|
|
Teraz jest 21 lis 2024 15:51:03
|
Książki warte przeczytania!
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Henning Mankell - "ComĂŠdia infantil ".
Kolejna, dobra książka Mankella Henninga, tym razem spoza cyklu kryminalnego. Jej akcja rozgrywa się w nocy, w stolicy Mozambiku - Maputo. JosĂŠ Antonio Maria Vaz słyszy strzały dobiegające z opuszczonego teatru, który sąsiaduje z jego piekarnią. Znajduje w nim rannego chłopca -Nelio, który opowiada mu historię swego życia.
Mozambik to kraj ogarnięty wojną domową. Dzieci, będąc jeszcze dziećmi, są już dorosłe. Muszą takie być, by przetrwać, przeżyć. Życie Neila to jeden wielki koszmar. Wioska, w której urodził się chłopiec, spłonęła. Napad bandytów, zabójstwo rodziców dokonane na jego oczach, ucieczka do miasta, to koleje jego dzieciństwa. Neilo żyje na ulicy i w końcu wstępuje do gangu.
"ComĂŠdia infantil " jest literaturą zaangażowaną społecznie i silnie poruszającą. Na przykładzie chłopca autor pokazuje życie wielu ludzi. Wojna domowa i tragiczne jej skutki to wstrząsające obrazy Mozambiku.
Wiarygodni bohaterowie i prawdziwy realizm w wykonaniu Mankella Henninga na długo pozostają w pamięci, czyniąc książkę godną polecenia.
|
24 kwi 2008 19:42:24 |
|
|
Użytkownik
|
Ja osobiście polecam z książek przygodowych:
Clive Cussler Całą serie o Dirk Pitt- książki o bardzo rozbudowanej fabule i różnej tematyce na pewno przypadną każdemu do gustu
Z Fantasty Polecam
Davida Webera- serie Honor Harrington- książki propagujące, potęge przyjaźni oddania i honoru
Orson Scott Card-Saga Endera książki opowiadające o ewolucji wewnętrznej bohatera i rozumianym przez niego poczuciu sprawiedliwości
Pozycje te są godne polecenia każdemu ja dzięki nim naprawdę polubiłem czytanie.
|
27 kwi 2008 11:16:14 |
|
|
Użytkownik
|
Kava Alex - "Trucizna".
Alex Kava kolejny raz popisuje się dobrą powieścią.
Główna bohaterka Sabrina Galloway jest pracownikiem naukowym w firmie EcoEnergy, gdzie pracuje nad technologią produkcji nowego paliwa. Kiedy okazało się, że trujące odpady zatruwają rzekę, rozpoczyna śledztwo w tej sprawie. Okazało się, że poruszyła gniazdo szerszeni. Otrzymuje pogróżki, jest śledzona, kiedy jej kolega z pracy ginie, jej przerażenie osiąga szczyt.
Jak zakończy się ta historia - zobaczymy czytając.
Polecam.
|
28 kwi 2008 20:06:59 |
|
|
Użytkownik
|
Większość książek Orsona Scotta Carda (zwłaszcza cykl o Enderze i "Homecoming Saga", szkoda że tylko 2/5 części przetłumaczono).
Ender to książka sci-fi połączona z psychologią i filozofią (wg mnie). Opowiada o losie chłopca, który przyczynił się do zgładzenia obcej rasy. Nie chce za bardzo spojlerować.
"Homecoming Saga" opowiada o losach planety Harmonia. Akcja dzieje się kilka mln lat przed obecnymi czasami. Ludzie zniszczyli Ziemię i osiedlili nowy świat. Jest on kontrolowany przez Nadduszę, jednak ta zaczyna mieć problemy. Na pomoc ruszaja jej pewna rodzina. Bardzo dobre książki w klimacie sci fi.
|
28 kwi 2008 22:06:06 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 29 kwi 2008 12:00:06 Posty: 77 Lokalizacja: z majatku;)
|
Poniewaz w ktoryms z wczesniejszych postow ustalono ze maja to byc ksiazki od 15lat;), dla tego wieku polecam "Opowiesc o korsarzu Janie Martenie" Janusza Meissnera. Ksiazka o tematyce marynistycznej, kapitalna przygoda na pokladzie Zephyra, najszybszego zaglowca XVII wieku, przy okazji pozwalajaca zglebic troche historycznych relacji morskich pomiedzy Anglia i Hiszpania tego okresu. A jak taki mlodzieniec (to ksiazka raczej dla facetow) zalapie bakcyla, moze go kontunuowac czytajac o perypetiach nieco gapowatego rowiesnika sluzacego w angielskiej marynarce wojennej w powiesci "Peter Simple" Fredericka Marryata.
_________________ wszystko dzieje sie po cos
|
30 kwi 2008 18:47:08 |
|
|
Konto usuniete
|
Nigdy nie czytałem, i jakoś mnie do nich nie ciągnie
Ja również ubóstwiam Gwiezdne wojny, a jeżeli ktoś chciałby zagłębić się w tym świecie, to zdecydowanie polecam "Darth Bane - Droga zagłady" Drew Karpyshyna - najwcześniej chronologicznie umiejscowiona książka, która doskonale wprowadzi w głąb uniwersum SW, pomimo tego, że poświęcona jest Sithom, czyli tym złym
|
06 maja 2008 16:21:48 |
|
|
Użytkownik
|
A mnie się nie podobała, bardzo długo musiałam się do niej przekonywać, ale i tak wyszło na moje - nie podobała mi się. A tak przy okazji, czy wszystkie książki i ich autorzy - nagrodzeni Nagrodą NOBLA są dobre!!!. Zadaję to pytanie trochę przez przekorę, a trochę z ciekawości jak na to odpowiecie. Proszę o szczerość.
|
13 maja 2008 10:26:47 |
|
|
Konto usuniete
|
Moja lista książek wartych przeczytania:
"Mały Książę" Antoine de Saint-ExupĂŠry - książka zdecydowanie wielopokoleniowa. Zarówno dorosły jak i dziecku znajdzie tu wiele ukrytych wartości;
"Zabawa w Pana Boga" Robin Cook - bardzo dobry thriller opowiadający o doktorze Kingsleyu i mroczny tajemnicach związanych z jego profesją;
Trylogia Gartha Nix'a "Sabriel", "Lirael", "Abhorsen" - coś dla fanów świata fantasy;
"Lot nad kukułczym gniazdem" Kesey Ken - opowieść o ludziach przebywających w zakładzie psychiatrycznym, to wręcz trzeba przeczytać :)
"Sto lat samotności" Gabriel Garcia Marquez - idealne połączenie realizmu z fantastyką, wszystko zestawione z obecnymi problemami świata;
To tyle ode mnie :)
|
13 maja 2008 15:16:20 |
|
|
Konto usuniete
|
Terry Pratchett w środkowej fazie jego tworzenia. Początkowe książki średnio przypadły mi do gustu, ale wszystkie gdzieś od połowy lat 90 już mnie zachwycały.
Mistrz i Małgorzata- Michaił Bułhakov, za świat w którym koty piją wódkę i chodzą na dwóch nogach, i gdzie magia przeplata się z miłością, za którą jesteś w stanie zrobić wszystko
Cień Wiatru- Carlos Ruiz Zafon- za Hiszpanię pokazaną od innej strony, i ukazanie prawdziwej wagi książek i tego co one mogą zrobić z człowiekiem
Ptasiek
Spóźnieni Kochankowie- obie William Wharton, wiara w to, że wszystko jest możliwe, i że na wszystko jest w życiu czas, choć czasem sami tego nie zauważamy
Kompania Braci- Steven E. Ambrose- po prostu lubię tą książkę
|
14 maja 2008 9:04:29 |
|
|
Użytkownik
|
Krzysztof Kotowski - "Marika".
Nareszcie dobry polski thriller. Tajne organizacje terrorystyczne, tajne służby różnych krajów, piękni agenci i agentki, miłość, nienawiść, zdrada, to wszystko znajdziemy w lasach pod Skierniewicami, gdzie od lat znikają ludzie.
Miejscem, w którym do 1989 roku stacjonowali radzieccy żołnierze, zaczynają interesować się po latach byli agenci KGB i rosyjska mafia. Tytułowa Marika okazuje się osobą niezbędną do wykonania zbrodniczego planu.
"Marika" to pomysłowy i zarazem romantyczny thriller o dynamicznej, trzymającej w napięciu od początku do samego końca, wartkiej akcji.
|
14 maja 2008 9:21:05 |
|
|
Konto usuniete
|
Przeważnie czytam literaturę sensacyjną tak wieć polecam: cykl Lincoln Rhyme & Amelia Sachs Deavera, "Nie mów nikomu" i "Niewinny" Harlana Cobena, "Anioł zniszczenia" Roberta Craisa - naprawde trzymający w napięciu thriller. Natomiast jeśli ktoś lubi połączenie humoru, romansu i wątku kryminalnego polecam serie o Stefanie Plum Janet Evanovich - świetne lekarstwo na chandrę Po za tym zachęcam do przeczytania "Angielskiego pacjenta" Ondaatje - wspaniała powieść o potrzebie miłości.
|
19 maja 2008 21:24:23 |
|
|
Konto usuniete
|
Chyba książką wartą polecenia jest Świat Zofii Josteina Gaardera , po krótce jest to książka która opowiada o histori filozofi ale w tle ukazuje bardzo ciekawą historię
można z niej wyczytac wiele głębszych myśli a przy okazji zgłębić swoją wiedze w temacie filozofii
książka dość obszerna ale czyta się ją bardzo lekko bynajmniej tak mi się wydawało jak ją czytałam:)naprawdę warta przeczytania , polecam:)
|
22 maja 2008 22:27:41 |
|
|
Konto usuniete
|
Co prawda juz sie wypowiadalam w tym temacie, mimmo wszystko chcialabym dolaczyc niektore pozycje, ktore sa warte przeczytania: Oskar i pani roza Schmitt
wspaniala powiastka filozoficzna o podstawowych problemach w zyciu czlowieka: milosc, samo zycie, rodzina , wiara, nadzieja, przyjazn, mnie poruszyla do lez.....
|
23 maja 2008 18:04:17 |
|
|
Konto usuniete
|
Groch z kapustą... No ale to są moje typy:
Neil Gaiman - przede wszystkim Nigdziebądź, ale nie tylko (zdecydowanie moja ulubiona, "urbanfiction")
T. Pratchett & N. Gaiman - Dobry omen (wybuchowa mieszanka pisarzy - pozycja obowiązkowa)
F. Dostojewski - Opowieści fantastyczne (kilka z tych opowiadań zdecydowanie wpłynęły na mój światopogląd)
T. Konwicki - Wniebowstąpienie (dla mnie cenna przede wszystkim za nietypową wycieczkę po Warszawie. Ale nie tylko)
W. Jagielski - Modlitwa o deszcz (przejmująca opowieść o egzotycznym (kulturowo) dla nas kraju)
M. Kundera - Nieśmiertelność (uwielbiam Kunderę, a tę książkę w szczególności... dlaczego? zachęcam do przeczytania :). poszukiwaczom wartkich akcji odradzam ;) )
Sapkowski... (Trudno wybrać, więc może zacząć od opowiadań? )
J. K. Rowling - Harry Potter i ... (chyba nie trzeba komentować)
J. R. R. Tolkien - Hobbit czyli Tam i z powrotem (klasyka)
J. Heller - Paragraf 22 (śmiech + refleksja...)
W. Kopaliński - Mój przyjaciel Idzi (felietony sprzed dekad, jednak wciąż aktualne)
S. Grodzieńska & B. Kęczkowska - Już nic nie muszę (cieszę się że są takie osoby jak pani Stefania. Uczę się od nich żyć)
A. de Saint-ExupĂŠry - Mały Książę (tą książkę powinno się czytać raz na rok... Za każdym razem odbierzecie ją inaczej...)
A. Kroh - Sklep potrzeb kulturalnych (znany etnograf o miejscu w którym się wychowywał: Podhalu)
oraz cała masa książek Pratchetta (inteligencja + ogromne poczucie humoru)
|
23 maja 2008 20:11:08 |
|
|
Konto usuniete
|
Wszytsko zależy od preferowanego typu... ja jeszcze nie mam go ukształtowanego i czytam wszytsko, co jest pod ręką. Do tej pory z przeczytanych książek najbardziej podobały mi się:
Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i kara
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
Paulo Coelho - Weronika postanawia umrzeć
Joanna Chmielewska - Wszytsko czerwone
|
23 maja 2008 21:56:40 |
|
|