|
|
Teraz jest 25 lis 2024 6:30:19
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
eCzytnik: PRS-350
|
Re: Jaki czytnik polecacie
używam prs-350 z dotykowym 5" ekranem. po za podstawowymi udogodnieniami jak nawigacja, zmiana stron, zaznaczanie tekstu (przydaje się do szybkiego sprawdzenia słowa w słowniku), robienie notatek (odręcznych lub z dotykowej klawiatury), dotykowy ekran pozwala zredukować ilość przycisków a przez to wielkość urządzenia. rozmiar kieszonkowego prs-350 jest niewiele większy od ekranu. mnie do zakupu przekonał rozmiar wielkości dłoni.
co do zakupu to w Polsce różnie z tym bywa. nowe czytniki nie są w ogóle sprzedawane w Polsce przez Sony. ja swój kupiłem w US po dokładnym przestudiowaniu jego możliwości na youtube.
|
13 mar 2011 20:06:34 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: brak
|
@Lukk tak jak myślałem, dlatego zależy mi na dotykowym wyświetlaczu, tylko teraz potrzebuje jakieś zestawienie, które czytniki go posiadają, żebym wiedział za czym się rozglądać. Z drugiej jednak strony jak już mam kupować coś "tableto-podobnego" to może warto, żeby oprócz książek dało się przeglądać internet i tutaj pasuje Onyx Boox 60, Icarus Sense przy czym ich cena jest trochę zaporowa póki co ;/ Jeszcze jakieś czytniki, których nie znalazłem pasują do tego opisu? Chyba dziś nie pośpię, co myslicie o pocketbook 302? Pasuje chyba do mojego opisu no i kosztuje względnie.
|
14 mar 2011 1:44:49 |
|
|
Użytkownik
|
kto poleci jakis czytnik PDF'ów do 500zł
Witam, jestem nowy wiec pragne wszystkich przywitac na wstępie;) często czytam e-booki w formacie PDF.(czasopisma w kolorze) Nie ukrywam ze czytanie pdf'ów na kompie jest mało wygodne. Potrzebuje urzadzenia ktore moge zabrac do lozka i bez problemu sobie czytac na dobranoc Smartfon odpada bo za mały ekran. Laptop i netbook tez w sumie. Widzialem kiedys jakies chinskie tablety za 280zł ktore odczytują pdfy. Posiada ktos? Moze ktos poleci cos innego? Pytalem w sklepach komputerowych ale nic nie mają, czasem jakis jeden model grubo powyzej 1000zł. Cena jaka mnie interesuje to mniej wiecej 500zł. Siedzi ktos w temacie? Szukalem sporo na necie ale jak widze jest to niestety nowosc w Polsce. Chcialbym zeby czytnik posiadam wejscie na karty pamieci, w miare mozliwosci wifi zbeym mogl surfowac po necie i pobierac nowe e-booki, miloby bylo gdyby posiadal opcje odsluchu muzyki i ewentualnie filmow;) Mam nadzieje ze nie za wiele wymagam;>:)
Pozdrawiam i dziekuje za każdą pomoc. ronnie86
|
21 mar 2011 7:48:47 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
Re: kto poleci jakis czytnik PDF'ów do 500zł
Jeśli przez czasopisma w kolorze rozumiesz różne skany z torrentów, to poniżej 10" bym nie schodził. Przy czym patrzyłem jak toto wygląda na ipadzie i nie było wcale super wygodne.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
21 mar 2011 8:40:41 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Re: kto poleci jakis czytnik PDF'ów do 500zł
Nie, nie, Vroo. Koledze wyraźnie chodzi o to, żeby kupić tani, wszystkomający chiński produkt tabletopodobny, nie iPada. No i żeby filmy odtwarzał. No cóż, nazwij mnie sceptycznym, ale jakoś powątpiewam, że potem na tym wiele będzie czytane... Anyway, ronnie86, tu masz dyskusję pełną: inne-eczytniki-f152/tani-czytnik-z-allegro-t9430.html + inne-eczytniki-f152/lark-freebook-7-0-t9458.html + ew. inne-eczytniki-f152/lark-freebook-7-0-vs-vedia-ereader-k4-t9659.html
21 mar 2011 9:16:51 |
|
|
Użytkownik
|
dzięki koledzy, zabieram sie do czytania:D:D
|
21 mar 2011 19:01:55 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
ogólnie produkty arcos ?? tablety są w miarę dobre i za dość fajną cenę
|
24 mar 2011 20:35:16 |
|
|
SwiatCzytnikow.pl
eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
|
tablet to nie czytnik - i to by było tyle na ten temat.
_________________ http://swiatczytnikow.pl (dawniej: Świat Kindle) http://ebooki.swiatczytnikow.pl - (prawie) wszystkie polskie e-booki w jednym miejscu, czyli porównywarka ofert księgarni.
|
24 mar 2011 21:01:19 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: NooK
|
Cześć,
W przeciągu miesiąca chcę zakupić swój pierwszy e-reader. Zastanawiam się pomiędzy nook-iem a kindle 3. Nook podoba mi się dużo bardziej wizualnie, poza tym nic o nim nie wiem bo na polskich stronach mało o nim informacji. Może ktoś kto ma mógł by się wypowiedzieć? Było by to dla mnie bardzo pomocne. Wiem, że kindle ma napewno lepszy i nowszy ekran, ale w czym jeszcze może być lepsze od nook-a to nie mam pojęcia:)
Czytam głownie sam tekst w plikach pdf, doc, rtf.
Chciał bym wydać max 500-600pln
Z góry dziękuję za pomoc
pozdr. Kamil
|
29 mar 2011 20:32:00 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Przede wszystkim tym, że możesz go sobie spokojnie zamówić do Polski. W przypadku nooka na 99% czeka Cię jeszcze, oprócz zabawy z PolAmerem lub znajomymi, opłacenie VATu (czyli 23%).
29 mar 2011 23:00:59 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: na Lenovo SL500. czytnika brak :(
|
Dysponuję mniej więcej sumą ok 500zł, max550zł. Wiem, że to może mało jak na doskonały czytnik, ale raczej nie mam szans uzbierać sumy wyższej - co więcej istnieje obawa, że jak poczekam jeszcze trochę to i ta się rozpłynie. Szukam czytnika uniwersalnego, ale w sumie - prostego. Nie zależy mi na kolorowych czasopismach. Głównie - przeglądanie skryptów uczelnianych, dokumentów pdf, (lub przekonwertowanych na inne), poczytanie książek, opowiadań itp. Ważne jest dla mnie stosunkowo długie działanie (a nie ładowanie co 2-3 godziny), i nie męczenie oczu (dlatego mój początkowy zamysł by kupić tablet raczej odpada ). Wifi było by fajne, ale - nie tylko dostęp do księgarni (gdyż, przyznam, że książek standardowych, do kupienia w takich miejscach praktycznie nie czytam = a głownie literaturę fachową, tam niedostępną) a możliwość np. przejrzenia stron. Znalazłam takie opcje: Kindle 3generacji, z wifi - cena ok.500-510zł. Ma to co w sumie potrzebuję, dodatkowo jest wifi, nie wiem jak z PDF-ami, ale myślę że sam tekst dobrze da się skonwertować. Jak wyczytałam, ma dobry ekran do czytania. Największą w sumie jego wadą jest angielskojęzyczność - przyznaję, że tego języka nie uczyłam się ani w szkole ani na studiach, więc znam go jedynie z filmów i komputera. Czy dla osoby, praktycznie ledwo znającej angielski, ten czytnik można polecić? BeBook - jaieś 515-520zł - bez wifi, ale obsługuje różne formaty. Czy byłby jednak wygodniejszy od Kindle'a? eClicto - ok 400-420zł wiele o nim nie wiem. wyświetla pliki pdf, i - jest polsko-języczny. Na zdjęciach wydaje się podobny do Kindle, czy więc nie opłaca się dopłacić setki, i mieć Kindle'a z wifi? A może jest jeszcze coś lepszego? Inny czytnik, mający dobrą widoczność, działający stosunkowo długo (i, jeśli by się dało - wifi)? Przyznam, że gubię się trochę w mnogości tych parametrów (procesory, rozdzielczość, rodzaje ekranu, kontrast itp itd). Nie zależy mi też na np. oglądaniu filmów. Ewentualna możliwość mp3 była by miła, ale w sumie do tego mam mp3/telefon więc nie jest to konieczne. Ekran może być czarno-biały/odcienie szarości, kolorów nie przewiduję
|
30 mar 2011 0:48:23 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: NooK
|
Mam zamiar kupić czytnik w PL więc sprawa przesyłek mnie nie interesuje. Zależy mi na tym aby ktoś napisał coś o nook-u bo o nim wiem bardzo mało
|
30 mar 2011 6:35:04 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 17 wrz 2010 18:34:40 Posty: 113 Lokalizacja: Warszawa
eCzytnik: Kindle Touch, Kindle 3, Android...
|
| | | | Demonis napisał(a): Dysponuję mniej więcej sumą ok 500zł, max550zł. Wiem, że to może mało jak na doskonały czytnik, ale raczej nie mam szans uzbierać sumy wyższej - co więcej istnieje obawa, że jak poczekam jeszcze trochę to i ta się rozpłynie. Szukam czytnika uniwersalnego, ale w sumie - prostego. Nie zależy mi na kolorowych czasopismach. Głównie - przeglądanie skryptów uczelnianych, dokumentów pdf, (lub przekonwertowanych na inne), poczytanie książek, opowiadań itp. Ważne jest dla mnie stosunkowo długie działanie (a nie ładowanie co 2-3 godziny), i nie męczenie oczu (dlatego mój początkowy zamysł by kupić tablet raczej odpada ). Wifi było by fajne, ale - nie tylko dostęp do księgarni (gdyż, przyznam, że książek standardowych, do kupienia w takich miejscach praktycznie nie czytam = a głownie literaturę fachową, tam niedostępną) a możliwość np. przejrzenia stron. Znalazłam takie opcje: Kindle 3generacji, z wifi - cena ok.500-510zł. Ma to co w sumie potrzebuję, dodatkowo jest wifi, nie wiem jak z PDF-ami, ale myślę że sam tekst dobrze da się skonwertować. Jak wyczytałam, ma dobry ekran do czytania. Największą w sumie jego wadą jest angielskojęzyczność - przyznaję, że tego języka nie uczyłam się ani w szkole ani na studiach, więc znam go jedynie z filmów i komputera. Czy dla osoby, praktycznie ledwo znającej angielski, ten czytnik można polecić? BeBook - jaieś 515-520zł - bez wifi, ale obsługuje różne formaty. Czy byłby jednak wygodniejszy od Kindle'a? eClicto - ok 400-420zł wiele o nim nie wiem. wyświetla pliki pdf, i - jest polsko-języczny. Na zdjęciach wydaje się podobny do Kindle, czy więc nie opłaca się dopłacić setki, i mieć Kindle'a z wifi? A może jest jeszcze coś lepszego? Inny czytnik, mający dobrą widoczność, działający stosunkowo długo (i, jeśli by się dało - wifi)? Przyznam, że gubię się trochę w mnogości tych parametrów (procesory, rozdzielczość, rodzaje ekranu, kontrast itp itd). Nie zależy mi też na np. oglądaniu filmów. Ewentualna możliwość mp3 była by miła, ale w sumie do tego mam mp3/telefon więc nie jest to konieczne. Ekran może być czarno-biały/odcienie szarości, kolorów nie przewiduję | | | | |
Wg tego co napisałeś Kindle będzie dla Ciebie wg mnie najlepszym wyborem. A obsługa języka angielskiego to nie problem, bo cały czytnik jest bardzo intuicyjny, a jego konieczność jego znajomości przy obsłudze ogranicza się naprawdę do minimum (i głównie do znajomości podstawowych słów delete, back, itp).
_________________ Recenzja Pocketbook Pro 903, Recenzja Story HD, Recenzja Cover Story
|
30 mar 2011 9:09:52 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: na Lenovo SL500. czytnika brak :(
|
W takim razie zdecyduję się na Kundelka Nawet instrukcję można w sumie wrzucić do translatora, albo poprosić kogoś z rodziny o pomoc, kto uczył się angielskiego a nie niemieckiego.
|
30 mar 2011 11:47:06 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
W Polsce nie kupisz Nooka w takiej kwocie, w jakiej się chcesz zamknąć. Kindla z kolei nie kupisz w Polsce bezpośrednio, ale przesyłka to kwestia 2-3 dni i ostateczna cena mieści się w twoich ograniczeniach.
|
30 mar 2011 14:31:22 |
|
|