Teraz jest 23 lis 2024 15:40:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
Książki warte przeczytania! 
Autor Wiadomość

Lisa See - Kwiat śniegu i sekretny wachlarz
Saira Shah - Córka bajarza
Philippa Gregory - Kochanice króla
Zadie Smith - Białe zęby
Maxime Chattam - seria o Joshui Brolinie

30 maja 2008 11:51:29
Jedna z moich ulubionych, wielu ja czytalo i jest to naprawde powiesc godna przeczytania- Silmarillion, Trylogia
Innym typem ktory mi sie spodobal byla seria ksiazek (thillerow) Harlana Cobena. Rozwiazanie calej ksiazki, zarazem bardzo zaskakujacy zwrot akcji byl opisany na koncu ksiazki wiec jesli ktos zabioerze sie za lektury to nigdy ale to nigdy nie czytac ostatnich stron zanim sie nie przeczyta ksiazki.

30 maja 2008 20:23:55
Użytkownik

Zdecydowanie warto przeczytać ,,Niebezpieczne związki” de Laclosa. Jest to fascynująca powieść o świecie francuskiej arystokracji XVIII w. Smutna i wstrząsająca zarazem, trzymająca w napięciu niczym najlepsze thrillery . Czyta się ją z zapartym tchem i wprost nie można się od niej oderwać. Jest to jedna z moich ulubionych książek.

03 cze 2008 21:53:26
Użytkownik

Nie będę polecał książek fantasy, uwielbiam je ale jest ich tak wiele...
ale z całą pewnością mogę polecić "Kod Leonarda da Vinci" Dana Brawna - Niesamowicie szybka akcja wciąga od samego początku (książkę przeczytałem w dwa dni i czytałem prawie bez wytchnienia). po drugie daje ona wiele do myślenia, możliwe że porusza wiele tematów drażliwych dla niektórych, ale trzeba pamiętać że to jest "tylko książka" i nie można brać wszystkiego na poważnie.

05 cze 2008 17:33:34
Użytkownik

Jak ktoś lubi Sapkowskiego to polecam "Pan Lodowego Ogrodu" Jarosława Grzędowicza właśnie skończyłem dwa tomy - w dwa dni :) Autor jest tak samo dobry, jak nie lepszy od Sapkowskiego. Co prawda wygląda, że twórca sam jeszcze nie zdecydował ile tomów będzie liczyła seria a drugi tom jest odrobinę gorszy - tak jakby pisał go młodszy brat, albo wydawca naciskał na szybsze ukończenie :( Ale jak ktoś zauważył "Grzędowicz wgniata w ziemię i miażdży." Pomysłowe połączenie światów technologii i magii. Bardzo dobre świetne fantasy.

05 cze 2008 21:53:45
"Spalona zywcem" Souad - ksiazka traktuje o tzw "zbrodni honorowej", Souad glowna bohaterka mieszka w malej wiosce w ktorej kobieta nie ma zadnych praw, mezczyzna majac do wyboru krowe i kobiete wybralby krowe, bo jest bardziej przydatna... Niezamezna dziewczyna musi chodzic szybko i ze spuszczona glowa, nie wolno jej nawet popatrzec na mezczyzne! Glowna bohaterka jednak po kryjomu spotyka sie z chlopakiem, ten ja oszukuje i wykorzystuje, dziewczyna zachodzi w ciaze... Jej rodzina postanawia ja zabic i wyznacza szwagra glownej bohaterki do wykonania wyroku, ten ja podpala..... Ksiazka momentami budzi duzy gniew.... Polecam!

05 cze 2008 22:31:05
Użytkownik

Z pewnością warta przeczytania jest powieść Jamesa Oliviera Curwooda ,,Włóczęgi Północy”. Jest to piękna opowieść o niezwykłej przyjaźni szczeniaka Mikiego z małym niedźwiadkiem o imieniu Niua. Obaj razem dorastają i przeżywają niezwykłe przygody, z czasem coraz bardziej przywiązując się do siebie. Opowieść momentami jest bardzo wzruszająca. Losy obydwu zwierzaków ukazane są na tle wspaniałej i dzikiej kanadyjskiej przyrody. Książkę tę czyta się bardzo przyjemnie i można ją polecić zarówno dzieciom jak i dorosłym. Cała historia kończy się szczęśliwie, więc chyba nikt nie będzie zawiedziony.

06 cze 2008 15:48:32

06 cze 2008 17:00:21
Z czystym sercem mogę polecić klasykę(no, w moim odczuciu przynajmniej) - Rok 84', Mistrza i Małgorzatę, Diunę, czy z polskich Sapkowskiego i Lema. Te książki to esencja fantasy/SF (poza 84', chociaż?) i na pewno się nie zawiedziesz czytając je, nie będziesz również żałował czasu przy nich spędzonego:). Jeśli lubisz Gwiezdne Wojny to polecam Trylogię Thrawna ( moim zdaniem najlepsza książka ze świata GW) oraz cykl "Ja, Jedi" (zaraz za nią).

Cytuj:
hhhhhhhhhhh

cóż za pomysłowy sposób nabicia postów;). Chociaż chyba trochę nieskuteczny.

Edit by Obi: To jest jeden z niewielu niezawodnych sposobów na natychmiastowy ban. Co zresztą widać. Niestety wciąż trafiają się debile myślący, że im się uda...

06 cze 2008 17:07:09
Archipelag Gułag - Sołżenicyna : 3 tomy ale jakże pouczające i uczące o ludziach i władzy i własnym zachowaniu. Niestety ok pierwsze 150stron w pierwszym tomie większość odstrasza gdyż jest sporo o paragrafach i ustawach ale zapewniam, że dalej to się czyta jednym tchem.

Hyperion - Dan Simmons : świetna książka pokazująca naszą przyszłość za 700 lat jednak w świetny sposób bo poprzez opowiadania 7 pielgrzymów na misji do starożytnego grobowca stworzonego przez inne byty. Każde opowiadanie jest o czymś innym jednak każde jest na swój sposób pasjonujące i ukazuję część świata.

Sprawa Honoru - Olson i Cloud : historyczna, opisująca losy polskich lotników podczas walki o Anglię jak i ich wcześniejsze losy i późniejsze wraz z całą polityką związaną z Polską. Jak dla mnie książka lepsza od książek Devisa Normana.

Fizyka - Resnick and Holliday : ;] No cóż... chcecie zrozumieć otaczający was świat w łatwy i przystępny sposób.... to jest najlepszy wybór ;]

Cykl Fundacji - Assimov : fantastyka, cóż 5 tomów (chociaż piąty trochę nie udany) ukazujący świat i ludzkość 20tyś lat później, zapaść a później odrodzenie. Książki czyta się piekielnie szybko gdyż są oryginalne i wciągające.

16 cze 2008 1:43:25
Użytkownik

Jeśli chcecie się dowiedzieć jak to jest być Jedi z całego serca polecam "Ja Jedi" Nie jest to może książka która wsysa jak odkażacz ale pozwala spojrzeć na świat Gwiezdnych wojen z zupełnie innej strony. Oddaje ona świetnie uczucia jakie odczuwa osoba szkolona na rycerza Jedi.

22 cze 2008 17:48:29
Zgadzam sie z poprzednia osobą, "Mistrz i Małgorzata" to klasyka i lektura obowiązkowa!!!!!!!
Polecam rowineż klasykę literatury antycznej, Arystotelesa, Homera, Hezjoda, to podstawowe lektury a warto sie z nimi zapoznac!!!!!
Z mniej popularnej literatury greckiej polecam "Żołnierza samochwała" Plauta, " Lizystratę" Arystofanesa- lektury przy których można sie zrelaksowac i pośmiac :D

------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:34:26 ------------------
Warto przeglądnać "Lirykę starożytnej Grecji" pod redakcją Jerzego Danielewicza, zbiór w którym odnajdziemy Safonę, Arystotelesa, Semonidesa i wielu innych, znanych lub mniej.
" Eneida" Wergiliusza, koniecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Platon,
polecam tę literaturę gdyż problematyka jest wbrew pozobom bardzo na czasie, a dowcip rewelacyjny!!!!!!!!!!!!!!!!

------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:39:03 ------------------
Polecam również literaturę Polska!!!!!!!!
Warto zaznajomic sie z Konwickim, Kosińskim-chociaż nie każdemu ta literatura bedzie odpowiadac, jednakże aby wyrobić sobie na ten temat opinię warto przeczytac :D
Kapuścinki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dla miłośników poznawania innych kultur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

22 cze 2008 18:39:03
Nie wiem, czy ktoś o tym pisał, ale polecam Katedrę w Barcelonie (autora nie pamiętam, ale łatwo to sprawdzić). To niby powieść historyczna, ale znajdzie się tam też parę scen rodzajowych, erotycznych, a na końcu dużo sensacji. Opowiada o mężczyźnie, które swoje dzieciństwo, młodość i dorzałe życie spędził w Barcelonie przy budowie wielkiej katedry. Na końcu... Dobiera się do niego inkwizycja. Polecam!

23 cze 2008 22:44:08
Użytkownik

Wiele bardzo oryginalnych książek polecacie Drodzy Forumowicze. Z częścią się zgadzm, z częścią nie, a innych wcle jeszcze nie czytałam. Jesli kogoś intersuje fantastyka, służę informacjami, to akurat moja domena. Niemniej jednak godnym uwagi tytułem na pewno pozostaje biografia Cezara autorstwa Maxa Gallo i "Sztuka Zwyciężania" Cyrusa Wielkiego.

------------------ Dodano: Dzisiaj o 13:43:40 ------------------
A co do lektur... Chyab zmienilabym nieco ich kanon. Troszkę współczesności nie zaszkdziloby, zamiast np. kolejny raz rozpamiętywać Cierpienia Mlodego Wertera (skądinąd interesująca lektura ale dla trochę starszych nastolatków. 15-latkom po jej przeczytaniu dziwne rzeczy do głowy przychodzą)

30 cze 2008 13:43:40
- Lao Tse "Tao Te Ching" Księga Drogi i Cnoty. Klasyka filozofii Chińskiej napisane 2500 lat temu przez starego bibliotekarza, który porzucił cywilizację i jej"dobrodziejstwa". Pod wpływem gorących próśb strażnika ostatniej bramy spisuje to co wypływa z jego serca. Tak powstaje zbiór sentencji, który staje się opoką jednej z najstarszych religii Taoizmu. Jest to jedna z najważniejszych książek w moim życiu. Książka którą nie wystarczy raz przeczytać. Tao jest jak źródło, bez ustanku daje, ale nie staje się przez to uboższe, ani nie oczekuje nic w zamian. Obdarza zarówno dobrych jak i złych. Bo to ludzie stworzyli pojęcie dobra i zła. Obdarza i pozostaje bezimienne. Nie można go zatrzymać bo jest jak wiatr, nikt nie wie skąd przybywa i dokąd zmierza....

Edit by Obi: Głupie komentarze proszę zostawić dla siebie. I proszę najpierw czytać newsy, a później zarzucać nam coś.
W takim razie przepraszam najmocniej, ale co takiego głupiego napisałem? Nieporozumienia się zdarzają. Post zniknął? Zniknął. Cieszę się, że nie został wykasowany, a było to wynikiem problemów technicznych. Od razu mi lepiej :D

Ostatnio edytowano 03 lip 2008 17:22:46 przez Konto usuniete, łącznie edytowano 1 raz

01 lip 2008 1:57:01
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona