak cos kupowac to porzadnego a na wybajerowanych sprzetach juz nie raz sie naciąłem. Cena mówi o jakości, ta zasada zawsze sie sprawdza. Jeżeli cos mamy taniej to napewno gdzies music byc jakis haczyk
Poczatkowo planowalem zakup
Asus A8HE-4P077A jezeli chodzi o wyposazenie to jest to samo co w asusie opisanym wyzej z tym ze ma 14' matryce i tanszy przez to - 2 999 zł, jednak nie mieli wtedy na stanie...
A tak ogolnie to przy wyborze to podstawowym ogranicznikiem byla cena - dysponowałem od rodziców kwotą 2500 reszte sam od siebie dorzucałem stwierdzajac ze jak cos kupowac to porzadnego ... zrobie zwiad srodowiskowy i stwierdzilem ze lapka kupic to z prockiem 2 rdzeniowym ... Intel czy AMD ? na dzien dzisiejszy AMDki sie za bardzo przegrzewaja wiec stwierdzilem ze biore intela. Znowu dylemat Celeron czy Core ? Celeronki sa tansze i mniej wydajne wiec wybrałem Intel Core'a w miedzy czasie dowiedziałem sie o chwycie i roznicy miedzy Intel Core Duo a Intel Core 2 Duo mianowicie Intel Core Duo jest jak to okreslil sprzedawca 1 rdzeniowym prockiem wykonanym w technologii 2 rdzeniowego, cokolwiek to znaczyc mialo... przejzalem testy i w sumie Duo od 2 Duo wybadał o ok 10% slabiej a porownanie cena / jakość przemawia za Core Duo i taki tez wybrałem ... Dodatkowym wymaganiem było WiFi ale teraz chyba wszystkie lapki spełniaja to wymaganie
no i conajmniej 1 gb ramu ...