Opiszę wam mój mały wypadek z czytnikiem Sony PRS-505 w roli głównej
A więc kilka dni temu byłem w łazience, miałem ze sobą czytnik, był w dużej kieszeni w bluzie czyli na wysokości brzucha mam 175 cm wzrostu więc każdy mnie więcej wie na jakiej wysokości był czytnik. Kiedy myłem ręce, czytnik wypadł mi z kieszeni na podłogę (płytki ceramiczne - "kafelki") uderzył swoim górnym lewym rogiem w podłogę, obudowa leżała osobno a górna (srebrna) część obudowy, tam gdzie jest przycisk POWER, odpadła od czytnika, czytnik się wyłączył (był włączony kiedy wkładałem go do kieszeni).
Gdy zobaczyłem co się stało zaryczałem jak ranny bawół i opanował mnie nastrój
który może każdy sobie wyobrazić. Kiedy już trochę się uspokojiłem pozbierałem rannego towarzysza, zaniosłem na salę reanimacyjną i zacząłem wskrzeszanie. Próbowałem założyć górną srebrną część, ale nie mogłem dopasować przycisku POWER, przeszkadzała mała plastikowa część (zdjęcie 3), wreszcie to wepchnąłem i cały w nerwach włączyłem czytnik.
No i co?
I udało się, najpierw ciężko zadyszał, zakaszlał ale nabrał głeboko powietrza i wyświetlił ostatnio czytaną prze zemnie książkę - Hurra, krzyknąłem i opanowała mnie błogość, nie straciłem drogiego towarzysza no i nie będę musiał inwestować przy najmniej 200$ w nowy czytnik.
Bilans jest taki że czytnik przetrwał upadek z dość dużej wysokości na twardą powierzchnie, niestety okładka tego upadku nie wytrzymała, złamał się ząbek mocujący czytnik w okładce (zdjęcie 2), krawędź obudowy (tam gdzie jest napis SONY) (zdjęcie 1) lekko odstaje, można ją docisnąć (jak dobrze się przyjrzycie zobaczycie że odstaje). I jeszcze została mi ta mała plastikowa część, (zdjęcie 3 - dla porównania wielkości widoczna jest obok 1 centa amerykańskiego) chyba jest to element przycisku POWER, nie mam zamiaru próbować jego ponownej instalacji, czytnik działa bez tej części a obawiam się że już następny raz mogę go nie uruchomić po otwarciu obudowy.
Taka to była moja przykra przygoda a morał z niej taki - nie noś czytnika w kieszeni jak myjesz ręce
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3