Teraz jest 21 lis 2024 23:39:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Ile powinna kosztować książka elektroniczna? - komentarze 
Autor Wiadomość
Użytkownik

eCzytnik: Pocketbook 626
Post Re: Ile powinna kosztować książka elektroniczna? - komentarz
Odnoszę wrażenie, że dla pani Małgorzaty wydawanie książek w postaci cyfrowej wiąże się z niemal niewypowiedzialnym cierpieniem.
Trzeba je opracować - bo one się nie chcą składać same. Nie trzeba ich drukować, rozwozić, ani płacić za zwroty - a przecież każdy wie, że wydawnictwa są niesamowicie bogate i że wydawanie kasy na takie rzeczy to istota działalności wydawniczej... A skoro są do tego tak bardzo przywiązani, to klienci powinni rozumieć, że ceny wersji czytnikowych muszą zawierać wliczone koszty niezwiązane z wyprodukowaniem tych edycji...

Nie mam nic przeciwko uczciwej wycenie, z chęcią zapłacę odpowiednią kwotę - ale na litość boską, niech nie opowiadają bajek, że wersje cyfrowe opracowuje się zupełnie od zera i nie można wykorzystywać materiałów z edycji papierowej celem zminimalizowania kosztów...

16 wrz 2010 20:27:48
Admin

eCzytnik: kindle
olszewsb napisał(a):
Promocja 9.99$ jest chyba każdego dnia na wybrane pozycje (każdego dnia inne).
Może kupiliśmy tę samą książkę "SQL Cookbook" ?

Nie, bash cookbook i Linux cookbook :)

16 wrz 2010 21:00:51
Zobacz profil WWW
SwiatCzytnikow.pl

eCzytnik: kindle, onyx, nook, kobo, pb, ipad
Dołączam się do kolegów jako świeży właściciel CSS Cookbook. ;-)

Przeczytałem wypowiedź pani Szymaniak i obawiam się, że ta Pani po prostu nie rozumie. Klienta nie obchodzi ile kosztuje przygotowanie (i naprawdę to takie koszty? jeśli książka składa się głównie z nagłówków i akapitów, bez przypisów, tabel, wykresów to utworzenie każdego formatu będzie niemal automatyczne...), on chce kupić książkę i wciąż jest przekonany, że cyfra to mniej niż papier.

Owszem, świat obiegły wieści, że wydawnictwa dogadały się z Amazonem w sprawie podwyższenia cen, a dla UE to w ogóle ceny wersji Kindle bywają wyższe niż paperbacki, ale Amazon mógł sobie na to pozwolić, bo mają potężną platformę. Gdy wydawnictwa niezależne (opieram się tu głównie o IT) sprzedają wersje elektroniczne, to cena osiąga 30-50% papieru. Oni wiedzą, że jeśli będzie znacznie drożej, to ludzie i tak kupią papier, który im się mniej opłaca, albo będą ściągali.

A tekst na temat "konkurencji" między cyfrą i papierem to zupełne kuriozum. Oczywiście nikt im nie podpowiedział, że mogliby sprzedawać łącznie cyfrę+papier np. z 20% narzutem?

16 wrz 2010 21:09:44
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Mori napisał(a):
ubartosz napisał(a):
a. naswietlen (jesli drukujemy metoda tradycyjna a nie cyfrowa)
b. przygotowania maszyn (a. i b. rozkladaja sie na naklad - im wiekszy, tym cena jednostkowa nizsza)
c. druku, papieru, szycia/klejenia, oprawy itp.

Czy to nie jest po prostu to, co zwykło się nazywać kosztem druku?

Dokladnie - chcialem tylko zwrocic uwage, ze to nie tylko koszty "papieru i atramentu" jak domu na drukarce, ale sporo wiecej ;-)

Mori napisał(a):
Pytanie: jak to jest z tą dystrybucją w przypadku książki papierowej - tzn. kto za to płaci? Wydawnictwo? Bo późniejsza marża księgarzy, czy to tych ze świata rzeczywistego, czy tych elektronicznych wydaje się być w Polsce porównywalna (czyli około 50% ceny końcowej trafia do kieszeni księgarzy - ale oczywiście i oni mają swoje koszty).

Az mi sie cyctat cisnie... "Pan placi, pani placi...". Ale powaznie - zasadniczo wszyscy: wydawca musi magazynowac i dostarczac do hurtownikow/ksiegazy, ci maja swoje magazyny, swoje narzuty i tak dalej. Nie oszukujny sie - nawet jak ksiazka lezy w magazynie w sklepie i nikt jej nie dotyka, to i tak generuje koszty. Przestrzen magazynowa kosztuje a nie przynosi zyskow (nie ma tam klientow, ktorzy by cos kupili). To wszystko odpada w przypadku dystrybucji elektonicznej.

Mori napisał(a):
W przypadku PDFa się to robi, ustawia się tam te literki dość dokładnie chyba

Niezupelnie. Dokladnie to ustawial zecer literke po literce. Teraz czcionka ma zdefiniowany kerning (odstep miedzy literami) i zasadniczo do wielkosci mniej wiecej 16p wszystko powinno byc OK. Wieksze trzeba czasem poprawiac. Poza tym - jak myslisz - czy zasady skladu roznia sie od tego czy to papier drukowany czy elektroniczny? Nie wiem, ale tak na logike wydaje mi sie, ze elektoniczny powinien byc latwiejszy (odpadaja wszystkie zasady typu np. "nie zostawiaj jednej litery na koncu wiersza", bo jak sie tekst w czytniku ptrzeskaluje to sie wszystko poprzestawia).

Mori napisał(a):
Ilustracje też są problemem zapewne (aczkolwiek ja nie widzę problemów w tym, by w większości eBooków je sobie odpuścić, zwłaszcza, jeśli miałoby to obniżyć cenę końcową).

No nie wiem - ostatnio kupilem epuba (9.90$ - a wiec cena zdecydowanie nizsza niz papierowa) - wydany z ilustracjami, ktore nota bene bardzo dobrze sie na czytniku prezentowaly. Mozna? Mozna - tylko trzeba chciec...

Mori napisał(a):
A teraz mam już swoją własną, całkowicie prywatną spiskową teorię, dlaczego w wydawnictwach myśli się o eBookach tak, a nie inaczej - wynika to z faktu, że niektórzy są przekonani, iż eBooki można spokojnie czytać na ekranach komputerów i telefonów komórkowych. No, to ja już się niczemu nie dziwię - w końcu każdy (albo prawie każdy) ma jakąś komórkę, komputer pewnie też, to w sumie nie ma żadnych dodatkowych wydatków na urządzenie, to w sumie czemu taki plik miałby być tańszy niż papier? Nic się zwracać nie musi.

Szczerze mowiac nie rozumeim dlaczego fakt, ze kazdy ma jakies urzadzenie do czytania (na komfort czytania na komorce/monitorze spuscmy zaslone milczenia ;) ) mialby wplywac na cene ksiazki? Cena powinna byc ustalona na zasadzie: "wytworzenie" kosztuje mnie x, marza to y, cena dla uzytkownika to x+y. To co wydawnictwa robia w tej chwili to: "wyprodukowanie" ebooka to x, "wyprodukowanie" ksiazki papierowej to (x+n), marza to y. Cena ebooka to x+n+y. "n" nie ma zadnego uzasadnienia, a i tak jest "dowalony" do ceny.

Mori napisał(a):
Sam już nie wiem, co lepsze - ePUB z DRMem (który da się ściągnąć bądź nie) czy PDF bez DRMu...

Najlepszy to oczywiscie epub bez DRM-u ;) i do tego powinnismy dazyc :)

16 wrz 2010 21:29:42
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite, iPhone 5
ubartosz napisał(a):
Nie wiem, ale tak na logike wydaje mi sie, ze elektoniczny powinien byc latwiejszy (odpadaja wszystkie zasady typu np. "nie zostawiaj jednej litery na koncu wiersza", bo jak sie tekst w czytniku ptrzeskaluje to sie wszystko poprzestawia).

Nie wiem jak w innych programach, ale quark czy indesign obsluguja skrypty w ktorych mozna opisac zasady hyphenacji, justowania itd i niezaleznie od zmiany wielkosci czcionki czy interlinii tekst bedzie sie wedlug nich lamal ( np nie beda wisiec spojniki a wyrazy nie bedea sie dzielic.

17 wrz 2010 6:47:31
Admin

mihu napisał(a):
ubartosz napisał(a):
Nie wiem, ale tak na logike wydaje mi sie, ze elektoniczny powinien byc latwiejszy (odpadaja wszystkie zasady typu np. "nie zostawiaj jednej litery na koncu wiersza", bo jak sie tekst w czytniku ptrzeskaluje to sie wszystko poprzestawia).

Nie wiem jak w innych programach, ale quark czy indesign obsluguja skrypty w ktorych mozna opisac zasady hyphenacji, justowania itd i niezaleznie od zmiany wielkosci czcionki czy interlinii tekst bedzie sie wedlug nich lamal ( np nie beda wisiec spojniki a wyrazy nie bedea sie dzielic.

Chodzi o to, że jeśli nie robisz druku, albo PDFa, to łamanie nie występuje. Bo co się dzieje jak zmienisz rozmiar czcionki w ePUBie na czytniku?

17 wrz 2010 12:17:23
Zobacz profil WWW
Użytkownik

t3d napisał(a):
mihu napisał(a):

Chodzi o to, że jeśli nie robisz druku, albo PDFa, to łamanie nie występuje. Bo co się dzieje jak zmienisz rozmiar czcionki w ePUBie na czytniku?

Obaj mówimy o tym samym tylko trochę inaczej :)

Łamanie występuje tylko, że nie robi się tego manualnie a automatycznie za pomocą zbioru zasad, które będą obozwiązywać nawet jak zmienisz rozmiar czcionki. Gdyby tak nie było to wszystko by się wszystko sypało po zmianie czcionki. Mówię z doświadczenia, codziennie redaguje teksty w indesignie.

17 wrz 2010 13:25:28
Admin

mihu napisał(a):
Łamanie występuje tylko, że nie robi się tego manualnie a automatycznie za pomocą zbioru zasad, które będą obozwiązywać nawet jak zmienisz rozmiar czcionki. Gdyby tak nie było to wszystko by się wszystko sypało po zmianie czcionki. Mówię z doświadczenia, codziennie redaguje teksty w indesignie.

A na kindlu też masz indesigna?
W dyskusji chodzi o to, że nie robi się specjalnego łamania dla ebooków w ePUB, więc koszt takiego łamania nie powinien być wliczany w cenę ebooka (w odróżnieniu od papierowej książki).

17 wrz 2010 13:34:47
Zobacz profil WWW
Użytkownik

t3d napisał(a):
mihu napisał(a):

A na kindlu też masz indesigna?
W dyskusji chodzi o to, że nie robi się specjalnego łamania dla ebooków w ePUB, więc koszt takiego łamania nie powinien być wliczany w cenę ebooka (w odróżnieniu od papierowej książki).

Ja nie mowie, że koszt powinien być wliczany. Rzeczywiście nie ma tu żadnego nakładu pracy. Chodzi mi o to, że formaty takie jak ePub czy mobi same w sobie mają właśnie zbiór takich skryptów, który sprawia, że tekst łamie się automtycznie według pewych zasad po zmianie czcionki, natomiast Pani z WAB próbuje nam wmówić, że proces ten generuje koszty porównywalne z łamaniem przez redaktora, co jest klamstwem.

17 wrz 2010 14:06:51
Użytkownik

OT - tak z ciekawości - czy ePub wyeksportowany z InDesign jest pokazywany prawidłowo przez ADE i FBreadera?
Dawno już patrzyłem, ale o ile pamiętam bywało z tym różnie. A teraz doszedł nam chyba jeszcze "ePub for iPad".

18 wrz 2010 23:11:15
Użytkownik

eCzytnik: Kindle 2 DX
Za całą dyskusję moim zdaniem wystarczą te dwa kwiatki:
- "obserwacja rynków zagranicznych, potrzeba ujednolicenia oraz rosnące koszty produkcji ebooków"
- " dlaczego w związku z tym cena e-booka miałaby być niższa? Wszakże to ta sama książka"

Ta pani to albo debil, albo pracuje w branży księgarskiej od tygodnia lub ostatecznie robi sobie jaja...
Jeżeli ktoś taki kieruje polityką wydawniczą w dużym wydawnictwie, to będziemy dyskutować na cenami e-booków przez najbliższe 3 lata a i tak nic się nie zmieni.
Fachowość, znajomość realiów branży i umiejętność strategicznego myślenia na poziomie dyrektórków z PKP lub Poczty Polskiej.
Ręce opadają...

20 wrz 2010 15:13:43
Użytkownik

dsznajder napisał(a):
OT - tak z ciekawości - czy ePub wyeksportowany z InDesign jest pokazywany prawidłowo przez ADE i FBreadera?
Dawno już patrzyłem, ale o ile pamiętam bywało z tym różnie. A teraz doszedł nam chyba jeszcze "ePub for iPad".

nie mam pojęcia. U mnie w firmie wykręcają tylko PDF-y

20 wrz 2010 16:40:04
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Ach, dotarło do mnie, że w tym całym zamieszaniu zapomnieliśmy poprosić Was o jedną, drobną rzecz - wyrażajcie swoje zdanie (oczywiście w kulturalnej formie) pisząc do wydawcy. Może gdy do niektórych dotrze, że klienci nie godzą się na tak wyceniane eBooki, nastąpi zmiana polityki cenowej?

Adresy do kontaktu z W.A.B. znajdziecie na ich stronie internetowej: http://wab.com.pl/?content=kontakt.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

21 wrz 2010 19:44:34
Zobacz profil WWW
Użytkownik

eCzytnik: Kindle
no właśnie
20 minut temu kupiłem w nexto Mankella z WAB sygnowanego jako pdf BEZ DRM
zapłąciłem, dostałem link do ściągnięcia, wgrałem do kindle
jest, czytać się da, ale jakość do dupy
ok, postanawiam wrócić do calibre i przekonwertować do innego formatu (mobi?)
nie udało się - calibre twierdzi, że pdf MA DRM
mam więc eboka pięknie złożonego d czytania w adobe na kompie a na ebook readerze mogę się cmoknąć w pompkę...
w dodatku - 34,90 zł
ale jestem idiota!!!

22 wrz 2010 12:37:18
Admin

eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
Spokojnie JEEPie, aż tak źle nie powino być. PDFy tam są zdaje się zabezpieczone hasłem - sprawdź, czy programy typu PDF Password Remover 3.1 czy A-PDF Restrictions Remover sobie z tym nie poradzą.

Muad'Dib uczył się prędko, ponieważ najpierw przeszedł szkolenie jak się uczyć. A najpierwszą ze wszystkich otrzymał lekcję podstawowej wiary, że może się nauczyć. Szokuje odkrycie, jak wielu ludzi nie wierzy, że mogą się nauczyć, a o ile więcej uważa, że nauka jest trudna.

22 wrz 2010 13:04:48
Zobacz profil WWW
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona