Teraz jest 25 lis 2024 6:59:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Następna strona
Jaki czytnik polecacie 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: papier ;)
Post Re: Jaki czytnik polecacie
hej wszystkim,

ja poszukuje czytnik, który sprawdzi się jako czytnik nie tylko ebooków, ale też przydługich artykułów na stronach www. Mam tendencje do odkładania stron do zakładek "na potem" i chciałbym mieć dostęp do nich w wolnej chwili. Nie lubię czytać na komputerze, po za tym nie zawsze mam go ze sobą ;)
Z tego powodu zastanawiam się nad Amazon Kindle 3G. Nie ma dla mnie problemu z zamówieniami z zagranicy, gdyż mam z tym trochę doświadczenia. Nie straszne mi konwertowanie stron w różnych programach, na pdfy i inne tego typu głupoty, aczkolwiek uniknięcie tego jest wygodą, a wygoda to dobra rzecz ;) Z ebooków zamierzam czytać nie tylko beletrystykę, ale zamierzam też wgrać różne podręczniki do ekonomii, zarządzania, inwestowania i innych pierdół - czyt. mają wykresy, rysunki, i bóg-wie-co-jeszcze.

Jednak,

z tego co wyczytałem, 6" ekran Kindla może być zbyt mały, żeby komfortowo czytać wykresy i te strony (da się to jakoś sprawdzić?). Za to ceny DX'a 9" i podobnych (Onyx Boox, itp.) są na tyle wysokie, że chyba lepiej dołożyć parę stów i kupić jakiś tablet.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Lepiej wydać ~500-700 zł na Kundla z "małym" ekranem, czy kupić tablet z beznadziejnym LCD? A może jest jakiś inny ereader warty uwagi?

31 mar 2011 1:57:15
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
haoqi: jeśli czytasz "na później", to Kindle + Instapaper (lub inne wtyczki np. "Read on Kindle" dla Chrome) będą dla Ciebie idealne.
http://www.instapaper.com/extras - jak nazbierasz tych artykułów, to wysyłasz sobie na Kindle gazetkę z rzeczami do przeczytania.

Czytniki 10" są droższe 2-3x więc zanim się zdecydujesz, zdecydowanie radzę sprawdzić mniejsze. Co do wykresów - nie przesadzajmy, to nie jest aż takie małe. :)

No a tablety to inna bajka. Za 700zł nic nie dostaniesz sensownego, już wolałbym używkę Ipada za ~1200.

31 mar 2011 8:34:02
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: papier ;)
Chyba zdecyduje się na Kindle z 3G. W sumie jest najtańszy z dostępnych. Jak mnie wkurzy to go sprzedam i kupie iPada 2 jak tylko trochę stanieje.

31 mar 2011 11:15:35
Użytkownik

eCzytnik: Kindle
pytanie jak często czytasz te wykresy ? jakbyś był analitykiem i chciał sobie czasami poprzeglądać pracę n urządzeniu to rozumiem, ale na co dzień nie ma wielkiej liczby wykresów a pliki PDF zawsze możesz przerobić :)

31 mar 2011 12:49:41
Użytkownik

eCzytnik: NooK
Czemu uważacie, że nie da się kupić w PL nooka w granicach 600pln?? Widziałem już kilka ogłoszeń których cena była zachęcająca. Na allegro jest jeden sprzedający który oddaje nooki po 429pln. Opisuje je jako Certified Refurbished. Co przez to rozumieć bo każdy inaczej traktuje ten termin? Co na moim miejscu byście wybrali nook czy kindle?

31 mar 2011 15:50:51
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3 wifi
coolmilka napisał(a):
Opisuje je jako Certified Refurbished. Co przez to rozumieć bo każdy inaczej traktuje ten termin? Co na moim miejscu byście wybrali nook czy kindle?

No to musisz zapytać sprzedawcy co rozumie poprzez ten termin refurbished, bo może się okazać, że w jego rozumieniu są to np popsute ekrany, niesprawne przyciski lub cokolwiek, do tego ten gość ma tylko 3 komentarze na allegro więc niezbyt wiarygodny a za tą samą cenę masz kindla 3 (25 zł drożej)

31 mar 2011 15:59:49
Użytkownik

eCzytnik: NooK
Co do tego gościa to fakt, mało wiarygodny, i aukcja jakaś taka marna. Może mi ktoś w końcu wytłumaczyć w czym kindle jest lepsze od nooka? Bo wyglądem nook bije kindle na głowę, przynajmniej dla mnie. Chodzi mi o możliwośći, odczytywane formaty itp.? Jak pisałem wyżej interesuje mnie tylko tekst, żadnych grafik wykresów, sam tekst.

31 mar 2011 16:24:55
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Keyboard i PaperWhite
coolmilka napisał(a):
Może mi ktoś w końcu wytłumaczyć w czym kindle jest lepsze od nooka? Bo wyglądem nook bije kindle na głowę, przynajmniej dla mnie. Chodzi mi o możliwośći, odczytywane formaty itp.? Jak pisałem wyżej interesuje mnie tylko tekst, żadnych grafik wykresów, sam tekst.

http://naczytniki.pl/index.php/nook-vs-kindle-porownanie-czytnikow/

Ilość odczytywanych formatów jest IMHO niezbyt istotna, bo tak naprawdę liczy się epub i mobi, wszystko inne i tak konwertujesz, a PDFy na 6" męczą strasznie. Kindle jest lżejszy, dłużej chodzi na baterii i ma lepszy ekran. Do tego cena.

31 mar 2011 16:48:43
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
I to, co warto zaznaczyć, cena za nowy produkt. Nook nie jest dostępny w wersji międzynarodowej - więc jak coś Ci się zepsuje to będziesz miał problemy z jakąkolwiek reklamacją. Z Kindle wszystko jest bezproblemowe w tej kwestii.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

31 mar 2011 16:54:21
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Post Jaki czytnik wybrać ?
To mój pierwszy post na forum więc witam.
Chciałbym w najbliższym czasie kupić czytnik e-booków. Już długo przeglądałem forum w poszukiwaniu czytnika ale nic nie znalazłem , więc zwracam się z pytaniem.

Poszukuje czytnika:
- z dużym ekranem , minimum 9 cali.
- ma służyć do czytania książek w wielu formatach.
- nie było by źle gdyby bateria trzymała długo , ale nie jest to najważniejsze.
- cena za bardzo nie gra roli - urządzenie ma być w miarę bezkompromisowe ( oczywiście cena ma nie być wzięta z kosmosu czyli moim przypadku to ok. 2000 zł.)
- z tego co czytałem , to czytanie długich artykułów z internetu jest dość przyjemne , więc żeby miał Wi-Fi.

Na razie znalazłem opcje :
1. W tym miesiącu ma wyjść ASUS DR-950 , z tego co widać na papierze byłby to dla mnie idealny czytnik. Jednak po przeczytaniu opinii o DR-900 trochę się zraziłem. Poza tym u asusa często są opóźnienia , a czytnik chce mieć w najbliższym czasie.
2. Onyx M90 - bardzo podobnie jak u ASUS -a. Tu też nie wiem kiedy będzie dostępny w Polsce.
3. Sony PRS-950 - Czytałem że ma nie najlepszy ekran i ogólnie jest nie za dobry.
4. Kindle DX - o tym prawie nic nie wiem
5. PocketBook Pro 903 - Podobno bardzo dobry.

Co polecacie ? Czy warto czekać na ASUS DR-950\Onyx M90 ?

02 kwi 2011 13:53:46
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Post Re: Jaki czytnik wybrać ?
fatkhal napisał(a):
1. W tym miesiącu ma wyjść ASUS DR-950 , z tego co widać na papierze byłby to dla mnie idealny czytnik. Jednak po przeczytaniu opinii o DR-900 trochę się zraziłem. Poza tym u asusa często są opóźnienia , a czytnik chce mieć w najbliższym czasie.

Daruj sobie SiPix, naprawdę.

fatkhal napisał(a):
3. Sony PRS-950 - Czytałem że ma nie najlepszy ekran i ogólnie jest nie za dobry.

Ale wiesz, że PRS-950 ma 7", nie 9"?

fatkhal napisał(a):
Co polecacie ? Czy warto czekać na ASUS DR-950\Onyx M90 ?

Na Asusa na pewno nie. Co do Onyxa - bardzo możliwe, ludzie lubią ich 6" Booxy.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

02 kwi 2011 18:32:02
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 3
coolmilka napisał(a):
Na allegro jest jeden sprzedający który oddaje nooki po 429pln. Opisuje je jako Certified Refurbished. Co przez to rozumieć bo każdy inaczej traktuje ten termin?

Termin jest jednoznaczny - są to czytniki naprawione (odnowione) przez producenta (bo np. pękł ekran czy obudowa) lub ze zwrotów (w cywilizowanych krajach większość sprzętu można zwrócić w ciągu 30 dni od zakupu). Nie uszkodzone, to pełnowartościowy produkt, ale musi być oznaczony, bo nie jest "prosto z fabryki" i nie może być sprzedawany jako nowy.

03 kwi 2011 21:11:00
Użytkownik

coolmilka napisał(a):
Cześć,

W przeciągu miesiąca chcę zakupić swój pierwszy e-reader. Zastanawiam się pomiędzy nook-iem a kindle 3. Nook podoba mi się dużo bardziej wizualnie, poza tym nic o nim nie wiem bo na polskich stronach mało o nim informacji. Może ktoś kto ma mógł by się wypowiedzieć? Było by to dla mnie bardzo pomocne. Wiem, że kindle ma napewno lepszy i nowszy ekran, ale w czym jeszcze może być lepsze od nook-a to nie mam pojęcia:)

Czytam głownie sam tekst w plikach pdf, doc, rtf.

Chciał bym wydać max 500-600pln

Z góry dziękuję za pomoc

pozdr.
Kamil

myślałam o nooku krótko przed zakupem samego kindle, bo nook jest biały, a wersja międzynarodowa kindle jest (lub była) dostępna tylko w wersji grafitowej. Poza tym na ebayu widywałam wtedy aukcje tych czytników w cenach dośc porównywalnych do kindle, licytacje np., i dostępne na terenie UE (na towary kupowane w UE nie obowiązuje vat).
O wyborze Kindle zadecydował przede wszystkim ekran, bo wg mnie ten jest najwazniejszy i nie chcialam już czytnika z ekranem vizplexa czy sipix. Przed zakupen nie widziałam pearla (tyle co w sieci), ale gdy już miałam, uznałam, że warto bylo jednak postawić na perełkę;-) właśnie ;) (ogólnie kupowałam z nastawieniem, że jeśli mi się nie spodoba albo coś nie będzie pasowalo to przecież można zwrócić).
Ponadto mam mieszane uczucia jeśli chodzi o dotykowe ekrany, są ok ale na tradycyjne klawiatury nie narzekam. Do tego fakt, że kindle jest łatwo dostępny dla PL, bez konieczności ściągania z zagranicy przez pośredników np., (ważne w przypadku awaryjności urządzenia). To, że jest popularny, jeśli mogę to tak nazwać, na tym forum, sporo o nim się tutaj pisze, sporo użytkownicy starają się wycisnąć z tego urządzonka, czyli podkręcają jego możliwości. Co może się przydać jeśli będę miała fantazję grzebać w sofcie;). Kindle jeśli nie jestem w blędzie, ma baterię lepszą niż nook.
Co do specyfikacji, sam porównaj, wg mnie korzystanie z kindle jest wygodne, mimo, że nie obsługuje wszystkich formatów, lub, jakby może ktoś powiedział, obsługuje niezbyt wiele formatów. I też jest ładny (+ ja sobie bardzo chwalę dokupione metalowe pudełko ochronne, dla mnie to razem taki zestaw podstawowy, ze względu na to, że pudełko jest estetyczne, dopasowane wiernie i zarazem twarde).

Nie jestem bezkrytyczną fanką kindle, raczej nie kupiłabym kindle dx mimo, że początkowo po zakupie nosiłam się z takim zamiarem. Ale z tego co się interesowałam jakieś 2-3 miesiące temu, Kindle 3 rzeczywiście moim zdaniem miał najlepszy stosunek ceny do jakości, i pewnie byłabym skłonna twierdzić, że dalej ma. Cieszę się, że wybrałam kindle 3, ciekawi mnie trochę, jakie możliwości zaprezentuje kindle 4.

07 kwi 2011 0:07:30
Admin

eCzytnik: kindle
maruda napisał(a):
(na towary kupowane w UE nie obowiązuje vat).

Vat obowiązuje. Nie płaci się cła.

07 kwi 2011 9:38:35
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle
t3d napisał(a):
maruda napisał(a):
(na towary kupowane w UE nie obowiązuje vat).

Vat obowiązuje. Nie płaci się cła.

Ale VAT chyba dotyczy tylko płatników VAT, a sprzedawcy indywidualni mogą sobie odpuścić do pewnego obrotu (albo jeśli go zaniżają)?

07 kwi 2011 12:47:59
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Następna strona