|
|
Teraz jest 21 lis 2024 22:34:16
|
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Re: Wbudowana bateria?
Wydaje mi się iż jest tak między 200 a 300 stron, wyładowałem w półtora dnia, czasami wyłączałem czasami zostawiałem na standbye. 4 dni też mi przetrzymał, tylko mniej używany. A tak przyokazji, czy wam też standbye czasem zaciemnia ekran, czasami w całości, czasami tylko połowe, a ze 3 razy zobaczłem ikonkę Zzzz, czyli wtedy chyba dobrze zadziałał
|
12 sty 2010 12:19:23 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Ale "stron" w rozumieniu pageflipów (czyli przerzucenia między kolejnymi ekranami), czy "stron" w rozumieniu liczb podanych na dole (one są tam liczone "teoretycznie" według "papierowej" wersji - mnie wychodzi koło 2-3 pageflipów na "stronę" w obecnie czytanej pozycji) - bo to nie jest takie oczywiste Tak, tryb uśpienia i u mnie tak robi. Natomiast ikonką bym się nie przejmował - po wyciągnięciu kabla od ładowarki też nie zawsze od razu przełącza obraz baterii na taki bez strzałki wskazującej na ładowanie -- a przecież nie oznacza to, że z powietrza teraz energię sublimuje.
12 sty 2010 12:33:55 |
|
|
Użytkownik
|
Mam pytanie w związku z tą kiepska baterią. 1) Czy w czasie ładowania ładowarką sieciową, można czytać na czytniku ? Nie chodzi mi o USB, bo domyśłam się, że nie. 2) Jak długi ( mniej więcej) jest kabel od ładowarki do gniazdka. Pytam pod kątem, gdy gniazdko jest np oddalone metr od fotela ? 3) Czy nie ma problemu z zostawieniem czytnika na noc do naładowania się, Nie grozi to np przeładowaniem batreii, uszkodzeniem czytnika etc?
|
14 sty 2010 13:37:20 |
|
|
Admin
|
Tak, można używać bezproblemowo. Z USB jest tak, że czasem eClicto głupieje i nie blokuje używania po podłączeniu do USB, ale zazwyczaj widzimy komunikat, że eCzytnik jest podłączony do komputera i tyle. Organoleptyczne pomiary mówią, że kabel ma około 1,40m długości. Nie mam pojęcia, ale stawiam, że nie.
14 sty 2010 14:03:59 |
|
|
Użytkownik
|
Ja sobie zakupiłem zapasowy akumulator - ładowarkę USB. Jak mi zabraknie prądu - a było to dotychczas niezwykle frustrujące gdy znikała mi książka w połowie akapitu - podłączam baterię.
Moją frustrację wywołało kilkukrotnie to, że nie można ładować z komputera i czytać równocześnie książki - po odmountowaniu dysku przez komputer czytnik powinien wrócić do stanu ładowania - jak z prądu - a niestety tak się nie dzieje.
|
26 sty 2010 17:52:01 |
|
|
Admin
|
Vovin, czyli nosisz ze sobą baterię + kabel USB, by ją podłączyć? Czy jak to wygląda? I na ile taka zewnętrzna bateria wystarcza?
Z dzisiejszych testów: pełna bateria, praca od 8:40 - 18, 105 stron, ~260 pageflipów, niby jeszcze dwie kreski na dole, ale "Niski stan baterii" i koniec. Czytany ePUB ~300 kB, orientacja pozioma, 80% powiększenia, stan uśpienia po 5 minutach.
26 sty 2010 19:21:56 |
|
|
Użytkownik
|
Mori, czytnik i tak jest troszkę za duży by się zmieścił mi w kieszeni, więc noszę go w torbie. Wygląda na to, że bateria starcza na conajmniej jedno pełne ładowanie - więcej nie miałem okazji sprawdzić. Tak, noszę ze sobą baterię z kablem. Wymiary nie są przeszkodą - jest dosc kompaktowa. W warunkach bojowych przetestuję to w nadchodzących tygodniach podczas backpackerskiego wypadu - dotychczas zawsze musiałem sie ograinczać z ilością książek.
|
27 sty 2010 9:57:12 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
To może od razu taka ładowarka na ogniwach słonecznych? Ale poważnie... Myślę, że te problemy są przejściowe. Wszystkie inne czytniki bazowane na netroniksie mają czas działania mierzony w tysiącach pageflipów, także powinno się to poprawić przy zmianie firmware'u.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
27 sty 2010 11:00:17 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Co nie zmienia faktu, że wypuszczając takiego Netronixa nieco się zbłaźnili. Strach pomyśleć co będzie jak wypuszczą tą swoją "własną konstrukcję".
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
27 sty 2010 17:33:43 |
|
|
Admin
|
Poprawka: wypuszczając taki firmware. Hardware jak hardware, przecież nie wymontowali normalnej baterii, a w jej miejsce wstawili 32 mAh, prawda? A wiesz, gdyby to było wydajne, to chętnie bardzo, jeśli tylko jest dostępne w małych rozmiarach w rozsądnej cenie. Mógłbyś podać konkretny model i ewentualnie jakieś linki, jeśli kupowałeś przez Internet? O, i cenę tego cuda =] Chociaż mnie się mieści czytnik wraz z okładką do kieszeni kurtki.... No i energia na dodatkowe pełne ładowanie byłaby w sumie wystarczająca - spokojnie wytrzymywałoby to u mnie nawet pełny dzień czytania, a potem mógłbym się gdzieś wpiąć.
27 sty 2010 17:46:13 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Ja się tylko zastanawiam dlaczego do tej pory jeszcze nikomu nie puściły nerwy i nikt nie wgrał (a nawet nie próbował) oprogramowania od cybooka czy cool-era. Na mobileread były takie próby podmiany oprogramowania w rodzinie netroniksów (z różnym skutkiem ).
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
27 sty 2010 17:53:52 |
|
|
Admin
|
Zapewne z trzech powodów: 1) ludzie wolą mieć eCzytnik ze słabym firmware niż cegłę; 2) brak dostępnego oryginalnego firmware'u, który można byłoby przywrócić w razie problemów; 3) brak jakiegoś rozsądnego alternatywnego firmware'u (no bo co? Ten z PB 301 wrzucać? Nawet nie wiem, czy 301 to jeszcze EB600, czy już tylko EB600EM. Firm od Cool-era ma wsparcie dla folderów? Bo to akurat dla mnie dość istotne).
27 sty 2010 18:04:14 |
|
|
Użytkownik
|
Kupiłem na allegro za 79zł. Dokładnie od tej firmy: http://fondo.pl/produkt.php?id=874Później oglądałem jeszcze tzw zasilacze bateryjne na 4 paluszki AA (moga być akumulatorki) za 14zł. Ale przed chwilą sprawdzałem i poznikały - chyba towar deficytowy. Ale na pewno pojawią się znowu niebawem
|
27 sty 2010 23:06:06 |
|
|
Admin
|
Wyjściowe nie jest za słabe? Na stronie mowa o 5V / 450 mA, podczas gdy ładowarka dołączana do eClicto ma 5 V / 1 A (i o tych samych parametrach mowa w instrukcji).
Mnie z kolei pociągają te na ogniwa słoneczne. Na Allegro to około 50-60 zł z dostawą, 1350 mAh pojemności bateria, dająca około 5.5 V / 1 A na wyjściu (pewnie tego 5.5 V nie osiąga, ale to nieistotne)... Jestem ciekaw, czy ktoś używał/testował i może wydać jakąś opinię.
27 sty 2010 23:25:07 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 16 lip 2007 13:54:46 Posty: 656 Lokalizacja: Atol Bikini
eCzytnik: PRS-505, eClicto, Kindle 3, HTC LEO
|
Witam, Ciekawe, czy ktoś rozważał już złożenie reklamacji. W ofercie wskazany jest przecież dużo dłuższy czas pracy. Jest to istotne odstępstwo od warunków. Przy skorzystaniu z ustawy o obrocie konsumenckim Kolporter musiałby się mocno zacząć pocić - bo albo naprawa w stosunkowo krótkim terminie, albo obniżka ceny, albo zwrot kasy. O wymianie na inny egzemplarz nie piszę, bo wszystkie przecież tak mają
_________________ Pozdrawiam, Chesuli
|
27 sty 2010 23:35:57 |
|
|