Teraz jest 25 lis 2024 5:51:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna strona
Jaki czytnik polecacie 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: NooK
Post Re: Jaki czytnik polecacie
Ja jednak zdecydowałem się na Nooka. Kupiłem nowe urządzenie z etui za niewiele ponad 500pln. Jestem nim zachwycony, wygląd, e-ink, wszystko przekracza nawet moje wymagania:)

08 kwi 2011 15:52:19
Użytkownik

Post Re: Jaki czytnik wybrać ?
fatkhal napisał(a):
To mój pierwszy post na forum więc witam.
Chciałbym w najbliższym czasie kupić czytnik e-booków. Już długo przeglądałem forum w poszukiwaniu czytnika ale nic nie znalazłem , więc zwracam się z pytaniem.

Poszukuje czytnika:
- z dużym ekranem , minimum 9 cali.
- ma służyć do czytania książek w wielu formatach.
- nie było by źle gdyby bateria trzymała długo , ale nie jest to najważniejsze.
- cena za bardzo nie gra roli - urządzenie ma być w miarę bezkompromisowe ( oczywiście cena ma nie być wzięta z kosmosu czyli moim przypadku to ok. 2000 zł.)
- z tego co czytałem , to czytanie długich artykułów z internetu jest dość przyjemne , więc żeby miał Wi-Fi.

Na razie znalazłem opcje :
1. W tym miesiącu ma wyjść ASUS DR-950 , z tego co widać na papierze byłby to dla mnie idealny czytnik. Jednak po przeczytaniu opinii o DR-900 trochę się zraziłem. Poza tym u asusa często są opóźnienia , a czytnik chce mieć w najbliższym czasie.
2. Onyx M90 - bardzo podobnie jak u ASUS -a. Tu też nie wiem kiedy będzie dostępny w Polsce.
3. Sony PRS-950 - Czytałem że ma nie najlepszy ekran i ogólnie jest nie za dobry.
4. Kindle DX - o tym prawie nic nie wiem
5. PocketBook Pro 903 - Podobno bardzo dobry.

Co polecacie ? Czy warto czekać na ASUS DR-950\Onyx M90 ?

Bardzo dziękuje za pomoc , ale skoro nie ASUS i Sony , to jaki czytnik mi polecacie ?

09 kwi 2011 18:09:28
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Touch, Kindle 3, Android...
Kup Pocketbooka 903 - będziesz zadowolony. Ja jestem. Ostatnio miałem przez krótką chwilę styczność z Onyxem i jakoś soft mi nie przypadł do gustu - strasznie ciężko się było w nim połapać.

09 kwi 2011 18:50:56
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Cytuj:
Vat obowiązuje. Nie płaci się cła.

Cytuj:
Ale VAT chyba dotyczy tylko płatników VAT, a sprzedawcy indywidualni mogą sobie odpuścić do pewnego obrotu (albo jeśli go zaniżają)?

myślałam (nie kupowałam niczego na terenie UE poza granicami), że vat jest wliczony w cenę towaru, jeśli tak nie jest, sorry za wprowadzenie w błąd.
Cytuj:
Ja jednak zdecydowałem się na Nooka. Kupiłem nowe urządzenie z etui za niewiele ponad 500pln. Jestem nim zachwycony, wygląd, e-ink, wszystko przekracza nawet moje wymagania:)
na all właśnie chyba są nawet taniej.
sam czytnik rzeczywiście jest bardzo ładny, podoba mi się. Natomiast (przejrzałam sobie obecnie parę filmików na youtube) mam wrażenie, że ekran jest jednak ciut ciemniejszy niż w kindle, ale to być może tylko subiektywne wrażenie, cięzko takie rzeczy oceniać na podstawie filmików, myślę, że np. nie bez znaczenia jest kwestia oświetlenia wykorzystanego w nagraniu.
Ale co mnie by przeszkadzało, to to, że dolny panel świeci. Estetycznie, wg mnie, czytnik prezentuje się naprawdę super.

09 kwi 2011 22:19:23
Użytkownik

Pierwszy raz jestem na forum. Na pewno powtórzę zadawane wcześniej pytania, ale nie jestem wstanie wszystkiego dokładnie przeczytać :) Z góry więc przepraszam.
Chciałabym kupić czytnik, który jest naprawdę tani. Czyli najlepiej nie przekraczający 400 zł. Nie znam się dokładnie na tym urządzeniu a zależy mi aby odczytywał format doc oraz pdf, który sama stworze. Gdzieś przeczytałam, że niektóre nie czytają własnych pdf. I czy naprawdę jak już można je otworzyć to czy niewygodnie jest je czytać. I ostatnie pytanie czy duży jest zasób książek po polsku w formatach przeznaczonym tylko do czytnika?
Prosiłabym o pomoc w wybraniu najlepszego z tych najgorszych ;p

10 kwi 2011 19:33:56
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3 wifi
sznupska napisał(a):
Pierwszy raz jestem na forum. Na pewno powtórzę zadawane wcześniej pytania, ale nie jestem wstanie wszystkiego dokładnie przeczytać :) Z góry więc przepraszam.
Chciałabym kupić czytnik, który jest naprawdę tani. Czyli najlepiej nie przekraczający 400 zł. Nie znam się dokładnie na tym urządzeniu a zależy mi aby odczytywał format doc oraz pdf, który sama stworze. Gdzieś przeczytałam, że niektóre nie czytają własnych pdf. I czy naprawdę jak już można je otworzyć to czy niewygodnie jest je czytać. I ostatnie pytanie czy duży jest zasób książek po polsku w formatach przeznaczonym tylko do czytnika?
Prosiłabym o pomoc w wybraniu najlepszego z tych najgorszych ;p

nie ma ani jednego takiego czytnika za 400 zł z ekranem e-paper
za 300 zł są jakies larki i inne chinczyki z normalnym ekranem LCD (odradzam zdecydowanie)

10 kwi 2011 19:45:16
Użytkownik

W takim razie inaczej, jaki jest najtańszy opłacalny czytnik. I co powiedzielibyście o tym: http://allegro.pl/sony-prs-500-ebook-re ... 72967.html? oraz http://allegro.pl/amazon-kindle-3-wi-fi ... 20470.html Tzn jakie mają wady? :)

10 kwi 2011 20:29:46
Admin

eCzytnik: kindle
sznupska napisał(a):
W takim razie inaczej, jaki jest najtańszy opłacalny czytnik. I co powiedzielibyście o tym: http://allegro.pl/sony-prs-500-ebook-re ... 72967.html? oraz http://allegro.pl/amazon-kindle-3-wi-fi ... 20470.html Tzn jakie mają wady? :)

Ostrzegam, że PRS-500 ma najgorszy możliwy ekran ze wszystkich czytników z e-inkiem. To dwie generacje do tyłu w porównaniu z kindle 3. I ten przeskok widać, zwłaszcza między technologią użytą w 500, a następną generacją (używaną w bebookach, PRS 505, iriver story itd.).
Jeśli chodzi o PDFy, to musiałabyś kupić sobie czytnik 9 calowy. Doc jest obsługiwany przez niektóre czytniki, ale zastanów się, czy nie lepiej przerobić sobie książek na formaty takie jak mobi (dla czytników kindle) albo epub (w zasadzie dla wszystkich pozostałych). Na temat konwersji są dyskusje w dziale o epubach, albo w dziale o kindle (bo on ma swój nieco inny format).

10 kwi 2011 21:45:49
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: był lbook v3+, i62E jest Kindle 4NT
Co do pdf to te 9" nie jest konieczne. Osobiście posiadam lbook v3+ (jest to to samo co bebook) i czytnik ten wyświetla pdf tak samo jak rtf. Zawija wiersze i powiększa czcionkę jak sobie życzę. Pdf wygląda tak samo jak każdy inny format. No może nie do końca bo przewija stronę sekundę dłużej. Zaletą lbook'a jest to że wrzucam na niego pdf, rtf, doc a on wszystkie czyta, bez potrzeby przerabiania i kombinowania :mrgreen:

11 kwi 2011 11:45:01
Admin

eCzytnik: kindle
lisq1 napisał(a):
Co do pdf to te 9" nie jest konieczne. Osobiście posiadam lbook v3+ (jest to to samo co bebook) i czytnik ten wyświetla pdf tak samo jak rtf. Zawija wiersze i powiększa czcionkę jak sobie życzę. Pdf wygląda tak samo jak każdy inny format. No może nie do końca bo przewija stronę sekundę dłużej. Zaletą lbook'a jest to że wrzucam na niego pdf, rtf, doc a on wszystkie czyta, bez potrzeby przerabiania i kombinowania :mrgreen:

Tylko że te pdfy, które da się czytać po reflow, równie dobrze można sobie przerobić na komputerze na epub/mobi. Będą wtedy szybciej działać, wolniej rozładowywać czytnik i zajmować mniej miejsca.

11 kwi 2011 12:12:43
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Dla mnie, powtarzam DLA MNIE to nie są wady gdyż: po tym jak to nazwałeś "reflow"(muszę zapamiętać ;) ) pdf chodzi wystarczająco szybko (na lbooku zaznaczam), po tygodniu używania czytnika dalej jest naładowany, kartę mam 8GB więc miejsca dostatek. Natomiast nie ma zabawy w konwersję formatów, po prostu wrzucam i czytam. Oczywiście wszystko to są subiektywne odczucia, ja po prostu chciałem zaznaczyć funkcje lbooka (czy bebook ma tak samo nie wiem) co by utrudnić koledze wybór czytnika :P

11 kwi 2011 12:36:44
Użytkownik

eCzytnik: inkBOOK Onyx
lisq1 napisał(a):
Dla mnie, powtarzam DLA MNIE to nie są wady gdyż: po tym jak to nazwałeś "reflow"(muszę zapamiętać ;) ) pdf chodzi wystarczająco szybko (na lbooku zaznaczam), po tygodniu używania czytnika dalej jest naładowany, kartę mam 8GB więc miejsca dostatek. Natomiast nie ma zabawy w konwersję formatów, po prostu wrzucam i czytam. Oczywiście wszystko to są subiektywne odczucia, ja po prostu chciałem zaznaczyć funkcje lbooka (czy bebook ma tak samo nie wiem) co by utrudnić koledze wybór czytnika :P
To i ja się dopiszę, w tym samym celu :P - ze swoją propozycją, ale od 600 zł wzwyż, czyli Onyx BOOX 60S, Bebook Club, Onyx BOOX X60S, Bebook Neo, Onyx BOOX A60, X60 - wszystkie "chodzą" na bliźniaczym oprogramowaniu i "po prostu wrzucam i czytam". :mrgreen:

11 kwi 2011 17:35:09
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Czyli mój lbook i bebook to jest to samo. (sprawdziłem)

11 kwi 2011 18:26:06
Użytkownik

Mam ostatnie pytanie. Jeżeli mielibyście wybór to który czytnik wybralibyście:
http://www.prestigio.pl/products/eBook- ... r-PER3362B
http://www.prestigio.pl/products/eBook- ... r-PER5062B
http://allegro.pl/amazon-kindle-3-wi-fi ... 45201.html

Proszę pomóżcie :)

12 kwi 2011 19:57:18
Użytkownik

Używałem kindla a teraz mam lbooka i właśnie dlatego albo: lbook, bebook lub prestigio. Zalety: odtwarzają różne formaty (nie wiem czy bebook i prestigio ma reflow pdf?), obsługują DRM, z wygodnych rzeczy to prestigio ma wi-fi. Co do ekranu to niech się wypowie ktoś kto widział i używał. Wady kindla to: brak drm i formaty plików, czyli czeka cię konwersja wszystkiego do mobi (dla mnie dyskwalifikacja) natomiast kindle ma chyba najlepszy obraz?
Ciężki wybór 8) tym bardziej że nie są to małe pieniądze :::?

12 kwi 2011 20:32:27
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna strona