Skoro jest czytnik z tym znanym systemem i można instalować programy jak na zrootowanym Nook Touch, SONY PRS-T1/T2, czy Kobo Glo, to warto wskazać programy, które mogą się komuś przydać na czytniku.
W Onyx BOOX z Androidem nie trzeba niczego rootować, czy hackować - wystarczy po prostu potrzebną aplikację skopiować do pamięci (lub na kartę) i uruchomić poprzez wbudowany menadżer plików dostępny pod opcją "Pamięć Wewnętrzna".
Jeśli ktoś chce to zrobić, musi wcześniej w ustawieniach czytnika, w Ustawieniach Aplikacji (grupa: Rozszerzenie) wstawić "ptaszek" przy opcji "Nieznane źródła". Napotka wtedy komunikat ostrzegający przed konsekwencjami instalacji wadliwych aplikacji. Po potwierdzeniu zrozumienia komunikatu można działać.
Czyli rozumiemy, że ta część oprogramowania, którą zainstalujemy sami, działa na naszą własną odpowiedzialność. Nie tracimy gwarancji, ale nie zawracamy głowy serwisowi problemami z aplikacjami, które sami zainstalowaliśmy.Listę aplikacji zainstalowanych osobiście można zobaczyć w zakładce "Pobrane" pod opcją "Zarządzaj aplikacjami" w ustawieniach systemu.
Na własne aplikacje jest 500MB miejsca (osobno zarezerwowane) w pamięci czytnika. Jest to oddzielny obszar pamięci, oprócz tej, która jest dostępna na pliki (ebooki i in.) Gdyby jej zabrakło, system pozwala przenosić aplikacje na kartę SD, ale trzeba pamiętać, że nie będą działać jeśli zmieni się kartę na inną lub wyjmie
Ważne uwagi:1. Aplikacja musi być zgodna a wersją 2.3 Androida, bo taka jest w serii C65 (T68 i M96 mają wersję 4.0.4, C67 AfterGlow 2 - 4.2).
2. Aplikacja może wymagać dostosowania w opcjach, zanim stanie się "używalna" na czytniku (ekran e-ink).
3. Sporo aplikacji, zwłaszcza (ale nie tylko) te, które używają połączeń sieciowych, pozostaje w pamięci po wyjściu z nich i wybudzają urządzenie powodując zwiększenie zużycia prądu, a co za tym idzie, poważne skrócenie czasu pracy na baterii. Czyli na kilka sposobów (zasoby, energia, ekran...) mogą mieć wpływ na pracę systemowych programów i czytnika.
Opiszę kilka takich, które dla mnie okazały się przydatne i sprawdziłem ich działanie u siebie. Wszystkie bezpłatne (free)
Jeśli ktoś będzie chciał dopisać swoje propozycje, warto by było, żeby sprawdził jak sprawują się na czytniku z ekranem e-ink, a również opisał co i jak trzeba ustawić w opcjach, żeby można ich było używać w miarę komfortowo.
Program do czytania ebooków Alreader (od autora)
Spoiler! nieaktualne: Na razie w wersji angielskiej (tłumaczenie na j.polski w drodze) - dostępna już polska wersja (kilka postów niżej link).
Wydawało mi się, że zintegrowane w systemie aplikacje FBReader i CoolReader (obie w nowszych wersjach niż w BOOX-ach z systemem Linux) jako dwa najlepsze kombajny do czytania różnorakich ebooków i dokumentów, w zupełności wystarczą. Ale ten program, nie dość że
dodaje obsługę istotnych formatów dokumentów (DOCX, ODT), to jeszcze dostarcza możliwość ręcznego wyboru strony kodowej, na wypadek złego wyświetlania polskich znaków w jakimś dokumencie, oraz dodatkowe możliwości zaawansowanego formatowania tekstu, pełna konfigurowalność wszystkich aspektów, gestów itd.
Spoiler! i na koniec, dla chętnych, płynne zmienianie kartek na ekranie (gdy się włączy odświeżanie A2 ) - autor programu wyłączył tą funkcję na razie dla ekranów e-ink.
Program posiada specjalny schemat dla urządzeń z ekranem e-ink.
Po zainstalowaniu i otwarciu jakiejś książki, trzeba wejść do opcji (Options) i w grupie "Main" zaznaczyć "ptaszkiem" linię "E-ink Adaptation".
Oczywiście pozostaje jeszcze ustawienie sobie preferowanego wyglądu tekstu (np. program ma domyślnie ustawione duże kapitaliki na początku akapitów, co nie każdemu może się podobać), języka dzielenia wyrazów (są polskie reguły), schowanie "Button Panel" (mi przeszkadzał).
Program posiada możliwość synchronizowania pozycji czytania przez sieć, lub katalog (chmura).
Domyślnie, po zainstalowaniu, obsługuje boczne klawisze w czytniku do przewracania stron.
Edit: Jeśli obsługa jakiegoś formatu przez ten program komuś się spodoba, jest możliwość ustawienia go jako domyślny (zawsze można zmienić).
Ebooki i dokumenty otwarte w tym programie, wpisują się i aktualizują na głównym ekranie (Ostatnio czytane) więc spokojnie - "pełna integracja"
Popularny program do zarządzania plikami i nie tylko Total Commander v.2.03Wiele osób zna go z Windows, wersja androidowa działa na e-inku. Przydaje się nie tylko do podglądania ukrytych katalogów, ale i do pakowania/rozpakowania archiwów (ZIP, RAR...), ma klienta FTP, WebDAV, do sieci LAN (pluginy).
Po zainstalowaniu, trzeba koniecznie w Ustawieniach (zakładka "Konfiguruj") powiększyć czcionkę - w przeciwnym wypadku bez lupy na ekranie HD nie podchodź
Nie polecam w ustawieniach włączać opcji "Ukrywanie paska powiadomień" - nie ma wtedy jak wywołać menu.
Znana "chmura" Dropbox v.2.3.11.4W systemie jest już "Dysk Google" i "SkyDrive", ale ja najczęściej używam Dropboxa, który w dodatku ma najbardziej przejrzysty (jak dla mnie) interfejs na czytniku.
Po zainstalowani i zalogowaniu się, działa "od ręki" - nic nie trzeba dostosowywać.
Przeglądarka internetowa Opera Mini v.7.5.3Wbudowana przeglądarka Google daje radę. Ale dla niektórych może być lepsza Opera
Działa. Potrafi skalować i przesuwać obraz na ekranie za pomocą dwóch palców.
Edit: Nowsza wersja z grudnia 2014:
Opera Mini v.7.6.3Księgarnia zza oceanu Amazon Kindle v.3.8.2.4To po to, żeby się połączyć z Amazonem i skopiować sobie książki z Kindla na BOOX-a, które po zsynchronizowaniu można swobodnie czytać dalej od miejsca w którym się skończyło
Dodaje obsługę książek w formacie mobi (azw) zabezpieczonych DRM przez Amazon.
Oczywiście jest dostęp do sklepu Amazona i zakupów on-line.
Tu objawiła się "zemsta Amazonu", gdyż na górze tekstu jest pokazywany przeźroczysty pasek z tytułem publikacji, który troszkę przysłania tekst (daje się czytać) i nie pozwala włączyć trybu odświeżania A2 na czytniku.
Drugi problem był moment, gdy opcje ustawienia tekstu nie chciały mi się zamknąć - zostałem uwięziony w książce
Jedynym sposobem, żeby je zamknąć było uśpienie czytnika na moment, po obudzeniu pokazał się górny pasek Androida, którym wywołałem opcje Kindla, i przeszedłem do "Home" aplikacji. Po powrocie do książki, wszystko było tak jak ustawiłem i można było czytać.
Kalkulator RealCalc v.1.7.3Czasem potrzebuję coś policzyć, a ten kalkulator jest znany i uznany, oferuje zaawansowane funkcje, a co najlepsze działa dobrze od razu po zainstalowaniu - jest duży i wyraźny.
Gra Minesweeper v.2.0Nie obyło by się bez gry. Prosty, nowiutki program do zabawy w wolnej chwili. Można ustawiać własne pola i ilość min
Narzędzie Android Status v.0.2bDla dociekliwych, ten prosty ale dokładny program pokaże co się dzieje w czytniku.
Można dokładnie dowiedzieć się czym zajęty jest procesor, jak i w jakim stopniu wykorzystywana jest pamięć, jakie połączenia sieciowe nawiązuje nasz czytnik.
Przy zaawansowanych opcjach niestety przyda się lupa.