|
|
Teraz jest 24 lis 2024 9:39:20
|
Autor |
Wiadomość |
Konto usuniete
|
Witam.
Mam problem ze sflashowaniem Book Readera. Tydzień temu kupiłem Soniaka. Zaktualizowałem go do 18040. Po skopiowaniu Russify.PRS505.1.1.00.18040 na kartę SD i naciśnięciu "6: flash the image" wyskakuje "error copying lipfskLoad to /tmp/" następnie zaś "Exception invalid type" . Nic nie pomaga. Za kązdym razem jest to samo. Proszę o jakąś pomoc bardziej doświadczonych użytkowników tej maszyny. Męczę się już od tyg.
Pozdrawiam.
|
26 paź 2008 18:04:25 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 18 wrz 2008 16:29:22 Posty: 113 Lokalizacja: Skive (Denmark)
|
A po co wgrywasz Russify.PRS505.1.1.00.18040 a nie Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt_Bg?
To jest najodpowiedniejsza wersja pod firmware xxxxxxxxx18040...
|
26 paź 2008 20:08:19 |
|
|
Użytkownik
|
Proponuję Ci zerknąć na 9 stronę tego wątku i na mój post dotyczący identycznego komunikatu
Karbi, a niby dlaczego Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt_Bg jest najodpowiedniejszy?
Ja na przykład chciałem mieć menu po angielsku.
|
26 paź 2008 23:32:47 |
|
|
Użytkownik
|
Umiesz czytac? Przeciez wyraznie pisze jakie masz wersje jezykowe.
Localize_Reader_ En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt_Bg
To jest multilanguage. Po zainstalowaniu wybierasz w opcjach jezyk jaki chcesz.
Polski, angielski - do wyboru.
Malo tego, po instalacji ustawia domyslnie wlasnie na angielski.
A najlepszy jest, bo jest kompatybilny z wersja xxxxxxxxx18040.
Juz mialem przeboje instalujac jakies stare flashe na nowa wersje, ze mi karty SD pozniej nie czytalo.
|
27 paź 2008 0:11:55 |
|
|
Użytkownik
|
Nie gorączkuj się tak tylko czytaj ze zrozumieniem.
Wiem, że tam jest angielski i ponieważ angielski mi wystarcza nie czuję koniecznie potrzeby instalowania tej lokalizacji. Stary Russify też go ma i to mi wystarczy. Przewaga tej lokalizacji tkwi głównie w tym że możesz mieć język polski. Z mojego punktu widzenia nie jest to niezbędne.
Ponadto nie demonizuj, poprawne flashowanie nie skutkuje takimi efektami jak te które miałeś. Flashowałem trzy czytniki i nie miałem żadnych problemów z kartami.
|
27 paź 2008 1:08:40 |
|
|
Użytkownik
|
Cebik sflashowal swoj czytnik wersja Russify.PRS505.1.1.00.18040 i mu sie wrzystko schrzanilo. W kilka dni pozniej pakman sflashowal identyczna wersje i tak samo ma spaprane. Dlatego jestem sklonny twierdzic, ze ta wersja jednak nie jest odpowiednia, a juz na pewno nie do wersji xxxxxxxxx18040.
Czytac ze zrozumieniem umiem. Skoro widze:
i pisze wyraznie, ze jest w pakiecie wersja angielska, to kolejne zdanie:
uwazam jako zamyle i probe wcisniecia mi czegos, co brzmialo zupelnie inaczej. Chyba, ze twoj jezyk polski jest inny od mojego i masz jakies wlasne rozumowanie. Poza tym ja to nie pisalem do ciebie tylko do pakemana. Skoro wolisz wersje angielska niz polska, to twoja sprawa. Ja polecam wersje polska, bo jestesmy polakami i chyba ludzie wola polska. No, chyba ze ktos jest kozak z angielskiego i mu polski smierdzi to juz inna para kaloszy.
Ja nie flashowalem trzech czytnikow tylko jeden. Ale flashowalem go kilka razy i roznymi wersjami. I wiem, ktora z nich najlepiej pasuje do wersji firmware xxxxxxxxx18040.
Twoj stary Russify wywalil sie dwom osobom. Z lokalizacji polecanej przeze mnie jakos ludzie sa zadowoleni.
|
27 paź 2008 2:09:04 |
|
|
Użytkownik
|
Problem pakmana nie jest problemem związanym z wersja flasha tylko ze sposobem rozpakowania plików na karcie. Czytaj posty to się tego dowiesz. Zerknij w którym momencie pojawiły się problemy cebika i czy z tekstu wynika, że miał problem z Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip Jeszcze raz Ci powtórzę. Skoro obie wersje mają menu po angielsku to przewaga lokalizacji jest tylko w tym że ma możesz mieć wersję polską. Jednak obsługa czytnika jest na tyle prosta, że nie jest to żadna wielka przewaga. Na pewno zaś dzięki tej opcji lokalizacja nie stała się jedynym słusznym rozwiązaniem. Tu już trochę za szeroko poszedłeś. Nie wiem skąd taka interpretacja moich postów. A niby jak się tego dowiedziałeś? Po prostu proponujesz ludziom to co u Ciebie działa. Nie mam nic przeciwko, ale nie strasz wszystkich, że jak wgrają Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip to im się czytnik posypie, bo to wcale nie takie pewne.
Zanim się lokalizacja pojawiła było sporo osób które miały wgrane Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip i też były zadowolone.
Podsumowując ta przydługawą i niezbyt sensowną dyskusję: Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt_Bg.zip można spokojnie traktować zamiennie z Russify.PRS505.1.1.00.18040.zip - polskie znaki w czytanym tekście są i tu i tu (co najważniejsze), a w większości przypadków (co wynika z postów) nie ma problemów z czytnikiem po flashowaniu.
|
27 paź 2008 9:57:45 |
|
|
Konto usuniete
|
@noman, jakie złe rozpakowanie plików? Próbowałem wszędzie je rozpakowywać. I zawsze ten sam komunikat. Bo we wcześniejszych postach nie jest wyraźnie podane gdzie to wypakować, albo ślepy jestem.
@Karbi próbowałem wgrać zgodnie z twoimi wskazówkami Localize_Reader_En_Fr_Es_De_It_Ru_Pl_Uk_Cz_Nl_Hr_Lt_Bg.zip. I wyskakuje mi taki menu:
3:run script.sh
4. copy image from the card
5.make a bew image
6.flashthe image
7. switch to firmware update mode
9. reboot
Po naciśnięciu 3 wyskakuje mi komunikat "Sorry, this firmware version is not supported: 505.1.1.00.18040" dziwne. 4,5, i 6 nie da się uruchomić. Po naciśnieciu 7 wyskakuje znany juz komunikat "error copying lipfskLoad to /tmp/" po czym wyskakuje " If this message stays for a long time, something went wrong"
POMOCY. Nie wiem co już robić. Wszystko nie działa. A tak się cieszyłem, jak Book Reader dodarł do mnie po 3 tyg. oczekiwania. A tu takie problemy. Może znacie jakies inne rozwiązanie.
Pozdrawiam.
|
29 paź 2008 19:26:53 |
|
|
Konto usuniete
|
zrób to co napisał "lipcio" cyt:
zeby oryginalny flash Sony zadzialal najlepiej wyedytowac plik i zmienic numer wersji
1. sciagasz oryginalny firmware
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 22&os_id=7
2. zmieniasz EXE na ZIP
3. edytujesz plik eBookUpdater\assets\updaterAssets\PRSVersion.dat
4. zamieniasz 110018040 na 110018041
5. zapisujesz i zmieniasz ZIP na EXE
6. po odpaleniu rozpozna firmware w readerze jako inna/starsza wersje i powinno pojsc (ten soft wgrywasz po kablu)
a później wgrywasz tylko już z karty "Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk"
miałem to samo co ty, także bez paniki, po tych dwóch wgranych rzeczach wszystko będzie na 100% ok.
tylko jak już bedziesz wgrywał z karty, to najpierw wciskasz nr5 czyli make a new image, a później 6
|
30 paź 2008 0:26:02 |
|
|
Użytkownik
|
Pakman u mnie ten błąd - dokładnie w takiej treści jak przedstawiłeś - wyskakiwał w momencie przegrania na kartę katalogu w całości. Zgodnie z powyższą notatką Randone przekopiowałem "luzem" na kartę katalogi i pliki flasha i wówczas już żadnych innych problemów nie miałem.
|
30 paź 2008 16:25:08 |
|
|
Konto usuniete
|
Nic nie działa. Po zmianie wersji na 110018041 elegancko sie wszystko instaluje. Kopiuje "Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk" na kartę i po właczeniu wyskakuje mi znane menu:
3:run script.sh
4. copy image from the card
5.make a bew image
6.flashthe image
7. switch to firmware update mode
9. reboot
Lecz nie da sie wcisnąc ani 5, ani 6.Po wciśnieciu 7 wyskakuje ten sam bład co wczesniej.
@nomean skopiowałem luzem na karte i dalej to samo.
Ja to mam chyba wielkiego pecha. Nic mi nie działa. A myslałem, że Book Reader będzie mi służył nie jeden wieczór. Już sobie nawet listę książek do przeczytania zrobiłem. 900 zł wywalone chyba w błoto. Bo bez polskiej czcionki przecież nie będę czytał
|
31 paź 2008 21:48:58 |
|
|
Konto usuniete
|
nawet gdyby jakiś cud nie pozwolił wgrać oprogramowania, to możesz czytać polskie czcionki mając książki w pdf-ach. Tylko cuda się nie zdarzają i Twój reader na pewno jest ok. Napisz z jakiego miasta jesteś, może blisko mnie to coś da się zrobić:)
|
31 paź 2008 22:43:07 |
|
|
Użytkownik
|
Spróbuj porównać to co masz na karcie z podanym poniżej zestawieniem: Na karcie mam luzem pliki: script.sh flash_opt.sh libfskLoad.so make_opt.sh mcopy mtools.conf myvm2.xml new_opt.img readme.PRS505.txt flash.log oraz trzy katalogi: bin (w środku plik stat_fs) files (w środku cały szereg podkatalogów - nie będę ich wymieniał) Sony Reader ( w środku dwa podkatalogi: database z plikiem cache.xml oraz software z plikami autorun.js i autorun.xml) Tak przygotowaną kartą flashowałem swoje czytniki i niestety to jedyna rada jaką umiem Ci udzielić. Spokojnie. Jeszcze przed pojawieniem się Russify była możliwość czytania z polskimi czcionkami. Poniżej masz linka z opisem indigo29 (z forum mobileread) jak to zrobić. Minus jest taki że każde przewinięcie strony trwa dłużej, ale oczywiście da się przyzwyczaić i czytać. http://www.mobileread.com/forums/archiv ... 11612.html
Trochę dziwne, że musiałeś oprogramowanie aktualizować do wersji 18040 - jeśli kupowałeś w USA to właściwie już to oprogramowanie powinno być w czytniku (no chyba, że czytnik pochodził z jakiś zapasów)
Ostatnio edytowano 08 lis 2008 22:36:02 przez noman, łącznie edytowano 1 raz
|
01 lis 2008 9:40:19 |
|
|
Konto usuniete
|
Witam.
Na początku chciałem przeprosić, że tak długo nie dawałem odpowiedzi. Studia i praca skutecznie pożerają mi czas.
@sonyprs-505 jestem z Zamościa. Może ktoś jest z tych okolic? A z pdf-ami nie jest tak fajnie jakby się wydawało. Mały odsetek działa mi z polskimi literami. Część pdf-ów mam zablokowane w book readerze, chociaż na komputrze mi się normalnie wyświetlają. A jeszcze inna część ma polska czcionkę tylko bez powiększenia ( maciupeńkie litery), po powiększeniu znikają polskie znaki. Wszystko jak z Archiwum X. I czy jest jakiś dobry program, który przerobi plik tekstowy na pdf? Który później bezproblemowo otworze.
@noman tak też mam na swojej karcie i nie wiem dlaczego nie działa.
Już nie mam siły do tego sprzętu. Może bym komuś wysłał do przeróbki. Oczywiście jakis kontakt itp. dla zabezpieczenia. Bo Book reader jest sprawny więc musi się jakoś dać go przerobić.
Pozdrawiam.
|
06 lis 2008 21:28:00 |
|
|
Użytkownik
|
Przepraszam bardzo, ale po co chcesz przerabiac pliki tekstowe do PDF-ow?
Zeby je czytac na readerze?
|
07 lis 2008 1:13:38 |
|
|