Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Re: Calibre - konwersja plików
Podepnę się pod temat konwersji. Gdy konwertuję plik rtf do mobi (na kindle) w niektórych słowach pojawia się w środku spacja. W pliku źródłowym nie ma tych spacji w wyrazach. Jak to naprawić?
|
13 wrz 2012 13:57:54 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 4 Touch, Kindle Paperwhite 4
|
Też się spotkałem w kilku przypadkach z podobnym problemem. Nie znam się specjalnie na strukturze plików, więc trudno mi ustalić przyczynę, ale zwykle spacja występuje przed polskim znakiem w wyrazie (najczęściej ę,ą,ł). Ja taki plik konwertuję (po wcześniejszej zamianie na doc) Mobipocket Creatorem na prc i potem ten plik (jeśli jest taka potrzeba) już bez problemu w calibre na mobi. W praktyce taka podwójna konwersja zajmuje nie więcej niż 2-3 minuty, a efekt , jak dla mnie, jest zadowalający.
|
13 wrz 2012 20:32:35 |
|
|
Użytkownik
|
Dzięki, podziałało
|
13 wrz 2012 22:25:17 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: sony prs-t2
|
Witam, jestem nowicjuszem jezeli chodzi o ebooki - sam uzywam Sony PRS-T2, zona zas Kobo. Posiadam ladny zbior ksiazek w przeroznych formatach - jednak najlepsze wyniki na te oba czytniki mam z formatem ePub. W jednej z publikacji czytalem, ze najlepiej konwertowac (uzywam calibre, majac slaba znajomosc tego programu) z .rtf - i tak to robie. Najpierw z .pdf na .rtf w adobe i dopiero w calibre z .rtf na ePub. Jednak niektorych ksiazek w formacie .rtf z polskimi znakami i to niezaleznie czy taki plik (.rtf) dostalem z netu, czy sam utworzylem z .doc czy z .pdf nie moge skonwertowac do ePub bez bledow. Robilem juz roznego rodzaju zmiany w Wordzie - to czcionke zmienilem, to troche skladnie calego tekstu, czy tez wielkosci czcionki - nie wiem co jest przyczyna - przy konwertacji dajmy na to 20 ksiazek z .rtf - 2-3 zawsze sa bez polskich znakow i nie znajduje przyczyny tego. Te ksiazki nie moge uzyskac w ePub czy mobi nawet po wielokrotnych probach. Dodam, ze dokonalem wszystkich czynnosci zaleconych przez "karakan" i uzywam trzcionki georgia. Prosze o pomoc i wytlumaczenie jezeli to mozliwe, bledu jaki robie rysio;)
|
30 wrz 2012 20:49:58 |
|
|
Użytkownik
|
Hej no i chyba znalazlem rozwiazanie - nie wiem w szczegolach jaki byl blad - ale zapisywalem .rtf pliki przy pomocy MS Word. Mialem polskie literki ale nie moglem w calibre konwertowac - teraz przelecialem te pliki przez WordPada i wszystko jest ok . Wyczytalem gdzies ze tu moze chodzic o RTFCodowanie (?) ani w Wordzie ani w WordPadzie nie ma opcji do regulacji - ale roznica jest, bo teraz calibre skonwertowalo ladnie na ePuba Jeden problemik z glowy - moze to rozwiazanie tez komus posluzy. rysio;)
|
01 paź 2012 14:49:57 |
|
|
Użytkownik
|
Och, chodzilo o "RTF Unicode"
|
01 paź 2012 14:51:42 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: pocketbook 622
|
podobnie jakbyś ten plik skonwertował drugi raz w calibre, to by się naprawiło
|
01 paź 2012 16:56:56 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: onyx boox x61e / pb623 touch lux
|
Ostatnio zainteresowałam się programem calibre, aby uprzyjemnić sobie wizualnie czytanie na czytniku. Niechlubne, ale przyznaję się, że większość książek pobieram, gdyż nie mogę ich nigdzie dostać Stąd ich brzydki wygląd. Jednak potrzebuję porady... Nie potrafię ustawić parametrów w taki sposób, by wygląd książki po konwersji mnie zadowalał. Chciałabym aby tekst był przejrzysty, schludnie ulokowany na wyświetlaczu, wyjustowany i napisany logiczną czcionką, z odowiednimi odstępami. Czy mógłby mi ktoś pomóc - napisać schemat ustawień, by uzyskać ładnie wyglądający tekst? Mogę przesłać książkę, na której próbowałam coś zdziałać z pdf na epub i mobi, ale nie dość, że zamiast ż pokazywał się znak ś to jeszcze tekst nijak nie chciał się wyjustować, na czym najbardziej mi zależy... Help me
|
16 gru 2012 18:58:42 |
|
|
Khouri
|
agnieshka, jeśli książka jest źle sformatowana po skanie z ocr, to nawet calibre nie pomoże w pełni. Ja zazwyczaj robię tak, że najpierw przeglądam plik w wordzie, stosuję kilka tzw. wyrażeń regularnych, żeby posprzątać, ustawiam sobie style, justuję i dopiero wtedy wysyłam do calibra, żeby z jego pomocą skonwertować. Co prawda w calibre jest przetwarzanie heurystyczne, ale to dosyć specyficzny moduł i nie zawsze sobie radzi z różnego rodzaju dziadostwami po niechlujnej korekcie w programie ocr. Najgorzej wypada bezpośrednia konwersja z pdfa - gubią się akapity, dzielone słowa zostają z myślnikiem, niekiedy dwa słowa zlewają się w jedno, masakra, jeśli był przygotowany przez niechluja. Można spokojnie powiedzieć, że tyle jest pdfów ilu użytkowników... Spróbuj też mobipocketa, czasem lepiej sobie radzi od calibre.
|
16 gru 2012 19:14:34 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: InkBOOK
|
Czy ktoś wie, jak wyłączyć w Calibre embeddowanie czcionek? Nawet jak nie wybieram żadnej i po wyczyszczeniu dodatkowego CSS po każdej konwersji calibre wrzuca mi zestaw czcionek, a nie zawsze potrzebuję...
|
03 sty 2013 0:09:52 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: oyo 2
|
Witam. Mam pytanie.
chcę przekonwertować plik pdf na epub. Niestety cały czas tekst w epubie wyglada tak:
sssssssssssssssssssss sssssssssssss sssssssssssssssssssss sssssssssssss sssssssssssssssssssss sssssssssssss
Czy istnieje jakaś komenda która wyrównuje tekst?
|
17 lut 2013 2:45:36 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 kwi 2011 19:15:50 Posty: 131 Lokalizacja: Kozienice
eCzytnik: kindle 3
|
stei, czy możesz sprecyzować pytanie? Twój przykład wskazuje na wyrównanie właśnie do lewej strony tekstu.
|
17 lut 2013 8:15:23 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: oyo 2
|
Chodzi o to, że chciałbym ten stworzony epub nie jest tak sformatowany jak pdf
zamiast: SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
wyświetla
SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS SSSSSSSSSSSS
Chciałbym, żeby tekst był wyrównany tak jak w pliku pdf
|
17 lut 2013 17:09:53 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
możliwe, że w pdf są znaki końca linii...
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
17 lut 2013 21:44:33 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 09 kwi 2011 19:15:50 Posty: 131 Lokalizacja: Kozienice
eCzytnik: kindle 3
|
stei, podczas przygotowania do konwersji w zakładce "Wygląd i zachowanie" zmień opcję "wyrównanie tekstu" z rozwijanej listy wybierz "wyjustowanie tekstu", może pomoże. Ale osobiście wątpię, z moich doświadczeń wynika że po konwersji plik trzeba potem edytować i dostępnymi narzędziami nanosić poprawki.
|
18 lut 2013 20:46:27 |
|
|