|
|
Teraz jest 24 lis 2024 7:45:06
|
Przygotowywanie eBooków i format LRF
Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
|
Może te pliki inaczej kopiowałeś na SD a inaczej do pamięci readera?
Ja miałem ten sam problem z uciętymi zdaniami na dole. I na 100% jest to problem nie poinstalowanych czcionek do eBook Library.
Mam dwa kompy. Jeden laptop a drugi stacjonarny. Na jednym kompie po załadowaniu pliku mam obcięte zdania, na drugim wszystko jest OK. Róźnica jest taka, że na tym kompie z którego wychodzą te błędne pliki zainstalowałem eBook Library bez czcionek.
Jeśli nie będziesz korzystać z eBook Library a wrzucisz pliki bezpośrednio na kartę, to prawdopodobnie nie będzie problemu ze znikającymi zdaniami. Bo formatowanie tekstu wykona sam Reader a nie eBook Library.
Tyle tylko, że formatowanie plików na Readerze bardzo długo trwa.
|
15 sty 2009 16:35:52 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Kindle
|
Właśnie to jest dziwne, bo najpierw za pomocą eBook Library przegrałem je na kartę włożoną do readera, a później przypomniałem sobie o wątku, w którym piszą o większym zużyciu baterii przy czytaniu z karty SD.
Nie kombinując wiele przeniosłem pliki z karty na pamięć readera. I od razu zmiana. A zmianę spostrzegłem, bo byłem w trakcie czytania jednej książki, i po przeniesieniu miło się zaskoczyłem, bo już nie musiałem domyślać się, jakich to słów brakuje.
Co zaś tyczy się czcionek, to oczywiście zaraz po zainstalowaniu eBook Library skopiowałem te właściwe.
|
15 sty 2009 23:09:33 |
|
|
Użytkownik
|
Mam takie pytanie. Czy można w jakiś sposób odwrócić działanie i przekonwertować pliki .lrf na .pdf , .rtf ,.doc , .txt? Czy istnieje do tego jakiś program?
Ściągnąłem ciekawą książkę w formacie .lrf a nie mam czytnika, czy można ten plik otworzyć na kompie i ewentualnie w jakim formacie?
Proszę o podpowiedzi.
|
01 lut 2009 17:39:15 |
|
|
Użytkownik
|
Ośmielam się wypowiedzieć w kwestii zanikających zdań na końcu strony - lub - nie pojawiających się na początku następnej. W ostateczności nikt nie wie czy znikają, czy się nie pojawiają. Ale to nie ma znaczenia, skoro nasze cacko nie działa zgodnie z założeniami. Miałem ten sam problem i wydaje mi się, że - jak tu już pisano - problem leży w czcionkach. Jednakże nie tak do końca w samych czcionkach (takich samych) umieszczonych w Book Designer i Ebook Library (ja jeszcze dodatkowo, na wszelki wypadek, umieściłem je w systemie).
Otóż pewnego dnia zauważyłem, że mam kilka zestawów tych samych czcionek (chodzi o te 3 wiadome czcionki). Różniły się one wielkością (nie w stopniach lecz w kilobajtach) i datą "wydania".
W skrócie rzecz ujmując: zaimplementowałem w każdym z trzech miejsc (system, Book Designer i Ebook Library) dokładnie tę samą czcionkę.
Ehhh.. I jak ręką odjął zniknął problem ze znikającym tekstem.
Mam przeczucie, że to właśnie ten problem gnębi większość użytkowników PRSa gubiących tekst. Jednak pewność mam tylko na 95%, bo w międzyczasie robiłem różne rzeczy i może przypadkiem coś innego zadziałało.
Wobec tego, gdyby kto miał podobny problem, i zastosował się do mojego sposobu, proszę o informację czy rzeczywiście to zadziałało. Będzie wiadomo na 100%
|
01 lut 2009 23:38:44 |
|
|
Użytkownik
eCzytnik: Sony prs-505
|
zainstaluj eBook Library /jest darmowy i dostępny na stronach sony/, otwórz w nim książkę i przekopiuj do innego programu
|
02 lut 2009 8:48:37 |
|
|
Użytkownik
|
@rufi wielkie dzięki. Zadziałało bez pudła.Kopiuję trochę na piechotę, ale najważniejsze ,że to działa.Jeszcze raz dzięki.
|
02 lut 2009 19:41:38 |
|
|
Użytkownik
|
Wracam do przygotowania ksiązek- mój sposób na numery stron to skrypty w języku awk. Najpierw zapuszczam taki skrypt by w oddzielnym pliku wyswietlił mi linie gdzie są cyfry w linii:
potem recznie przeglądam plik i znajduje uzasadnienie lub nie niektórych cyfr, np podawana jest godzina itp. Uwaga pierwsza liczba to nr linii. Uzywam więc drugiego skryptu: gdzie wskazuję jakich linii nie usuwać( np 6, 1876,3328) , a usuwać wszystkie inne zawierające cyfry. Na wszelki wypadek mam 2 pliki. Taki z usuniętymi liniami, zeby sprawdzić, czy dobrze zrobiłem konwersję, oraz wynikowy. Wygląda to prosto, ale przyznaję, ze zajęło mi to długie godziny zanim wymyśliłem (:-) Oczywiście nie jestem geniuszem programowania (:-)))) Jeżeli ktoś nie zna awk to trzeba sobie ściągnąć z sieci plik awk.exe. W tym samym katalogu umieścić oba skrypty pod nazwą np. skrypt1.txt oraz skrypt2.txt oraz ksiązkę np. book.txt i wpisać w oknie poleceń po przejściu do tego katalogu: i nacisnąć enter. analogicznie uruchomienie drugiego skryptu to: Pliki wynikowe jak np " ksiazka_same_cyfry.txt" itd można oczywiście nazywać inaczej także w skrypcie. Ale nie może być odstępów w nazwie i nie ryzykowałbym polskich liter. pozdrawiam ------------------ Dodano: Dzisiaj o 9:39:42 ------------------ Odrzucam jeszcze skrypt nr 3 w awk - dotyczy przenoszenia wyrazów. Skrypt znajduje wszystkie wyrazy, które są ostatnie w linii i kończą się myślnikiem. Następnie usuwa ten myślnik i łączy z kolejna linią
w razie potrzeby służę wyjaśnieniem. Uruchomienie analogicznie jak poprzednio. Oczywiście najpierw należy usunąć strony jednym skryptem, a dopiero na pliku z usuniętymi stronami uruchomić skrypt nr 3. Nazwa "myslnik_bez.txt" jest nazwą pliku wynikowego i oczywiście można ją zmieniać. Od razu informuję, że próbowałem robić makra w Microsoft Word, ale mi nie działały prawidłowo i w końcu machnąłem ręką. Jeżeli ktoś ma elegantsze/ciekawsze rozwiązanie to chętnie je poznam. Przy okazji "awk. exe" jest darmowym programem i sprawdzałem w Google, że łatwo go znaleźć.
|
20 lut 2009 10:39:42 |
|
|
Użytkownik
|
Re:
Troszkę kontynuując ten post... Mam podobny problem. Czytnik służy mi w dużym stopniu do czytania i przechowywania treści z sieci. Cześć z kopiowanych ze stron www tekstów posiada wklejone wykresy-schematy Podpowiedzcie mi proszę czy jest możliwość formatowania skopiowanych treści do formatu lrf tak by BookDesigner nie wycinał schematów? Jeśli to nie jest możliwe to w jakim formacie przygotować tekst by wyglądał dobrze w czytniku? Drukowanie do PDF sprawia, że po przegraniu tekst nie wygląda dobrze i trzeba np powiększać wyświetlaną czcionkę. Może ktoś kto ma opanowane konwertowanie do PDF (z worda lub open offica) opisałby jak to najlepiej zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
|
19 mar 2009 19:03:30 |
|
|
Użytkownik
|
Re: Przygotowywanie eBooków i format LRF
Do zamiany worda na pdf wykorzystuje nagrane i nieco zmodyfikowane makro, w którym zmieniony zostaje rozmiar papieru na 8.81X11.53 i zerowe marginesy oraz ustawienie domyslej drukarki na AdobePdf. Następnie zmiana czcionki na 12 oraz zapisanei i zamkniecie pliku. Taki pliczek już ręcznie daję do druku, bo zauważyłem, że znacznie szybciej przetwarza na pdf po kliknięciu RMB na pliku i wybraniu drukuj niż przez Plik->Drukuj z Worda. Całość wygląda tak, ale raczej polecałbym nie kopiować tylko włączyć nagrywanie makra i przelecieć wsyzstkie potrzebne ustawienia stony i czcionki, a następnie ew. dodanie funkcji zapisu i zamknięcia:
|
19 mar 2009 21:13:00 |
|
|
Użytkownik
|
Bardzo dziękuję Bexftk Dzięki makru dałem radę i faktycznie pdf wygląda teraz bardzo dobrze. Troszkę pomęczyłem się z tabelami - muszą być odpowiednio wmontowane w tekst bo inaczej makro nie dawało rady, ale ostatecznie udało się i jestem bardzo zadowolony.
|
20 mar 2009 18:17:56 |
|
|
Użytkownik
|
Znalazłby się ktoś kto umiałby przerobi to podane przez Bexftk wordowskie makro do makra z open office? Byłbym wdzięczny za pomoc.
|
02 kwi 2009 18:30:02 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Ale czy jest taka potrzeba w ogóle? Makro jest stosunkowo czytelne, nie robi straszliwych cudów z plikiem. Rozmiar papieru możesz ustalić, tak samo marginesy oraz interlinię - dzięki temu uzyskujesz zoptymalizowany, jak rozumiem, rozmiar dla PRSa. Makro wywala również przypisy, ale że tych i tak za często w książkach nie ma, to w najgorszym wypadku możesz to ręcznie zrobić zapewne. To samo czcionka. Jak masz mieć całość 12-tką, to Ctrl+A na dokumencie, a potem wybierasz 12 z menu. Dziwi mnie niszczenie wyrówniania - justowanie nie wygląda najbardziej optymalnie? PS. Prosiłbym o darowanie sobie pisania posta pod postem - edycja sprawia, że zostaje oznaczony jako nieprzeczytany i go widać - i to wystarczy.
02 kwi 2009 20:06:01 |
|
|
Użytkownik
|
Mori Nie prosiłbym gdyby było mi łatwo przebić się przez to makro. Pomijam już fakt, że ciekawi mnie porównanie obu zapisów, bo korzystam z obu programów.
A za podwójny post przepraszam, nie bylem pewny z tym edytowaniem.
|
02 kwi 2009 23:38:38 |
|
|
Admin
Dołączył(a): 11 lip 2007 19:38:54 Posty: 3266 Lokalizacja: Kraków
eCzytnik: eClicto, iPad, K3 WiFi, K4
|
Czyli po prostu nie rozumiesz zasady działania tego makra? Należało w takim wypadku poprosić o wyjaśnienie poszczególnych kroków, a nie przepisanie na inny język makrowy. Ależ my tu nie jesteśmy forum zajmującym się tworzeniem makr, więc by się tego nauczyć będziesz musiał raczej skorzystać z Google i jakichś materiałów w Sieci zawartch.
02 kwi 2009 23:52:31 |
|
|
Pocketbook Killer
Dołączył(a): 13 lip 2007 20:07:55 Posty: 1513 Lokalizacja: Toruń
eCzytnik: Kindle 3 WiFi
|
Może nie ma czasu albo mu się nie chce. Jego prawo - może jest ktoś na forum, kto się zna i ma ochotę się tym zająć. Od tego jest forum, by sobie pomagać. A dlaczego nie jesteśmy? Jeśli ktoś umie i mu sie chce to proszę niech napisze, też chętnie zobaczę.
_________________ "A co zrobiłeś najodważniejszego w swoim życiu?
Splunął na drogę krwawą flegmą. Wstałem dziś rano, odparł."
//Cormac McCarthy - Droga
|
03 kwi 2009 19:16:37 |
|
|