Teraz jest 24 lis 2024 11:02:10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Flashowanie Sony PRS-505 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Właśnie kupiłem Sony reder i mam soft 1.2.00.18050 ( Kupiony w Irlandii). Jak wgrac do niego polskie znaki i najlepiej całe menu?

30 lis 2008 20:51:05
Użytkownik

( Kupiony w Irlandii)

Był sprowadzany do Irlandii czy może Sony wreszcie rozszerzyło swój rynek zbytu? Dodatkowo jeśli nie sprowadzany do Irlandii to jak masz z gwarancją?

01 gru 2008 15:43:56
Użytkownik

Sony Reader jest w Irlandii od mniej więcej połowy października. W kazdym Sony Centre można kupić przynajmniej teoretycznie bo dosyć popularny się zrobił . Ja swuj kupiłem w wypożyczalni Extra Vision. Jak się z nim coś stanie przez pierwse 28 dni od kupna to dają mi nowego lub zwrot kasy.

------------------ Dodano: Wczoraj o 1:06:20 ------------------
Tak pprzegladam tn temat i moze ktoś podsumował by w jednym poście krok po kroku jak sflashować z softu 110018040?

------------------ Dodano: Wczoraj o 1:35:59 ------------------
Teoretycznie chyba mi się udało. Z softu 1.2.......50 zrobiłem dwngrade do 1.1.........40 ze strony sony za pomoca zmiany wersji w notatniku. potem Wgrałem na karte plik Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt i wszyastko poszło ok ale po restarcie nie było opcji zmiany jezyka menu. Wrciłem dosoftu 1.1.......40 i za pomocą PRSCustomizer ( prawdopodobnie tym programem można wgrać spolszczenie do wersji 1.2........50 ) wgrałęm tylko polską lokazlizacje i wyłączanie readera Enterem. Po restarcie dalej ani śladu po polskim menu ale enter jako wyłącznik działa, i pliki lrf wysiwtlają siepoprawnie po polsku ale nie wiem co zrobić zeby miec poslkie menu i czytac pliki rtf z polskimi znakami. prubowałem wgrać rtf ale nie ma polskich nzaków ( moze jest złe kodowanie ale ne wiem)

02 gru 2008 1:35:59
Użytkownik

Rtf tak jak txt musi być zapisany w odpowiednim kodowaniu. Nie pamiętam już w jakim, ale gdzieś to było już wcześniej omawiane. Ja i tak txt lub rtf przerabiam na lrf.

03 gru 2008 13:50:52
Użytkownik

Najbardziej mi zależy na spolszczeniu menu a rtf'y chce tylko sprawdzić czy działają

------------------ Dodano: Wczoraj o 0:33:46 ------------------
Zastanawiam się co musiał bym zrobić żeby sony reader się już nie odpalił? Wydaje misię ze to nei możliwe. Zrobiłem mu dzisiaj maly crash test wgrywałem stary firmware, Rusify z softu 30 na soft 40, wyjmowałem kabel podczas zmiany firmware'u i karte SD w trkacie flashowania i śmiga :twisted:

06 gru 2008 0:33:46
Użytkownik

Kupiłem nowego prs-505 w UK. Wersja firmware 1.2.00.18050. Chciałbym dokonać zmiany firmware na jeden w podanych powyżej tak aby byłe polskie czcionki, ew. inne gadżety (ale to już niekoniecznie).
Czytałem cały ten temat i postanowiłem mimo wszystko napiać tego posta licząc na rozjaśnienie sytuacji. Czy ktoś mógłby napisać co krok po kroku zrobić aby wykonać poprawnie operację zmiany firmware z tej wersji 1.2.00.180050?

@Suboshi - piszesz ze zmieniłeś soft na wersje 1.1...18040 za pomocą zmian w notatniku. Tzn. jak i w jakim notatniku zrobić ten downgrade krok po kroku? I może dalsze kroki... Chodzi mi o polskie czcionki już czort z zegarkiem czy menu. I czy po kilku dniach użytkowania wszystko z Twoim readrem w porządku?

Na jaką kartę wgrywałeś ten firmware? Tzn. Większy czy mniejszy slot na karty w readerze? Mam kartę w telefonie sony - sandisk pro duo... nada się?

Bardzo proszę o pomoc. Kilka osób pewnie uzna że nie czytałem tego topicu skoro tak banalną sprawę poruszam. Chodzi o to właśnie że czytałem i kilka postów mnie trochę przeraziło więc wolę się upewnić.

08 gru 2008 18:03:52
Użytkownik

przede wszystkim zoabcz program "PRSCustomizer". Widziałem że ma opcje softu do wyboru 1.1 lub 1.2 więc mozliwe ze działa z najnowszym softem. Nie wykluczone też ze mozna odrazu flashować ten soft za pomocą localize, ale ponizej przedstawiam jak ja to zrobiłem.

instrukcja by "lipcio" lekko zmodyfikowana by "suboshi"
1.ściagnij ten soft http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 22&os_id=7
2.wypakuj i znajdz plik eBookUpdater\assets\updaterAssets\PRSVersion.dat
3.odpal go w notatniku i zmień wersje softu na nowszą niż twoja.
4.zapisz zmiany.
5.podepnij readera do PC i bez pakowania odpal porostu plik "PRS-505 Updater" w wypakowanym sofcie.

po tej operacji powinieneś mieć wersje 1.1...18040.

teraz Flashowanie. Potrzebna ci będzie karta SD (wystarczy 16MB, lub 32 MB )

1. ściągnij plik Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt ( link gdzieś an forum)
2. wypakuj bezpośrednio pliki na karte SD
3. odpal readera z kartą SD . powinno pokazac się menu:
a) zaznacz opcje żeby zrobiło obraz
b) następnie wybież opcje flashowania obrazu.

po restarcie powinno być ok.

teraz wystarczy tylko ze poczytasz jak zrobić pliki lrf. z polskimi literami i bedzie ok.

Wydaje mi się że nie ma się sensu bać kombinować z soniakiem bo ja swojego prubowałem jakoś zepsuć i działa chociaż kombinowałem troche :) ( czekam na propozycje co zrobić zeby mozna było oddać go do sklepu i powiedzieć ze nie działa - żeby nie wyświtlało się nic ze było kombinowane z softem lub flashowane. najlepiej zeby nie uruchamiał się.)

09 gru 2008 1:05:15
Użytkownik

Post HIP! HIP! HURAAA!!!
Dzięki za pomoc suboshi jak również kilku osobom które wcześniej się udzielały w tym wątku (a szczególnie lipcio, avct87, drozdek).

Flashowanie zajelo mi ok. 3 godzin ale jestem zadowolony bo wygląda na to że wszystko jest okej.

jeśli chodzi o sprawy techniczne to najwiecej problemu sprawił mi komunikat o braku pliku new_opt.img Znalazłem post lipcia i zmieniłem nazwę new_opt.clock.uni_hdrs.joist_page.img na new_opt.img i poszło.
1. downgrade do wersji 1.1
2. update prscustomizerem - no i właśnie do katalogów przez niego stworzonych musiałem dograć ten new_opt.img
3. polskiego menu nie mam ale są np. nowe ikonki (nie sprawdzałem całej reszty narazie)

4. oraz co cieszy najbardziej - polska czcionka w zwyczajnych plikach .txt (przy zachowaniu formatowania unicode-8 bo inaczej to krzaczki)

W międzyczasie zminiełem niechcący wersje na 1.0....30, spowodowałem że slot na karte produo wogóle przestał działać - nie ragował na jakiekowiek próby flashowania i spaliłem sporo kalorii jak i papierosów.

09 gru 2008 22:41:48
Użytkownik

mi na sofcie...30 nie działają żadne karty. Troche długo zajeło ci flashowanie. Mnie to zajeło około 5 minut. RTF też powinno ci teraz czytać z polskimi znakami. A co do menu PL to mam nadzieje ze wypowie się ktoś na forum jak je spolszczyć. Teraz zostaje ci jedynie znalezienie własnych najlepszych ustawień do ksiazek w LRF żeby wygodnie się czytało.

10 gru 2008 16:28:37
Użytkownik

zeby zmieniac wersje jezykowe wchodzicie w SETTINGS - ABOUT i tam naciskacie klawisz 1 (klawisz 0 zmienia wersje lub wylacza zegarek) - wersje przelaczaja sie po kolei jedna po drugiej - jak wrocicie do menu glownego bedzie ono w nowym jezyku

12 gru 2008 4:15:51
Użytkownik

A jak wrucić do normalnego softu bez polskich liter? bo już sam nie wiem jaką wersje mam czy sflashowaną czy nie i chciałem zrobić to od nowa

13 gru 2008 2:20:19
Użytkownik

A jak wrucić do normalnego softu bez polskich liter?

najprosciej wgrac firmware ze strony Sony

13 gru 2008 4:32:42
Użytkownik

al jak go wgrywam to dalej mam polskie litery. Jest jakiś hard-reset jak w palmtopach?

13 gru 2008 13:39:03
Użytkownik

al jak go wgrywam to dalej mam polskie litery.

no to widac w pliku z ksiazka masz tez polskie fonty i wtedy czytnik zawsze wyswietla polskie znaki - mozesz to rozpoznac po tym, ze czytnik potrzebuje ok 2-3 sekund na odswierzenie kolejnej strony

Suboshi napisał(a):
Jest jakiś hard-reset jak w palmtopach?

jest ale jak masz wgrany inny firmware to co ci on da? przeciez inny soft nie wgra sie sam z powietrza po nacisnieciu magicznego przycisku

15 gru 2008 1:38:27
Użytkownik

Ale jestem zły. Ostatnio zepsuł mi się komp i po za-instalowaniu BD na nowym, znowu miałem problemy z prawidłowym wyświetlaniem ebooków, ucinało mi część tekstu na dole. No i postanowiłem go sflashowac ponownie, na początku wszystko było ok a dziś czytnik odmówił posłuszeństwa. Najpierw zaczął się restartować a później pojawił się napis no-batterry. Po podłączeniu do usb i restarcie reader całkiem się wyłączył i teraz nic się nie wyświetla, wygląda na martwego, jedyna nadzieja w tym że czerwona dioda ładowania się świeci jak reader podłączony jest do usb, może mu przejdzie do rana. Działo się może coś podobne komuś?

------------------ Dodano: Dzisiaj o 23:49:27 ------------------
Czytnik się obudził. Gdyby komuś przydażyła się podobna sytuacja mi pomogło podłączenie readera na kilka godzin do usb.

15 gru 2008 8:49:27
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona