|
|
Teraz jest 17 lis 2024 1:42:13
|
Kindle przemówił po polsku - czyli nowy TTS + TUTORIAL
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 21 mar 2011 17:12:46 Posty: 517 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: K3, K4, KT, KPW, M92B, Galaxy Note
|
Re: Kindle przemówił po polsku - czyli nowy TTS + TUTORIAL
barakuda dzięki za wyczerpującą recenzję ! : ) Wiadomo, Agacie wyciągniętej z GPS'a trudno osiągnąć oszałamiającą jakość biorąc pod uwagę, że ten głos w zamyśle służy do czytania pojedyńczych nazw ulic, co tyczy się wszystkich wersji językowych.
ALE. Jeśli będą chętni, a tym bardziej chętni mi pomóc, to mogę uruchomić ivonę w wersji full, z którą mieli doczynienia użytkownicy np. Onyxa.
Aby to zrobić potrzebuję : a) Dwu plików z Onyxa ( wymaga terminala/dostępu do plików systemowych ), ponieważ pozostałe wyodrębniłem z zdekryptowanych przeze mnie aktualizacji zawierających elemnty systemu.
b) Osoby, której będzie chciało się zarejestrować na stronie "ivona dla deweloperów" i zdobędzie dla mnie sdk.
Resztą zajmę się sam. Ivona powinna pracować jako trzeci TTS w Kindlu (K3/K2/DX/DXG) ponieważ jedyne co będzie robić to zczytywać tekst przechodzący przez bufor zarezerwowany dla wbudowanych głosów.
30 maja 2011 10:54:38 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3G
|
brzmi bardzo obiecująco czy ta rejestracja to tylko formalność? czy może trzeba spełniać jakieś kryteria?
|
30 maja 2011 22:05:50 |
|
|
Użytkownik
|
karabara845, wymaga to podania nazwy firmy, telefonu i napisania zastosowania/przeznaczenia, dla którego chcemy użyć sdk, a dokładniej bibliotek ivona embedded. Generalnie, chodzi o...no cóż wymyślenie fikcyjnego projektu, ale z tego co czytałem pracownicy ivony przychylnie zwracają się do deweloperów. Wiadomo, że nie powie się im "Przerabiamy Kindle 3 Amazonu wykorzystując pliki ich, Onyxa i Wasze w sposób naruszający licencję, dlatego bylibyśmy wdzięczni, jakbyście nam podrzucili kilka, bo potrzebujemy ich do skończenia hacka" :]
30 maja 2011 22:18:09 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3.1
|
Niestety u mnie nie działa. Robię wg. Instalacja wersji v 0.4N.
Mam wersję międzynarodową 3G, WiFi
Umieściłem w folderze głównym na kundelku plik update_TTSMod_0.4N_k3gb_install. Dodatkowo wypadkowałem z TTSMod_v4_DanielUK-AgataPL folder TSSMod (w całości ten folder wypadkowałem, bez przenoszenia do głównego katalogu poszczególnych plików). Niestety się nie udała instalacja.
W następnym podejściu wypakowałem do głównego folderu zawartość TSSMod czyli: folder nuance-pl, install, uninstall oraz .DS_STORE. Bez sukcesów, aktualizacja znów się nie udało.
Co robię źle?
Czy mam wypakować może całą zawartość TTSMod_v4_DanielUK-AgataPL do głównego katalogu? Albo TSSMod ale z folderu _MACOSX?
Oczywiście Jailbreak (0.7.N) mam zainstalowanego poprawnie, udało mi się wgrać polską wersję menu.
|
02 cze 2011 23:22:47 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
U mnie tez nie działa, wersja 0.4N, bez launchpad'a. Dostaję komunikat o nieudanej aktualizacji.
Nie pamiętam czy pierwsza instalacja się powiodła, ale przed uruchomieniem uninstaller'a usunąłem ręcznie folder TTSMod i od tego czasu nie udał się żaden install, czy uninstall tego moda.
Mam zainstalowany screensaver hack, KindlePL i freedownload hack. Wszystkie działają poprawnie.
PS. Wersja 0.4 działa.
PS2. Jest jakiś prosty i bezawaryjny sposób na przywrócenie oryginalnego softu? Ewentualnie automatyczne odinstalowanie wszystkich modów.
|
04 cze 2011 19:18:49 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle3
|
Nowiutki Kindle z softem 3.2 wykonano a) Jailbreak b) Launchpad b) KindlePL
i instalacja TTS 0.4N nie idzie..... ale wystarczy dorzucic JEDEN plik instalator.ini i wtedy idzie starym sposobem ze skrotu klawiaturowego. Cały katalog TTS został z prób wersji 0.4N. Poprostu wziałem instalator .ini wrzucilem zrestartowałem i wykonałem skrot klawiaturowy i jest. Widac iz problem jest z tym "binem".
|
05 cze 2011 9:52:17 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Działało i przestało. Nawet nie chce się odinstalować i wrócić do wersji angielskiej. W pierwszym poście jest coś o recovery. Jak to wykonać? Odinstalowanie skrótem daje komunikat "Succes!" ale po uruchomieniu ponownym Kindla nie ma angielskiego lektora.
Po zainstalowaniu na nowo wrzuconych plików w końcu ruszyło.
PS. Może nie jest to wielkie odkrycie, ale działa po usunięciu launchpada.
|
05 cze 2011 11:56:04 |
|
|
Użytkownik
|
soxymorahttp://pocketbook-int.com/download/tts/Turkish(Turkey)_female.pbihttp://pocketbook-int.com/download/tts/Turkish(Turkey)_male.pbiIf possible, Could you compile a Turkish&English TTS with one of these? If it is not too difficult it is better to have for each
|
08 cze 2011 11:09:56 |
|
|
Użytkownik
|
Thanks thomass but unfortunately these don't seem to suit K3 Vocalizer, because : - SVOX synthesis uses different decoder. - .pbi files are encrypted Pocketbook update files, which I couldn't decrypt in any known way. - Without access to entire Pocketbook rootfs dump it's impossible port TTS engine for K3 But, there's also good news: as some of you know new Apple OS for Mac ( OS X Lion ) and for iOS devices like iPhones, iPads, etc. (iOS 5) includes full Nuance synthesis voices, which maybe very useful for us, because OS X and iOS is based on UNIX, and 155mrf22 coder is mostly used on UNIX and Linux devices, so if these won't be encrypted and will suit K3 coder, everyone will have full-nice-sounding-TTS in their Kindles.
10 cze 2011 17:28:49 |
|
|
Użytkownik
|
Thanks anyway That's good I hope it is not encrypted edit: soxymora: I sent you a TTS with PM similar to this Apple ones. Could you try a Turkish&English one? (Could you use best TTS (size could be large) for English part? )
|
15 cze 2011 22:45:22 |
|
|
Użytkownik
|
Sorry, Loquendo looks like nogo for me. We have to wait for iOS5 to show up, because Lion TTS voices are somehow all-in-one. It means voice file contains all definitions, coders, etc, so it's useless for K3.
15 cze 2011 23:35:04 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle 3 3G WiFi
|
Można prosić Rosyjski + Polski ?
|
15 cze 2011 23:43:33 |
|
|
Użytkownik
|
soxymora Maybe this one (on PM) ? Please tolerate my impatience.
|
20 cze 2011 10:15:14 |
|
|
Użytkownik
|
Is there any chance to support Kindle DX (DXG)?
|
25 cze 2011 21:53:08 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
Dla wszystkich niecierpliwych - polecam przeczytanie instrukcji do wszystkich paczek. U mnie instalacja za pierwszym razem nie powiodła się, zrobiłem więc recovery i też nie zadziałało. Doczytałem więc, że proces kopiowania trwa długo i trzeba odczekać około 6min dla bezpieczeństwa. Po tym czasie, recovery zadziałało i wrócił mi oryginalny TTS. Zainstalowałem więc wersję 4 korzystając z instalatora i wszystko działa prawidłowo (3.2.1). Świetna robota, czekam na pełne głosy po polsku
|
25 cze 2011 22:35:45 |
|
|