|
|
Teraz jest 23 lis 2024 14:32:22
|
Najbardziej przyszłościowe studia waszym zdaniem....
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
| | | | Bub napisał(a): Najbardziej przyszłościowe studia to takie, na których studiujesz to, co lubisz i to, co Cię pasjonuje Nieważny jest rynek, dla kogoś, kto robi coś dobrze, zawsze jest praca. A jeśli będziesz robił to, co lubisz - będziesz robił to dobrze. Nie ma lepszej przyszłości niż robić to, co się lubi. Nie ważne, czy to będzie bardzo popularny kierunek, czy nie. Sytuacja zmienia się z roku na rok i dzisiaj super przyszłościowy kierunek może za chwilę okazać się średnim. | | | | |
No tak się składa, że część ludzi w Polsce ma nieco większe ambicje. I wcale nie jest prawdą to, że ten kto robi coś dobrze zawsze znajdzie prace jaką lubi. Ja np. nie poszłabym do pracy, w której proponują mi 1200 zł. Chodzi o to, że np. kierunek farmacja a kierunek biotechnologia zbytnio się nie różnią, jednak wykształcenie biotechnologa daje znacznie więcej możliwości w znalezieniu odpowiedniej pracy i uważam, że jest kierunkiem bardziej przyszłościowym niż np. informatyk. Mówimy tu o kierunkach, które dopiero się rozwijają. I patrząc na rozsnące zapotrzebowanie inż. w dziedzinie biologii, chemii czy też fizyki, wątpie, że za rok ono zmaleje.
|
19 sie 2008 20:49:15 |
|
|
Konto usuniete
|
budownictwo i architektura, do tego mozna by jakas automatyke dorzucic zgadzam sie ze inzynierksie bo do przedmiotow scislych jednak potrzeba ludzi nie kazdy jest do tego zdolny
|
20 sie 2008 13:58:08 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 10 kwi 2008 3:22:01 Posty: 351 Lokalizacja: Windy City
|
Architektura - tak, pracy dla dobrego architekta w Polsce nie zabraknie. Automatyka - również, ale chyba raczej na zachodzie niż w Polsce.
Co do biologii i chemii - tu praca zawsze będzie (też raczej na zachodzie, bo w Polsce- bieda). Biologia molekularna, biochemia i biotechnologia przyciągają wielkie pieniądze.
Chemia również ma się dobrze, choć nie tak jak nauki biologiczne. Tu przyszlościowe są nanotechnologia (jeszcze obiecująca), chemia nowych materiałów i wszystko, co związane z energią.
Natomiast jeśli chodzi o fizykę, to muszę ostrzec, że większość fizyków kończy w bankach i chałturząc w prywatnych firmach jakimiś symulacjami.
Za dobre pieniądze, zresztą. Jeli jednak ktoś chce robić karierę w nauce jako fizyk- to ma trudniej niż biolog czy chemik.
_________________ Beatus vir qui suffert tentationem, quoniam cum probatus fuerit accipiet coronam vitae.
|
21 sie 2008 19:34:33 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja zamierzam studiować biologie i chemie... Wiele dziedzin nauki jest zależne od biologi lub chemii.... Sądzę że najlepszym wyborem dla kogoś z uzdolnieniami tego typu jest medycyna.
|
08 wrz 2008 17:09:56 |
|
|
Konto usuniete
|
A ja zamierzam studiowac dietetyke, spoleczenstwo staje sie coraz "puszystsze" wiec bedzie chcialo zrzucic conieco. A ten zawod moim zdaniem stanie sie coraz powchechniejszy a do tego jaki pomocny dla mnie samej ;P
|
16 wrz 2008 13:12:10 |
|
|
Konto usuniete
|
Moim zdaniem humaniści i pedagodzy , mogą nie liczyć na dobrze płatne zawody. Za to księgowość i bankowość itp: , mimo że teraz jest szał na nich, może ich być za parę lat, za dużo. Na informatyków, inżynierów elektroniki itp:, zawsze jest popyt.
Ja wybrałam Ochronę Środowiska, bo łączy ze sobą pracę biologa i chemika. I uważam że jest łatwiejszy niż medycyna, np: biotechnologia czy analityka medyczna. Niestety u mnie biotechnologia zaoczna, kosztuje miesięcznie 700 zł, a analityki nie ma zaocznie. Za to ochrona szkoli na pracę w biurze i w laboratorium, mogę pracować w firmach które "nigdy nie upadną" jak np: wodociągi i kanalizacja, lub pracować w pomniejszych biurach zajmując się papierkową robotą.
Ostatnio szukałam pracy biurowej i jedno co zobaczyłam(oprócz tego że sprzątaczka musi teraz mieć skończone liceum by pracować, sic!), potrzebne są studia, prawo jazdy,znajomość komputera. Niestety ja ma na razie te trzecie, jeśli chodzi o wykształcenie, to mimo że szukają po liceum, jednak w czasie rozmowy przegrywa z studiami.
|
07 paź 2008 12:12:12 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 13 lip 2007 13:39:17 Posty: 318 Lokalizacja: GdaĂąsk
|
spoleczenstwo sie starzeje, wiec bedzie potrzeba ludzi do opieki nad starszymi niedołężnymi ludźmi, poczynajac od opiekunek pielegniarek, po przez lekarzy wyspecjalizowanych w leczeniu osoob starszych, rowniez stomatolodzy / technicy dentystyczni nie beda mieli problemu z robota - zeby beda jeszcze czesciej wypadaly w jeszcze wiekszych ilosciach ...
Do tego moda "chce byc piekna" wiec dietetycy, chirurdzy plastyczni, ortodonci, instruktorzy sportowi - silownia, basen ?
Standardowo inzynierowie, informatycy, ale rowniez Specjalisci od PR, lada moment dojdzie do tego ze kazda firma- nawet 1 osobowa - bedzie potrzebowala kogos od wizerunku ... do tego narastajacy stres, niepokoj, zwiazany z coraz szybszym trybem zycia, kolejnymi kryzysami gospodarczymi, wymusi od rynku Psychologow, psychiatrow - ludzie niestety zaczna coraz czescie zalamywac sie i jak na zachodzie masowo biegac do psychoanalitykow...
08 paź 2008 9:13:26 |
|
|
Użytkownik
|
Szczerze mówiąc wg mnie w dużej mierze generalizując ale... pracy nie zabraknie dla studentów politechnik i akademii medycznych natomiast studenci wszystkich kierunków humanistycznych... powiedzmy, że mniej robią tylko studenci zarządzania:)
|
03 lis 2008 15:45:56 |
|
|
Konto usuniete
|
Ja wybrałem się na transport i jest to wg mnie jeden z najbardziej przyszłościowych kierunków. Czemu? Proste, transport był, jest i zapewne będzie:) Rozmawiałem z wieloma osobami którzy ukończyli właśnie studia na tym kierunku i nie mieli problemów ze znalezieniem później pracy. I to bardzo dobrze płatnej pracy Jeśli jeszcze do tego będziecie mieć ukończony kurs języka obcego (potwierdzony odpowiednim certyfikatem) to kariera zawodowa stoi przed Wami otworem.
|
03 lis 2008 16:04:34 |
|
|
Użytkownik
|
Ja studiuje biologie i chemie, a z tego wyjdzie chyba licencjat z genetyki. potem zdam do szkoly medycznej, zaczne uczyc sie medycyny sądowej i w koncu pojde na patologie. taki jest moj plan.... a tak wogule to mam zamiar zostac tak dlugo na studiach jak dlugo sie da..... stala praca to nie dla mnie.
|
12 lis 2008 22:31:05 |
|
|
Użytkownik
|
Żaneta, na jaki kierunek do szkoły medycznej (bo rozumiem przez to rozumiesz jakiś UM)? Czy jakąś inną pokrętną drogą biolodzy mogą uczyć się medycyny sądowej?
Rozbawiło mnie podejście azuceny - rozumiem, że wiele innych kierunków biologiczno-chemicznych jest łatwiejszych niż medycyna. Ale wybierać inne niż medycyna tylko dlatego? Nie obraź się, ale to chyba znaczy, że nie masz pomysłu, co tak naprawdę chcesz robić w życiu.
Ja studiuję medycynę i muszę stwierdzić, że jak już się ktoś dostanie, to potem jest tylko łatwiej. Naprawdę trudno wylecieć, ale zdarzają się i tacy(mówię z perspektywy poznańskiego UM). Nie mówię, że nie trzeba się uczyć. Trzeba i to czasami dużo, ale jeden z asystentów na histologii, na pierwszych zajęciach powiedział, że żeby studiować medycynę wystarczy być przeciętnym, ale systematycznym. Jak na razie jestem na trzecim roku i nie miałam żadnej poprawki, a z systematycznością nadal mam problemy;).
Mnie najbardziej podoba się to, że pokazują nam to o czym się uczymy, np. na anatomii czy histologii albo i teraz na patomorfologii czy mikrobiologii (jak dla mnie to bakterie między sobą za bardzo się nie różnią - pałeczki Gram(+) zawsze wyglądają tak samo niezależnie od gatunku bakterii).
Wracając jednak do tematu przyszłościowych studiów, to medycyna jak najbardziej jest przyszłościowa. Generalnie ten sektor usług medycznych - być może płaca nie najlepsza, ale zapotrzebowanie na pracowników raczej nie spadnie. Poza tym kosmetologia, dietetyka, projektowanie wnętrz i innych krajobrazów, architektura, prawo. Dziennikarzem można być właściwie po każdych studiach. No i oczywiście ekonomiści - oni też zawsze będą potrzebni.
_________________ "Ten, który walczy z potworami, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. . . kiedy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy w ciebie"
Friedrich Nietzsche
|
16 lis 2008 12:17:49 |
|
|
Użytkownik
|
Po skonczeniu tego kierunku ktory robie teraz mam nadzieje sie dostac bez wiekszych trudnosci do szkoly medycznej. I potem robic cos w kierunku medycyny sądowej.
|
26 lis 2008 15:18:29 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 28 gru 2008 22:33:22 Posty: 23 Lokalizacja: 3miasto
|
celnictwo ma branie - dobrze płatna i przyjemna fucha, sam studiuję administrację z specjalizacja na celnictwo i podobno perspektywy są po tym niezłe
_________________ "I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes"
|
29 gru 2008 0:33:17 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Najbardziej przyszłościowe studia waszym zdaniem....
Cwany-lis chyba nie wiesz jak się ciężko na celnika dostać bez znajomości to nie masz żadnych szans właśnie dlatego że fucha przyjemna.
Ja studiuje mechanike i matematyke tyle że na zachodzie mechanika tutaj jest w zasadzie automatyką w polsce. Chce się zajmować optymalizacją produktów, najlepiej by było w firmie lotniczej albo jakiejś stoczni. W sumie na wszystkich inżynierów jest popyt, najważniejsze to jest co się lubi. To samo do medycyny, ja nie widziałem biednego lekarza.
Ale dlaczego tylu ludzi studiuje historie albo marketing i zarządzanie. Jakiś boom na bycie bezrobotnym historykiem. Polska nie jest też przystosowana do posiadania tylu ludzi po marketingu, firmy w polsce poprostu bardzo często działają na innej zasadzie, tudzież dużo średnich i małych przedsiębiorstw. Tych wszystkich humanistycznych kierunków to nawet nie będe komentował bo dla mnie to poprostu śmiech, że po kierunku w stylu Informacja Naukowa na UJ z samymi wysokimi ocenami nie można znaleźć pracy. To jest poprostu żenujące.
Ludzie nie rozumieją że studiować nie muszą wszystcy a spora część tych co studiuje całkiem dobrze by się odnalazła w innych zawodach. Likwiduje się szkoły zawodowe, które są bardzo potrzebne. Moim zdaniem to je powinno się zmodernizować. Wiem jakie jest olbrzymie zapotrzebowanie na specjalistów typu tokarz, spawacz. I są to zawody dzięki którym na chwile obecną dużo łatwiej znaleźć prace niż po wielu kirunkach studiów. Niestety teraz ciężko znaleźć dobrą szkołe zawodową większość z nich zeszła na psy i wychodzi się po nich bez większych umiejętności, a szkoda.
|
02 kwi 2009 2:50:24 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Najbardziej przyszłościowe studia waszym zdaniem....
a ja sie wybieram na fizyke.... tez dobry zawod pracy zawsze masa..... do tego dobrze platna...
|
14 kwi 2009 14:34:53 |
|
|