Teraz jest 26 lis 2024 4:38:45

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
Kindle Paperwhite zaprezentowany - komentarze 
Autor Wiadomość
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Post Re: Kindle Paperwhite zaprezentowany - komentarze
Ale światło daje się wyłączać całkowicie. Jeśli ktoś nie może to jest to błąd (opisywany na Mobile Read).

17 paź 2012 19:02:51
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: KK3G, K4NT, KPW
Eltanin, tak naprawdę nie rozumiem, co się tak uczepiłeś tego oświetlenia. W końcu jest to główna innowacja w tym modelu. Jeśli chcesz czytnik bez diod, sięgnij po Toucha.
Jeszcze raz zaznaczam. Za dnia lub w oświetleniu pokojowym świecenia przy natężeniu "0" w ogóle nie widać.

17 paź 2012 19:10:12
Użytkownik

eCzytnik: Kidle 3G
Sapienti, ja mu się nie dziwię. To tak jakby w okładce K3 nie dało się wyłączyć lampki, tylko ją przyciemnić. Nie chcę, żeby świecił i tyle. Bo zawsze jest to gorsze niż pasywny ekran. Nie ma znaczenia czy to front- czy backlight, światło w oczy nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem, bo ekran staje się jaśniejszy od otoczenia, a ciemniejsze otoczenie wpływa na zwiększone rozwarcie źrenic.
Nie wiem jak inni, ale fakt że chcę mieć jakąś opcję w elektronice nie oznacza, że chcę mieć ją włączoną non-stop.
Z ciekawości: czy po włączeniu wygaszacza diody dalej lekko świecą?

17 paź 2012 19:44:28
Użytkownik

eCzytnik: KK3G, K4NT, KPW
Po włączeniu wygaszacza diody nie świecą.
A na minimum święcą znacznie słabiej niż najsłabsza żarówka, więc podświetlenie W OGÓLE NIE WIDAĆ.
A co do światła w oczy, to niestety fizyka jest bezlitosna. Światło odbite to też światło w oczy.
Też miałem obawy, ale dzisiaj zaliczyłem maraton, 3 godziny czytania non stop i jakoś oczy mi nie odpadły. Dla porównania kiedyś czytywałem książki na laptopie, po godzinie miałem już dosyć.
Cóż, jak kto woli, mi się sprzęt podoba, jeśli komuś nie odpowiada oświetlenie zawsze zostają inne modele...

17 paź 2012 20:09:37
Użytkownik

Wyczytałem, że K4B ma trochę lepszy kontrast niż PW (bez światła).
Dodatkowo w K4B czcionka jest trochę grubsza niż w PW.

Ktoś ma porównanie u siebie w domu?

18 paź 2012 21:56:05
Użytkownik

Dobre pytanie. Warto jednak porównać kontrast przy aktywnym wygaszaczu, ponieważ wówczas Paperwhite wyłącza podświetlenie. W takim układzie oba czytniki maja takie same warunki pracy.

ArtS

19 paź 2012 10:29:13
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3G
Pytanie do tych, którzy już swojego Paperwhite zamówili i otrzymali - realnie jaki jest obecnie czas oczekiwania? Mi po złożeniu zamówienia dzisiaj (paczka do znajomego w USA) pokazało Nov 27th-Dec 3rd

19 paź 2012 16:13:00
Użytkownik

Koovert napisał(a):
Nie ma znaczenia czy to front- czy backlight, światło w oczy nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem, bo ekran staje się jaśniejszy od otoczenia, a ciemniejsze otoczenie wpływa na zwiększone rozwarcie źrenic.

Nie ma zupełnie znaczenia, czy źródło światła jest bezpośrednie, czy pośrednie - źródło fotonów to źródło fotonów, także odbitych :)
Ekran może być jaśniejszy od otoczenia równie dobrze oświetlony lampą, słońcem czy czymkolwiek. Ważny jest kontrast względny.

19 paź 2012 16:20:10
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox i62 Espresso, HP SLATE 2
Na targach miałem okazję podziwiać czytniki z podświetleniem. :D

Najgorszy jest NOOK - podświetlenie wygląda jak bym nad krawędzią ekranu przykleił taśmę LED z Castoramy czy Mrowki. :D Mocno widoczne punkty światla, duże różnice w jasności.

Następny w kolejności był Kindle - powiem tak - jak by to była firma z Chin to bym słowa nie powiedział ale Amazon moim zdaniem odwalił "manianę" - nie dość, ze widać dokladnie gdzie mamy diody - to jeszcze na dodatek róznią się one jasnością - a rozpraszacz powoduje powstanie snopów światła / cienia.
Co więcej "testowałem 4 Kindle obok siebie w malym "ciemnym namiocie" i KAŻDY świecił inaczej. Było lepiej niż NOOK ale po Amazonie nie spodziewalem się takiego partactwa.

Kobo Glo, Boox i62 Firefly/Aurora i Cybook - bardzo ładne podświetlenie, nie jestem pewien, ale na pierwszy rzut oka nie zastosowano diod LED albo bardzo dobry rozpraszacz. Wg mnie zastosowano chyba jakieś podświetlenie elektroluminescencyjne - coś takiego jak w zegarkach Casio Iluminator. I co najważniejsze w niech podświetlenie można wyłaczyć czy regulować. :D W ogóle nie było widać smug.

Ogólnie za największa porażkę uważam Nook'a i Kindla - powiem tak : nie Macie podświetlenia w swoich Kundlach i Nookach? Luzik :D wystarczy parę miniaturowych diod LED w wersji SMD (montaż powierzchnowy) kawałek matowego tworzywa - pewna ręka, lutownica i odrobina wprawy. Sami sobie zamontujecie LED'y i będzie mieli podświetlenie. :D :D To słowa jednego z odwiedzających na widok Nooka - Sam bym lepsze podświetlenie zrobił. :D

Najbardzie zawiódł mnie Amazon - po nich spodziewałem się lepszej jakości. A tymczasem "chińszczyzna" była lepsza. Co ciekawe, wystawiał się jakiś całkiem nieznany producent chiński, który połączył stare ekrany EInk (pewnie tanio kupił stare zapasy :) ) z podświetleniem, i wyszło mu to lepiej niż Amazonowi. Na obudowie były krzaczki, procesor 500MHz i pamięc wewntrzna 1GB, stary Android 1.6 - parę przycisków, brak WiFi, dotyku i sugerowana cena 35$ :D przy dużych zakupach. Z rozmów wynikalo, że nadrukują na obudowie co się chce a gwarancja jest realizowana przez dodanie do zakupionej partii pewnej ilości "nadmiarowych" czytników :D na wymianę uszkodzonych. Taki bardzo budżetowy czytnik - a podświetlenie mial "równiejsze" niż Kindle Amazona.

Ekran w Kindle PaperWhite jest ładny, bardzo ładny. Cąłość ładnie wykonana, ale to nierówne podświetlenie psuje strasznie ogólny całokształt.

Rozważalem czy na Mikołaja i Gwiazdkę nie "zamówić" sobie od rodziny Kindla PW - głównie mi chodziło o ekran PW a nie podświetlenie - ale chyba zdecyduję się na Boox'a i62 FireFly czy Kobo Glo - bo mają dużo lepsze podświetlenie.

Mam prożbę do posiadaczy Kindla PW na forum - czy u Was też są takie różnice i tak bardzo widać punktowe podświetlenie i tworzące sie snopy światla / cienia? Moze Amazon na targi dal jakieś testowe egzemplarze, jakieś przedprodukcyjne, a te, które są wysyłane do ludzi są lepsze?

19 paź 2012 19:25:05
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Amazon na stronie produktu PW sam uprzedza, że podświetlanie jest nierównomierne, tym razem ze zdjęciami bez photoshopa :)

http://www.amazon.com/gp/feature.html/r ... 1000841011

19 paź 2012 19:35:53
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Vroo napisał(a):
http://www.amazon.com/gp/feature.html/ref=amb_link_365798002_1?ie=UTF8&docId=1000841001&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-1&pf_rd_r=0CZK8MHANW640A36AN8X&pf_rd_t=1401&pf_rd_p=1404805882&pf_rd_i=1000841011

Jeśli jest tak jak na zdjęciach, to strasznie marudzicie. Przecież podświetlenia używa się w warunkach awaryjnych, na dłuższą metę czytanie takie będzie męczące niezależnie od jakości, równości, koloru i czego kto jeszcze chce, bo przy podświetleniu zwykle kontrast między tłem, a książką jest zbyt duży (w końcu włącza się go, gdy jest ciemno).

19 paź 2012 23:17:20
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite
jankomuzykant napisał(a):
Jeśli jest tak jak na zdjęciach, to strasznie marudzicie. Przecież podświetlenia używa się w warunkach awaryjnych, na dłuższą metę czytanie takie będzie męczące niezależnie od jakości, równości, koloru i czego kto jeszcze chce, bo przy podświetleniu zwykle kontrast między tłem, a książką jest zbyt duży (w końcu włącza się go, gdy jest ciemno).

Czytałem już z podświetleniem po 2-3 godziny i bynajmniej nie było to męczące (bez innego źródła światła) i nie odczuwałem zmęczenia oczu. Można sobie regulować stopień podświetlenia i dostosować do warunków zewnętrznych aby nie było zbyt dużego kontrastu.

20 paź 2012 10:46:02
Użytkownik

Czy jak chce korzystać ze słownika w Paperwhite to muszę mieć koniecznie wersję z 3G?

20 paź 2012 16:47:12
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Oasis 3
maciej864 - tak. Dodatkowo musisz mieć wykupione konto oraz o północy poświęcić kurę i jej krwią spryskać urządzenie.

A poważnie - moduł 3g służy tylko do komunikacji ze światem zewnętrznym. Do pobierania zakupionych lub dostarczonych książek na urządzenie oraz do przeglądania Wikipedia (sprawdzanie pojęć) i Amazon Store.
to samo oferuje WiFi, tylko trochę inaczej.
Słownik jako książka nic tu nie zmienia i niczego nie potrzebuje. Wiedziałbyś to gdybyś postudiował to forum trochę więcej lub sprawdził w Amazonie.

20 paź 2012 17:42:58
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite
Odkryłem właśnie bardzo pożyteczną funkcje KPW o której nie wspomina producent,
jak czytasz i nie widzisz nierówności podświetlenia ekranu, znaczy że książka jest bardzo interesująca i wciągająca, jak cienie zaczynają przeszkadzać, znaczy książka nudna i szkoda na nią czasu ;)

21 paź 2012 10:22:07
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona