Teraz jest 23 lis 2024 15:48:19

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 796 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 54  Następna strona
Onyx T68 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: i62e; T68 Lynx; InkPad 3
Post Re: Onyx T68
Jestem po problemach aktualizacyjnych Sklepu Google Play. Tak jak airs dokonałem przywrócenia ustawień fabrycznych ale być może istnieje łatwiejsza droga:
przed aktualizacją (albo przed ponowną instalacją tej samej aktualizacji) można spróbować zresetować Sklep Google Play: Ustawienia -> Rozszerzenie -> Ustawienia aplikacji -> Zarządzaj aplikacjami, następnie zakładka Wszystkie. Na liście odnajdujemy Sklep Google Play, otwieramy i wybieramy w górnym prawym rogu: Odinstaluj aktualizacje. To samo dla: Usługi Google Play. Wcześniej być może trzeba odinstalować wszystkie dodatkowo pobrane aplikacje google-a, takie jak Książki Google czy GMail. Te kroki być może usuną powiązanie z kontem, ale jeżeli (ponowna) aktualizacja T68 powiedzie się całkowicie, to jedynie to powiązanie trzeba będzie odtworzyć (+ reinstalacja usuniętych programów Google-a).

Z innej beczki: czy komuś po aktualizacji działa nowa chmura (dysk i news w Midiapolis)? Założyłem kono z poziomu laptopa, dodałem rss feedy. Po zalogowaniu przeglądarką widzę ~1.8 GB w Shared (Ok), newsy też czyta. Jednakże z poziomu czytnika działa tylko powiązanie konta i to tylko dyskowego (można to sprawdzić przez Ustawienia - > Rozszerzenie -> Ustawienia konta). Ręczna próba dodania konta News powoduje natychmiastowe wyświetlenie komunikatu "Niestety, aplikacja News została zatrzymana." Uruchomienie News ze zbioru aplikacji działa, ale oczywiście nic tam nie ma. Aplikacja Dysk jest zawieszona po uruchomieniu. Tzn. niby działa, powoli synchronizuje katalog Shared, u mnie wypisuje 1.68 GB (czyli troche mniej niż w przeglądarce) i dalej już nie chce. W dodatku interfejs nie reaguje, pojawia się pytanie "Aplikacja Dysk nie reaguje. Czy chcesz ją zamknąć?". Co ciekawe, nigdzie (flash, karta SD) nie zauważyłem ubytku tego 1.68 GB.

01 lis 2014 23:41:50
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 7 Touch
Jak tak czytam o tych wszystkich resetach, aktualizacjach, doinstalowywaniu, odinstalowywaniu, reinstalowaniu, walkach z zatrzymanymi czy niedziałającymi aplikacjami, to nasuwa mi się jedno pytanie: czy macie jeszcze czas na czytanie?

02 lis 2014 0:00:02
Użytkownik

eCzytnik: i62e; T68 Lynx; InkPad 3
Zbędna złośliwość. Poświęciłem na to mniej czasu niż na opisanie tego.
Czyta się świetnie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

02 lis 2014 0:09:21
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 7 Touch
macnuts napisał(a):
Zbędna złośliwość. Poświęciłem na to mniej czasu niż na opisanie tego.
Czyta się świetnie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Nie wątpię.
Choć to nie była uwaga do Ciebie (bo i nie cytowałem Twojego postu), a sarkastyczne podsumowanie ostatnich wątków o Onyxach.

02 lis 2014 0:24:18
Użytkownik

eCzytnik: Boox T68, I62
Hej,

Po aktualizacji nie widzę w aplikacjach FBReadera, chociaż Google Play twierdzi że jest zainstalowany, jest jako opcja przy wyborze aplikacji po przytrzymaniu na książce. Google traktuje FBR jako aplikację wbudowaną. Nie da się dokonać aktualizacji z GPlay, wywala błąd. Również dodatkowe pluginy ze sklepu nie widzą aplikacji. Czy też tak macie ?

Faktycznie, czytanie na głos również nie działa (OnyxTTS) wywala błąd że nie ma danych. Co zrobić z tym problemem, nie ma nigdzie instalacji tych danych pod Androida. Ktoś zlikwidował problem ?

02 lis 2014 11:40:49
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
The Dark Passenger napisał(a):
nasuwa mi się jedno pytanie: czy macie jeszcze czas na czytanie?
Riposta roku :D - świetna.

ragejm napisał(a):
Po aktualizacji nie widzę w aplikacjach FBReadera, chociaż Google Play twierdzi że jest zainstalowany, jest jako opcja przy wyborze aplikacji po przytrzymaniu na książce. Google traktuje FBR jako aplikację wbudowaną. Nie da się dokonać aktualizacji z GPlay, wywala błąd. Również dodatkowe pluginy ze sklepu nie widzą aplikacji.
Systemowe programy do czytania (OnyxReader, CoolReader, FBReader, OReader) nie są widoczne w menadżerze aplikacji - są one zintegrowane z systemem i mają ujednolicony interfejs - menu.
Jeśli chciałbyś użyć którejś z nich w wersji oryginalnej, to najpierw trzeba usunąć jej odpowiednik z systemu (nie dotyczy to aplikacji AlReaderEINK, którą można bez problemu zainstalować równolegle). Do usunięcia aplikacji systemowej potrzebny jest root urządzenia i aplikacja typu "root app delete".
Z aplikacjami wbudowanymi w system nie działają oryginalne pluginy (nie dotyczy to słowników i syntezatorów mowy, które można zmieniać w systemie).

ragejm napisał(a):
czytanie na głos również nie działa (OnyxTTS) wywala błąd że nie ma danych. Co zrobić z tym problemem, nie ma nigdzie instalacji tych danych pod Androida.
Sprawdź, czy w pamięci czytnika, w katalogu "ivona" są te dane głosowe (polska Agnieszka w podkatalogu "pol" itd.). Jeśli są, to spróbuj jeszcze raz, pewnie błąd aplikacji, a jeśli ich nie ma, trzeba je od kogoś skopiować, albo dręczyć serwis o udostępnienie.

02 lis 2014 12:33:46
Zobacz profil WWW
Użytkownik

airs napisał(a):
Systemowe programy do czytania (OnyxReader, CoolReader, FBReader, OReader) nie są widoczne w menadżerze aplikacji - są one zintegrowane z systemem i mają ujednolicony interfejs - menu.
Dzięki, właśnie o potwierdzenie tego mi chodziło

airs napisał(a):
Do usunięcia aplikacji systemowej potrzebny jest root urządzenia i aplikacja typu "root app delete".
Z aplikacjami wbudowanymi w system nie działają oryginalne pluginy (nie dotyczy to słowników i syntezatorów mowy, które można zmieniać w systemie).

Czy znasz może aplikację root'ującą i edytujacą pliki systemowe T68? Fajnie byłoby mieć jakiegoś "tutka"

airs napisał(a):
Sprawdź, czy w pamięci czytnika, w katalogu "ivona" są te dane głosowe (polska Agnieszka w podkatalogu "pol" itd.). Jeśli są, to spróbuj jeszcze raz, pewnie błąd aplikacji, a jeśli ich nie ma, trzeba je od kogoś skopiować, albo dręczyć serwis o udostępnienie.

Niestety, nie znalazłem katalogu "Ivona" przez Total Commandera, niestety funkcja wyszukaj nie działa, znalazłem tylko plik ivona.zip (chyba 162 bajty) w katalogu /system. Nie wiem czy coś mi umknęło w drzewie katalogów...gdzie powinien znajdować się folder ?

Widzę że T68 to bardzo fajne, ale skomplikowane urządzenie, w tym topic'u jest sporo informacji, może jak rozwiążę swoje problemy to zbiorę wszystko w jakimś gajdzie. Mam nadzieję że dystrybutor tu zagląda i stara się zadziałać by wyeliminować problemy...

02 lis 2014 13:48:18
Użytkownik

Na końcu postu masz linki do różych tutoriali odnośnie rootowania. http://blog.the-ebook-reader.com/2014/0 ... ide-video/

Zastrzegam, że sam jeszcze nie robiłem roota, więc bardziej pomóc nie mogę:)

02 lis 2014 14:53:59
Użytkownik

heavelock napisał(a):
Na końcu postu masz linki do różych tutoriali odnośnie rootowania. http://blog.the-ebook-reader.com/2014/0 ... ide-video/

Zastrzegam, że sam jeszcze nie robiłem roota, więc bardziej pomóc nie mogę:)

Dzięki heavelock, bardzo fajny link, na pewno się przyda!

Dajcie proszę jeszcze znać jak wygląda sprawa IVONY z mojego poprzedniego postu, czy jest szansa ewentualnie od kogoś dostać pliki i mapę gdzie powinny być umieszczone?:

ragejm napisał(a):
Niestety, nie znalazłem katalogu "Ivona" przez Total Commandera, niestety funkcja wyszukaj nie działa, znalazłem tylko plik ivona.zip (chyba 162 bajty) w katalogu /system. Nie wiem czy coś mi umknęło w drzewie katalogów...gdzie powinien znajdować się folder ?

02 lis 2014 16:18:10
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
heavelock napisał(a):
Fajny, rozjaśniający trochę funkcji artykuł, nie znałem go wcześniej ;)

Root w T68 najłatwiej zrobić instalując program Towelroot (koniecznie v.1, nowsze nie działają) i klikając napis na środku jego ekranu (potem odczekać chwilę i restart). Zaraz potem koniecznie trzeba wgrać program do zarządzania uprawnieniami typu: SuperSU i trzeba się liczyć z ewentualnością odmowy naprawy gwarancyjnej za darmo, w wypadku wykrycia przez serwis obecności takiej ingerencji w oprogramowanie. Wiem, że to sprawa dyskusyjna, ale uprzedzam.

O plikach głosowych IVONy pisałem dokładnie kilka postów wyżej, najlepiej pomęczyć o nie serwis, powinni udostępnić je do pobrania.

Kilka porad odnośnie używania i strojenia Booxa T68 może się przyda z sąsiedniego wątku na tym forum:
onyx-boox-f162/onyx-boox-t68-i-c65-tips-tricks-t14728.html

02 lis 2014 17:16:27
Zobacz profil WWW
Użytkownik

airs napisał(a):
Root w T68... trzeba się liczyć z ewentualnością odmowy naprawy gwarancyjnej za darmo, w wypadku wykrycia przez serwis obecności takiej ingerencji w oprogramowanie. Wiem, że to sprawa dyskusyjna, ale uprzedzam.

No tak, to ważne, root czasem ułatwia dostęp do danych i zmianę niektórych "niedoszlifowanych" ustawień, ale jeżeli uda się uruchomić funkcje które są standardowe, to nie będzie potrzeby rootowania :-)

airs napisał(a):
Kilka porad odnośnie używania i strojenia Booxa T68 może się przyda z sąsiedniego wątku na tym forum:
onyx-boox-f162/onyx-boox-t68-i-c65-tips-tricks-t14728.html
dzięki, świetna robota

airs napisał(a):
O plikach głosowych IVONy pisałem dokładnie kilka postów wyżej, najlepiej pomęczyć o nie serwis, powinni udostępnić je do pobrania.
Niestety nie mam zbyt dobrych wspomnień jak chodzi o reakcję serwisu, dlatego będę wdzięczny jeżeli jakaś dobra dusza udostępni pliki IVON'y wraz z informacją na temat prawidłowej lokalizacji. Z góry dziękuję.

02 lis 2014 18:25:52
Użytkownik

eCzytnik: Pocketbook Inkpad 3
lucjanos napisał(a):
Ja wysyłając czytnik do serwisu, jako jedną z jego wad, także podałem zażółcenie górnej połowy ekranu. W poniedziałek mijają dwa tygodnie od wysłania. Jak ktoś ma bardziej wyczulone oko, to ta żółć może bardzo wkurzać. Takie zażółcenie bardzo przypomina starsze książki wydrukowane na kiepskim papierze, ale nie powinna występować w elektronicznym wyświetlaczu.

Czy już Twój czytnik wrócił z serwisu? Co odpowiedzieli w temacie zazolcenia?

02 lis 2014 21:10:43
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3, T68 Lynx
Cytuj:
Niestety nie mam zbyt dobrych wspomnień jak chodzi o reakcję serwisu, dlatego będę wdzięczny jeżeli jakaś dobra dusza udostępni pliki IVON'y wraz z informacją na temat prawidłowej lokalizacji. Z góry dziękuję.

A ja jestem bardzo zadowolony z reakcji serwisu w tej sprawie. Napisałem o problemie i nieuwadze przy aktualizacji, podałem nr czytnika, kiedy i gdzie kupiony. Nazajutrz otrzymałem bardzo miłą odpowiedź, że mam oczekiwać na wygenerowanie linku do pobrania. Wkrótce dostałem link do pliku wraz z informacją jak przywrócić pliki i wszystko już działa.

02 lis 2014 21:18:12
Użytkownik

eCzytnik: KOBO AURA ONE and H2O
daro napisał(a):
lucjanos napisał(a):
Ja wysyłając czytnik do serwisu, jako jedną z jego wad, także podałem zażółcenie górnej połowy ekranu. W poniedziałek mijają dwa tygodnie od wysłania. Jak ktoś ma bardziej wyczulone oko, to ta żółć może bardzo wkurzać. Takie zażółcenie bardzo przypomina starsze książki wydrukowane na kiepskim papierze, ale nie powinna występować w elektronicznym wyświetlaczu.

Czy już Twój czytnik wrócił z serwisu? Co odpowiedzieli w temacie zazolcenia?

Tak, już wrócił, a właściwie mam go z powrotem od zeszłego tygodnia i jakoś nie mogłem z rozpaczy zebrać się do napisania. Co naprawili ? A no tylko zniknęło resetowanie się urządzenia. Nawet softu nie zmienili, mimo mailowych zapewnień, że w zasadzie lada dzień kończą testy softu i będę miał wgrany. W temacie przycisków serwis odpisał, że FUNKCJONUJĄ BEZ ZARZUTU... Czułość ekranu dotykowego w normie, z nadzieją według serwisu, na poprawę wraz z kolejnymi wersjami oprogramowania. Zażółcenie spławili jeszcze lepiej, cyt: "Minimalna różnica ciepłobieli - występuje na każdym urządzeniu, diody świecą od dołu w ekran, dlatego światło które przenika przez plexi na jej końcu może mieć minimalnie inną barwę - takie zjawisko występuje na każdym doświetlanym ekranie na rynku - to wynik konstrukcji" !!!
Tak więc w zasadzie nic się nie zmieniło, po za tym, że mogę wreszcie czytać bez restartów. Nie robię z tym już nic więcej, bo mi sił i ochoty brak, ale powiem jeszcze, iż gdybym ja tak pracował w swoim serwisie, to nie miałbym nawet jednego klienta... Jakkolwiek, jest to moje ostatnie urządzenie spod znaku ONYX i firmy ArtaTech. Na koniec postu chciałbym bardzo podziękować airs'owi, bo czyni tutaj kawał dobrej roboty, niczym szara eminencja producenta :) Twoje porady są bezcenne i niech się tylko wstydzi producent (ONYX) oraz dystrybutor (ArtaTech), że większość funkcjonalności i ukrytych trybów (zamierzonych bądź nie) sprzętu trzeba odkrywać samemu. Dla mnie Malina Roku dla tandemu Onyx - ArtaTech !!!

Ostatnio edytowano 02 lis 2014 23:25:16 przez lucjanos, łącznie edytowano 1 raz

02 lis 2014 23:17:09
Użytkownik

eCzytnik: Pocketbook Inkpad 3
Hmm.. Nie żałuję więc że zwróciłem Lynxa.. A z wyjaśnieniem przyczyn zazolcenia, niezła ściema.. Mają tak wszystkie na rynku.. Funduje nowe okulary dla pracowników Arta tech oraz zobowiązuje się publicznie odszczekac to co pisałem jeśli to udowodnia.. Kompletna bzdura..

02 lis 2014 23:27:13
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 796 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 54  Następna strona