Teraz jest 25 lis 2024 23:47:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 93  Następna strona
Aktualnie czytane 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Wiera Kamsza "Яд минувшево", w kolejce czekają Dębski "Wilki i orły" oraz Clausewitz "O wojnie".

Zazdroszczę, że czytasz po rosyjsku. Ja umiem, ale zardzewiała to wiedza, za wolno mi idzie, wtedy się denerwuję i zniechęcam. Może powinnam próbować, aż powrócę do pełnej sprawności w tym języku? A tyle jest tytułów, podobno ciekawych, których nie tłumaczą. Coben mnie trochę męczy, polskie wydanie takie, że na stronie jest dialog, kończy się na drugiej, a i tak z niego nic nie wynika, więc mam wrażenie, ze lecę przez książkę lotem błyskawicy, ale czytam o niczym. Może to tłumaczenie? Na oku położyłam sobie Maryninę, jak mnie Coben wkurzy bardziej, to będę dryfować w jej stronę.

01 lut 2009 14:17:01
Użytkownik

Próbuj, próbuj, naprawdę warto, tym bardziej że nasze wydawnictwa mają tendencję do wydawania pierwszych części cyklu, a o reszte niech się wielbiciel sam martwi;) A poza tym łatwiej jest odbierać język, niż samemu w nim tworzyć.
Przede mną: "Córka króla elfów" Lorda Dunsany'ego i "Jehannette" Izabeli Szolc. Niech tylko skończy się sesja... Tymczasowo podczytuję Norę Roberts, co mi wpadnie w ręce.

Tronowa sala i wystrzał
Błyskawica...
Czterech jeden wezwał
Błyskawica...

Serce...
Starą krwią wieczór spurpurowiał
Serce...
Wiek bogów nikczemnie mały się stał
Serce...
Czworgu jeden oddał
Serce...

01 lut 2009 16:27:22
Użytkownik

eCzytnik: Kindle Paperwhite
Clausewitz jest strasznie ciężki - Sun Tzu czyta się szybko i przyjemnie, a 'O Wojnie' to droga przez mękę :)
Są jeszcze w ogólnym obiegu jakieś 'podreczniki' taktyki/strategii? "O sztuce wojennej" Skibińskiego czytałem.
A na razie kończę space opere Elizabeth Moon (cykl Suiza)

01 lut 2009 23:43:56
Użytkownik

Aktualnie czytam Oko Jelenia: Drewniana twierdza, Pilipiuka. Ostatnio przeczytałam prawie wszystkie książki tego autora i bardzo mi się one podobają :). I nie mogę się od nich oderwac, mimo że za kilka dni omawiamy Krzyżaków...

04 lut 2009 12:13:31
Użytkownik

dzisiaj zaczęłam Revolutionary Road Richarda Yatesa. Pora na czytanie w jezyku angielskim, staram sie stooswac zasadę, że jedna książka po polsku, jedna po angielsku. Kto wie, może po namowach kyalle strzelę sobie coś po rosyjsku?

04 lut 2009 20:05:23
Użytkownik

Skończyłam właśnie "Gdybym ci kiedyś powiedziała..." Judy Budnitz (rewelacyjne!!), a teraz jestem w trakcie czytania "Pianistki" Elfriede Jelinek. Później przyjdzie czas na Olgę Tokarczuk.

05 lut 2009 15:27:57
Ja obecnie czytam 'Platki na wietrze' V.Andrews i jestem troche rozczarowana poniewaz pierwsza czesc 'Kwiaty na poddaszu' mnie zafascynowala niestety obecna nie ma takiej mocy

07 lut 2009 1:24:52
Obecnie czytam "Biegunów" O.Tokarczuk.
Jeśli chodzi o czytanie w oryginale (po rosyjsku np.), to proponuję zacząć od kryminałów, które są pisane dość prostym językiem.

07 lut 2009 12:21:37
Użytkownik

... przebrnąłem przez całą twórczość Feist`a wydaną w naszym języku ojczystym już jakiś czas temu, zamykając Niebajką - jetsem pewny że za jakiś czas wrócę do jedo książek niejednokrotnie. Obecnie czytam `Księcia Nicości` Bakker`a :P

07 lut 2009 15:06:07
Użytkownik

Przeczytałam 'Zmierzch', 'Księżyc w nowiu' i 'Zaćmienie' Stephenie Meyer.
Zabieram się za 'Przeminęło z wiatrem' Margaret Mitchell, a później za "Annę Kareninę' Lwa Tołstoja'.
Jak przez to przebrnę za pewne pierwszy poleci 'Świt' Meyer ;)

z przeznaczonym sobie Mężczyzną u boku. "

08 lut 2009 18:50:31
Użytkownik

Oprócz Nowego Testamentu przed egzaminem z chrześcijaństwa właśnie zaczynam czytać Irvinga Zanim Cie znajdę a skończyłam Vernona powieść DBC Pierra - uroczy pamflet na amerykański konsumpcjonizm i wszędobylskie media kreujące rzeczywistość chociaż może przesadzam...:)

11 lut 2009 13:52:00
Użytkownik

Ja ostatnio z powodu chronicznego braku czasu preferuję audio książki, jednak staram się wieczorkiem zawsze znaleść kilka chwil na lekturę tradycyjną.
Ostatnio wpadły mi w ręce książki Darii Dońcowej, seria nowa Rosja w komedii kryminalnej i wiecie nawet znośne. Trochę podobne do pierwszych książek Chmielewskiej, w każdym razie lekkie, miłe i odprężające :D

Najgorsze jest to, że mam chyba z 30 książek których nie mam czasu spokojnie przeczytać :(

16 lut 2009 1:48:58
Użytkownik

Zdobyłem trzeci tom cyklu Kartomancja M.A.Stackpole "Nowy świat". Po przeczytaniu mogę stwierdzić, że mimo że trochę gorsza od dwóch poprzednich tomów to jednak cały cykl reprezentuje kawał solidnego fantasy. Więc polecam

17 lut 2009 18:35:11
Użytkownik

eCzytnik: iPad, dawniej: iRex DR1000S
Właśnie zacząłem czytać "Little Brother" Doctorowa (angielski). Można kupić drukowaną wersję albo ściągnąć za free ze strony autora. Jak na razie wciąga. Książka o "geeku" komputerowym, a dokładniej -- jeszcze nie wiem :-)

18 lut 2009 19:13:02
Zobacz profil WWW
Użytkownik

Jestem w trakcie lektury "Bez mojej zgody" Jodi Picoult. Póki co jestem zachwycona tą książką. Porusza ciekawy problem poczęcia dziecka dla ratowania siostry. To pierwsza książka tej autorki, którą czytam, ale chyba nie ostatnia.

18 lut 2009 23:10:45
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1387 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 93  Następna strona