Teraz jest 24 lis 2024 5:13:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Flashowanie Sony PRS-505 
Autor Wiadomość
Użytkownik

lipcio napisał(a):
zaczalem od domyslnego rozmiaru 10, a teraz zmienilem na 9 i chyba przy nim zostane

hmm, czegos nie rozumiem. Zmieniles rozmiar czcionki w BookDesigner ---> Make Sony Librie file ---> font size, pl ---> book text na 9?
U mnie domyslnym rozmiarem bylo 16.

edit:
Wydawalo mi sie, ze czcionka 9 bedzie strasznie malenka, ale jest ok. Chociaz dla mnie troche za mala.

Mnie się wydaje, że prościej by było tworzyć ebook LRF w BookDesigner porzez zakładkę 'make ebook' - 'sony reader' i dalej 'styles' i właśnie tam bezproblemowo poustawiać wszystkie kroje czcionek i ich wielkości. Osobiście używam ustawień podstawowych tzn 'dutch801RMBTRoman' jako domyślny format we wszystkim ( wielkość 10), zmieniłem jedynie wielkość tytułu i zmniejszyłem nazwisko autora na pierwszej stronie. Ustawienie to jest kompromisem wypracownym wielogodzinnymi poszukiwaniami pomiędzy różnymi drogami konwersji oraz róznymi ustawieniami, nie tylko LRF, ale też RTF i TXT. Nie wiem za bardzo czym różni się konwersja LRF jako 'make sony librie file' od 'make ebook - sony reader', ale spróbuję 'pogrzebać'

13 kwi 2008 13:21:04
Użytkownik

ha, wielkie dzieki za cenna rade. Nawet nie wiedzialem, ze mozna utworzyc ebooka pod readera Sony.
Tez zaraz sprawdze te dwa formaty i wielkosci czcionek.

btw, PW nie dzialaja

Edit by Obi: PW działają, ale od 30 postów.

Wiem,ze nie moge pisac PW nie majac 30 postow, ale nie moglem tez przeczytac otrzymanych PW. Dzisiaj juz sie naprawilo, ale wczesniej wyskakiwal error.

Ostatnio edytowano 13 kwi 2008 22:24:51 przez Randone, łącznie edytowano 1 raz

13 kwi 2008 13:40:42
Użytkownik

eCzytnik: SONY PRS 505
avct87 napisał(a):
Flasher nie wystartuje poprawnie w sytuacji gdy gdy przed ponownym flaszowaniemi został usunięty ze struktury katalogów plik TEMP.

jestes pewien, ze jest to TEMP a nie TMP?

boroda wyraznie podaje:

"If you formatted internal memory, you may have disappeared tmp subdirectory in the file system / Data."

"Plug Ryder to a computer via USB and manually create tmp directory at the root of "drive" appropriate internal memory device."

no chyba, ze nie ma to znaczenia i obie formy sa poprawne
tutaj jest tez lekka dwuznacznosc bo w jednym zdaniu podaje sciezke /DATA by nizej napisac wyraznie ROOT - ja wlasnie utworzylem w glownym i poszlo

tak , masz rację ... to ja popełniłem czeski błąd przy pisaniu posta. Zaraz to poprawię. Też zauważyłem tą niezgodność. Jednak gdy przeglądałem zawartość readera po pierwszym flashowaniu, na pewno był katalog DATA / TMP. Jednakowoż wczoraj flaszowałem kolejny raz i dla testu, za Twoją sugestią, wstawiłem tylko TMP. I też poszło :)

13 kwi 2008 15:51:03
Użytkownik

hmm, czegos nie rozumiem. Zmieniles rozmiar czcionki w BookDesigner ---> Make Sony Librie file ---> font size, pl ---> book text na 9?
U mnie domyslnym rozmiarem bylo 16.

a czemu ty uzywasz Sony Librie a nie Sony Reader?

domyslnie 16 jest tylko "book author" - mozna to latwo sprawdzic co jest domyslnie naciskajac przycisk "default" na dole w podzialce "settings" - rozmiar tekstu czytanego jest 10 (dla mnie ciut za duzy - za szybko czytalem strone) :)

przy okazji moze podzielicie sie pozostalymi parametrami - ja w stosunku do domyslnych ustawien zmieniam jeszcze w zakladce "options" marginesy strony na 20 i odstepy miedzy liniami na 150, a wyrazami na 50 - w polaczeniu z czcionka 9 wydaje mi sie to przyjemne dla oka - nie oksperymentowalem jeszcze duzo ale przeczytalem w ten sposob ok 10 ksiazek i wydaje mi sie OK

przy eksperymentach polecam wgrywanie (lub przenoszenie na karcie) plikow jednak do READERA
w eBook Library z racji wiekszego ekranu w kompie jednak nie wyglada to odczuciowo tak samo

porado napisał(a):
Nie wiem za bardzo czym różni się konwersja LRF jako 'make sony librie file' od 'make ebook - sony reader', ale spróbuję 'pogrzebać'

wydaje mi sie, ze sam plik wynikowy jest od strony technicznej taki sam - rozni sie opcjami przy tworzeniu pliku, ktore sa dostosowane do konkretnego readera - tylko z drugiej strony w takim razie po co wewnatrz Librie jest jeszcze wybor Sony Reader i Sony Librie? maslo maslane...

Ostatnio edytowano 13 kwi 2008 19:37:03 przez lipcio, łącznie edytowano 2 razy

13 kwi 2008 19:34:36
Użytkownik

a czemu ty uzywasz Sony Librie a nie Sony Reader?

Juz nie uzywam :P
Nie sprawdzalem wszystkich opcji BookDesignera. Korzystalem z ikonek na lewym panelu a tam bylo tylko Sony Libre.
Cale szczescie, ze nie poswiecilem wczorajszego wieczoru na tworzenie biblioteki. Zrobilem zaledwie kilkanascie ksiazek :)

edit:

Pierwszy zonk z readerem... moze nie z samym czytnikiem tylko z karta SD 2GB Kingston.
505 sie zawiesila. Wlaczanie/wylaczanie nic nie dawalo. Wyciagniecie karty tez nic. Reader dead. Czarny ekran. Bylo widac tylko mrugniecie przy nacisnieciu powera, ale reader nie mogl zaskoczyc. Pomoglo podpiecie pod USB. Karta cala :) Ale juz wole korzystac z wbudowanej.

13 kwi 2008 19:35:39
Użytkownik

Pierwszy zonk z readerem... moze nie z samym czytnikiem tylko z karta SD 2GB Kingston.

powodow moze byc wiele - zaczynajac od jakiegos babola podczas formatu (caly czas najlepiej formatowac karty do 2GB w FAT a nie w FAT32 do takich celow), zbyt duzej ilosci danych na karcie (takie przypadki sa opisywane na MobileRead Forum), a skonczywszy na uszkodzonej karcie (bad blocks, o ktorych mozesz nie wiedziec bo przeciez na oko ich nie widac) - mnie padla karta 2GB w aparacie foto wlasnie w ten sposob - objawem byly pojawiajace sie raz na tydzien bledy w rozpoznawaniu karty

a najprosciej zawsze na poczatku sprawdzic styki karty czy nie sa czyms zabrudzone

14 kwi 2008 8:14:44
Użytkownik

pewnie wiekszosc z uzytkownikow PRS-505 wie, ze wylaczajac urzadzenie przyciskiem na gorze obudowy tak naprawde wprowadzamy je w tzw. sleep-mode - czytnik pozostawiony w takim stanie zuzywa baterie
Sony wprowadzilo w menu opcje wylaczenia calkowitego - wada tego rozwiazania jest wolniejszy start po ponownym uruchomieniu ale sa osoby, ktorym to nie przeszkadza
z mysla o tych uzytkownikach jeden z forumowiczow na MobileRead przygotowal zmodyfikowany obraz firmware'u gdzie OFF jest ukryty pod przyciskiem ENTER - wystarczy go przytrzymac przez 5 sekund - dla zainteresowanych obraz - http://www.mobileread.com/forums/attach ... 1209159697

dosiu napisał(a):
parę rzeczy jeszcze mogłoby być dopracowane (PDF-y...)

to jest glowny powod opoznienia nowej wersji firmware'u od Sony, ktory mial juz sie ukazac miesiac temu - podobno technicy Sony wspolpracuja bezposrednio z Adobe w celu rozwiazania tego problemu

EDIT: tu jest nowa wersja, ktora ma podobno forward button
http://www.mobileread.com/forums/attach ... 1209671337

dajcie znac jak ewentualnie sprawdzicie i bedzie dzialac Smile

wyjasnienie autora: "The first hack I posted here does not change any of the number buttons. But the second hack I just posted is the same as the first but changes the 1 button to page forward. And I hope (not tested) holding the 1 button works as a regular 1 press does"

Ostatnio edytowano 02 maja 2008 3:01:48 przez lipcio, łącznie edytowano 4 razy

29 kwi 2008 5:43:39
Użytkownik

Lipcio, czy sprawdzałeś ten obraz ? Chodzi mi o to, czy poza możliwością łatwego wyłącznia, będzie to wszystko czego nie oferuje Sony w swoim oryginalnym firmware ( zegarek, nowe ikonki, jojstic itp.)...

29 kwi 2008 16:28:22
Lipcio, czy sprawdzałeś ten obraz ? Chodzi mi o to, czy poza możliwością łatwego wyłącznia, będzie to wszystko czego nie oferuje Sony w swoim oryginalnym firmware ( zegarek, nowe ikonki, jojstic itp.)...

Ja sprawdzałem. Są polskie znaki, jest zegarek, są nowe ikonki, nie ma przerzucania stron joystickiem. W sumie nie bardzo w tej chwili kojarzę, jak joystick zachowywał się w oryginalnym firmware (długo u mnie nie wytrzymał), w tym zachowuje się jak "back/forward" w przeglądarce.

29 kwi 2008 16:40:14
Użytkownik

Sflashowałem tą nową wersją i jak to się mówi: dupaaa
Czytnik nie startuje. Pojawia się startowy napis: Reader Starting up...
I wisi 10, 15, 20 minut...
Z tymże nie musi to być wina oprogramowanie. Możliwe ze mam uszkodzoną kartę SD. Bo jak probowalem nagrać na nią starą wersje oprogramowania to mialem z tym problemy. Wywalało mi jakieś błedy itd.

No ale teraz mam problem, bo niewiadomo co z tym zrobić... Ponownie sflashowac za pomocą karty się nie da.
Ma ktoś może pomysł?

06 maja 2008 21:23:53
Użytkownik

eCzytnik: SONY PRS 505
Sflashowałem tą nową wersją i jak to się mówi: dupaaa
Czytnik nie startuje. Pojawia się startowy napis: Reader Starting up...
I wisi 10, 15, 20 minut...
Z tymże nie musi to być wina oprogramowanie. Możliwe ze mam uszkodzoną kartę SD. Bo jak probowalem nagrać na nią starą wersje oprogramowania to mialem z tym problemy. Wywalało mi jakieś błedy itd.

No ale teraz mam problem, bo niewiadomo co z tym zrobić... Ponownie sflashowac za pomocą karty się nie da.
Ma ktoś może pomysł?

1. spróbuj wgrać poprzednie oprogramowanie za pomocą nowej karty SD. Wcześniej wykonaj reset za pomocą przycisku z tyłu obudowy.
2. może uda się połączyć z czytnikiem za pomocą PC i pooglądać katalogi, może zamiana pliku kconfig.xml na poprzedni coś da. Szukałbym pliku, który został nadpisany w momencie wgrywania nowego obrazu i postarał się go podmienić na inny, sprawny.
Na razie tyle przyszło mi do głowy, tak na szybko..... Ale przede wszystkim nowa karta SD. sprawna itd.
Jeżeli czytnik przez przypadek wystartuje, możesz flaszować za pomocą PC.

22:45

jeżeli bateria jest już prawie pusta a oprogramowanie uszkodzone, to może też być problem ze startem. Spróbuj go podładować przez USB, nie włączając.

Ostatnio edytowano 06 maja 2008 23:45:30 przez avct87, łącznie edytowano 1 raz

06 maja 2008 21:50:07
Użytkownik

Moze pomogloby z calkiem nowa karta SD i starym flasherem.Ja z moja karta tez mialam problemy wiec jej nie uzywam.A nowa karta ma czysta pamiec i po wlozeniu do czytnika moze ci go "rozrusza"+ stary flasher oczywiscie.Mysle ze samo skasowanie nowego flashera z pamieci karty SD nie pomoze bo cos tam zawsze zostaje,najlepiej kupic nowa.

06 maja 2008 21:51:14
Użytkownik

Problem w tym, ze w tej chwili nie da się sflashować z karty SD bo czytnik nie startuje i nie dochodzi do momentu czytania z karty SD. Czyli nie da się wgrać poprzedniej wersji. Prawdopodobnie będę musiał poczekać na fleshera od Sony.

06 maja 2008 22:55:46
Użytkownik

na 99.99% miales walnieta karte lub uszkodzil sie jakis plik podczas samego kopiowania bo wiele osob robilo ten upgrade na MobileRead

jesli nie dziala zwykly RESET (przycisk z tylu obudowy) sprobuj jeszcze HARD RESET wg tej instrukji
http://wiki.mobileread.com/wiki/Sony_Po ... Hard_Reset

jesli to nic nie da to zostaje ci serwis bo jak narazie SONY nie chce sie podzielic informacja jak wejsc w tryb bootloadera i wgrac w ten sposob firmware z PC lub karty (tym bardziej, ze go nie ma)

07 maja 2008 6:21:08
Użytkownik

No tak, tylko nasz serwis SONY zapewne wie, że nic nie wie. A do USA nie będę wysyłał. Poczekam aż pojawi się oficjalny firmware z SONY. Jeśli się pojawi... :?

07 maja 2008 8:38:52
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona