Teraz jest 26 lis 2024 6:44:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Kindle Paperwhite zaprezentowany - komentarze 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: KK3G, K4NT, KPW
Post Re: Kindle Paperwhite zaprezentowany - komentarze
Kilka uwag na gorąco po 5 godzinach użytkowania:
1. Wyświetlacz o niebo lepszy, raz że czcionka "ostrzejsza", dwa - podświetlenie naprawdę daje dużo, głównie dzięki niemu strony są bielsze. Przy oświetleniu na "10" stary kindle keyboard wygląda, jakby jego ekran był pożółkły.
2. Obudowa z przodu twardy wytrzymały plastik, tył gumowany jak IBM'y z serii T. Czyli krótko mówiąc: świetne trzymanie, przepotworne palcowanie. Czekam na oryginalną okładkę, ciocia z NY wysyła w tym tygodniu, na okładkę należałoby poświęcić osobny post.
3. Diody nie świecą do końca równo, u dołu widać 3 cienie. Nie przeszkadza w czytaniu, estetów może irytować. Niemniej światło jest białe.
4. KPW jest bardzo mały, łatwo trzymać go w jednym ręku, jest natomiast dość ciężki.
5. Na ekranie głównym w trybie "Covers" widać irytujące "Editor's choice", czyli 1/3 ekranu (tylko pierwszego) zajmują reklamy książek (niezależnie od SO wyświetlanych piętro niżej). Znalazłem prosty sposób na pozbycie się badziewia :) o czym opowiem kiedy indziej.
6. W wersji SO po naciśnięciu przycisku zasilania wyświetla się jeszcze raz reklama i wymusza "slide to unlock". W wersji bez SO wchodzimy od razu do ostatnio używanego ekranu. Ja zakupiłem SO, ale godzinę temu za 20$ pozbyłem się reklam (warunek: konto w Amazonie na amerykański adres, z adresem w Polsce reklam ściągnąć się nie da).
7. Jest trochę zachodu, żeby były widoczne okładki "wtopione" w plik mobi, póki co jedynym znanym mi sposobem jest wysłanie sobie takiego pliku na adres urządzenia: xxxxxx@kindle.com, Niemniej pod okładką jest wąski pasek z napisem "Personal".
8. Kiedy książki są wrzucone do kolekcji, sama kolekcja nie posiada miniaturki (szkoda) ewentualnie nie doszedłem do tego, jak to zrobić.
9. Ekran reaguje dość szybko, przy wyłączonej opcji odświeżania przy każdej stronie i włączonym podświetleniu widać spory ghosting. Opcja włączona powoduje lekkie opóźnienie zmiany strony, ale ghostingu nie doświadczyłem.

Póki co sprzęt podoba mi się bardzo, żona już cieszy się ze starego k3g :D

Ostatnio edytowano 15 paź 2012 23:32:23 przez sapienti, łącznie edytowano 1 raz

15 paź 2012 19:43:59
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite
Post Re: Odp: Kindle Paperwhite zaprezentowany - komentarze
Jestem prawie na tym samym etapie, kurier będzie jutro. Czy jak nie ma reklam to odblokowywuje się odrazu do książki, bez przeciągania po ekranie?
Czytałem że aby dopłacić za zdjęcie reklam trzeba podać jakiś dobry adres z USA, masz jakiś dostępny? :-)
Też mam zamiar dokupić oryginalną okładkę w kolorze ink blue. Trochę kosztuje ale....

A do chwili obecnej mój ulubiony Kindle Keyboard pójdzie na Allegro.
Rysiek

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

15 paź 2012 21:13:18
Użytkownik

Witam serdecznie, od paru dni bawię się paperwhite.
Ponieważ jest to mój pierwszy kindle więc nie bardzo mam skalę porównawczą, więc skupię się tylko na ekranie, który to przykuwa uwagę wszystkich.
Oświetlenia nie da się wyłączyć, nawet przy ustawieniu na 0, cztery diody palą się wciąż, podświetlenie ekranu jest widoczne gdy jest ciemno, w zupełnej ciemności da się nawet czytać.
Ekran nie jest podświetlony równomiernie, cztery diody świecąc tworzą cztery strefy cienia/światła, niestety nie jest to jedyna nierównomierność, w zależności od intensywności światła na ekranie pojawiają się cienie, trochę to przypomina monitor LCD na którym zebrał się kurz, lub tłuste plamy od palców na tablecie. Nie jest to zbytnio dokuczliwe, przy niewielkim doświetleniu z zewnątrz, wręcz trudno dostrzegalne, myślę że wiele osób nawet tego nie dostrzeże, niestety jak ktoś jest wrażliwcem w temacie swojego ukochanego kundla, to może irytować podobnie jak cienie od diod.
Tu pojawia się pytanie czy jest to wina mojego egzemplarza czy tak już być musi?
Czytając zagraniczne recenzje wygląda na to iż "ten model tak ma", tego typu cienie oraz przebarwienia kolorystyczne pojawiają się bardzo często, problem musi być istotny skoro Amazon na swojej stronie zamieściło disclaimer prostujący trochę ich obietnicę idealnie oświetlonego ekranu.
W miarę możliwości postaram się odpowiedzieć jeśli będą jakieś pytania.

15 paź 2012 21:20:30
Użytkownik

RobertVespa napisał(a):
Oświetlenia nie da się wyłączyć, nawet przy ustawieniu na 0, cztery diody palą się wciąż, podświetlenie ekranu jest widoczne gdy jest ciemno...

Tego się najbardziej bałem i zapewne będzie mnie to bardzo wkurzać :/
Jesteś tego pewny, że nie da się wyłączyć ?
Może to jakiś błąd twojego kindla ?

15 paź 2012 21:45:11
Użytkownik

Nie da się wyłączyć, właściwie ku zdziwieniu wszystkich, ponieważ temat jest szeroko poruszany, mam nadzieję iż amazon doda taką opcję w nowym sofcie, ale czy tak będzie …

15 paź 2012 21:51:57
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite 3G
Na YT est już teardown, na którym można podziwiać kundelka od środka. Niestety nie da się całkowicie wyłączyć w nim podświetlenia, co napewno zwiększy sporo zużycie baterii. Może naprawią kiedyś ten błąd :?:. A tak ogólnie to kundelek robi świetne wrażenie i coś czuje, że Mikołaj w tym roku będzie musiał się wykosztować :mrgreen:

:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=phO4QkHWsVE

P.S. Dla zainteresowanych; na ekundelku są już pierwsze polskie videorecenzje czarnego classic'a i paperwhite'a ;)

15 paź 2012 22:23:57
Użytkownik

Akurat nie chodzi mi o zużycie baterii.
W dzień chciałbym mieć po prostu wyłączone to oświetlenie, aby czytać na kindlu jak na zwykłym papierze, bo do tego on został stworzony.
Oświetlenia chciałbym używać, wyłącznie do czytania w ciemnych miejscach, gdzie nie ma innej możliwości.

Chyba wstrzymam się z kupnem PW do czasu aż go zaktualizują :/
Szkoda tylko, że już sprzedałem mojego starego kinda i teraz nie mam żadnego. :eee

15 paź 2012 22:27:50
Użytkownik

Włączonym oświetleniem nie ma się co przejmować, przy ustawieniu na 0 widać to dopiero w ciemności, nawet przy niewielkim oświetleniu ekran wygląda jak papier, to nie jest problem

15 paź 2012 22:31:43
Użytkownik

Dla mnie to jest problem ;)
A czytając amerykańskie fora, to nie tylko dla mnie.

15 paź 2012 22:39:28
Użytkownik

:) no jest to jakiś problem, ale na pewno nie największy w PW

15 paź 2012 22:43:13
Użytkownik

ciekawe jaki to ma wpływ na żywotność baterii

15 paź 2012 23:13:00
Użytkownik

eCzytnik: KK3G, K4NT, KPW
Eltanin: przy ustawieniu oświetlenia na "0" za dnia w ogóle nie widać działania diod, więc w czym problem?

maruda: skoro Amazon podał czas działania 8 tygodni przy oświetleniu "10" i 1/2 godziny czytania dziennie, to zapewne diody nie pobierają megawatów prądu.
Sam czytam sporo, jakieś 3 godziny dziennie, w moim przypadku optymalny poziom świecenia diod to 12 do 14. Od jutra zaczynam test baterii (bez włączania WiFi).

16 paź 2012 6:50:21
Użytkownik

Ten cytat, chyba najlepiej określa z czym mam problem:
"Some who want to have an experience as close to reading a book as possible may prefer to have the light completely off to avoid the electric feel."

Sądzicie, że jakiś jailbreak mógłby sprawić, że dało by się wyłączać to światło całkowicie ?

16 paź 2012 20:54:49
Użytkownik

Myślę, że bez problemu

16 paź 2012 23:45:48
Użytkownik

Felix, a jesteś obeznany w tym obszarze, czy ot tak palnąłeś? :P
Pytam, bo nie masz za wielu postów.

Od tego zależy czy kupię Paperwhite, czy jednak starszą wersję kindla.

17 paź 2012 18:51:56
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona