Re: Kindle przemówił po polsku - czyli nowy TTS + TUTORIAL
Wielkie dzięki, athame, za chęć pomocy. Obawiałem się, że staruszki K3 nie budzą już zainteresowania i nie będzie komu pomóc wobec kolejnych zmian firmware'u. Niemniej – udało się.
Moje założenie było takie: osobie niemal niewidomej z rodziny dać możliwość korzystania z rodzinnej biblioteki zgromadzonej w chmurze amazona z możliwością słuchania książek (nie tylko audiobooków). Czytnik miał także służyć innym domownikom do normalnego czytania. Chodziło także o nieprzeinwestowanie wobec braku pewności, czy rozwiązanie się w ogóle przyjmie.
Założenia techniczne: zdobyć K3 we w miarę dobrym stanie (udało się), zainstalować najnowszy soft (uprawnienia rodzicielskie i działająca synchronizacja z chmurą amazona), oraz nauczyć K3 czytania po polsku. Reszta modów nie miała w tej sytuacji istotnego znaczenia.
Czas akcji: 2016-10-29
Najnowszy firmware K3GB [B00A]: 3.4.2
Wgrane mody:
jailbreak_0.13.N
mkk-20141129
KUAL-KDK-1.0
kual-helper-0.5.N
kual-mrinstaller-1.6.N
kindle-python-0.14.N - przez MR packages
kindle-ss-0.47.N - przez MR packages
W tym miejscu doznałem niepowodzeń z wgrywaniem moda tts. Na naszym forum nie było już deklarowanych w czyimś dropboxie plików z głosem Agaty. Zapytałem wujka gogla i podpowiedział, że coś o nazwie usertts_full_agata.zip znajduje się na chomiku. Po ściągnięciu okazało się, że to wersja usertts_3r3. Spróbowałem zainstalować tradycyjnie – wgrałem do głównego katalogu. Po odczepieniu czytnika od komputera (eject) opcja update pozostała szara, nieaktywna. Zrestartowałem czytnik. Podczas uruchamiania czytnik stwierdził błąd aktualizacji i fakt, że nie doszła do skutku. Postanowiłem zainstalować moda przez MR packages. Wgrałem do odpowiedniego katalogu i z KUAL Helpera, z MR packages, zainicjowałem instalację. Instalacja przebiegła wprawdzie bez żadnych błędów, jednak i bez żadnego efektu.
Wtedy napisałem posta z prośbą o pomoc. Niezależnie jednak od tego dalej szukałem. Natknąłem się na następujący post
http://www.mobileread.com/forums/showpo ... stcount=98 znajdujący się w thread'zie
http://www.mobileread.com/forums/showth ... 107&page=7 , w którym to poście pinofly opisywał swoje częściowe powodzenie.
Poszedłem jego drogą.
Ze strony
http://www.mobileread.com/forums/showth ... p?t=187880 ściągnąłem kindletool-v1.6.4 i z jego pomocą wykonałem następujące operacje na pliku instalatora update_usertts_3r3_k3gb_uninstall.bin:
kindletool convert -k update_usertts_3r3_k3gb_install.bin
kindletool create ota -d k3gb update_usertts_3r3_k3gb_install_converted.tar.gz update_usertts_3r3_k3gb_install.bin
W wyniku tego uzyskałem znowu plik update_usertts_3r3_k3gb_install.bin, który tym razem umieściłem w odpowiednim katalogu dla MRpackages i za pomocą KUAL Helpera – MR Packages zleciłem instalację w systemie.
DZIAŁA! Bez żadnych zbędnych kręcących się kółeczek, o których w swoim poście wspominał pinofly na mobileread.
Głos naprawdę niezłej jakości, choć wyraźnie cichszy, niż oryginalny angielski. Tradycyjnie, także w tej wersji, występuje problem z czytaniem liczebników. Po prostu część z nich jest pomijana – nie wpadłem na jakąś prostą regułę, które.
Poza tym – rewelacja.
Jeśli ktoś będzie w stanie przedstawić sprawę bardziej syntetycznie, czy też po angielsku i wrzucić posta na mobileread, będę bardzo wdzięczny. W razie pytań pozostaję do dyspozycji.