Teraz jest 21 lis 2024 23:21:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Andrzej Sapkowski 
Autor Wiadomość
Fakt, że Sapkowski i Tolkien to dwa różne światy. Ale widzę, że nie tylko w mojej głowie się zrodziły porównania jednego i drugiego:) Może to przez to, że książki czytałem jedna po drugiej. I dopóki konkurował Wiedźmin z Władcą pierścieni to traktowałem Sapkowskiego po macoszemu. Po przeczytaniu Trylogii Husyckiej jednak zwracam honor i szacunek temu autorowi. A do Wiedźmina zamierzam powrócić :0

19 maja 2008 23:51:53
Użytkownik

A ja uważam, że ta książka owszem i ma wątek historyczny, tylko ludzie, jeżeli on was najbardziej poruszył i zaciekawił to nie mamy o czym rozmawiać. Przecież to nie o to chodzi, najważniejsza jest przygoda :P.

Nie można też porównywać Sapkowskiego do Tolkiena czy też innych pisarzy, każdy z nich to odrębna osoba, żyjąca w innym czasie i przestrzeni, to tak jak byś porównywał proces transkrybcji i translacji DNA u Prokaryota i Eukariota, wprawdzie jak w każdej fantastyce pojawiają się podobne potwory, ale przynajmniej ja zauważyłem, że różnią się one inteligencją i zachowaniem. Tak samo z językiem, Tolkien pisał dla dzieci, a Sapkowski dla dorosłych. Co do -logii , to wszystkie książki skłądają się na całą powieść i nie ma wyjątku od reguły, przynajmniej dla mnie, bo przecież PO TO TO JEST, PO JEST TO! :P

20 maja 2008 8:42:38
Użytkownik

Sapkowskiego czyta się chyba tak dobrze bo sięga do tego co tak dobrze znamy - baśnie i legendy w sadze o Wiedźminie i historia w trylogii Husyckiej.... i to wszystko opisane językiem który zrozumie każdy.... Przynajmniej ja tak mam;-)) Gdybym jednak miała ze wszystkich książek Sapkowskiego wybrać jedną to .... zdecydowanie Wiedźmin.

20 maja 2008 13:17:46
Użytkownik

Taa Sapkowski to nie Tolkien ale co jak co u tolkiena prozno czukac takich tekstow jek podane wczesniej :) Jak dla mnie to Trylogia Husycka jest tez inna od sagi o wiedzminie, a co do watkow historycznych to jest to cos co sie chwali no i jak kogos wciagnie fabula to moze poszperac cos o tych czasach i ogolnie o watkach zawartych w ksiazce ba nawet sam Sapkowski do tego zacheca.

26 maja 2008 23:23:01
Użytkownik

Dosyc lubie literature sapkowskiego, jest niekiedy smieszna, lecz ten autor mnie rozczarowal jednym dzielem, a mianowicie "Pania z Jeziora", takie zakonczenie, sagi o wiedzminie bylo jak dla mnie zgola odmienne jakiego sie spodziewalem, nie przypadl mi ten tom wogole. Po przeczytaniu trylogii husyckiej, jednak wybaczylem autorowi "Pania z Jeziora", genialna saga, swietnie okraszona w humor i swietnie przedstawione owczesne czasy, reynevan z bielawy, na poczatku zamieszany w cos w czym sie sam nie orientuje, oddaje nam na poczatku swoja postac jako niewinnego chlopczyka do bica na koncu widzimy go jako bohatera, pozytywnego z swoimi szelmowski bohaterami, wprowadzenie Samsona Miodka, bylo genialnym posunieciem autora.

28 maja 2008 20:45:42
Lubię wracać do serii o Wiedźminie, Sapkowski jest świetnym opowiadaczem - humorystą. Momentami udaje mu się trochę socjologizować, czasem przewrotnie wciąga w konwencję, po czym zaczyna grać z czytelnikiem. Genialnie operuje opisami - są wyraziste, ale nie nużące. I składnie łączy baśnie, bajki, podania i mity. "krew elfów" uważam za najlepszą z serii - z przyjemnością przeczytam po raz kolejny.

31 maja 2008 23:33:47
Użytkownik

Tak. Sapkowski potrafi swoim niepowtarzalnym stylem oderwac czlowieka od nudnego swiata rzeczywistego. W idealnej proporcji przeplata przedni humor z zapierajaca dech w piersi akcja. Sama sage o wiedzminie czytalem juz 3 razy i ciagle nie mam dosc.

On towards the gates of reason
Fight for the truth and the freedom, Gloria!"

01 cze 2008 16:11:28
Użytkownik

Oczywiście Sapkowski i Tolkien to dwa różne śwaiaty, aczkolwiek uważam, że świat wykreowany w Wiedźminie ma to coś, siłę przyciągania, której brak jest w cyklu Tolkiena. Jednak możliwe że to poprostu sentyment. "Krew Elfów" to pierwsza książka tego typu jaką przeczytałem, lub jak to mówił Nikoś :
"Ja mam polski organizm i to co polskie jest dla mnie najlepsze (...), a mnie samego po zagranicznych koniakach głowa boli, za to polską wudkę mogę pić bez przerwy

03 cze 2008 21:35:04
Szczerze powiedziawszy kto raz przeczytał Sapka i odłożył zrobił duży błąd szczególnie w wypadku Wiedźmaka ;) Naprawdę istnieje wiele ciekawych ukrytych akcji gdzies w tle, które można poznać wczytując się w książkę za którymś razem.
Ale tak to jest z dobrymi książkami- nawet jak przeczytasz raz, dwa a nawet trzy nadal pozostaje coś czego jeszcze nie zauważyłeś. To jest chyba największe piękno tego autora.

Grał ktoś w Fallouta? Jeżeli tak to ilość wątków w Wiedźminie można porównać do tej gry...
Co do Trylogii- o ile sam główny bohater jest "dobry" o tyle taki Szarlej i Samson są po prostu boscy- niesamowite postacie które są wspaniale wykreowane przez autora, mają niesamowite charaktery... :)

W Wiedźminie nie podobało mi się tylko jedno: W opowiadaniach wciąż porównywanie do znanych już historii i bajek z dzieciństwa tyle że poprzerabianych... Średnio to do mnie trafia.

Sam język Sapka wspaniały- pierwsze zdanie w którejś książce:
"Miasto płonęło" - i wszystko... niesamowita prostota która uderza jak obuchem a dopiero potem opis co i jak... Nic dodać nic ując, że nie wspomne o wymienianych już tu cytatach o patrzeniu w nocnik czy też "nie ma dokąd spier...".

Kto nie czytał ten kanalia i tyle :)

05 cze 2008 15:12:23
Poczucie humoru Sapkowskiego jest... niepowtarzalne i niesamowite, a Jaskier to mój ulubieniec

Ha ha, nie mogę się nie zgodzić. Zachwyca mnie w nim pewna bezceremonialność, którą można zauważyć chciażby w słynnym "starożytnym krasnoludzkim zaklęciu" :). W "Sadze.." podoba mi się również to, że Sapkowski nie unika trudnych i niewygodnych tematów - rasizmu, nietolerancji, czy związków homoseksulanych. Fakt, że niektóre z nich podejmuje z przymrużeniem oka tylko dodaje smaczku całości. Z czystym sercem polecam fanom Tolkiena, żeby zobaczyli, że białe nie zawsze jest białe:)

06 cze 2008 15:11:00
Użytkownik

Od Sapkowskiego zaczęła się moja przygoda z Fantazy na poważnie. Uważam iż to dzięki wiedźminowi możemy cieszyć się z sukcesu polskiej Fantazy, która cechuje się swoistym humorem i zrozumiałym dla mnie duchem.
Nigdy nie zapomnę wrażenia jakie zrobiła na mnie pierwsza część wiedźmina :o

10 cze 2008 21:47:38
Z dzieł Sapkowskiego szczególnie przypadła mi do gustu trylogia Narrenturm, Boży Bojownicy i Lux Perpetua po prostu zachwyciłuy mnie realistyczne opisy miast, powiązane faktów historycznych z fantasyką . Te porywające przygody wartka akcja i głupoty jakie wyprawiał Reynevan to poprostu coś niesamowitego:D polecam zwłaszcza dla kogoś kto lubi trochę historii zmieszanej z odrobiną fantastyki........dużą odrobiną;D

10 cze 2008 23:03:37
Ja nie przekonałam się do sagi o Wiedźminie dla mnie jest zbyt rozwlekła i moim osobistym zdaniem ma niezbyt stranną hronologię wydarzeń ponieważ w 1 tomie poznajemy Grealta jak ratuje księżniczkę Cintry praktycznie nioc nie wiedząc ani o samym Geralcie ani o księżniczce właściwie nie wiemy nic przeplatają się tam magowie i wróżki wszyscy na raz i to dopiero w 1 tomie dla mnie to zadużo ja wole bardziej poukładane historie choc nie twierdzę że Widźmin nie jest ciekawy i wart uwagi ja przeczytałam tylko 2 tomy i nie mogłam przełamć się do 3 ale każdy ma swój gust mnie nieodpowiada ale jeśli ktos lubii to proszę bardzo

11 cze 2008 23:38:38
Wiedźmin to jedna z najlepszych książek fantasy jakie przeczytałem. Niestety muszę się zgodzić z bancą co do rozwlekłości niektórych fragmentów. Nie podobało mi się także zakończenie, moim zdaniem przekombinowane i przesadzone. Właśnie przez nie pod koniec książka straciła klimat. A jeśli o klimat chodzi to w "Wiedźminie" stoi on przez większość czasu na najwyższy poziomie. Szczególnie do gustu przypadły mi ostre dialogi i "niegrzeczny" świat tak różny od większości nieco plastikowych i cukierkowych miejsc znanych z innych książek.

12 cze 2008 16:21:31
Użytkownik

Po pierwsze lubię ksiązki Sapkowskiego - co nie znaczy, że nie widzę ich wad. Ostania część cyklu o Wiedźminie jest niższego lotu oględnie to ujmując. Czy Geralt zginął czy nie nie jest rostrzygnęte. Sapkowski zreszą obublikował alternatywne zakończenie Sagi - wesele Geralta i Yennefer (bardzo mi sie podbało - pełne charakterystycznego dla Sapkowskiego jędrnego humoru). Jeśli chodzi o trylogię husycką, to przeczytałem pierwszą część a potem jakoś nie mogłem tego pociągnąc dalej. Teraz słucham tego w postaci audiobooka i mi się podoba (jestem w połowie drugiego tomu, bo słuchanie zacząłem od początku). Ogólnie jednak ujmując główną wadą Sapkowskiego jest to, że jego ksiązki przygasają - zdecydowanie preferuję autorów, którzy się rozkręcają w trakcie pisania. I to jest jego główna wada. U Sapkowskiego występuje to wielokrotnie - pojawia się pomysł - książka gwałtownie się rozkręca a póżniej przygasa - brakuje kontunuacji wątku - jest on nagle ucinany, pozostawia wrażenie niedosytu.

15 cze 2008 13:24:21
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona