Teraz jest 21 lis 2024 16:49:10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Star Wars 
Autor Wiadomość
Dzięki za info, tak się składa że komisów jeszcze na kompie nie czytałem a i z ebokami dopiero zaczynam.

13 mar 2008 18:36:27
Użytkownik

Ja osobiście wolę książki z tej serii a komiksów to przejrzałem raptem kilka pozycji ale z tych które dane mi było przeczytać mógłbym polecić serię Obsesja o dalszych losach Asaj Ventress, która jak się okazuje wcale nie zginęła w przepaści po walce z Anakinem, polecam również Trylogię: Dziedzic Imperium, Ciemna Strona Mocy i Ostatni rozkaz - czyli wydarzenia z okresu gdy przywódcą imperium był admirał thrawn - dla mnie jest to jeden z ciekawszych okresów po upadku imperium i wiem że nie jestem w tej opinii odosobniony Najgorszego komiksu wskazać nie mogę bo za mało ich przeczytałem ale np. jak dla mnie dość kiepski był Związek - czyli ślub Luka Skywalkera fabuła była jakaś taka nijaka, od rozterek i wątpliwości przedślubnych głównych bohaterów można przysnąć. Co do chronologii to proponowałbym zajrzeć na tą stronę http://www.gwiezdne-wojny.pl/tekst.php?nr=167

26 mar 2008 20:44:16
Nawiazujac do posta powyzej, Legacy ? Mocno srednie IMO.. Najlepsze sa Republici, i ogromna wiekszosc histori wydanych w "Star Wars Tales" :P Zwlaszcza niektore niekanoniczne sa ciekawe.. "Fett club" bedacy przerobieniem koncepcji filmowego "fight clubu" na swiat Star Wars :)

30 mar 2008 21:32:15
a ja mam takie pytanko : który z komiksów z polskiej wersji najlepiej znalesc ? chodzi mi komiksy w jezyku polskim.

02 kwi 2008 12:35:25
Użytkownik

Ale jeśli masz ochotę poczytać komiksy SW po polsku, to poczekaj cierpliwie - niedługo mają się pojawić w naszej bibliotece.

02 kwi 2008 13:04:00
Zobacz profil WWW
Post komiksy KOTOR
..to wierzchołek góry lodowej ;)
robikon napisał(a):
Co sądzicie o komiksach z tej serii, nie tylko po polsku. Ciekawa jest seria z okresu Starej Republiki z czasów które sie dzieją w grze Knights of the Old Republic.

Dla zainteresowanych czasami początków Starej Republiki polecam Serię StarWars:Tales (Opowieści Jedi) i takie minii serie jak: The Dark Lords of the Sith , The Sith War. W seriach, wydanych zresztą w Polsce, ale na dzień dzisiejszy prawie nie do dostania pt: Złoty wiek Sith i Upadek Imperium Sith, poznajemy początki kreślenia szlaków w nadprzestrzeni, a także historię tego jak Sithowie i Mroczni Lordowie (nie należy ich utożsamiać, gdyż pierwotnie istniała rasa o nazwie Sith, a ich przywódcy - nie będący z tej rasy- nazywani byli Mrocznymi Lordami Sithów) trafiają do "Odległej Galaktyki" znanej nam z samych Gwiezdnych Wojen. Pozycje te pokazują początki Zakonu Jedi w galaktyce i samej Republiki. Narysowane są średnio estetycznie, ale ciekawie, zwłaszcza archaiczny kształt rękojeści mieczy świetlnych mnie zachwycił :) . Następnie, idąc chronologicznie mamy, już nie wydane w Polsce historie Tales pt. Knights of the Old Republic"- nie mylić z KOTREM, The Freedon Nadd Uprising, Dark Lords of the Sith, The Sith War, następnie mamy tak zwanego oneshota Shadows & Light, który jest ładnie narysowaną, klimatyczną historyjką z morałem i Redemption, które zamyka wątki z serii Tales i po tym chronologicznie wskakuje Seria KOTOR:) . Komiksy, które wymieniłam są o tyle ciekawe, gdyż opowiadają historię postaci często wspominanych w późniejszych pozycjach. Poznajemy np. Losy Exara Kuna, który jako duch nęka Corrana Horrna w "Ja, Jedi" a poza tym obserwujemy losy Caya i Ulica Qel-Dromy, Nomi Sunrider i wielu innych.

Seria KOTOR, choć w grę nie grałam, jeszcze(!), wydaje się bardzo udana i całkiem przyjazna dla oka, pełna zwrotów akcji, Rycerze Jedi Starej szkoły, Mandalorianie. Ładną klamrą dla przepowiedni w świecie SW w ogóle, jest to na czym opiera się cała ta seria, mowa o próbie zatrzymania trybów przeznaczenia, które ładnie nawiązuje do dylematu przed jakim staje Anakin w III epizodzie i sugestii, iż próbując zatrzymać przeznaczenie sami możemy przyczynić się do spełnienia przepowiedni, a także pojawia się groźba złej interpretacji. Z czasem zaczęły mnie irytować wpadki Zayne'a Carrick'a, ale tylko trochę. Na plus idzie komiksowi ładna, w tonacji lawendowej, Jarael, która uroczo wygląda w kieckach sprezentowanych jej przez Adasce. Serii jeszcze nie skończyłam, a następny w kolejności czeka Vector....

A co do komiksów SW w ogóle.... są lepsze i gorsze pozycje, ale jest ich tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ponieważ dla mnie komiks to w 70% rysunki ubóstwiam te narysowane ręką Doug'a Wheatley'a...każdy kadr to małe dzieło sztuki (pomijając średnią, jak na niego, adaptację komiksową filmu ep. III, mało czasu i brak możliwości wykazania się inwencją), a do tego są ciekawe fabularnie.

02 kwi 2008 13:24:49
Przyznam się, że nie rozumiem posta...

Ale jeśli masz ochotę poczytać komiksy SW po polsku, to poczekaj cierpliwie - niedługo mają się pojawić w naszej bibliotece.

ok zle moze napisalem, chodzilo mi ktory z komiksow wydanych po polsku najlepiej przeczytac ?

02 kwi 2008 20:07:37
Użytkownik

Część odpowiedzi masz powyżej. Jako że komiksów nie czytam, więc nie będę się wypowiadał. Ale ja bym czytał wszystkie po kolei chronologicznie. Listę masz już w bibliotece. Komiksy będą niedługo.

02 kwi 2008 20:55:20
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dodałem do biblioteki komixową wersje Trylogii Thrawna, więc sępy możecie się rzucać :D.

04 kwi 2008 14:52:56
Ja mogę z ręką na sercu polecić Karmazynowe Imperium. Mamy tam w zasadzie już podupadłe do reszty Imperium, zupełnie nowe postacie które tworzą swoją własną kartę w historii SW i to nie byle jaką, bo znajdują się w sercu wydarzeń prowadzących do zakończenia wszelkich problemów z Imperium. Sama postać Jaxa jest szczególna, bo w zasadzie prócz Thrawna i Vadera to Imperium nie mogło się pochwalić na tyle rozsądnymi przywódcami. No i naturalnie komiks ten przybliża nam historie gwardii, która we filmach tylko kręciła się po kątach.
Legacy- również świetna seria. Myślałem najpierw że to kolejne przegięcie takie wybieganie w przyszłość, ale sprawdziłem... no i mamy przyszłość ale robiącą wrażenie, bo nie ma żadnych niepokonanych stworów z drugiego krańca galaktyki, tylko jest powrót do tego co w SW najlepsze. Mamy Sithów, mamy Imperium, mamy Rebielantów no i mamy Cade'a - czarną owce rodu Skywalkerów. Nawiedzające go wizje przodków powoli przywracają mu zdrowy rozsądek i wyciagają z igiełek śmierci. Widzimy jak osiąga dno,a potem jak się podnosi, nadal będąc jedną nogą po ciemnej stronie, dopuszczał się rozwiązań, które by innym z jego rodzinki do głowy nie przyszły. Warto zwrócić uwagę na pojazdy. Nowe niszczyciele imperium robią naprawdę spore wrażenie.

05 kwi 2008 9:37:35
Użytkownik

Karmazynowe Imperium rzeczywiście jest dobre, ale pierwsza część jest o niebo lepsza od drugiej. Karmazynowe Imperium II jest zbyt namieszane i nie wiadomo w końcu o co chodzi. Niby Kanos chce zemścić się na imperialnych, ale lata po Galaktyce i ratuje przyjaciół, lub jest łowcą nagród. Dobre są jednak sceny z użędnikiem imperium i (spolier) Nomem Anorem, który szykuje Galaktykę na atak Yuuzhan Vongów (spolier)

05 kwi 2008 9:49:44
jest nieco bardziej zagmatwane przez udział Czarnego Słońca w całej tej sytuacji. Mnie tylko zastanawia skąd ta nagła zmiana nastawienia Mirith do Kanosa. Na koniec 1 cześci przysięgła zemstę, a w 2 nagle bez mniejszych oporów nawiązuje z nim współprace. To jest najbardziej pokręcone.

07 kwi 2008 22:07:04
Ja polecem komiks Darth Maul I i II naprawdę warto przeczytać . Jest szybka, dynamiczna akcja i znakomite rysunki.

08 kwi 2008 19:15:22
No nie wiem.. ten komiks ma w sobie rzeczywiście mnóstwo akcji, ale po tytule "Darth Maul" spodziewałem się jakiegoś przedstawienia nam tej postaci z bliska. Jego charakteru, osobowości, jakiś własnych przemyśleń. Ten komiks zrobił z niego maszynę do zabijania co tylko obniżyło poziom tej postaci, która na filmie robiła ogromne wrażenie.

09 kwi 2008 20:49:02
Ja takze mam pytanie, jak z jakoscia tlumaczenia?

Czytalem czesc komiksow po angielsku, bardzo mi sie podobaly, jendak wole nasz rodzimy jezyk, ale jesli mam obserwowac bzdurne bledy to zostane przy ang wersji.

10 kwi 2008 14:45:53
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona