Re: Calibre - konwersja plików
Samo skopiowanie tego wyrażenie nie dawało żadnego efektu - niestety. Wyrażenie plus \n na końcu również nic. Ale już znalazłam rozwiązanie na ten problem. Teraz mam inne pytanie. Chodzi mi dokładnie o rozdziały.
Mam rozdział zapisany np w taki sposób:
Chciałabym aby później, po przeróbce był on wyśrodkowany i każdy rozdział rozpoczynał się od nowej strony (przy przeróbce z pdf do epub) Chciałabym zmienić to wyrażenie wyżej na takie:
lub coś w tym stylu. Oczywiście ręcznie wklepywanie każdego rozdziału (nazwy) to za dużo roboty. Na chwilę obecną ratuję się po prostu wpisaniem czegoś takiego :
a w polu zmiany:
Działa to częściowo.. w kilku tylko przypadkach w reszcie - nie. Gdy np w kodzie książki (pdf) mam rozdział zapisany w taki sposób:
To po zastosowaniu tego kodu co wyżej. Wychodzi mi (normalnie w pliku epub) coś takiego:
Nie umiem zrobić przerwy pomiędzy numerem a tym <br>. Nawet gdy skopiuję całe wyrażenie, łącznie z tym br, to i tak nie umiem wcisnąć między nie przerwy. Czy da się to jakoś zrobić?
Wiem że strasznie męczę, ale szczerze - uwielbiam się bawić wyrażeniami regularnymi w Calibre. Tylko na tym utknęłam i nie wiem jak ruszyć dalej.