|
|
Teraz jest 24 lis 2024 8:31:59
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Ale to normalne, zawsze tak było. Z tymże cały tekst da się przeczytać. | | | | grzesb napisał(a): UWAGA! Błąd nowego firmwaru!!! Bardzo proszę czytających o sprawdzenie, bo może (nie daj Boże) to usterka mojego czytnika. O co chodzi: wypróbowałem to już na kilku wersjach nowego firmwaru i zawsze pojawia się ten sam błąd. Po przekręceniu ekranu o 90 stopni (czyli Settings> Orientation> Horizontal) teksty wyświetlane są nieprawidłowo, niezależnie od rodzaju LRF, PDF czy TXT. Gdy jest wyświetlana górna część strony, wtedy dół jest niewyraźny, jakby co drugi pixel, a gdy..... Proszę o szybkie posty, bo może to być istotne dla innych użytkowników, zwłaszcza dla tych, którzy jeszcze się nie przesiedli na nową wersję, a na starej im dobrze.
| | | | |
Zdecydowanie nie potwierdzam!!!
Mam zainstalowany nowy soft SONY czyli 1.1.00.18040 i na to wgrany rosyjski soft z pliku Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip pobrany ze strony the-ebook.org i wszystko działa prawidłowo!!!
Ostatnio edytowano 30 lip 2008 19:01:43 przez cezner, łącznie edytowano 1 raz
|
30 lip 2008 18:48:33 |
|
|
Użytkownik
|
Zgadza się. Wprawdzie jak do tej pory, na PRS-505 nie miałem okazji przeglądać żadnego PDFa, ale ten sam problem występował na moim PRS-500. Dziwne, ze Sony nie zlikwidowało tej niedoróbki...
|
30 lip 2008 18:48:38 |
|
|
Użytkownik
|
Moim zdaniem to nie jest niedoróbka. To po prostu pokazuje, ze jest dalszy ciąg strony. Zauważcie, że w sumie cały tekst jest wyraźny. Bo to co jest niewyraźne na pierwszej części strony, jest wyraźne na drugiej części.
|
30 lip 2008 18:51:33 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 21 gru 2007 17:44:00 Posty: 23 Lokalizacja: Killarney
|
Cezner
Dzięki serdeczne za pomoc. Już jest wszystko w najlepszym porządku. I, oczywiście po rozwiązaniu problemu, znalazłem mój błąd. Otóż wszystko robiłem jak należy, z tym, że zamiast paczki "russify prs 505..." ściagałem "universal flasher 2.....", i wypakowywałem zawartość na SD... zawartość tj. KATALOG o nazwie "universal flasher....", który zawierał zestaw plików do flaszowania.... Tak czy inaczej teraz jest ok.
Zanikające, tudzież przeźroczyste, w poziomej orientacji w PRS505 - tu potwierdzam opinię Ceznera - to rzecz najzupełniej poprawna. I to nie tylko w PDF, ale również w lrf. W poprzednich wersjach firmware sony było tak samo. Słowem - nie ma powodu do obaw.
Skoro juz tak się rozgadałem, wspomnę, chociaż pewnie to nie ten wątek, iż przychylam się do udostępniania ebooków w lrf. Posiadam już znaczny zbiór w tym formacie w różnych 'konfiguracjach' np. z okładkami i jestem chętny do współpracy. Dlatego z niecierpliwością oczekuję prawa do dostępu do zasobów forum, czyli biblioteki.
|
30 lip 2008 21:15:53 |
|
|
Użytkownik
|
Do Cezner
Wypowiedz się jaśniej - w jednym poście zdecydowanie nie potwierdzasz, w drugim potwierdzasz. Sam już nie wiem. ... Pokazywanie , że jest dalsza część strony niczemu nie służy. I tak wszystko się sprowadza do kliknięcia guziczkiem, a pojęcie strony jest czysto umowne. W tym wypadku strona ma po prostu układ poziomy.
|
30 lip 2008 22:42:23 |
|
|
Konto usuniete
|
Tak jak już cezner napisał, w przypadku PDF-ów w układzie poziomym jest to normalne - strona jest wtedy dzielona na dwie części, czytnik "rozmywa" te linie, które są już zawarte na następnej/poprzedniej części strony (w zależności od tego, którą połówkę akurat czytamy).
|
31 lip 2008 3:08:36 |
|
|
Użytkownik
|
Nie potwierdzam błędu!
W swoim poście napisałeś tak, że wyglądało na to że niewyraźne jest z połowę tekstu na wyświetlaczu. A niewyraźne są ze dwie ostatnie linijki co jest zupełnie normalne i prawidłowe.
|
31 lip 2008 9:12:33 |
|
|
Użytkownik
|
no wiec dzisiaj sie zdecydowalem i zmienilem FW na nowy (pierwszy krok), a potem "rusyfikacja"
potwierdzam, ze wszystko dziala ladnie i pieknie ze wszystkimi udogodnieniami z poprzedniej wersji FW
teraz pytanie - nie wydaje wam sie, ze czytnik dziala minimalnie szybciej? poprzednio nawet jak sie biegalo po MENU mialem czasem wrazenie jakby sie na chwile zawieszal/przetwarzal dane, a teraz podstrony wskakuja od razu - moze mi sie wydaje tylko ale czy ktos zwrocil na to uwage (nie mowie o odswiezaniu strony bo to jest ograniczenie ekranu i tych 3/4 sec sie nie przeskoczy)
------------------ Dodano: Dzisiaj o 8:57:08 ------------------
kilka dni temu pojawila sie ciekawa alternatywa w przerobkach
soft nazywa sie PRSCustomizer - oferuje to co juz znamy ale w dosc ciekawej formie - wszystkie zmiany mozna wybrac lub odznaczyc
po kolei sa to
- zegarek
- polskie fonty (opcjonalnie)
- nowe ikony (opcjonalnie)
- wylaczenie czytnika przyciskiem ENTER (opcjonalnie)
- strony do przodku joystickiem (opcjonalnie)
- personalizacja ABOUT jako NOWOSC - mozna tu sobie wpisac wlasne dane - imie, telefon, email)
mysle, ze lepiej ta informacje umiescic tu a nie w dziale oprogramowanie
bezposredni link do programu
http://www.mobileread.com/forums/attach ... 1217701949
i link do MobileRead Forum
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=27177
przed wrzuceniem softu na karte nalezy uruchomic prscustomizer.exe i wpisac/zaznaczyc odpowiednie dane/opcje
_________________ Konrad
|
04 sie 2008 8:57:08 |
|
|
Użytkownik
|
Jutro mam dostać Sony PRS 505. W związku z tym mam pytanie. Jak mam sprawdzić jaką wersję firmware mam wgraną? Bo po przeczytaniu forum zrozumiałem że do różnych wersji firmware potrzebuje różnych flasherów (Igorsk 1.3 lub Igorsk 2.0).
I kolejne pytanie. Jeśli będę miał wersję 1.1.00.18040 to skąd wziąć te fonty o których pisał wmichale (tt0003m_.ttf Swiss721 BT Roman,
tt0011m_.ttf Dutch801 Rm BT Roman, tt0419m_.ttf Courier10 BT Roman)
W dodatku wszyscy piszecie jak to robić na karcie. Chodzi Wam o dodatkową kartę czy tą pamięć wewnętrzną? Bo ja nie kupiłem dodatkowej karty SD. Da zrobić upgrade firmware + flash na pamięci wbudowanej?
Dzięki za cierpliwość - ale jak dla mnie to wszystko jest troche zamotane
|
06 sie 2008 17:37:05 |
|
|
Użytkownik
|
wchodzisz w menu ABOUT i masz podana wersje FW
linki do wszystkich plikow (z fonatmi) masz kilka postow wyzej
http://forum.eksiazki.org/viewtopic.php?p=35887#35887
oryginalny flash SONY mozesz zrobic z poziomu kompa natomiast cala reszte musisz zrobic z karty SD - to jest nosnik, z ktorego robisz flash pamieci wbudowanej - jest ci potrzebna na 10 minut ------------------ Dodano: Dzisiaj o 7:31:46 ------------------ na MobileRead porcupan wrzucil nowa wersje FW z 5 lokalizacjami - zadalem mu pytanie o mozliwosc dodania polskiego tlumaczenia - jesli sie zgodzi mysle, ze dosc ciekawie sie zrobi
tu caly watek
http://www.mobileread.com/forums/showth ... post229659
_________________ Konrad
|
07 sie 2008 7:31:46 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
A zatem, jak widać, nie jest to ciężką sprawą, tylko kwestią, by ktoś to zrobił. Jeśli szukasz właściwych plików, to w archiwum prokupana są w Localize_Reader\files.505.1.1.00.18040\opt\sony\ebook\application\resources\scripts
Zresztą sam prokupan wymienia listę fraz do przetłumaczenia w pierwszym poście i prosi o ich przetłumaczenie na inne języki. Jeśli więcej jesteś zainteresowany, wrzuć tam swoje tłumaczenie, które możesz także od razu przetestować lokalnie, używając jego paczki.
07 sie 2008 11:52:05 |
|
|
Użytkownik
|
na Mobilereads lipcio się zadeklarował (brawo!) że to zrobi. jak uważacie: collections powinno być przetłumaczone jako Kolekcje czy Serie? imo Serie.
_________________ pozdrawiam
Klaudek
|
07 sie 2008 14:00:11 |
|
|
Użytkownik
|
Mori - nie bede zasmiecal forum wiec najpierw poczekam na jego odpowiedz bo jesli np. teraz nie ma czasu albo nie ma tego w planach nie ma sensu moja robota
jednoczesnie czekam na propozycje kwestii watpliwych w tlumaczeniu - prosze sie wypowiadac
_________________ Konrad
|
07 sie 2008 15:23:54 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Ale przecież on WYRAŹNIE napisał, że chciałby, aby ludzie tłumaczyli również na inne języki. Heh. Potwierdza to zresztą jego post: http://www.mobileread.com/forums/showpo ... stcount=17
Dorzucić toto w ostateczności do maina/Settingsa to można sobie samemu ręcznie - pestka (tylko zajmuje trochę czasu - ale to już kwestia szybkości kopiowania ).
07 sie 2008 17:02:51 |
|
|
Użytkownik
|
propozycja
prosze o uwazne przestudiowanie i propozycje zmian - pamietajcie, ze czasami doslowne tlumaczenie z angielskiego nie jest adekwatne - najlepiej sobie wowczas wyobrazic sytuacje na czytniku - chcialbym zebysmy wspolnie uslalili ostateczna wersje
czy ON i OFF wg was tez zmieniamy?
czy lepiej bedzie Aktualnie gra czy np. Aktualnie odtwarzam/odtwarzany...?
no i te Kolekcje/Serie - chcialbym zeby wiecej osob wyrazilo swoje zdanie
------------------------ The list follows ---------
-----------------------
// Titles
"Książki wg tytułów"
"Książki wg autorów"
"Książki wg daty"
"Kolekcje"
"Wszystkie zakładki"
"Muzyka"
"Zdjęcia"
"Ustawienia"