Kindle przemówił po polsku - czyli nowy TTS + TUTORIAL
usertts - pełna wersja z głosem Agata Spoiler!Wymagania :
- Jailbreak
Instalacja :
- Pobierz usertts_full_agata.zip - Rozpakuj usertts_full_agata.zip do pamięci USB Kindle - Dodaj :
Cytuj:
update_usertts
w pliku /linkjail/etc/whitelist
- Z katalogu usertts/install/ skopiuj instalator odpowiedni dla Twojej wersji Kindle do pamięci USB Kindle (główny katalog) - Zaktualizuj Kindle usertts hack - by dsmid: Spoiler!TTSMOD dzięki pomocy użytkownika dsmid ewoluował do łatwiejszej, bezpieczniejszej i bardziej klarownej wersji. usertts hack pozwala na tworzenie własnych kombinacji syntezy mowy.
Wymagania :
- Jailbreak - Jeśli masz zainstalowany TTSMOD, użyj pakietu recovery przed instalacją usertts
Instalacja :
- Pobierz usertts.zip - Rozpakuj usertts.zip do pamięci USB Kindle - Dodaj :
Cytuj:
update_usertts
w pliku /linkjail/etc/whitelist
- Z katalogu usertts/install/ skopiuj instalator odpowiedni dla Twojej wersji Kindle do pamięci USB Kindle (główny katalog) - Zaktualizuj Kindle
- W katalogu usertts stwórz dwa katalogi "male" i "female". - Pobierz interesujące Cię 2 paczki głosów z : http://gitbrew.org/~dasmoover/kindle/usertts/ - Głos, który chcesz aby Kindle używał jako męski wypakuj do katalogu /usertts/male - Głos, który chcesz aby Kindle używał jako żeński wypakuj do katalogu /usertts/female - Zrestatuj Kindle
Pakiet Recovery: Spoiler!Pakiet wraz z instalatorem, który zawiera oryginalny folder z głosami. Warto go użyć w przypadku, gdy chcemy zaktualizować TTSMOD z wersji v 0.1 do wyższych, bądź gdy sami eksperymentujemy z edycją plików TTS.
1. Wprowadź kombinacje klawiszy : [shift + F + V ] - wyświetli się napis "Success" 2. Przez 6 kolejnych minut NIE ruszaj Kindle - pomimo pojawienia się komunikatu o sukcesie proces przywracania plików trwa i NIE wolno go przerywać, ponieważ może to spowodować trwałe uszkodzenie czytnika. 3. Zrestartuj Kindle
Agata w Kindlu? Niezła robota - czekam na więcej i może na odrobinę szczegółów jak do tego doszło Czy polski TTS zastępuje oryginał (czyli dostajemy albo wyłącznie EN albo wyłącznie PL)?
Przeróbka polega na zmodyfikowaniu plików odpowiedzialnych za TTS z innych urządzeń z procesorem ARM i podmianie tych znajdujacych sie na kindle, wraz z wskazaniem tych nowych w odpowiednich plikach konfiguracyjnych.
Metoda ta pozwala na podmienienie jednego bądź dwu wbudowanych w kindle języków przy czym aktualnie posiadam około 33 różnych do przyszłego przystosowania do współpracy z K3.
Reasumując możemy uzyskać dowolne połączenie np. Niemiecki + Francuski.
Dołączył(a): 08 sty 2010 21:22:52 Posty: 41 Lokalizacja: Najbardziej zas..ne miasto w Polsce
eCzytnik: Kindle 3
Re: Kindle przemówił po polsku - czyli nowy TTS
Witam
Kurcze super sprawa
Jestem za a nawet kilkoro znajomych tez jest chętnych bo kiedy im zaprezentowałem K3 i powiedziałem że gada ale nie po polsku to powiedzieli ze jeśli by jeszcze gadał po polsku bo by kupili od ręki
Sprawa głosu Robocopa jest do poprawienia, bo aktualnie korzysta Agatka z słownika angielskiego.
Kindle jest wyjątkiem pod pewnym względem, ponieważ jako jedyny otrzymał od producenta TTS - Nuance pełną (czyt. najbardziej brzmiącą jak człowiek) wersję, natomiast te, które wgrywam ( w tym polski ) są okrojone z zdolności ładnego mówienia na rzecz małych rozmiarów. Jest to 15MB, a wbudowane głosy Samantha i Tom mają po 115MB .
Ivony nie ma możliwości wgrać ponieważ opiera się na zupełnie innym silniku TTS, o dekoderze nie wspominając...
Dołączył(a): 23 wrz 2010 17:09:37 Posty: 213 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: InkPad 3, Kobo Forma
Re: Kindle przemówił po polsku - czyli nowy TTS + TUTORIAL
Chociaż sam niespecjalnie potrzebuję lektora (do tej pory uruchamiałem go 3 razy - raz, żeby zobaczyć jak to działa i 2 razy, żeby komuś pokazać), to jednak jestem kolejny raz pod wrażeniem tego co z Kindlem robią użytkownicy! Robocop czy nie, brawa się należą!
Co do rozmiaru plików z głosami - na czytniku mamy ~3GB wolnego miejsca, więc jak komuś zależy, to pewnie i kilkaset MB byłby w stanie poświęcić. To nie powinno być przeszkodą.
Ja mam tylko pytanie poniewaz posiadam jailbreak-0.4.N, a u gory jest polecany jailbreak-0.6.N, to czy trzeba wczesniejsza wersje odinstalowac, czy wystarczy na tamta zainstalowac nowa?
_________________ Nigdy nie dyskutuj z idiotą... najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...