Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Dołączył(a): 18 wrz 2008 16:29:22 Posty: 113 Lokalizacja: Skive (Denmark)
|
Tez tak mialem.
Sprobuj przytrzymac przez kilkanascie sekund przycisk MARK (ten w srodku joysticka).
|
17 paź 2008 14:54:08 |
|
|
Konto usuniete
|
Próbuje i nic...
Próbuję też twardego resetu..
Kliknąłem na reset z tyłu obudowy.. włączyłem urządzenie i nacisnąłem 2 klawisze MARK (doczytałem w nowej wersji instrukcji online, że to przycisk z książką obok przełączania stron) oraz Volume Up i trzymałem tak ponad minute i nic..
Cały czas ten sam napis Starting up..
A przy aktualizacji to czekałem 1,5h jak nie dłużej.
------------------ Dodano: Dzisiaj o 18:18:12 ------------------
Chyba zostało mi tylko wpiąć się w konsole i pokilować procesy:
http://translate.google.pl/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.the-ebook.org%2Fforum%2Fviewtopic.php%3Ft%3D7577%26start%3D0&hl=pl&ie=UTF-8&sl=ru&tl=en
Zabieram się za robienie przejściówki rs232 3,3V na standard rs-a... bo nie mam żadnego kabelka od telefonu..
Jak by ktoś miał jakieś jeszcze pomysły to proszę o info..
Z góry dzięki..
|
17 paź 2008 18:18:12 |
|
|
Użytkownik
|
zeby oryginalny flash Sony zadzialal najlepiej wyedytowac plik i zmienic numer wersji
1. sciagasz oryginalny firmware
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-do ... 22&os_id=7
2. zmieniasz EXE na ZIP
3. edytujesz plik eBookUpdater\assets\updaterAssets\PRSVersion.dat
4. zamieniasz 110018040 na 110018041
5. zapisujesz i zmieniasz ZIP na EXE
6. po odpaleniu rozpozna firmware w readerze jako inna/starsza wersje i powinno pojsc
jezeli nie bedziesz mogl zapisac bezposrednio do ZIP wyciagnij sobie ten plik, wyedytuj i potem spowrotem go wrzuc do ZIP
_________________ Konrad
|
18 paź 2008 7:45:32 |
|
|
Konto usuniete
|
No właśnie tak zrobiłem.. po tej operacji mi się całkowicie zawiesił..
Zaczął update i się zatrzymał na "czekam na ponowne uruchomienie urządzenia" (tak mniej więcej).
Tylko ja to rozpakowałem, zmieniłem wersję i odpaliłem z rozpakowanego folderu.. Może to był błąd.
Teraz już nie idzie nic zrobić.
A konsola na razie wyrzuca mi krzaki.. albo nie ten pin (bo wydaje mi się, że ktoś na stronce pisał, że trzeba by znaleść pin RX dla prs-505), albo parametry transmisji..
Pobawię się tym dalej w poniedziałek.
|
18 paź 2008 14:54:58 |
|
|
Konto usuniete
|
najnowsza wersja firmware
Witam wszystkich działających w temacie. Wczoraj kupiłem sprzęt prs-505
jednak mój firmware to 1.2.00.18050, jak mógłbym zresetowac najnowszy firmware
aby moc zainstalować ten, który jest potrzebny do sflaszowania do polskich liter, no
chyba, że mogę śmiało flaszowac na obecnym, w co wątpię. Z góry dziękuję za
wszelką pomoc.
|
19 paź 2008 13:18:59 |
|
|
Użytkownik
|
Re: najnowsza wersja firmware
Ciekawa sprawa. Z tego wątku wynika, iże zakupiłeś czytnik w UK
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=29485
Mowa jest tam również o ewentualnych problemach z gwarancją w przypadku wymiany oprogramowania na wersję z USA.
Co do samej operacji podmiany na wersje 1.1.00.18040 wydaje mi się to możliwe (sam nie robiłem operacji podmiany na inną wersję więc się nie będę wymądrzał ) Poszukaj zdaje się ze ktoś już w tym wątku o tym pisał.
|
19 paź 2008 18:59:31 |
|
|
Użytkownik
Dołączył(a): 16 paź 2008 14:57:41 Posty: 42 Lokalizacja: Archipelag Magellana
eCzytnik: Sony PRS 505 (2x), nowy: k3g
|
Witam wszystkich czytelników XXI wieku.
Nabyłem PRS-505 wersja 18030, podniosłem ze strony sony do 18040, załadowałem Localize_Reader (polskie menu), potem polskie czcionki: Uniwersal Flasher 2.0, zniknęło menu polskie, więc znowu Localize_Reader- uff- wszystko czyta, gra i działa.
Tylko że: po wczytaniu plików txt - kodowanie jako unicode lub UTF-8 - przeniesionych do pamięci wewnętrznej Readera przez eBookLibrary (zaktualizowany ze strony Sony) pojawia się problem w czytaniu: co parę (4-8 stron) zostają obcięte ostatnie słowa u dołu strony. Sposobem na odczytanie jest przeskalowanie strony. Wtedy niestety "dziura" pojawia się w innym miejscu- na końcu nowej strony. Po przebyciu szykany znowu przeskalowuję do osiągnięcia satysfakcjonującej wielkości czcionki. Strasznie to męczące i gasi akcję (prawda?). Problem NIE dotyczy plików txt czytanych z karty pamięci MS Duo- wtedy akcja idzie wartko i bez potknięć. Jeśli jest na to proste lekarstwo i np. trzeba przenieść jakieś pliki czy katalogi w firmwarze lub dokonać równie delikatnej operacji, to poproszę o szczegółową listę co-skąd-gdzie po kolei. Nie jestem niestety cybernetycznym neurochirurgiem i sam proces nadania polskiego obywatelstwa Readerowi spowodował u mnie długotrwały nerwoból karku i zawroty głowy.
Ostatnio edytowano 20 paź 2008 15:30:53 przez Doogie, łącznie edytowano 2 razy
|
20 paź 2008 13:16:10 |
|
|
Użytkownik
|
dlaczego ludzie nie umieja czytac tego co zostalo juz ladnych kilka razy opisane tutaj na forum...?
_________________ Konrad
|
20 paź 2008 15:23:00 |
|
|
Konto usuniete
|
Mam już loga ze swojego urządzenia.
Linuks nie wstaje do konca wiec watpie czy da sie to naprawic..
Koncowe linijki loga:
------------------ Dodano: Dzisiaj o 12:52:59 ------------------
Czy ktoś robił 10ciokrotny reset na PRS-505 żeby urządzenie weszło w tryb RECOVERY?
Czy mruga wam dioda POWER podczas uruchamiania (czy cały czas świeci)?
Nie mogę wejść w tryb RECOVERY... dioda nie mruga resetowałem po 10 razy podczas różnych faz uruchamiania i nic..
Na PRS-505 jest wogóle możliwość wejścia w tryb RECOVERY? ------------------ Dodano: Dzisiaj o 14:54:38 ------------------ Już nie ważne..
Obraz awaryjny również nie działa.. może to uszkodzenie sprzętowe... jednak wątpie..
To się nie nacieszyłem urządzeniem.. jak nie znajdę obrazu do wpalenia i programatora JTAG to będę miał na części.. bo pewnie jest po gwarancji..
|
21 paź 2008 14:54:38 |
|
|
Użytkownik
|
Co do diody to mruga przy włączeniu , a później gaśnie . Natomiast przy ładowania pali się czerwonym światłem.
Przy okazji , strasznie sobie narobiłeś bałaganu na readerku. Może faktycznie Twój egzemplarz nie jest zgodny z tym updatem ?
|
22 paź 2008 15:55:45 |
|
|
Użytkownik
|
Próbuj. Ja też w pewnym momencie popsułem mojego Readera przez błędne flashowanie. Karta SD była popsuta. Robiłem to jeszcze przed pojawieniem się oficjalnego update'a od Sony.
Dlatego przez kilka miesięcy czytnik leżał odłogiem i czekałem na soft od SONY.
Na początku tez nie mogłem wejść w tryb updatowania.
Podłączyłem Readera pod USB do kompa, resetowałem i nic. Ale w pewnym momencie po którymś tam resecie wszedł w tryb update-owania.
I update poszedł.
Co do samej awarii.
U mnie pojawiał się obraz powitalny, dioda mrugała i tak już pozostawało - menu się nie pojawialo. Z twojego opisu wynika, że Reader inaczej się zachowuje.
|
23 paź 2008 10:49:05 |
|
|
Konto usuniete
|
Witam.
Mam PRS-505 i za diabła nie mogę do niego wgrać softu. Wersja oprogramowania to 1.1.00.18040. Gdy wgrywam prscustomizera mam komunikat, że na tą wersję nie może mi wgrać bo chyba za nowa, a gdy wgrywam "Localize_Reader_En_Fr_Es_De_Ru_Pl_Uk" to mam napis, że brak pliku new_opt , jedynie stary soft "Russify.PRS505.1.0.00.08130.zip" wchodzi gładko ale po jego wgraniu nie czytają mi oba czytniki na różnych kartach. Wracam więc po kablu do pierwotnego 1.1.00.18040 i czytanie z kart wraca ale nic wtedy z nich nie wchodzi i kółko się zamyka. Już mam zero pomysłu, może ktoś mi coś podpowie?
z góry dzięki:)
|
24 paź 2008 0:44:57 |
|
|
Użytkownik
|
Było napisane wcześniej ! żeby przed wgraniem oryginalnego softu zmienić jego rozszerzenie na .zip , rozpakować i zmienić nazwę pliku 18040.exe na 18041.exe. Po odpaleniu tego nowego pliku następuje update do wersji 18041 i wszystko śmiga jak ta lala.
|
24 paź 2008 8:51:34 |
|
|
Konto usuniete
|
już mi wszystko działa:)
"cebik" musisz:
1. przygotować plik oryginalny sony, ten co ma ok.16mb (zmienić rozszerzenie, rozpakować, zmienić nazwę pliku) tak jak napisał "sahel"
2. Wpiąć kabel miniUSB stroną tylko do kompa
3. poruszając kilkakrotnie suwak u góry readera lub naciskając reset z tyłu obudowy (lub to i to) spowodować miganie pomarańczowej diody przy suwaku
4. w trakcie jej migania dość szybko trzeba odpalić program sonego (punkt 1) na kompie i wpiąć drugą stronę kabla miniUSB do readera lub najpierw wpiąć do readera a później szybko odpalić przygotowany program flashujący po kablu.
jak trafisz na odpowiednią chwilę, reader załapie soft i będzie ok.
powinno ci się udać
|
24 paź 2008 19:51:11 |
|
|
Użytkownik
|
Nie do wersji 18041 tylko 18040 - zmiana 0 na 1 jest tylko po to zeby oszukac instalator
_________________ Konrad
|
25 paź 2008 2:05:35 |
|
|