Teraz jest 24 lis 2024 23:36:00

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Onyx Boox M90 - pierwsze testy 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Post Re: Onyx Boox M90 - pierwsze testy
Mam pytanie: czy dla osoby ok. 60-ciu lat, jako tako korzystającej z PC, potrzebującej głównie e-czytnika do czytania publikacji głównie w PDF, może polecić Onyx M90!!!! :?:
Pozdrawiam i liczę na w miarę jasną odpowiedź.

31 lip 2011 16:31:45
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox M90
Proponuję zrobić wywiad z tą osobą.

01 sie 2011 0:41:02
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox 60S, M90, InkBook Onyx
Cytuj:
Miałem w pn-wt kupić M90 bo wyjeżdżam w czwartek a tu rzeczywiście słuch zaginął po M90 w Vobisach (na stronie WWW pokazuje 2 mm kreskę co w enigmatycznym kodzie twórców tej strony oznacza brak towaru)

Niecałe dwa tygodnie temu w piątek zamówiłam w sklepie Vobisu (nie internetowym) M90, odebrałam go we wtorek. Gdyby nie sobota/niedziela byłby szybciej. Podobno cały czas mają tylko na zamówienie.

01 sie 2011 7:28:00
Użytkownik

kogo napisał(a):
Niecałe dwa tygodnie temu w piątek zamówiłam w sklepie Vobisu (nie internetowym) M90, odebrałam go we wtorek. Gdyby nie sobota/niedziela byłby szybciej. Podobno cały czas mają tylko na zamówienie.

Pewnie mają mały zbyt. Niedobrze. Miałem zamiar "wyczuć" baterię. A tak loteria z oscylacją ku dołowi bo zawsze jest niebezpieczeństwo, że dostanie się egzemplarz zwrócony czyli z jakimś ukrytym felerem.

01 sie 2011 9:12:42
Użytkownik

eCzytnik: onyx M90
27clexane napisał(a):
Mam pytanie: czy dla osoby ok. 60-ciu lat, jako tako korzystającej z PC, potrzebującej głównie e-czytnika do czytania publikacji głównie w PDF, może polecić Onyx M90!!!! :?:
Pozdrawiam i liczę na w miarę jasną odpowiedź.

To zależy od tej osoby i plików, które ma zamiar czytać :)
Najlepiej nagrać na kartę SD zestaw "własnych" plików, pójść do sklepu i przetestować na konkretnym czytniku.

Osobiście głównie do tego czytnika używam i jestem zadowolony. Bez problemu czytam duże dwukolumnowe pliki PDF wyświetlane na całym ekranie. Choć, z drugiej strony, nie mam jeszcze 60 lat ;)

Jak wspomniałem to zależy od tej osoby, jej wzroku, rodzaju czcionki i najlepiej przetestować wszystko na miejscu.

01 sie 2011 9:32:26
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
@27clexane: W zasadzie to czy PDF się czyta zależy bardzieij od wielkości ekranu i układu PDF, czy jedno czy wielokolumnowy.

@discharge: Oj nie marudź, tylko kup wreszcie. ;)
(ps. plotki chodzą, że następca DX ma być jesienią, jeśli nie kupisz M90 teraz, to znowu będziesz miał dylemat)

01 sie 2011 9:45:15
Zobacz profil WWW
Użytkownik

discharge napisał(a):
Pewnie mają mały zbyt. Niedobrze. Miałem zamiar "wyczuć" baterię. A tak loteria z oscylacją ku dołowi bo zawsze jest niebezpieczeństwo, że dostanie się egzemplarz zwrócony czyli z jakimś ukrytym felerem.

Musiałbyś wziąć czytnik na kilka dni do domu, żeby zobaczyć ile potrzyma Ci bateria na 1 ładowaniu przy twoim schemacie czytania i ewentualnie zabezpieczyć sobie możliwość zwrotu, gdyby coś było nie tak.

W swoim zauważyłem ciekawe zjawisko. Wygląda jakby bateria się "sformatowała" (wydawało mi się, że w litowo-jonowych nie ma tego problemu). Jak pisałem wcześniej, 5 kreska gasła niemal natychmiast po odłączeniu ładowarki, a na ostatniej nie szło czytać bo zaraz gdy zgasła 2 to czytnik się wyłączał. Otóż po którymś ładowaniu problem znikną. Daje się ładnych parę godzin czytać na 5 kresce i podobnie na ostatniej, zanim pojawi się komunikat "słaba bateria".
Obecnie mam jeszcze 2 kreski a ładowałem w czwartek i codziennie eksploatuję czytnik ładnych parę godzin.

01 sie 2011 9:53:47
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox 60S
discharge napisał(a):
Miałem w pn-wt kupić M90 bo wyjeżdżam w czwartek a tu rzeczywiście słuch zaginął po M90 w Vobisach (na stronie WWW pokazuje 2 mm kreskę co w enigmatycznym kodzie twórców tej strony oznacza brak towaru) :)
Czy ktoś coś radzi? Może gdzie indziej? A może coś sie ma zmienić i warto poczekać?

Jeśli chodzi o sprzedaż Onyxów w salonach Vobis to zwykle bywało tak, że na każdy punkt sprzedaży przypadał jeden czytnik. M90 jest urządzeniem drogim i niszowym na rynku czytników w Polsce, nie ma więc potrzeby żeby zalegał na sklepowych półkach. Przypuszczam, że ogólna ilość M90 oferowana w sieci Vobis nie przekracza 40-60 sztuk.

01 sie 2011 10:05:51
Użytkownik

eCzytnik: boox M90
Ciekawe, czy u innych sprzedawców również przesyłka jest darmowa i dodają kartę 16GB (no chyba, że karta jest w zestawie), tak jak VOBIS. U mnie pojawił się problem, po aktualizacji 1.5.1 z 28-06-2011, że pc nie widzi czytnika. Po rozmowie z Artatech wynika, że niektóre egzemplarze tak mają i oni pracują nad nową wersją. Legimi równiaż pracuje nad wersją dla M90. Nie dział również ustawienie otwarcia ostatnio czytanej pozycji przy starcie.

01 sie 2011 10:11:46
Użytkownik

sulerak napisał(a):
U mnie pojawił się problem, po aktualizacji 1.5.1 z 28-06-2011, że pc nie widzi czytnika. Po rozmowie z Artatech wynika, że niektóre egzemplarze tak mają i oni pracują nad nową wersją. Legimi równiaż pracuje nad wersją dla M90. Nie dział również ustawienie otwarcia ostatnio czytanej pozycji przy starcie.

Ciekawe. U mnie na tym samym oprogramowaniu działa. Są z tym rzeczywiście problemy ale tylko przy wybudzaniu z uśpienia. Po zwyczajnym włączeniu elegancko wczytywany jest plik, który był otwarty podczas wyłączania.

01 sie 2011 10:22:25
Użytkownik

eCzytnik: Onyx Boox 60S, M90, InkBook Onyx
Cytuj:
Mam pytanie: czy dla osoby ok. 60-ciu lat, jako tako korzystającej z PC, potrzebującej głównie e-czytnika do czytania publikacji głównie w PDF, może polecić Onyx M90!!!!

Moja pierwsza, odruchowa odpowiedź brzmiała: oczywiście, do czytania pdf-ów najlepszy. Potem zaczęłam się zastanawiać, bo sama mam niewiele mniej lat i wiem, że starsze osoby mogą mieć problem z wyczuciem sensorów i osławionego przycisku. To już każdy indywidualnie musi sprawdzić. Wiele rzeczy można zrobić rysikiem, ale nie jestem pewna czy wszystko.

01 sie 2011 14:29:41
Użytkownik

kogo napisał(a):
Cytuj:
Mam pytanie: czy dla osoby ok. 60-ciu lat, jako tako korzystającej z PC, potrzebującej głównie e-czytnika do czytania publikacji głównie w PDF, może polecić Onyx M90!!!!

Moja pierwsza, odruchowa odpowiedź brzmiała: oczywiście, do czytania pdf-ów najlepszy. Potem zaczęłam się zastanawiać, bo sama mam niewiele mniej lat i wiem, że starsze osoby mogą mieć problem z wyczuciem sensorów i osławionego przycisku. To już każdy indywidualnie musi sprawdzić. Wiele rzeczy można zrobić rysikiem, ale nie jestem pewna czy wszystko.

01 sie 2011 19:06:32
Użytkownik

27clexane napisał(a):
kogo napisał(a):
Dziękując Wszystkim za informacje pragnę tylko uściślić, że chodzi mi o czytanie PDF publikacji naukowych - z kolumnami tekstu, tabelami, wykresami i rysunkami.

01 sie 2011 19:53:42
Użytkownik

27clexane napisał(a):
Dziękując Wszystkim za informacje pragnę tylko uściślić, że chodzi mi o czytanie PDF publikacji naukowych - z kolumnami tekstu, tabelami, wykresami i rysunkami.

Osobiście w tym celu właśnie ten czytnik kupiłem i głównie do tego go używam :)
Moim zdaniem nadaje się znakomicie. Ale, jak już wielokrotnie pisałem, najlepiej nagraj swoje publikacje na kartę SD (kilka różnorodnych publikacji z tabelami, wykresami, zdjęciami ...), przejdź się do sklepu i sprawdź czy jakość Cię zadowala.
Ja właśnie dokładnie tak zrobiłem przed zakupem.

01 sie 2011 20:59:41
Użytkownik

marwoj napisał(a):
...), przejdź się do sklepu i sprawdź czy jakość Cię zadowala.
Ja właśnie dokładnie tak zrobiłem przed zakupem.

Tylko wstrzymaj się do końca tygodnia albo i do poczatku przyszłego bo Vobis ani żaden inny sklep stacjonarny czy internetowy nie ma ani jednej sztuki w całej Polsce! :)
Wiem bo wydrenowałem rynek w poszukiwaniu bo nagle potrzebuję tego M90 :)
PS Nie kupujcie w Morele bo zajeżdża lekceważeniem klienta. Dziś o godz 16:54 dzwoniłem na infolinię z telefonu komórkowego. Automat informował mnie o miejscu w kolejce i przewidywanym czasie realizacji połaczenia (jakoby wszyscy konsultanci zajęci). Zależało mi na informacji przed złożeniem zamówienia. Czekałem tak aż do miejsca 1, które utrzymywało sie dość długo. Wreszcie ok. 17:24 doczekałem się, jednak nie głosu operatora lecz rozłączenia połaczenia po drugiej stronie. Straciłem w ten sposób 18 zł (ponad 30,5 minuty) i ww. czas. A mogli o tej 16:54 poinformować, że nie przyjmuja już interesantów i mieliby klienta a ja 18 zł.

01 sie 2011 21:52:01
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona