Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Czego mi brakuje w Sony PRS
Po kilku dniach użytkowania......
- Jednoczesne czytanie ebooka i słuchanie nagrań jest OK ( nauka angielskiego ) ale zatrzymanie odtwarzacza mp3 podczas czytania to istna katorga szkoda ze obok volume nie ma jeszcze 2 przycisków PLAY/STOP i PAUSE - brak możliwości segregowania utworów mp3 ( wyszukiwanie jest koszmarne ) - słownik !!!!!! Widział ktoś jakiś słownik na to urządzenie? Podobno nowa ver. tych urządzeń ma już je mieć. Ciekawe czy uda się je przenieść na starsze modele... Pozdrawiam
|
08 sie 2009 20:34:16 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Re: Czego mi brakuje w Sony PRS
Zauważ, że byłoby to męczarnią. PRS-505 klawiatury nie posiada, ekranu dotykowego również nie, więc wpisanie czegokolwiek byłoby problematyczne (nie mówiąc o braku możliwości zaznaczenia wyrazu) - stąd wątpię w to, iż na PRS-505 pojawią się w pełni funkcjonalne (czyli z wyszukiwarką słów) słowniki.
08 sie 2009 21:04:52 |
|
|
Użytkownik
|
Słownik... Proponuje zobaczyć jak jest to rozwiązane w Mobipocket. Po naciśnięci dedykowanego klawisza przechodzi się w tryb zaznaczania i strzałkami kierunkowymi przeskakuje się do wybranego wyrazu. Potem OK i już słowo zostaje wyświetlone w słowniku. Raczej bardzo proste i skuteczne rozwiązanie. Myślę że tylko taki sposób sprawdzania znaczenia słów będzie występował w kolejnych edycjach readerów.
|
08 sie 2009 21:38:22 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
Tak samo w CoolReaderze na OpenInkpocie.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
09 sie 2009 22:36:57 |
|
|
Użytkownik
|
Blokady klawiatury. Podczas noszenia w torbie wciskają się klawisze wybierając różne, niekoniecznie pożądane opcje.
|
10 sie 2009 11:33:51 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 paź 2008 14:57:41 Posty: 42 Lokalizacja: Archipelag Magellana
eCzytnik: Sony PRS 505 (2x), nowy: k3g
|
Blokadę klawiatury zastępuje mi suwak na grzbiecie- poczytam (np.w metrze) i wychodząc na powierzchnię gaszę ekran- spokój.
Mi brakuje pilota: czegoś takiego, jak w fotoaparatach- kabelka zdalnej zmiany strony. Mógłby być wtykany w gniazdo USB i mieć standardowe 90 cm- jak foto-wyzwalacze. Funkcja ta sama: niech mi się nie porusza cały sprzęt, gdy zapragnę zmienić stronę. I to nie tylko na leżaczku, gdy sobie "postawię daszek" na brzuchu i tak czytam, również w pociągu na stoliku, oraz na daszku wózka dziecięcego. Lenistwo siłą napędową postępu, no nie?
|
10 sie 2009 15:49:25 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 18 wrz 2008 16:29:22 Posty: 113 Lokalizacja: Skive (Denmark)
|
Mi brakuje wiekszego kontrastu. Bajery w stylu odtwarzacza MP3 uwazam za nieporozumienie.
|
11 sie 2009 8:41:44 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 13 cze 2008 14:47:02 Posty: 2836 Lokalizacja: Gdańsk
eCzytnik: kindle
|
A ja myślę że dźwięk jest nieco zaniedbywany w czytnikach. Bez problemu można by na urządzeniach typu czytnik wykorzystać tą funkcję o wiele lepiej. Np. słowniki języków obcych odtwarzające poprawną wymowę, kursy językowe z quizami, gdzie należałoby zaznaczać usłyszane wyrażenia, czy chociażby funkcja czytania tekstu przez automatycznego lektora (jak w kindle). A odtwarzacz w takim urządzeniu to groszowa sprawa. Załatwia się to praktycznie jednym układem scalonym i gniazdkiem słuchawkowym. Widocznie producenci czytników wychodzą z założenia że ten 1 czy dwa dolary więcej w koszcie produkcji opłaca się dać za dodatkową funkcjonalność która może kogoś skłonić do zakupu.
_________________ Porównywarka cen ebooków
|
11 sie 2009 13:46:59 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 18 wrz 2008 16:29:22 Posty: 113 Lokalizacja: Skive (Denmark)
|
Zgoda. Mialoby to sens, gdyby bylo w jakis sposob sprzezone z tekstem w jakism specjalnym formacie medialnym. Poki co to jedno swoje a drugie swoje.
|
11 sie 2009 18:33:15 |
|
|
Użytkownik
|
Mi najbardziej brakuje wymiennej baterii. Czasami jak zapomni się naładować reader'a przed dłuższą podróżą to w trakcie trzeba się pożegnać z czytaniem (szczególnie jeśli się intensywnie czyta, a nigdzie w pobliżu nie ma kontaktu).
|
26 sie 2009 20:16:08 |
|
|
Użytkownik
|
Oczywiście, że istnieje słownik na PRS-505!!! Sprawdźcie pod tym adresem: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=22320
|
27 sie 2009 23:32:47 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 paź 2008 14:57:41 Posty: 42 Lokalizacja: Archipelag Magellana
eCzytnik: Sony PRS 505 (2x), nowy: k3g
|
W książkach czytanych na "komórce" spotkałem się z opcją wyświetlania najniższej linijki na początku następnej kartki. Bardzo fajna opcja i pomaga w płynnym czytaniu. Czytam po obróceniu czytnika w poziomie i podział strony na pół - z zakładem- powoduje wyświetlanie części tekstu półprzejrzystej, znacie to. A ja bym wolał, żeby czytnik podzielił tekst i umieszczał u góry ostatnią linijkę z poprzednio czytanej części strony. Taka drobna innowacja. Ale, że nie mogę wymienić baterii, to dokucza!
|
22 paź 2009 23:07:51 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
Mam model 505, który uważam za najlepszy mój zakup ubiegłego roku. Ja skupiłbym się tylko na usprawnieniach dotyczących czytania. Te wszystkie muzyczne bajery itp. mam w komórce, którą i tak mam zawsze przy sobie. Używam czytnika tylko do czytania książek, więc nie wchodzą u mnie w grę żadne słowniki i tego typu rzeczy. Skupiłbym się więc na powiększeniu ekranu i polepszeniu kontrastu. No i może rzeczywiście wygodny byłby opisywany powyżej wężyk do przewracania stron.
|
25 paź 2009 13:55:56 |
|
|
Użytkownik
|
Kolor i wersja z większym ekranem. O ile oczywiście mówimy o jakimś przyszłościowym PRS( mam 505 od 2 lat). Irytuje mnie też mruganie przy zmianie stron. Poza tym uważam, to za bardzo dobrze skonstruowane urządzenie i gdyby było tańsze to obdarowałbym pół rodziny i znajmych z okazji np. Mikołajek (:-).
|
30 paź 2009 11:09:49 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: sony prs-600
|
to co fajne i przydatne w szczegolnosci do ksiazek w jezyku angielskim - slownik. dalej - fajne jest to ze mozna zaznaczyc poszczegolne slowa i zapisac w notatniku, co by potem je sobie do glowy wbic, co jest szybsze i wygodniejsze niz sleczenie nad ksiazka i wypisywanie na biezaco na kartce tego, co sie uwaza za przydatne. czego nie ma a co by bylo dobre: jest opcja dodania notatki do zaznaczonego slowa, poza tym jest opcja wyszukania wszystkich danych slow w ksiazce. laczac te 2 opcje - zaznaczamy slowo nam nie znane, wbijamy opcje wyszukania tego slowa w calej ksiazce, dodajemy polska translacje (jako notatka) do tego slowa i za jednym zamachem mamy zawsze pod reka polskie tlumaczenie. mam nadzieje, ze wyrazilem sie jasno poza tym powinno ekranik powinien byc mniej podatny na odbicia, ze tak powiem
|
15 lip 2010 18:06:33 |
|
|